6. december 2009

Torben Bech Dyrberg: Fra venstreorientering til desorientering

Man tror det næsten ikke, men Torben Bech Dyrberg er lektor på RUC. Her lidt fra en fremragende artikel på Cevea – Fra venstreorientering til desorientering.

“Det vi ser i dag er demokratiske brist opstået som følge af tre træk ved venstreorientering:

Oppositionsrollen: Man vil for enhver pris være i opposition mod systemet, hvorfor man dyrker at være UDE. For jo længere afstand der er til det konforme, desto mere autentisk er man. Det skyldes at den/de fremmede er ubesmittet og at dem der taler på vegne af dem derfor kan projicere sine egne forestillinger ind i dem. Fantasiforestillinger om ”oprindelige” folks særlige pagt med naturen, synes at borge for at der er en særlig indsigt hos dem, der ikke er inficeret af modernitet og Vesten. Altså dem der ikke er som os. UDE orienteringen gør sig også gældende, når det at kritisere kapitalisme er vigtigere end det der bliver kritiseret. Først blev kapitalisme kritiseret for ikke at være effektiv nok til at øge velstand og for at forkrøble folk pga. ensformighed. Men med efterkrigstidens økonomiske boom kunne kapitalisme nu det, den tidligere blev kritiseret for ikke at kunne. Derfor bliver kritikken vendt på hovedet, så nu er problemet at kapitalisme er for effektiv og giver for mange valgmuligheder. Om det er kultur eller kapitalisme er det en taberstrategi, der ikke kan appellere bredt.

Offerideologien: Man har viklet sig ind i en offerideologi, hvor det ikke gælder om at dele sig efter anskuelser men efter medlemskab af udsatte grupper. Således dyrker man både UDE og NEDE, og når grupper får dette stempel, vil det sanktionere alt, hvad de gør. Her er tidligere tiders højtsvungne forestillinger om emancipation degenereret til at friholde dem, der har opnået dette privilegium, fra kritik og ansvar. Igen har vi at gøre med en strategi til at legitimere afmægtighed. Resultatet er, at enhver kritik vil blive udlagt som et uretmæssigt angreb. Det var tydeligt ifm. med Muhammed krisen, hvor venstreorienterede slog på, at ytringsfrihed er at kritisere magthaverne – altså dem der er INDE og OPPE – og ikke dem, der ligger ned trampet på af selv samme. Her ser man et glid fra at være dem, der taler på vegne af dem der er NEDE for at få dem OP til en leflen for dem der er UDE og NEDE. Fokus er altså skiftet fra social lighed til kulturel forskellighed og fra argumenter til positioner.

Anti-modernitet og anti-vest: Som alle andre reaktionære verden over flirter også venstreorienterede med romantikkens reaktion mod oplysningstid. Dette kommer til udtryk i en udpræget skepsis overfor alt hvad der har at gøre med Vesten, modernitet, fremskridt, individualitet, frihed og lighed, fornuft og i det hele taget frigørelse fra tyngende autoriteter. Hermed har man kastet sig i armene på radikalkonservatives anslag mod moderne demokrati. Den universalisme der ligger i at tale om rettigheder er også problematisk, hvis de kolliderer med religiøse påbud, magteliters interesser og gældende ven/fjende forhold. Denne skepsis er, udover at køre på UDE og NEDE, en TILBAGE orientering, hvor kultur er et skæbnefællesskab, man er rundet af og bundet til og som ikke er inficeret af moderniteten og vesten. Søgningen efter autentiske og lukkede fællesskaber står i skarp kontrast til moderne demokrati. For her er det politiske fællesskab villet og baseret på værdier som frihed, lighed og fornuft.”

Oploadet Kl. 18:10 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/10181/trackback

15 Comments »

 1. av av av – der røg alle hans chancer for fremtidige legater i lind strøm og avancering af karrieren.
  Dyrberg skal nok forberede sig på at blive en paria på ruc fremover..

  Kommentar by Mike — 6. december 2009 @ 19:14

 2. I sandhed fremragende.

  Kommentar by O.L — 6. december 2009 @ 20:21

 3. en fremragende artikel på Cevea.

  Imponerende :)

  Kommentar by Henrik R Clausen — 6. december 2009 @ 20:21

 4. P.S
  Gad vide hvad Rune E. Larsen kune finde på at skrive om den?

  Kommentar by O.L — 6. december 2009 @ 21:19

 5. Ikke nok med at den tilbagestående vensterfløj dømmer sig selv ude og langt nede, nej de vil grave sig selv helt ned til selveste allah i helvede, og i ren behagesyge, vil de helt frivilligt overgive sig til den totalitære kvindeundertrykker idelogi iSLAM, joh, de sgu langt ude…nede og ligeså tilbagestående som deres nye venner islamisterne.

  Kommentar by li — 6. december 2009 @ 21:24

 6. Oppe nede og inde ude . Kan I huske da Steen Gade kunne vende hjem fra en engelsk by,hvor muslimerne terroriserede for et godt ord,og fortalte den undrende danske befolkning, at muslimerne følte sig “IKKE INDKLUDERET”.
  Suk; hvor sørgeligt det hele.

  Kommentar by pk — 6. december 2009 @ 21:58

 7. Jep… det er en fremragende artikel, navnlig han syn på anti-amerikanismen, som den ideologiske redningsplanke, som venstrefløjen har klynget sig til siden murens fald. Ligeledes knæsætter han jo også Muhammedkrisen som et grundlæggende refleksions punkt for nutidens politiske tænkning. Dette var en hændelse efter hvilken man måtte træffe et valg, var der et ..MEN, eller var der fuld ytringsfrihed.

  Til gengæld må jeg problematisere begrebet kulturalisme. Kulturalismen er noget der ofte tilskrives borgerlige partier, og navnlig Dansk Folkeparti. Mit problem er at hvordan man kan analysere mennesket og dets samfund uden, at se og forstå det kulturelle ophav. Sprog(Torben Bech Dyrberg bruger begrebet etnicitet), Religion og Historie er i min opfattelse afgørende faktorer i en hvilken som helst samfundsanalyse/civilisationsanalyse. At tro at det er muligt at hæve sig over dette, mener jeg er en arv fra materialismen(marxismen), nemlig troen på objektive og ikke kulturelle og tidsbundne variabler. At hele vort samfund, venstrefløjen inkluderet har fået en væsentlig mere kulturalistisk tilgang skyldes jo netop islams grundlæggende adskillelseskultur, baseret på tros- og lydigheds-forholdet. Men ellers er resten af analysen af venstrefløjen perfekt.
  Mvh.
  Historyman

  Kommentar by Historyman — 6. december 2009 @ 22:38

 8. Falder selv over, at fokus skulle være skiftet fra argumenter til positioner. Har positioner ikke altid haft argumenter, og er det ikke stadig forskellige argumenter, der ses fremført fra forskellige positioner, som altid?
  Historyman har vist skrevet resten.

  Kommentar by Peter Buch — 7. december 2009 @ 06:40

 9. Historyman skriver.

  “Mit problem er at hvordan man kan analysere mennesket og dets samfund uden, at se og forstå det kulturelle ophav.”

  Det kan man naturligvis heller ikke.

  Kommentar by dommedag — 7. december 2009 @ 06:49

 10. Den venstreorienteredes fornuft og forhold til virkeligheden er som BONDERØVENs i DR2, en virkeliggørelse af det umulige, en drøm om at leve nær det “ægte”, ” det menneskelige”, være i harmoni og samværd med sine omgivelser uden tanke for økonomisk bæredygtighed – leve oprindelig og i pagt med naturen for andres penge.

  En smuk tanke som allerede Rousscau i 1700tallet fik folk til at hoppe på, senere Karl Marx fik udbygget med hans fordeling af merværdien mellem det producerende folk – og der er vi så i dag.

  Ingen af de to ovenfornævnte herrer havde, ligesom de fleste af deres daværende og senere proselytter, aldrig har haft så meget som en hel dags fysisk arbejde, endsige brugt deres hjernekapasitet til at starte bæredygtig produktion, skaffe arbejde til det “folk”, de påstod ville noget godt – ideerne byggede på, at det altid var “de andre”, “de forkerte”, der skulle betale.

  Radigale og socialister aner ikke hvad virkeligheden er for en størrelse – de er drømmere og når tomheden melder sig i skuffelse over drømmenes umulighed, bliver de voldelige – noget vi kommer til at græmmes over de næste 2 uger.

  Kommentar by T. Klitgaard Fuur — 7. december 2009 @ 07:49

 11. Det er egentlig ikke underligt, at venstrefløjen møder Allah, når de går til ekstremer. Allah/Muhammed respekterede heller ikke den private ejendomsret.

  Kommentar by Henrik R Clausen — 7. december 2009 @ 10:25

 12. T. Klitgaard Fuur

  Bonderøven, formoder jeg, formår i det mindste ud over hvad salg af produkter kan give, tillige at få en indtægt fra tv.

  En bonderøvs udøven en markedsposition som næppe kan placeres som specielt højre- eller venstreorienteret basert, i forhold til hvordan venstre og højreorientering generelt er defineret placereret med hensyn til politik udøvet i praksis for individer.
  En selvstændig der sælger produkter, en deltager på et marked der må følge markedets betingelser.
  Men oplys mig venligst om dette er helt forkert.

  Kommentar by Peter Buch — 7. december 2009 @ 10:41

 13. Bruge deres hjernekapasitet,har de nogen.Eksembel vis venstrefløjen
  filmen fitna bagefter vil i høre dem skråle,det vil ikke ske i vores
  tid.Man tror det er løgn men jeg har prøvet at gøre der med nogle den
  er sikker,prøv selv

  Kommentar by gravballemanden — 7. december 2009 @ 11:27

 14. Suk den stakkels mand, han risikerer ikke kun at blive paria på ruc som mike så rigtigt bemærker. Næh han risikerer såmænd både liv ære og velfærd!

  Kommentar by karl3447 — 7. december 2009 @ 15:25

 15. De sidste skal blive de første – i RUC’s tilfølde er erkendelsen mindst næsten 30 år for sent. Torben Bech Dyrberg som Erasmus med firtoget? Det får mig til at tænke på Wilhelm Reich’s ‘Fascismens massepykologi’, som jeg har stående et sted. Den siger det samme bare omvendt, hvis I forstår? De venstreorienterde forvarer idag bl.a kønsdiskrimination (f.eks. indenfor forskning og virksomhedsbestyrelser), kvindeundertrykkelse og religiøs fanatisme – bare der er Islam og ikke Indre mission – er imod fjernelse af diktatur og racistiske despoter – hvis det er Iran, Irak, Nordkorea psv og ikke Sydafrika og Rhodesia osv. De venstreorienterede er vore dages reaktionære og de hader økonomisk vækst især i de 3/4 af verden, der lever i armod – de skal fan’me ikke op på vores velstandsniveau! Sådan er det næsten over hele linjen.

  Kommentar by anti-marx anno dazumahl — 8. december 2009 @ 14:19

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper