4. juli 2019

Hoffmann om Muhammed-biografi: Skelner ikke mellem ‘religiøs ønsketænkning og historisk forskning’

Islamforsker Thomas Hoffmann anmelder en ny bog fra Juan Cole, en af Islam-apologiens ypperstepræster. Læs det hele på Weekendavisen.dk – Som Fanden læser Koranen.

“Coles tese er følgende: Muhammad blev født i en tid, hvor to store imperier stødte sammen, henholdsvis det kristne Byzantinske Rige og det zarathustriske Persien. Ifølge Cole så Muhammad med dyb sorg på alle de blodsudgydelser og følgeskader, som imperiernes lokale verdenskrig forårsagede. Netop derfor formedes i Muhammads sind en storslået vision om en fredsbevægelse.

Bevægelsen var islam, og den spredte sig med stor succes i hans livstid, primært ved at bero på åndelig soft power frem for rå militær magt. Når Muhammad blev angrebet af sine fjender, søgte han våbenhvilen frem for den blodige sejr. Med Coles ord: ‘I det multikulturelle Medina sammensatte Profeten en mangfoldig ‘nation’ af abrahamitter i håbet om at sætte monoteister (sammen med deres hedenske klienter) op imod Mekkas militante traditionalister.’ En slags monoteistisk økumene, der endda var tolerant over for hedninge.

Da Muhammad imod slutningen af sit liv indtog sin fødeby, Mekka, der i sin tid havde fordrevet ham, foregik det derfor ganske fredeligt. Ja, ifølge Cole var dette indtog snarere at sammenligne med Martin Luther Kings borgerrettighedsmarch ind i Washington i 1963 end en militær kampagne.

Cole indrømmer, at Muhammad af og til var blevet tvunget til at forsvare sig, men det var undtagelsen, der bekræftede fredsreglen. ‘Koranen,’ skriver Cole, ‘rummer en doktrin om retfærdig krig, men ikke om hellig krig, og den bruger ikke ordet jihad med den sidstnævnte association.’

Dette skønmaleri står i grel kontrast til konsensus i såvel forskningen som den islamiske tradition. Kan det virkelig passe, at forskningen i tidlig islam og jihad har fejlfortolket Koranen og læst kilderne forkert? Ja, hævder Cole. Og ikke nok med det, også muslimernes egen historieskrivning har misforstået Profeten og islam. Middelalderens muslimske lærde har nemlig opfundet dubiøse tolkningsmetoder og misbrugt dem til at kolportere en ufredelig og aggressiv islam frem for den oprindelige fredsversion.

Forskningens almindelige konsensus om, at islam udvikler sig mere og mere militant i løbet af Muhammads karriere, betragter Cole som en fordrejning af Profetens forkyndelse.

… det er et problem, hvis Cole som islamforsker ikke skelner mellem religiøs ønsketænkning og historisk forskning. Overhovedet er det én af de farligste faldgruber i moderne islamforskning – som alt for mange forskere mere eller mindre frivilligt hopper ned i. At en så dreven og indflydelsesrig islamforsker som Cole publicerer et sådan værk, er altså en smule bekymrende.

Næste store minus er hans selektive metode. Hans materiale er rigt, men det tenderer grov cherry picking. Således udvælger han alt det fredelige materiale, han kan få fat i, samtidig med at han ignorerer, nedtoner eller afviser alt det materiale, der umiddelbart modsiger eller komplicerer sagen. Det er det, man i psykologien kalder confirmation bias, hvor man ‘opdager’ de ting, der understøtter de hypoteser eller forventninger, man i forvejen har. I teologisk forskning er det en gammel traver, der kaldes eisegese: at læse ting ind i materialet, der faktisk ikke er belæg for.”

(Juan Cole, Muhammad – Prophet of Peace Amid the Clash of Empires. Nation Books, 2018)

Oploadet Kl. 03:02 af Kim Møller — Direkte link35 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/102580/trackback

35 Comments »

 1. Det var jo nøjagtig det samme med Hitler, Stalin, Mao og Pol Pot. De var alle fire ejegode og næstekærlige mennesker, som kun ønskede det allerbedste for deres medmennesker i alle lande. Når så mange millioner uskyldige mennesker, mænd, kvinder og børn, blev tortureret eller slået ihjel, var det kun pga. misforståelser, uheld og ulykker samt selvforsvar overfor negative og skadelige “untermenchen”. Alle de mange mord blev iværksat af ulydige underordnede, og foregik uden at de fire humanister vidste noget om det.

  Og sådan er det med alt som ligner ondskab og forbrydelse. Alle mennesker er jo grundlæggende gode. Men nazister, kommunister, fascister og islamister bliver hele tiden misforstået. Og derfor tror mange at de ikke er gode, men slemme. Men det er bare een stor misforståelse. Og så er det jo klart at nogen bliver sure og måske også en lillebitte smule agressive.

  Vi skal bare holde op med at misforstå, så bliver alting godt og freden indfinder sig. Og løven og lammet vil spise græs side om side.

  Kommentar by Bent Nielsen — 4. juli 2019 @ 03:39

 2. (Må han få mange oliepenge for den bog). Dem som forsker anonymt mener at Muhammed slet ikke har eksisteret som person, men at det har været en Titel. “Den ophøjede”…Det skulle passe meget godt med at det dengang ikke var et navn der blev brugt (i historiens samtid). Det har været en klanledertitel, af kristen/jødisk natur. Koranen blev så samlet i al hast, lige efter biblen i år 500 et eller andet var blevet samlet i konstantinobel. Altså en skjult Mytisk person- “Den ophøjede”. Eller “Apostlen”. Sikkert nogle klanledere, som skulle bruge en røverisk undskyldning omkring Syrien. De første muslimer blev af de kristne i Egypten kaldt Hagarenere …(og et andet navn jeg på stående fod ikke kan huske). Fra biblen- Om nogle børn som blev jaget ud i ørkenen fra den Jødiske stamme….Lidt upræcist…tjek det selv (tiden er imod mig). Støt SIAD. God torsdag og weekend. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 4. juli 2019 @ 04:52

 3. Denne bogsmudser har helt og aldeles underkastet sig skadedyrenes overherredømme,og handler derefter. Hvis man kan læse og skrive og samtidig anser pædofeten for fredelig,er man dummere end snot.

  Kommentar by Nielsen — 4. juli 2019 @ 05:54

 4. Coles bog er en stor omgang historie-FORFALSKNING. Hans bog vil sikkert begejstre indvandringsindustrien og alle dem som betales godt for at være invasionens og migranternes tjenere og medhjælpere. Og for åndeligt mørklagte politikere, pladderhumanister og feltmadrasser uden realitetssans vil bogen nok blive opfattet som SANDHEDEN om islam og islamisterne. Indtil videre har de radikale og de røde jo intet lært af terroren og rædslerne i Syrien, Libanon, Sverige, Frankrig, England, Sudan, Uganda og Somalia osv.

  Også flertallet af vælgerne har stadig intet lært, men har en højst besynderlig tillid til EU, FN, MSM, “berigelsen” og “integrationen”…… og en naiv tro på at de gamle partier vil bevare demokratiet, folkehjemmet, velfærden og freden. Selvom de i årevis har undergravet hele molevitten, og nu arbejder på at forære Danmark og alt indhold væk til kulturfremmede fra Afrika og omegn.

  Kommentar by Ole Jensen — 4. juli 2019 @ 06:29

 5. Ja, Cole – og de har fuldkommen fredelige lige siden.
  Hvilken planet er du fra, du lalleglade fedtøre. Den feminiserede Venus?
  Mars er det i hvertfald ikke.

  Kommentar by White knight — 4. juli 2019 @ 06:44

 6. Det hævdes at Georg “deja vue all over again” Walker Bush initierede en CIA undersøgelse, for at kunne miskreditere manden.
  Dét havde de slet ikke behøvet.
  Ingen klarer dét bedre, end Cole selv.

  Kommentar by White knight — 4. juli 2019 @ 06:52

 7. Der har i tidernes morgen været røveriske overfald fra Mekka og Medina og kampe indbyrdes (begge byer betegnes ofte som Ørkenfortet. DVS de sikkert har været bygget over oase. Man kunne ikke belejre dem midt i ørkenen, og selv skaffe vand og føde så let, men man kunne let lave razzia ud derfra, og røve og plyndre, og så forskanse sig). På den måde opstod der en røverisk kultur, som spredte sig til jordan/syrien, hvor den så blev mytologiseret, og samlet i en Koran, efter biblen blev samlet. Man har så skabt sig en personmyte via forskellige klanledere, som man så har kaldt Muhammed (Titlen: Apostel, Den ophøjede etc). Det har været et mix af Jødedom og kristendom med en uheldig/katastrofal fordrejning. Hele konstruktionen er jo en – Usekulær diktatorreligion (med en Førerprofet)-. Mere behøver man ikke at vide. Støt SIAD. God torsdag og weekend. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 4. juli 2019 @ 07:28

 8. OT
  Angrebet på den frie presse i weekenden, som Kim slettede mit første link til, uden at han har forklaret hvorfor:

  Jeg vil samtidig anbefale kanalen Daily Caller, som var de første til at afsløre at Pentagon var ISIS i Syrien osv, og repræsenterer modpolen til vores hjemlige “liberale” (læs nazistiske propagandapresse) medier

  Titel:
  Journalist Andy Ngo Speaks Out After Antifa Attack
  Kanal:
  Daily Caller

  Offentliggjort den 3. jul. 2019

  YT-Hash: 3k9v_SXWYx8

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 07:30

 9. PS: Først indbyrdes kampe imellem Mekka og Medina. Dernæst har de samlet sig og lavet razzia udadtil. Jødisk/kristen mytologi har så organiseret det administrativt, omkring Syrien- Jordan- Sinai. Det hele skal sættes i tidsmæssigt perspektiv.

  Kommentar by Michael Unna — 4. juli 2019 @ 07:30

 10. Thor knepper muhammeds mor.

  Kommentar by Hul igennem? — 4. juli 2019 @ 07:34

 11. sproget.dk/lookup?SearchableText=eisegese
  https://sproget.dk/lookup?SearchableText=eksegese

  Kommentar by Peter Buch — 4. juli 2019 @ 07:37

 12. 03:39 :D

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 07:52

 13. OT
  Som i måske bemærker, var dette historien, som alle burde dække, hvis man er nationalkonservativ antiantifa, som bloggen her foregiver at være, men alligevel slettede blogindehaveren mit link til denne begivenhed, det forstår jeg så bare ikke

  Ezra Levant
  Rebel Media
  1.2 millioner subs
  Offentliggjort den 3. jul. 2019
  Why Andy Ngo? Antifa targets “hate crime”-debunking journalist | Ezra Levant
  YT-Hash: TVOwrihZfY4

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 09:04

 14. Hvordan kan man skrive om en historisk person der ikke findes og hvor første hånds beretningerne ligger 100 år ud i fremtiden. Man kan vel godt forklare Muhammed ved den kontrafaktiske metode.

  Personligt er direkte relateret til Rayard de Chatillion som ikke bare bliver en myte!

  Kommentar by Moth — 4. juli 2019 @ 09:44

 15. Det var jo interessant det,hvormange milliarder er der nu der tilsyneladende er helt galt afmarcherede og demonstrerer dette dagligt,verden over

  Kommentar by dunk — 4. juli 2019 @ 09:52

 16. Det spændende bliver så at se hvem af Europas politikere der står med den bog i hånden og prædiker “islam er fred” foran en ikke-islamisk forsamling.

  Et positivt element er der da ved den situation. Det bliver enormt let at udpege de største modstandere, man behøver ikke engang at lave en undersøgelse når tid kommer!

  muslimerne er selvsagt kisteglade for muligheden for at henvise til en “ikke muslimsk” kilde uden at lyve med 400 kilometer i timen. Man må spørge sig selv hvor mange petrodollars han har scoret ved den bog.

  Kommentar by Santor — 4. juli 2019 @ 10:09

 17. OT
  Tucker Carlson nævnes som vp-kandidat 2020 til Trump nu

  Exclusive Interview: Trump sits down with Tucker Carlson in Japan
  1. Juli 2019
  1.591.483 visninger

  49 T likes
  4,2 T
  YT-Hash: mRQW675j6dM

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 10:09

 18. I øvrigt behøver man ikke en bog for at vide hvordan islam udspiller sig i hverdagen for alverdens ikke-muslimer, man behøver blot at stikke klarinetten ud af vinduet!

  Kommentar by Santor — 4. juli 2019 @ 10:11

 19. TYRANNI OG TERROR kan snart komme til alle danskere forklædt som fredens religion, som humanisme, som radikal fornuft, som falsk borgerlighed, som EU-fordele, som velfærd, som demokrati, som kvindesag og ligestilling, som klimaklogskab og verdensredning, som osv., osv.

  Sandhed og fornuft er ved at blive udskiftet med løgn og galskab. De rødradikale politikere og journalister som året rundt hykler løs om at de varetager Danmarks interesser, er i fuld gang med at forråde og ødelægge Danmark. De er magen til de rødfascister og feminister som har bragt Sverige til at vippe på afgrundens rand.

  Kommentar by Ole Jensen — 4. juli 2019 @ 10:13

 20. 7.3O: At Pentagon var ISIS i Syrien?? Skrivefejl eller det rene vrøvl?

  Kommentar by Ole Jensen — 4. juli 2019 @ 10:17

 21. 10:17 Obama/Pentagon/NATO skabte ISIS i Syrien i 2011 og supplerede dem med våben fra Libyen, fra konsulatet i Benghazi under konflikten.

  Trump defundede ISIS og sendte dem hjem til Danmark, og hvor de ellers kom fra, hvis de ikke var dræbt af Putin

  Red Elephant nævner det i denne video:

  Tucker Carlson to be Named Vice President?
  58.860 visninger
  6,1 T likes
  The Red Elephants Vincent James
  Offentliggjort den 3. jul. 2019
  YT-Hash: R_1VotRrLHc

  Source til Benghazi osv: The Daily Caller/Judicial Watch etc

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 10:29

 22. Hold da helt op! En klovn.

  Kommentar by Bastardo — 4. juli 2019 @ 10:34

 23. DISCOVERY: Oldest Quran Found Has Little Similarity To Modern Version

  https://m.youtube.com/watch?v=w_vq9_Wipic

  Kommentar by Bjovulf — 4. juli 2019 @ 10:44

 24. Der er vist gået Coleslaw i den, og mange forskere ser ud til – ligesom mange politikere, medie-linselus samt andre folkeforførere og andet skidtfolk – at have mistet forstandens gode. Hvordan kan man forske i islam som man jo ikke må forholde sig kritisk til?

  Det ser ud til at mange laller rundt i det i en rus, men det er jo også Roskilde festival pt.

  Kommentar by Abdullah Terkelsen — 4. juli 2019 @ 11:06

 25. 10:29 Obama/Pentagon/NATO/John McCain/Bush/Hillary/Helle Thorning/Daværende europæiske regeringsledere og forsvarsministre/NATO-Allierede og NATO associerede (herunder Israel, som aldrig blev angrebet af ISIS, hvor jøderne i Jerusalem grinte af at ISIS ikke havde angrebet dem, hvis man spurgte dem på gaden), de mandlige indbyggere i Aleppo/Alle sunni-arabere i nærheden/Alle tyrkiske bjergstammer overlappende Syrien/Tyrkiet/Erdogan’s personlige bidrag/Quatar’s penge/Saudi Arabien mullaer/biografgængerne til ISIS-videoerne i Aleppo under konflikten/Vollsmoses mest vollsparate osv osv

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 11:13

 26. I samme skuffe kan nævnes Jørgen Bæk Simonsen, såkaldt islam ekspert.

  FRA DEN STORE HUKOMMELSE:

  Det, der i 1950érne var danske værdier, er ikke danske værdier i år 2000. Det Danmark, der er under udvikling nu, er lige så værdigt og lige så godt, som det Danmark, der har været under udvikling tidligere. Det er bare et Danmark, der ser anderledes ud, og som tegnes af forskellige grupperinger, som ikke var til stede tidligere.”
  (Jørgen Bæk Simonsen, Jyllands Posten, 16.8.2000).

  “Vi er jo alle sammen klar over, at det er forløbet med karikatur-tegningerne I Jyllands Posten, der ligesom har accentueret islamofobiens tilstedeværelse i en dansk sammenhæng.”
  (Jørgen Bæk Simonsen, Lektor på Københavns Universitet, udtalt i TV-Avisen kl.18.30, 13.5.2006 på Bella Center i Kbh. under overskriften ”Islamophobia-A dilemma in the West.”

  ”Regimet (det syriske) har indtil for ganske nylig sat en betragtelig ære i at få religiøse grupperinger til at kunne trives side om side. I det offentlige rum har der ikke været bare antydninger af religiøse konflikter.”
  (Jørgen Bæk Simonsen, tidligere direktør i Det Danske Institut i Damaskus, på P1 kaldet ”Verden ifølge Gram”(Steffen) den 26.4.2011 og citeret i Klaus Wiwels artikel ”ambassadørerne” i Weekendavisen nr.19, 13.5.2011 s.6 ”Samfund”. Se også under Ole Wøhlers Olsen.
  ”Europa kunne lære tolerance af Mellemøsten.”
  Jørgen Bæk Simonsen, P1 i 2006, genfortalt i Weekendavisen ”Samfund”,s.6, nr.19, 13.5.2011.

  Islamforskeren, professor Jørgen Bæk Simonsen, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, mener, at ønsket om at bygge en moské er udtryk for fuldbyrdet integration.
  (I anledning af en moske i Gjellerup/Toveshøj, Aarhus portalen dk, 1.6.2014).

  ”Uanset det forhold at Koranen indeholder militaristiske udsagn, så ved vi også godt, at det for langt, langt hovedparten ikke er vanskeligt eller udfordrende at praktisere islam og samtidig leve i fred og fordragelighed med andre religioner.”
  (Jørgen Bæk Simonsen, professor, Jyllands-Posten 13.1.2015 s.14 ”International”).

  ” Den enorme geografiske udbredelse, islam gennem historien har opnået, skyldes først og fremmest dens evne til at indgå i en indholdsrig syntese med de traditioner, der eksisterede lokalt, før islam gjorde sig gældende.”
  (Jørgen Bæk Simonsen, professor, i ”Religion og kultur-en grundbog” (2009) og Weekendavisen nr.27, 8. juli 2016, ”Bøger” s.10).

  Jørgen Bæk Simonsen oplever sig selv som et lysende fyrtårn blandt alle idioterne, det er problemet.

  Næsten alle vore politiske karklude og de lalleglade storbytosser i de akademiske kredse, udviser en så destruktiv adfærd overfor egen kulturkreds, at man må mistænke dem for at have siddet og snittet sig selv med barberblade i puberteten!
  Man kan altid genkende en kulturradigal/gutmenschen på at de prædiker tolerance for andre, men praktiserer det kun overfor dem de deler mening med. Man skal lede længe efter mere intolerante mennesker end de kulturradigale/gutmenschen.

  Kommentar by der Adler — 4. juli 2019 @ 11:20

 27. Hvem har lukket muslimerne ind? Tror i selv på at de bare har åbnet porten selv og så vandret ind for at tage for sig? Hvorfor sker alt dette efter 1945? Ikke bare den muslimske masseimmigration men hele angrebet på det traditionelle samfund i Vesteuropa?

  Kommentar by Torsten — 4. juli 2019 @ 11:33

 28. 11:33
  Det er et totalitært overtagelsesforsøg, i stor grad allerede de facto eksisterende, der er også en større depopulations-agenda – UN2021/UN2030 – Det er fremkomsten af et teknokrati og et Orwelsk diktatur

  Kommentar by Cat Girl — 4. juli 2019 @ 11:39

 29. Kan det virkelig være rigtig, at denne Juan Cole er udenfor pædagogisk rækkevide – OK, Det bliver ikke nemt, men skal vi dog ikke gøre forsøget ?

  En dragt prygl duer vist ikke? – Men hvad med en kønsskifteoperation med store patter; med efterfølgende tjeneste (sen aftenvagt) på et af Islamisk Stats bordeller – Jeg kan jo ikke vide om det hjælper, men mon ikke det vil sætte visse tanker i gang i knoppen hos Mr. Cole ?

  Vi kan vel være så generøse, at vi lover Cole, at vi gemmer gynteren i et syltetøjsglas (med et ordentlig skud Atamon). Hvis vi får et dementi, og her skal Mr. Cole nok ikke vente for længe, så får vi syet slamberten på igen (de stor patter bliver Cole nok nødt til at leve med) – Er der nogen der har en bedre idé !?

  Kommentar by T. Flodur — 4. juli 2019 @ 11:55

 30. Jørgen Bæk Simonsen afsløres af Adlers “store hukommelse” som en idiot og en typisk korrupt kulturradikal rødnazist. En rigtig ækel personage.

  Kommentar by Ole Jensen — 4. juli 2019 @ 12:30

 31. Hoffmann bliver bedre og bedre. Han leverer en god kritik af Cole’s makværk. Han kalder det EISEGESE – meget fint set! Mekka omtales ikke i historien før år 741. Det var ingen oase, fordi der ingen vand er i Mekka. Den lå ikke på karavanevejene. Og eksisterede ikke på Muhammed’s tid. Muhammed er ikke et navn, men en titel på Jesus – den ophøjede. Personen Muhammed er en konstruktion fra begyndelsen eller midten af 700 tallet. Hele den islamiske historiefortælling om Muhammed og de første kaliffer er et falsum. Har Muhammed overhovedet levet? Khaliff abd-el-Malik var kristen ebionit (monofysisist), som byggede Klippemoskeen som en jødisk-kristen kirke i 696. På det tidspunkt var der ingenting om Muhammed og islam. Koranen og islam er en konstruktion sent i 700 tallet og 800 tallet.

  Kommentar by Tim Pallis — 4. juli 2019 @ 15:39

 32. Tak Tim Pallis at bekræfte fiktionen; meget interessant derudover at alle moskeer peger mod Petra, jep Mekka er fiktion. Muhammedanismen er en kættersk kristen sekt ifølge filologerne.

  Ligeledes tak for din indsigt i japanske studier og zen-buddhisme!

  Kommentar by Moth — 4. juli 2019 @ 21:52

 33. Når fløjens selvudnævnte elite
  får færten af penge og prestige,
  taber folket kæben i benovelse,
  for det de ikke kan overskue
  på grund af en indsnævrende studenterhue.

  Men et har de dog fattet,
  om end det var åh så forglattet:
  Med sådan en bog, må manden jo være klog!
  – jeg napper mig et par sider.

  Hver følte sig inde i varmen
  og hørte slet ikke larmen,
  da Slam-lavinen kom susende
  og jog hver og en fra husene.

  På slavetorvet stod de til skue,
  både nøgne, nedbrudte og uden hue,
  og hviskede blandt sig: Hvor er de,
  der før var ude?

  Dem der uden hue? spurgte en knøs,
  mens han fnøs:
  De slap alarmklokkerne,
  da det gik løs.

  Kommentar by M.S. Carstens — 4. juli 2019 @ 22:29

 34. Rettelse til 33, vers 4:
  før slam lavinen kom susende

  Kommentar by M.S. Carstens — 4. juli 2019 @ 22:36

 35. Modgiften er her: https://www.amazon.com/Sword-Scimitar-Fourteen-Centuries-between/dp/0306825554

  Kommentar by Hodja — 4. juli 2019 @ 22:45

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper