7. december 2009

“Mediernes fokusering på Blekingegadebanden er med til at forfladige vor fortid.”

TV2 sendte igår første afsnit af deres serie om Blekingegadebanden, og det skal nok blive en landeplage, selvom det formentligt ender med floskler om overdreven idealisme og ahistorisk revolutionsromantik. En af hovedrollerne spilles af Ulrich Thomsen, der i torsdagens 24 timer drog en direkte parallel til krigen i Afghanistan. Hvordan bekæmpelse af terrorisme og opbygning af skoler kan sidestilles med mord på politimand under røveri til fordel for PFLP, skal man nok være skuespiller for at forstå. Klumme af Bent Blüdnikow i dagens Berlingske Tidende.

Hvad ned en tv-serie om BZ?
De fleste opfatter Blekingegadebanden, som TV 2 sender en serie om, som repræsentativ for tidens fanatisme og gruppens mord på en politibetjent som den logiske følge. Sådan var det imidlertid ikke nødvendigvis. Blekingegadebanden var ganske rigtig farlig p. g. a. sit samarbejde med den palæstinensiske gruppe PFLP, men den gik ikke bevidst efter at myrde politimanden. Det var hovedsagelig en røveribande, der legede med terroristisk ild, men ikke med vilje ville skade, myrde eller skabte terror ud over, hvad der var nødvendigt for at skaffe penge til PFLP.

Sådan var det ikke med en anden af tidens grupper. BZerne startede som ret uskyldige husbesættere, men udviklede sig til en voldspræget gruppe, der gerne skadede politibetjente og bevidst søgte at skabe frygt. Fra 1981 til 1994 var der 538 konfrontationer mellem BZere og politiet, hvor BZerne brugte blandt andet køller og molotovcocktails. De afbrændte Shell-stationer, angreb politiet og vandaliserede Israels turistkontor. De kaldte politifolk for »politisvin«, og Israel-venner for »zionistsvin«. Mens Blekingegadebanden ikke blev noteret for terrorvirksomhed på internationale terrorlister, så blev BZernes angreb i København på Israels turistkontor i december 1988 udført med så stor fare for andres liv, at det blev registreret blandt årets terrorangreb.

Næsten ingen af disse BZere og autonome er i dag kendt i offentligheden. De formummede sig bag hætter og gled ud af historien, men hvis de havde haft held med deres vold og havde dræbt en politimand i stedet for at såre flere, så var det dem, der var kommet i fokus. Medierne har nu udrangeret BZerne til historiens nådige glemsel, mens de har bragt berømmelse til Blekingegadebandens medlemmer – senest med TV-serien som havde premiere i går.

Dog er en enkelt BZer kommet i rampelyset. Han bliver nemlig ofte brugt som ekspert om ungdomsuro. Hans navn er René Karpantschof, og i 1980erne var han med i BZernes inderkreds. Hans sympati omfattede også Blekingegadebandens medlemmer, og da Marc Rudin i 1992 stod anklaget for sin deltagelse i røveriet i Købmagergade, skrev Karpantschof en artikel i Information sammen med bandemedlemmerne Torkil Lauesen og Niels Jørgensen, hvor de ilede Rudin til undsætning: »At de autonome beskæftiger sig med denne problemstilling, viser netop deres støtte til Marc Rudin. Dels er det støtte til et menneske, der kæmper for, at også mennesker i Den Tredje Verden kan nyde godt af de demokratiske rettigheder, vi i vores del af verden finder så selvfølgelige…«. Mediernes fokusering på Blekingegadebanden er med til at forfladige vor fortid. Der var andre farer end Blekingegadebanden, og BZerne var heldige, at deres voldsønsker ikke medførte død.

Mere.

 • 23/2-95 Information – Lauesen, Jørgensen og Karpantschof: Venstrefløjens glorificering af det danske demokrati.
 • Oploadet Kl. 15:05 af Kim Møller — Direkte link7 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/10198/trackback

  7 Comments »

  1. Der var en interssant scene. Lige før forsøget på at kidnappe den svenske rigmandssøn, bliver banden instrueret af en kvindelig læge om hvilke medikamenter, de skal bedøve ham med (kraftigt virkende anæstesistoffer), deres bivirkninger, hvordan de skal observere ham, mens han er bedøvet etc. Alt i alt er det livsfarligt for svenskeren, hvad hun/de er ude i. De nævnte stoffer bruges kun til bedøvelse af narkoselæger, og den kvindelige læge, der blev omtalt i medierne sidste år, er praktiserende læge – altså uden specialviden om bedøvelse.

   Da Avisen skrev om den kvindelige læge i sin tid, husker jeg kun, at det blev nævnt, at hun skulle have udleveret CPR-numre, ikke at hun var ude i noget, der kunne ende med svenskerens død.

   Jeg nåede ikke at se på rulle teksterne, om hun blev nævnt med navns nævnelse – og om, det er den samme.

   Meget mærkeligt, at hun aldrig blev retsforfulgt.

   Kommentar by Hodja — 7. december 2009 @ 16:52

  2. DR’s “uvildige” ekspert – LOOOOL.

   En lille facistisk rotte er hvad han er.

   Kommentar by Cicero — 7. december 2009 @ 17:04

  3. “med til at forfladige vor fortid.”

   Intet nyt under solen. Hvad med Danmarks heroiske modstandskamp under WW2?

   Kommentar by Børge — 7. december 2009 @ 17:41

  4. Udgør René Karpantschof ikke en sikkerhedsrisiko som offentligt ansat?

   Kommentar by 3900 — 7. december 2009 @ 20:06

  5. René Karpantschof færdes stadig i voldsparate miljøer, som det flere gange er blevet dokumenteret.

   Kommentar by 3900 — 7. december 2009 @ 20:07

  6. Hvad jeg også fandt rystende var, at medlemmer af Blekingegadebanden havde fået fødderne indenfor på Politigården qua deres job på Regnecentralen.

   At der stadig befinder sig sådanne typer rundt omkring i systemet er vel noget vi skal regne med ?

   Jeg tænker også på, at muslimer med tilknytning til islamiske organisationer af The Muslim Brotherhood for år tilbage blev givet i opgave at uddanne sig godt og søge stillinger indenfor områder der har væsentlig betydning for samfundet.

   5. Kolonnefolk er ikke noget der alene hørte 2. Verdenskrig til.

   Kommentar by Vivi Andersen — 7. december 2009 @ 23:53

  7. Kan vi ikke bare blive fri for hele tiden at høre om de voldspsykopaters gerninger? At de nu skal være tv-serie kan næsten gøre én desparat. De bliver en moderne udgave af Bonnie & Clyde – og det har de ikke fortjent – Bonnie & Clyde, altså. At de fire banditter går frit omkring idag skyldes en fejl i vores lovgivning, der gør, at man ikke kan dømme dem kollektivt. En fejl som vist desværre ikke engang er rettet? Den myrdede politimands mor skrev engang et digt, hvor hun undrede sig over, at nogle pårørende til De Fantastiske Fire, havde sagt “om de ikke snart kunne få lov at være i fred” – jeg tror ikke der var rart at høre den slags hyklerisk, venstrefløjs-jammer for hende? Hør digtet sunget af Danmarks vistnok eneste ikke-venstreorienterede protestsanger, Mister Jones! Hermed anbefalet.

   Kommentar by anti-marx anno dazumahl — 8. december 2009 @ 13:54

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper