10. december 2019

Georgia, USA: Ældste kendte fotografi af slavehold (1850’erne) viser en sort plantageejer med ti slaver

Et såkaldt ‘daguerreotype’-fotografi fra Georgia, taget engang i 1850’erne. Det ældste kendte billede af slavehold, og interessant af flere årsager. Plantageejeren er ligeså sort som de ti slaver han stolt fremviser.

“Gentry enslaved between 15 and 18 people in Georgia from 1850 to 1860, according to ’slave schedules’ that were part of the federal census. Aspinwall believes Gentry would have staged the image to display his wealth. ‘It’s almost like a property record,’ she says. Cowan’s Auctions acquired the daguerreotype from an estate sale in Austin, Texas, of belongings from one of Gentry’s descendants. According to the auction listing, the man in the left corner of the image is believed to be Gentry himself, leaning on a cane and possibly restraining a leashed dog. The photographer is unknown.” (Atlas Obscura, 4. december 2019)

(Bomuldsplantagebrug i Georgia, 1850’erne; Foto: Atlas Obscura)

Apropos

“Sub-Saharan Africa had a slave economy long before Europeans came along. But the external African slave trade of the early modern era had two basic components: Eastern and Western. The Eastern slave trade went to Arab countries. For a long time, the Arabs bought or captured European slaves, but when that supply dried up, they turned to Africa. Numbers are hard to come by–weirdly, the Arab slave trade hasn’t been as widely studied as the Western trade–but this source estimates that 17 million East Africans were sold into slavery in Islamic countries. If that number is correct, the Eastern slave trade was considerably larger than the Western.

… through all of human history, slavery has been a horror. But virtually no one seriously opposed slavery in principle…until the late 18th and early 19th centuries, when Christians in England and America, with a powerful assist from Jews, argued for the first time that slavery was wrong per se.” (John Hindebaker, Powerline blog, 29. nvember 2019)

Oploadet Kl. 09:23 af Kim Møller — Direkte link51 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/106600/trackback

51 Comments »

 1. David Livingstone “I presume” 1813-1873 var læge og missionær i Afrika fra 1841 og fremefter. Han var fortaler for at ophæve slaveriet. Det slaveri i Afrika han kendte til var det islamiske slaveri. Da muslimer ikke længere kunne finde slaverne i Europa begyndte de i Afrika. Livingstone siger, at det drejede sig om ca. 25 millioner afrikanere. Kun een ud af 5 overlevede til slavemarkederne i Nordafrika. Kvinderne blev selvfølgelig sex slaver, og mændene kastreret. Det døde de tit af. De børn, der kom ud af arabisk/afrikansk blanding blev dræbt. Derfor er der ingen efterkommere, som i Amerika.

  Kommentar by Tim Pallis — 10. december 2019 @ 10:15

 2. Allerede i røverhøvdingens helvedesbog er der talrige referencer til behandling af slaver.

  Kommentar by Bastardo — 10. december 2019 @ 10:28

 3. I 1600-1700 årene var det farligt for europæiske skibe at sejle i Middelhavet på grund af de muslimske sørøvere, der var ude efter europæiske slaver (læs f. eks. Ludvig Holbergs rejsebeskrivelser). Disse skibe kom helt til Færøerne og Island i deres jagt på slaver. Hvis muslimerne idag er hævngerrige på grund af den europæiske erobring og kolonisering af Nordafrika, skulle de måske overveje hvorfor Frankrig og Storbritanien følte sig tilskyndet til at bekæmpe dette sørøveri ved roden. Historikerne burde foretage en beregning af hvor mange europæere der blev ført til Nordafrika/Mellemøsten som slaver.

  Kommentar by JC — 10. december 2019 @ 10:48

 4. De afrikanske slaver blev stort set alle kastreret før de skulle mod mellemøsten. Nogle fik også fjernet tungen som de ikke kunne tale. Nogle mener, at det var for, at undgå de fremsagde en konvertering til islam på arabisk. Hvis man konverterede til islam måtte man ikke være slave. 70% døde pga i disse indgreb. Der er stort set ingen efterkommerede af slaverne i mellemøsten fordi de ikke kunne reproducerer sig. Slaverne i nordamerika er nok den gruppe som har haft lavest dødelighed og behandlede deres slaver bedst i amerika. Det er så dem som bliver udråbt som skurke idag,- andre går fri.

  Kommentar by CCC — 10. december 2019 @ 11:00

 5. Når sorte slaver overhovedet transporteres til Nord- og fortrinsvis Sydamerika, så skyldes det den katolske biskop Las Casa, som havde kristeligt ondt af de indianere, som spanierne i Mexico anvendte som slavearbejdere, fortrinsvist til minedrift. Indianerne døde som fluer, ikke mindst fordi de psykisk ikke kunne udholde at blive behandlet som slaver.
  Og med udgangspunkt i biblen, hvor negre anses som en jødisk stamme af gud udstødte under navnet Sam, forslog han, at man i stedet brugte negerslaver.
  At jøder skulle have spillet en rolle i slaveribekæmpelse er muligt, men de stod nu også for en meget stor del af handlen og transporterne til både Nord- og Sydamerika.
  At den Amerikanske Borgerkrig 1861-65 oprindeligt skulle have noget som helst at gøre med bekæmpelse af negerslaveriet i syd, er det rene vrøvl, Lincoln og nordstaterne var totalt ligeglade med problemet, men Lincoln så en mulighed for at skabe uro i syd, da krigen ikke gik så godt for nordstaterne.
  Godhjertede amerikanere syntes siden, at negrene nok havde det bedst i Afrika, så de købte og stiftede en afrikansk stat, Liberia, og sørgede for transport, men den stat kan ikke rigtig siges at være blevet en succes.

  Kommentar by T. Snorrason — 10. december 2019 @ 11:18

 6. Endnu et fact:
  USA modtog ca. 500.000 afrikanske slaver. Hvilket er langt mindre end man skulle tro.
  Brasilien modtog klart flest slaver i hele kontinentet. Nemlig 4.500.000 afrikanske slaver. Altså 5 gange flere end USA.
  Dette er et faktum der får mine kulturradikale venner til at gå AMOK!

  Og jeg har også altid undret mig over hvorfor fanden der er så mange sorte i Brasilien, men siden ingen har fundet det bemærkelsesværdigt, har jeg altid antaget at de må være indfødte. Og det giver jo ingen mening.

  Jeg har et gammelt Illustreret Videnskab blad til at ligge. Der er en fin artikel der bekræfter hvad i andre har skrevet. Muslimerne kastrerede mandlige slaver og forbød giftemål med afrikanere. De brugte slaverne i én generation og så var dét det.
  Derfor er der så godt som ingen sorte i mellemøsten, kontra at de tog klart flest slaver.

  Men altzå hvide mennesker eller ….

  Kommentar by Realist2 — 10. december 2019 @ 11:54

 7. Korrekt. Vestafrikansk kultur er en krigerkultur – og krigerkulturer er slavekulturer. Europæerne blev bevidste om slaveri gennem mødet med forestillingen om mennesker som varer i Vestafrika. En idé, købmandsepokens samtidige i førstningen stod uafklarede overfor. Derpå afskaffede europæerne slaveriet globalt. Sådan er historien om slaveriet som fænomen.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 10. december 2019 @ 11:56

 8. Ups det var en Historie blad. Men alt det her beviser at det jo bare er en stor gang virtue-signalling. Folk er ligeglade med sandheden, folk er ligeglade med slaverne. Det handler kun om magt og om at være på den side der er på mode lige nu.

  Kommentar by Realist2 — 10. december 2019 @ 11:56

 9. @ Realist2

  Dine tal er sådan cirka rigtige, det kan jeg bekræfte. De svarer til dem, jeg selv har fået oplyst.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 10. december 2019 @ 11:58

 10. Allerede den gang viste araberne deres mangel på kløgt.

  I stedet for at avle videre på deres egne slaver blev de ved med at købe nye.

  Nutidens slaveejere sørger for at vi reproducerer os og derved sørger for efterspørgsel efter deres varer.

  Desværre reproducerer vi os ikke nok, så derfor har de sørget for massiv indvandring af anderledes avlsvillige.

  Kommentar by Træt — 10. december 2019 @ 12:01

 11. Kommentar by JC — 10. december 2019 @ 10:48.

  Det var så slemt på et tidspunkt, at lange kyststrækninger fra Spanien og op til og med Jylland, lå øde og forladte hen, da lokalbefolkningerne trak ind i landet, af frygt for de arabiske slavehandlere. Når man samtidigt tænker på, i hvor høj grad disse befolkninger var afhængige af havets ressourcer for deres overlevelse, begynder man at få et indblik i hvor hyppigt slavehandlerne hjemsøgte kysterne, og hvor slemt det må have været.

  Kommentar by CCC — 10. december 2019 @ 11:00.

  Korrekt, løse anslåelser sætter tallene så højt som 3 millioner afrikanske slaver der er blev kastreret gennem tiderne, og her taler man altså om en kastraktionsform hvor alt blev fjernet, både testikler og lem. Man mener også at dette blev praktiseret af rent racistiske årsager, da der var dødsstraf forbundet med et forhold til afrikanerne for arabiske kvinder.

  I det hele taget ligger araberne på en absolut førsteplads hvad slaveri angår, selv om mange forskellige kulturer har praktiseret det igennem tiderne, som en del af ‘the spoils of war’. De Sumeriske kongeriger, dateret til omkring 6000 år før vores tidsregning, var meget omhyggelige med at nedskrive alt hvad de foretog sig, helt ned til trivielle detaljer. Blandt deres efterladte lertavler har man fundet bevis på, at oldtidsbyerne Ur, Eridu, og Uruk fortrinsvis var bygget af nubiske slaver, med en dødelighedsprocent tilsvarende den CCC nævner.

  Til sammenligning kan man jo nævne, at de slaver Vikingerne tog, oftest endte med at blive fuldstændigt integrerede i landsbyerne, og meget tit gennem giftemål, hvor de reelt mistede deres slavestatus, og blev behandlet på lige fod med andre.

  Så hvad omfanget af grusomheder mod slaver angår, og det er inkluderet den nyere amerikanske og europæiske slavetid, så har den hvide mand generelt vist sig at være en ren amatør på området.

  Og araberne er såmænd i gang igen, den dag i dag, for der er rapporteret om slavehandel i Libyen flere gange efter Gadaffis henrettelse, og ISIS har også været godt i gang, sideløbende.

  Kommentar by Kimski — 10. december 2019 @ 12:04

 12. I det store og hele korrekt. Man estimerer araberne / osmannerne til at have fragtet omtrent 17.5 mio afrikanske slaver til deres (erobrede) hjemlande. Den europæiske trekantshandel nåede samlet op på 12.5 mio (all inclusive). Men her taler vi om levende slaver, dødsraten var langt højere blandt araberne / osmannerne, der jo altid kastrerede de mandlige slaver før “dødsmarchen”, og dette indgreb overlevede måske kun 30-40%. Ift europæiske slaver regner man med 1.5 mio europæere der blev fanget ind langs Middelhavets kyster, og endte i slaveri hos araberne.

  Kommentar by DavidK — 10. december 2019 @ 12:18

 13. Kommentar by Træt — 10. december 2019 @ 12:01.

  Der er endnu en faktor inden over, for du finder ikke en demografi der mere tilbøjelig til at reparere ting der er gået i stykker, fremfor at købe nyt, end lige netop hvide mænd.
  Det virker nærmest som en rød klud på os, når skidtet ikke virker længere.

  Faktisk har reklamebranchen i rigtig mange år forgæves revet håret ud af hovedet, i desperation over at det ikke kan lade sig gøre at få os til at forbruge mere.

  Jeg skal ikke kunne sige hvor meget det har ændret sig med computerteknologiens indførsel, men før det skete var vi den mindst forbrugende demografi af alle, og værktøj stod som regel øverst på ønskesedlerne, fordi det kunne bruges til bl.a. reparationer eller at bygge nyt, altså noget der kom alle i familien til gode.

  Kommentar by Kimski — 10. december 2019 @ 12:21

 14. Stik mig lige telefonnummeret til en saudisk pengetank, nu skal der satme forlanges reparations…

  Kommentar by Lider af danskhed — 10. december 2019 @ 12:25

 15. Den arabiske historiker, Ibn Khaldun (1332-1406) skrev om vestafrika i værket “Muqaddimah”. Her skriver han;
  “To the south of this … there is a Negro people called Lamlam. They are unbelievers. They brand themselves on the face and temples. The people of Ghanah and Takrur invade their country, capture them, and sell them to merchants who transport them to the Maghrib. There, they constitute the ordinary mass of slaves. Beyond them to the south, there is no civilization in the proper sense. There are only humans who are closer to dumb animals than to rational beings. They live in thickets and caves and eat herbs and unprepared grain. They frequently eat each other. They cannot be considered human beings”

  og

  “the Negro nations are, as a rule, submissive to slavery, because (Negroes) have little that is (essentially) human and possess attributes that are quite similar to those of dumb animals, as we have stated.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Muqaddimah#Sub-Saharan_Africa

  Kommentar by CCC — 10. december 2019 @ 12:30

 16. Tak Kim Møller for denne artikel, jeg vil studere det nærmere hvorfor historieforskningen er stereotypisk.

  Kommentar by Moth — 10. december 2019 @ 12:46

 17. Enig T. Snorrason 11:18. God beskrivelse af sandheden om slaveriet.Tak.
  Jeg har selv forsket lidt i emnet. Jeg har besøgt det første europæiske slavemarked i Lagos, Portugal. (Det er i dag ikke særligt oplysende om den tidlige europæiske slavehandel. Det virker som om portugiserne skammer sig lidt?) Den tidlige europæiske slavehandelder foregik lang tid før Columbus opdagede Amerika.
  Portugiserne, var uddannet på universitetet grundlagt af Henrik Søfarereren(1394-1460) i Capo Vincente, Europas sydvestligste punkt. Som jeg også har besøgt.

  De porugisiske søfarere besøgte de havnebyer, de opdagede ned langs den afrikanske vestkyst og de besøgte og handlede på de markeder, der var i disse byer og købte mange nye spændende produkter, herunder krydderier og slaver, der blev solgt på disse markeder.
  Slaverne blev solgt på slavemarkedet i Lagos i Algarve. De blev solgt til rige og adelige – herunder konger – som tjenestefolk i de europæiske storbyer og slotte, hvor de var livegne tjenere, hushjælpere, børnepassere, hestepassere og andet forefaldende arbejde. Det var desuden smart og moderne og et statussymbol at have en negertjener dengang.
  Der var et enormt overskud i europa af utroligt billig arbejdskraft af arbejdsløse og sæsonbeskæftigede landarbejdere dengang, så der var aldrig nogen idé i at bruge dyrt indkøbte slaver i Lagos i Portugal til landarbejdere. Derfor blev der ikke så mange negerslaver i Europa. Det økonomiske grundlag for slaveri i større skala kom først med bomuldsproduktionen i sydstaterne i USA. De blev lige så vigtige som traktorer og majetærskere er i landbruget i dag. Det var en milliardinvestering i dagens dollars og derfor var afskaffelsen af slaveriet et milliardtab for de store godser i sydstaterne og derfor meldt de sig ud af unionen dvs amerikas forenede stater, hvilket de forfatningsmæssigt havde ret til. Det var den tids Brexit. Men det ville nordstaterne ikke acceptere og de startede derfor den amerikanske borgerkrig, som de som bekendt vandt. Den nuværende europæiske Brexit afgøres måske på torsdag uden krig – men lad os nu se om det lykked denne gang:-)

  “Henrik Søfareren, Henrique o navegador, portugisisk kongesøn og hertug af Viseu, som stod bag en række opdagelsesrejser langs med Afrikas vestkyst.
  Efter faderens død i 1433 stod Henrik bag flere opdagelsesrejser langs Afrikas vestkyst. I 1443 blev Kap Blanco, som nu udgør grænsen mellem Vestsahara og Mauretanien, rundet, og senere fulgte bl.a. opdagelsen af Senegalfloden (1445), Gambiafloden (1446) og Kap Verde-øerne (1456)” (klip fra denstoredanske)

  “Bartolomeu Dias (født ca. 1450, død 29. maj 1500) var en portugisisk opdagelsesrejsende som sejlede syd om Kap Det Gode Håb i 1488 som den første europæer, som vides at have gjort dette siden antikken.
  I 1481 ledsagede Dias Diogo de Azambuja på en ekspedition til Guldkysten.
  Kong John 2. af Portugal udnævnte ham den 10. oktober 1486 til leder af en ekspedition, der skulle ud på den farefulde tur at sejle syd om Afrika med håbet om at finde en handelsrute til Asien. Forsyningsskibet var under kommando af Bartolomeu’s bror, Pêro Dias. Der var også to afrikanske mænd og fire kvinder om bord, som skulle sættes i land på passende steder for at forklare de indfødte formålet med ekspeditionen.
  Dias sejlede først mod Congofloden, opdaget et år før af Diogo Cão og Martin Behaim. Ved at følge den afrikanske kyst sejlede han ind i Walvisbugten. Fra 29° syd (Port Nolloth) mistede han kontakt med kysten og blev drevet af en voldsom storm, der varede i tretten dage. Da det rolige vejr vendte tilbage, sejlede han igen mod øst, men da der ikke dukkede land op, vendte han skibet mod nord og landede i “Bahia dos Vaqueiros” (Mossel Bay) den 3. februar 1488. Dias rundede Kap det Gode Håb og derefter Kap Agulhas, Afrikas sydligste punkt i 1488.
  I februar 1488 sejlede han op langs østkysten af Afrika så langt som til Great Fish River. Da det stod klart, at Indien kunne nås ad denne rute, vendte han om. Oprindeligt navngav han Kap det Gode Håb “Stormenes Kap” (Cabo das Tormentas). Det blev senere omdøbt af John II til Kap det Gode Håb (Cabo da Boa Esperança).
  Opdagelsen af passagen rundt om Afrika var vigtig, fordi europæerne for første gang kunne handle direkte med Indien og Asien og undgå Mellemøsten og mellemmændene her.
  “Tordesillas traktaten i 1494 og 1529
  Efterhånden blev konkurrencen om kolonier og handelsforbindelser skærpet mellem Spanien og Portugal.
  Allerede i år 1494 havde portugiserne i den spanske by Tordesillas underskrevet en traktat med Spanien om ikke at ‘stjæle’ hinandens kolonier i Sydamerika, Afrika og dele af Asien.
  I årene 1519-1522 fandt portugiseren Ferdinand Magellan ud af at man kunne sejle rundt om jorden. Fortsat søgning efter lukrative omåder resulterede i år 1529 på datoen den 22. april i underskrivelse af en udviddelse af aftalen med den såkaldte Tordesillas traktat nummer 2 i den spanske by Zaragoza. Den kaldes også for Zaragoza-traktaten.
  Herefter sad Spanien på Syd og Nordamerika (minus Brasilien) og Portugal på stort set resten.
  Hermed var hele verden i år 1529 delt op i en portugisisk interessesfære og en spansk interessesfære.”
  (Klip fra PORTUGALNYT 22. april 2010)

  Kommentar by A-mad — 10. december 2019 @ 12:47

 18. En lille detalje glemmes dog. Det er ganske rigtigt at de mandlige sorte slaver taget af Araberne blev kastreret.

  Men de kvindelige blev jo i sagens natur ikke og dem forlystede Araberne sig med. Ikke alle blandede børn blev dræbt.

  Derfor er 15% af det Arabiske DNA i dag subsaharisk. Alt nedarvet som maternalt DNA.

  Kommentar by Acharya Tuisto — 10. december 2019 @ 13:33

 19. Den første slave i Nordamerika men også den første slaveejer var begge sorte afrikaner.

  https://www.smithsonianmag.com/smart-news/horrible-fate-john-casor-180962352/

  Kommentar by jdm — 10. december 2019 @ 14:53

 20. Nu maa vi lige ta’ en pavse , der er alt for mange facts ,og det er jo noget skidt i dag,det kraever at en stor del maa tage stilling,det er saagu heller ikke godt,det er besvaerligt,hellere tie stille eller foelge som en lemming.

  Kommentar by dunk — 10. december 2019 @ 15:24

 21. Danmark var først, allerede i 1792 (med effekt i 1803). Det er mig lidt en gåde hvorfor langt de fleste, der taler og skriver om den transatlantiske slavehandel, helt glemmer at nævne Danmark i den forbindelse. Jovist, desværre fortsatte slavehandlen ulovligt indtil 1848 (se St. Croix), men loven der forbød slavehandlen blev altså skrevet allerede i 1792.

  Briterne elsker at sige, at de var først, fordi de 40 år senere end Danmark valgte at forbyde slavehandel (men tillod sig at indskrive undtagelser for visse territorier).

  Altså:

  Danmark – 1792
  Britanien – 1833

  I øvrigt tak til T. Snorrason, Realist2 og A-mad ovenfor for interessant input!

  Kommentar by Quark — 10. december 2019 @ 15:32

 22. Den transatlantiske slavehandel hvilede på en beskidt lille hemmelighed: når negerstammerne førte krig mod hinanden, så kunne man fint bruge fangne kvinder og børn – de kunne indlemmes i ens egen stamme og bidrage til dens styrke, mens mandlige fanger generelt gjorde modstand eller stak af. Ergo slog man dem i stort omfang ihjel øjeblikkeligt, eller ofrede dem til guderne lidt senere.

  … men så kom der pludselig nogle hvide tosser, der faktisk efterspurgte overskuddet af fangne mænd. Vupti: negerhøvdingene lod være med at slå dem ihjel, og tjente kassen på dem i stedet.

  Slavetilværelsen var langt fra en dansk på roser, men taget i betragtning at alternativet tit var et hug over nakken for bagefter at blive ædt af sjakaler i bush´en, så kan netto-resultatet godt have været, at slaveriet reddede en del menneskeliv. Som slaver var negrene værdifulde, så man gjorde hvad man kunne holde dem i live. Der er en grund til, at overlevelsesraten for slaver var højere end for det hvide mandskab under sejladsen over Atlanten.

  Kommentar by Henrik — 10. december 2019 @ 15:40

 23. Uhyre interessant artikel og tilhørende kommentarer- måske vi kan bruge islamisterne som slaver efter kastraktion? Der er jo hundrede tusinder af velnærede individer med basale færdigheder i læsning af korte instruktioner.

  Kommentar by Hul igennem? — 10. december 2019 @ 15:43

 24. Det var jo også afrikanske slavehandlere der indfangede og solgte slaver i Afrika til videre handel andre steder. Der skal to til tango.

  Kommentar by Flaskeposten — 10. december 2019 @ 15:51

 25. Jeg vil på ingen måde negligere slaveriets negative sider i US, men fakta er, at slavernes efterkommere i dag har en HØJERE LEVESTANDARD end de artsfæller der blev tilbage i Afrika.

  Det er naturligvis ikke til meget trøst for dem der arbejdede sig til døde i plantagerne… men ret tankevækkende alligevel.

  Mht Vikingernes slaver har de ganske givet taget slaver med hjem fra deres togter ned i europa. Det er bla derfor nogle af os (mig selv incl) ikke er specielt “ariske” i udseende. On det så skyldtes vores forfædre blev integrerede eller vi er resultatet af en hyggestund udenfor langhuset mellem Olav den yngre og en slavisk sigøjnerpige fra Volga skal være uvist ;-)

  Kommentar by redneck — 10. december 2019 @ 16:07

 26. > Kommentar by Henrik — 10. december 2019 @ 15:40

  Det er virkelig kynisk, men ikke desto mindre, sandt.

  Kommentar by Quark — 10. december 2019 @ 16:35

 27. Enig redneck 16:07. Slaverne var udbudt på markedet og kunne frit købes. Der var både negre og indianere i USA, der holdt negerslaver.
  Når det kommer til stykket er flertallet af danskere efterkommere af slaver. De blev kaldt ‘trælle’.

  “Man kunne blive træl pga ubetalt gæld, eller ved at være født af en trælkvinde, som straf eller ved krigsfangenskab. En træl var undergivet sin herre, ligesom herren stod ansvarlig for lovbrud begået af trællen.Trældom var arvelig: var forældre trælle, blev børnene det også.
  Vikingerne tog på vikingetogterne fanger, som i stort omfang blev gjort til trælle. Trællen gik med en halsring af metal. Ved ceremonien, når herren satte ham fri, blev halsringen fjernet, og han var frjáls (= fri-hals, med halsen fri) som er ophav til det kristne begreb “frelse”. Ved den anledning afholdt trællen et frelsesøl, hvor han også betalte løsesummen, kaldt halslausn dvs. “halsløsning”. Som frigiven måtte han dog overholde visse forpligtelser for ikke at falde tilbage i trældom. Forholdet blev kaldt tyrmsel, og gjaldt også trællens børn.
  I de ældste nordiske landskabslove opfattes trællen som løsøre og dermed uden retsstatus.”

  Den samme form for trældom findes den dag i dag ikke længere væk end i Mauritanien syd for Sahara og flere andre steder. Slaveriet blev først ophævet ved lov af Mauritanien som det sidste land i verden i 1981, men det fortsatte og der blev ikke vedtaget nogen lov, der gjorde det strafbart. Det skete først i 2007 (efter internationalt pres). Men det eksisterer stadig i Mauritanien. Det er de lysere arabere dér, der har holdt negre som slaver i århundreder. Det er en integreret del af den Mauritanske kultur. I de arabiske famier er det kutyme at en araberdreng i ‘konfirmationsgave’ får en jævnaldrende negerdreng som slave, som følger ham og tjener ham resten af livet.

  Kommentar by A-mad — 10. december 2019 @ 17:46

 28. Redneck:

  Jeg har ikke tal for Latinamerika, men i USA havde negerslaverne en højere levestandart end arbejderklassen i nordstaterne.

  Grund: slaverne var en vare, så de havde værdi. Hvis man sled dem op, så var det penge ud af lommerne for slaveejeren. Altså blev de forsynet med bedre mad og påklædning end arbejderne i byerne havde råd til.

  For fabriksejeren var det kun arbejderens arbejdskraft der havde værdi, ikke arbejderen selv. Hvis hans arbejdere døde eller blev skadet, så ansatte han bare nogle andre. Det tab der evt. var blev båret af arbejderen selv.

  Slaverne havde også en højere levealder end arbejderklassen. Efter hukommelsen levede negerslaver 2-4 år længere end frie arbejdere. Det lyder ikke af meget, men gennemsnitsalderen for arbejderklassen var omkring de 20-22 år, så det svarer til en forskel på 10-20%. Det interessant er, at man netop kan se et drastisk fald i levealder på 10% efter de blev frigivet.

  Kilde: “Time on the Cross: The Economics of American Negro Slavery”

  Kommentar by Henrik — 10. december 2019 @ 18:20

 29. At 5:
  Den amerikanske borgerkrig var en konstitutionskamp mellem Washington, centralmagten, repræsenteret ved Abraham Lincoln, der ønskede så meget centralmagt som muligt, og delstaterne, der ønskede at bevare en udstrakt grad af selvstyre.
  Abraham Lincoln var en super demagog, der indså, at negrene med fordel kunne spændes for Washingtons vogn, så han kunne gennemføre sit statskup efter millioners død.

  Kommentar by Bastardo — 10. december 2019 @ 18:22

 30. Lidt relateret.
  Rutineret korrespondent har i nyere bog om Lissabon kapitler om Portugals slavetid.
  https://global.oup.com/academic/product/queen-of-the-sea-9781849049979?cc=us&lang=en&#
  Lisbon’s charm is legendary, but its vibrant 2,000-year history is not widely known, from its Roman legacy to its centuries under Moorish rule. Its journey from port town to Portugal’s capital was not always smooth sailing–in 1755 the city was devastated by the largest earthquake ever to strike modern Europe, followed by a catastrophic tsunami and a six-day inferno that turned sand to glass.
  Barry Hatton unearths these forgotten memories in a vivid account of Lisbon’s colourful past and present, bringing to life the 1147 siege during the Iberian reconquista,…

  Kommentar by Peter Buch — 10. december 2019 @ 18:25

 31. ad 29.
  lidt yderligere relateret.
  Man havde faktisk ikke længere brug for negre til bomuldsplukning, idet man i tiden før borgerkrigen begyndte at gå over til maskinel plukning.

  Kommentar by T. Snorrason — 10. december 2019 @ 18:34

 32. På den arabiske halvø er der i nutiden mængder af slaver. Mænd og kvinder fra fjernøsten, der arbejder for deres herrer, uden rettigheder og næsten uden løn.

  Husk på det, før I tager en tur til et af muhamedanernes forbryderbadelande i golfen.
  Og før I følger de store sportsbegivenheder, som er købt for verdens olie, og hvor der typisk ikke er nogen live audience.

  Modbydeligt!

  Kommentar by Bastardo — 10. december 2019 @ 18:37

 33. Bastardo:

  Det sidste officielle slavemarked i Saudi-arabien blev lukket i 1962 – samme år som slaveriet blev forbudt. Der er beretninger om slavekaravaner i Sudan på vej mod Saudi-arabien samtidig.

  Bandar bin Sultan al-Saud, Saudiarabiens ambassadør i USA 1983-2005 og chefen for landets efterretningstjeneste 2012-14 skulle efter sigende være søn af en ethiopisk slavinde.

  Kommentar by Henrik — 10. december 2019 @ 19:19

 34. https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Baker

  Den gamle Sir Samuel Baker(jæger og opdager) kæmpede imod slave handlerne i Sudan. Hans anden kone Florence var sexslave i det Ottomanske rige under Pasha of Vidin.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Baker

  Kommentar by jrp — 10. december 2019 @ 19:26

 35. Bwalya Sørensen, læser du med ?

  Kommentar by Ewing — 10. december 2019 @ 19:47

 36. Danske bønder var faktisk også at betragte som slaver indtil Stavnsbåndets ophævelse.

  Det samme gjaldt de facto for mange andre i bunden af samfundspyramiden helt frem til omkring Anden Verdenskrig. Eksempelvis var en stuepige dengang i praksis afskåret fra at finde et nyt job, hvis hun blev fyret og hendes skudsmålsbog ikke var “i orden”. Det er ikke svært at forestille sig den magt, som en bare nogenlunde velstillet familie havde over en sådan stakkels pige.

  Sikkert det samme hele vejen ned igennem Europa.

  Man skal ikke kaste med sten………….

  Kommentar by Henrik Wegmann — 10. december 2019 @ 20:31

 37. Det kan godt være at den hvide mand var slavehandler, men det var ikke ham som begyndte. Hvis vi går tilbage i historien var slavehandlen allerede i gang i Afrika for flere hundrede år siden imellem de forskellige stammer dernede. I dag trives menneske handlen i bedste velgående i flere arabiske lande, så den hvide mand har såmænd bare lært et dårligt håndværk ved at se på, hvad andre har gjort i århundrede. Tænk lige på det.

  Kommentar by Allan Gorm Larsen. — 10. december 2019 @ 21:11

 38. Den hvide mand får stort set altid den samlede historiske skyld for slaveri. Ofte fra et spektrum af politiske aktivister, som ikke aner, hvor ordet “slave” har sin oprindelse fra.

  Kommentar by Larsen — 10. december 2019 @ 21:21

 39. Idag tror jeg man anslår at trans sahara slavehandlen, og handlen via det røde hav og op langs en afrikanske østkyst + middelhavstrafikken svarer til godt og vel det samme som den transatlantiske slavehandel. Blot fordelt på adskillige flere hundrede år. Men da handlen ikke er bogført med samme petitesse som den transatlantiske er det svært at vurdere. Men det er ikke helt rigtigt at den ikke har efterladt sig genetiske spor. Der findes mindre grupper af et slavediaspora i de fleste arabiske lande inklusive Tyrkiet, men de bliver gemt lidt af vejen. Man er ikke meget for at huske det. Da AL Jaheera sidste år udsendte en rigtig god ny serie ( lavet hovedsaglig af afrikanske historikere) om slavehandlens historie ( – og vi skal ikke benægte vores andel-) glemte de i den arabiske verden at sende 1.del der omhandlede den arabiske slavehandel. Kun Qatar har oppet sig lidt og har åbnet et slaveri museum i DOHA. Kun fordi at de østafrikanske lande er blevet mere kritiske om den arabiske slavehandel og indflydelse de sidste årtier – Som Pallis nævner i kommentar 1. Araberne håber at det kan give dem lidt godt vejr i handelsmulighederne igen. Det lykkedes næppe, man kan stadigvæk i de større østafrikanske havnebyer se kvarterer, hvor de tidligere arabiske slavehandlere bor.

  Kommentar by Niels — 10. december 2019 @ 21:58

 40. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Casor

  > Kim Møller

  Den her hører næsten med i denne blogpost.

  Det var jo europæere der skabte USA, og ingen er mere flittige til at nedskrive deres domme og dokumentere deres forvaltning i øvrigt.

  Kommentar by Polka — 10. december 2019 @ 22:21

 41. Når vi snakker om negre el. mere moderne udtrykt, sorte, så taler islams barbarer om ibid.
  Ibid betyder dog ikke sort eller neger. Ibid betyder slet og ret – SLAVE.

  Barbarerne omtaler negre som slaver.

  Kommentar by Iznogut — 11. december 2019 @ 04:25

 42. Republikanerne: Demonrats har ikke været så gale over noget (et tabt præsidentvalg i 2016) siden vi befriede deres slaver.

  Kommentar by Iznogut — 11. december 2019 @ 04:29

 43. Interessant! iI det danske skolesystem lærer man kun om den transatlantiske slavehandel!

  Kommentar by Den Nervøse — 11. december 2019 @ 04:58

 44. Ja kærlighed til medmennesker og andre end dem selv, kender Islam jo ikke til. Såvidt vides er slaveriet uofficielt ikke afskaffet i Islam. Som en Imam har udtrykt det. “man kan jo ikke så godt tillade det Gud forbyder, eller forbyde det som Gud tillader”. Støt SIAD. God jul god onsdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 11. december 2019 @ 07:09

 45. “Interessant! iI det danske skolesystem lærer man kun om den transatlantiske slavehandel!
  Kommentar by Den Nervøse — 11. december 2019 @ 04:58”

  Det danske skolesystem har ikke til hensigt at lære dig en masse. Formålet er grundlæggende at lære dig at du skal føle skyld og overlade styringen til systemet. Og Viola, systemet er sørme venstreorienteret. Det er derfor så mange lærere og pædagoger er Enhedsliste, SF og Radikale.

  Kommentar by Gregers — 11. december 2019 @ 08:27

 46. Der er meget hykleri i slavedebatten. I dag arbejder mange flere millioner tolv timer dagligt for småpenge i en giftig sweatshop et sted i u-landet, får bank af chefen for at gå på toilettet, og bor i en slum uden kloak og renovation.

  Kommentar by Zatopek — 11. december 2019 @ 09:46

 47. Når man tænker på de mange sorte i USA der aldrig er blevet integreret i samfundet og stadig skaber en masse problemer på grund af fattigdom og deraf følgende kriminalitet, så man konkludere at negerslaveriet var en dårlig ide. Både fordi det var i strid med basale menneskerettigheder, men også fordi det gav bagslag økonomisk, socialt og politisk for hele samfundet.

  Når arbejdsgivere i DK ivrer for fri indvandring af billig arbejdskraft fra hele verden, er det en parallel til den amerikanske slaveimport. Den billige arbejdskraft kan gavne den enkelte industrialist her og nu, men skaber en masse byrder for samfundet på længere sigt.

  Kommentar by JC — 11. december 2019 @ 10:27

 48. Der er ingen indianere tilbage i Carribien, hverken på øerne eller langs den Carribiske kyst på det Sydamerikanske fastland. Kun efterkommere efter negerslaverne og den lille europæiske overklasse. Derfor er der så mange sorte på f. eks, Cuba, Haiti og de Danskvestindiske Øer. De er efterkommere efter slaver i den omfattende sukkerindustri.

  Kommentar by JC — 11. december 2019 @ 10:37

 49. New York Times er ved at lave et kæmpe historieforfalskningsprojekt under navnet ‘1619’, som alle ameriaknske skolebørn skal hjernevaskes med.
  No Pasaran gennemgår projektet med vesntreorienterede historikere og eksperter, der ikke er inviteret med – fordi de er for objektive!

  https://no-pasaran.blogspot.com/

  Marokkanere og algierere er som bekendt meget lysere i huden and andre afrikanere, det skyldes i høj grad de 100.000vis af europæiske kvinder der blev bragt detil dels fra besættelsen af Spanien og dels af muslimske sørøvere.

  Kommentar by Hodja — 11. december 2019 @ 20:07

 50. What isn’t often taught is that there were many black people who not only participated in the slave trade but who often profited greatly from it. They owned slaves as property in order to enhance their own economical well-being by having free labor for their plantations. Many were biracial children of former white masters and were either freed or were left some property in a will. The American South is infamous for using slaves on their large plantations, and many of the black slave owners on this list are from South Carolina and Louisiana. Some were considered slave magnates (for owning more than 50 slaves), but others earned their place simply for their unique stories.

  Top 10 Black Slaveowners

  https://listverse.com/2017/06/06/top-10-black-slaveowners/

  Kommentar by Hodja — 11. december 2019 @ 20:10

 51. Hvide slaver:

  They Were White and They Were Slaves is a thoroughly researched challenge to the conventional historiography of colonial and industrial labor, a stunning journey into a hidden epoch, the slave trade of Whites, hundreds of thousands of whom were kidnapped, chained, whipped and worked to death in the American colonies and during the Industrial Revolution. This is a chronicle that has never been fully told, part of a vital heritage that has until now comprised the dustiest shelf in the darkest corner of suppressed history.

  https://www.amazon.com/They-Were-White-Slaves-Enslavement/dp/0929903056

  Kommentar by Hodja — 11. december 2019 @ 20:17

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper