20. december 2019

Steen Dalin om 100-året for Genforeningen: Vi vil blive oversvømmet med ‘nationalistisk propaganda’

Jeg tror ikke Steen Dalin har noget imod fejringen af Genforeningen, eller et dybtfølt ønske om mere ‘kompetente historikere. Jeg tror blot at filmfotografen hader nationalstaten, og det er uvist af hvilken årsag ikke unormalt, blandt folk der mere eller mindre direkte ernærer sig af andres skattekroner. Bizar kommentar af Steen Dalin i Weekendavisen – Grænseløs nationalisme.

“… Ud drattede Grænseforeningens Jubilæumsudgave om genforeningen med et farvestrålende billede af vores dronning på forsiden. Åh nej, allerede! Det er ellers først næste år, vi skal oversvømmes af nationalistisk propaganda af værste skuffe om Sønderjylland og genforeningen. Som om det ikke var nok med de tusindvis af genforeningssten, der pryder hver en lille flække over hele landet.

… Her til 100-året kunne man ønske sig et knap så nationalistisk og mere nuanceret billede af begivenhederne. Faktisk var der inden treårskrigen i 1848 overhovedet ikke tale om noget ‘Sønderjylland’.

… i Grænseforeningens Jubilæumsudgave kan man læse en forsonende artikel, hvor de to formænd for henholdsvis det danske- og tyske mindretal, gensidigt smilende, mindes 100-året for grænsedragningen. Men det er karakteristisk, at tidsskriftet omtaler det danske mindretal som hørende hjemme i Sydslesvig, mens det tyske mindretal er indbyggere i Sønderjylland. Hov – burde der ikke have stået Nordslesvig?

På tyske oversigtskort er betegnelsen altid Holstein samt Nord- und Südschleswig, men her til lands skelner vi slet ikke. Er det ikke tankevækkende, at forrige århundredes nationalistiske propaganda stadig har sine fangarme dybt plantet i vores underbevidsthed? Personligt håber jeg på, at det kommende års fejring kunne styre uden om de rædselsfulde nationalistiske rød-hvide toner med kongen på den hvide hest og i stedet lade nogle kompetente historikere komme på banen og forklare os de reelle årsagssammenhænge. Det ville være en oplagt lejlighed til at tage hele historien op til revision. Men jeg frygter det værste her på tærsklen til 2020.”

(Tryk ved ‘Max Petersen’, ca. 1920; NB: Mobilfoto)

Oploadet Kl. 01:54 af Kim Møller — Direkte link29 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/106844/trackback

29 Comments »

 1. Jeg skal ellers lige love for, at Krasnik har fået hevet nogle tænder ud af Weekendavisen og drejet kursen mod bagbord. Der er uger, hvor jeg ikke finder noget af særlig interesse – andet end skræmmeeksempler som dette

  Kommentar by Snaphanen — 20. december 2019 @ 03:37

 2. Han bliver sandsynligvis klogere. Jeg læste efter et kig på avisartiklen,at fjolset er bosat i et indvandrertungt område af Københsavn.

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 05:23

 3. Så kan vi andre fejre det med ekstra mange dannebrosflag, tiden op til genforeningen var en lykkelig tid, hvor Danmark var et fremgangsrigt land, en tid hvor nationalromantikken definere os, og det stækker helt op til nutiden. Vi elsker nationalromantik, selv om vi hyggede os i smug og tyskervenligt, medens verden rev hinanden i stykker lige uden for vores dør i 1. Verdenskrig, Alligevel var vi blandt de største sejrherre og genvandt Sønderjylland! Der er intet galt med nationalisme så længe den er fædrelandskærlighed, det er først galt når nationalismen perverterer til National Socialisme, hvor landet skal erobre verden, eller Kommunismen, hvor ideologien skal erobre verden. I virkeligheden er fedt!

  Kommentar by Den Nervøse — 20. december 2019 @ 06:14

 4. Tænker på filmen 9 april hvor cykel kompagniet gemmer sig på en gård. Her siger bondekonen, husk på at vi indtil for 20 år siden var tyske!

  Kommentar by Anonym — 20. december 2019 @ 06:22

 5. Er denne Steen Dalin ved sine fulde fem ? Hvilken planet bor han paa ?

  Kommentar by Holger D. — 20. december 2019 @ 06:29

 6. En tilsyneladende kompetent historiker har kommenteret!

  https://www.weekendavisen.dk/2019-51/samfund/debat

  Kommentar by Stopdetnu — 20. december 2019 @ 07:21

 7. > Den Nervøse
  Du skulle prøve at gøre dig lidt mere umage,når du skriver. Ellers kommer man måske til at springe dine indlæg over,som måske har et eller andet godt at sige. Det skal helst være fornøjeligt at læse dansk.

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 07:23

 8. Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 05:23.

  Ellers kunne “nogen” jo benytte et af de sociale medier, og sende Dalin et billede af orkerne der brænder biler af i en af landets ghettoer, mens de overfalder brandfolkene der prøver på at passe deres arbejde, og så spørge om han synes det billede af Danmark er “nuanceret” nok?

  Kommentar by Kimski — 20. december 2019 @ 08:10

 9. Der drejer sig om forskellen på nationalisme og patriotisme. Dalin kender den ikke, men George Orwell kan forklare ham den
  https://www.orwellfoundation.com/the-orwell-foundation/orwell/essays-and-other-works/notes-on-nationalism/

  Kommentar by Snaphanen — 20. december 2019 @ 08:40

 10. *Nielsen
  Ja du har ret, det er blevet lidt forvrøvlet, beklager!
  Jeg skrev noget, som jeg så ville slette og alligevel kom noget af det med!
  Sjusk.

  Kommentar by Den Nervøse — 20. december 2019 @ 08:45

 11. Gad vide om Steen Stalin er kommunist? Noget kunne tyde på det.

  Kommentar by NulTolerance — 20. december 2019 @ 09:00

 12. George Orwell bør indtages i afmålte doser, og hans definition af nationalisme er helt hen i vejret. “Nationalisme kan ikke adskilles fra ønsket om magt” skriver han. Det er og forbliver noget forbandet sludder. Selv Gyldendals røde leksikon giver mere indsigt i begrebet end Orwell.

  Kommentar by ino — 20. december 2019 @ 09:16

 13. Det var dengang man mente at Preussen og det nye Tyskland ville sluge Danmark Totalt, fordi de havde bevist Deres magt. Derfor blev Danskerne mere Nationaltorienteret. Det var en del af Hertugdømmet, hvor Holstenerne med tiden hellere ville tilhøre Preusen/Tyskland end Danmark, og Schleswig hellere ville være en del af Danmark. I dag er der en langt mere alvorlig udfordring med Islam (Støt SIAD) Sønderjylland er også et rimeligt nyt udtryk set i forhold til den hundredeårige historie. …Men de har en charmerende accent…tøs æ. :-). Møjn sålææng. Goe Jul å Godt nytåår. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 20. december 2019 @ 10:05

 14. “filmfotografen hader nationalstaten”. Det er der åbenbart mange, der gør. Venstreorienterede internationalister og old school marxister.
  De har ikke erkendt – eller ønsker ikke at fortælle – at alternativet til nationalstaten er totalitært styre – eller måske drømmer de stadig om den socialistiske verdensrevolutionens indførelse af proletariatets diktatur?

  Kommentar by A-mad — 20. december 2019 @ 10:13

 15. > Kimski
  Det synes jeg du skal gøre,det er dog bedre at få en fortabt søn,end en grøntsag arab made.

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 10:21

 16. > ino :
  Nu har jeg endnu ikke sat mig ind i G.O.s definition af nationalisme,men den må vel indeholde ønsket om magt over eget land/stat/rige. -Altså nationalismen.

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 10:31

 17. Jeg undrer mig over, at man omtaler området syd for grænsen som syd-Slesvig fremfor syd-Sønderjylland. Sønderjylland og Slesvig er to navne for samme område. Begge går fra Kongeåen til Ejderen (og lidt syd derfor). Men så er der jo detaljen med hvor navnet stammer fra.

  Bynavnet Slesvig er godt nok dansk – som alt andet i landsdelen – men idéen med at opkalde landområder efter byer er tysk. Se Mecklenburg, Brandenburg, Hannover osv.

  Om noget er brugen af syd-Slesvig for den tyske besættelseszone netop et forsøg på at gøre den til noget andet end resten af Sønderjylland, et forsøg på at skabe en mental grænse der gør syd-Sønderjylland tysk.

  Det er en rest af den socialdemokratisk/radikale kampagne for at adskille dansk fra dansk. Hvis vi omtalte begge områder som Sønderjylland (hhv nord- og syd-) ville man netop komme til at huske, at vi stadig taler om besat dansk land syd for grænsen.

  Kommentar by Henrik — 20. december 2019 @ 10:42

 18. @Nielsen: Ønsket om magt over eget område er vel snarere et ønske om selvbestemmelse, men du har selvfølgelig ret for så vidt som politik altid er et spørgsmål om magt. Nationalisme for mig betyder at et folk har ret til en nation, især da folk som allerede har opbygget og bevaret en nation.
  Orwell indrømmer i øvrigt i indledningen at det ikke er nationalisme som sådan han definerer, det er et fransk begreb han har fundet hos Byron (og som jeg ikke kan finde i mine franske ordbøger: longeur), men Orwell finder at ordet “nationalisme” nok er det nærmeste begreb han kan bruge – dog ikke i ordets sædvanlige betydning. Altså duer hans “definition” på nationalisme ikke, det er et andet begreb han forsøger at definere som modstykke til patriotisme.
  Patriotismen er fredsommelig, hævder han. Hans udgave af nationalisme er derfor krigerisk. Hvilket ikke – i mine øjne – gælder det man i almindelighed forstår ved “nationalisme”.

  Kommentar by ino — 20. december 2019 @ 11:07

 19. Gyldendals Store danske er ganske enig med Orwell:

  nationalisme, i daglig tale en stærk eller yderligtgående nationalfølelse, der ofte er forbundet med fremmedhad, racisme og aggressiv militarisme; se også chauvinisme, fascisme og nationalsocialisme. En mere positiv form for nationalisme udtrykkes med betegnelser som fx patriotisme.

  http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/Statsbegrebet_og_suver%C3%A6nitet/nationalisme

  Kommentar by Snaphanen — 20. december 2019 @ 11:25

 20. I gymnasiet (i 1950) skulle vi skrive en fristil: “Om begreberne nationalisme og fædrelandskærlighed”. Jeg vidste, hvad jeg skulle skrive for at få ug: nemlig at nationalisme er forfærdeligt og beslægtet med nazisme, hvorimod fædrelandskærlighed er en agtværdig følelse. I dag fortryder jeg, at jeg ikke turde provokere, med udsigt til at få tg. Det hedder dog ‘De Forenede Nationer’, ikke ‘De Forenede Fædrelande’. Ordet ‘nation’ er åbenbart ok; man må bare ikke være stolt af sin nation.

  Kommentar by Ole Madsen — 20. december 2019 @ 11:28

 21. Så kan vi konstatere at gyldendalforlaget eller snaphanen ikke kan skrive.
  “en stærk eller yderligtgående nationalfølelse”

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 12:16

 22. Henrik 10:42. Om navnene på de nyopståede landsdele nord for grænsen efter 1920, skriver du

  “Det er en rest af den socialdemokratisk/radikale kampagne for at adskille dansk fra dansk. Hvis vi omtalte begge områder som Sønderjylland (hhv nord- og syd-) ville man netop komme til at huske, at vi stadig taler om besat dansk land syd for grænsen.”

  Min bemærkning: I den danske helstat var der ikke noget der hed “Sønderjylland”. De to landsdele i helstaten var ikke en del af Danmark, men forenet under den danske konge. Der var både et dansk og et tysk kancelli i København, der administrerede kongens daværende både dansk og tysktalende hertugdømmer. Det tyske kancelli administrerede derfor de to selvstændige hertugdømmer Slesvig og Holsten.

  ‘Problemet’ opstod da Orla Lehman og de andre galninge i København i 1848 ville inddrage de to hertugdømmer i deres styre i Københavns nye opfindelse, folketinget, og nedlægge de to hertugdømmers selvstyre i Slesvig og Holsten. Disse ønskede IKKE at blive underlagt det Købenavnske borgerskab.

  Det er stadig indstillingen blandt mange i Sydslesvig syd for grænsen, der slap for dansk styre i 1920, og blandt mange i Nordslesvig, der blev underlagt dansk styre i 1920.

  OK, måske var det måske i bagklogskabens klare lys heldigt for Nordslesvigerne, at de kom under dansk styre i 1920. Fra 1864-1920 var de mod deres vilje underlagt Prøjsen og mange unge nodslesvigske mænd måtte mod deres vilje kæmpe i tyskernes krige, hvor tusinder blev dræbt og lemlæstet og især mange slesvigere, der ufrivilligt som soldater blev indrulleret i den tyske hær under 1.verdenskrig.

  Kommentar by A-mad — 20. december 2019 @ 12:56

 23. Værnepligt sttrider mod sund fornuft. Og den strider mod grundloven! I hvert fald i USA.

  Kommentar by Nielsen — 20. december 2019 @ 14:11

 24. Var det meste af danmark ikke pantsat alligevel til tysklydende navne. De mange slotte vi har. Og als var eget styre. Og bla bla..

  Kommentar by Anonym — 20. december 2019 @ 14:36

 25. Nationalisme igen, igen. Vi kan konkludere at venstrefløjserne elsker at lave om på ordene, så hvis nogen i dag forbinder nationalisme med en krigerisk ideologi, så skyldes det alene at venstrefløjserne laver om på betydningerne af ord.
  Det er åbenbart på tide at vi gør det samme:
  “Socialisme er en ondsindet ideologi som ved misbrug af magt vil ødelægge alle traditionelle samfundsinstitutioner og gøre folket til slaver af en magtelite som nyder alle privilegier, mens folket alene nyder det privilegium at alle (slaverne altså) er lige.”

  Kommentar by ino — 20. december 2019 @ 15:07

 26. Gyldendal, Politiken og DR omtales tit som “Den Røde Bermuda-Trekant”.

  Kommentar by Henrik Wegmann — 20. december 2019 @ 16:47

 27. Undskyld hvis det falder udenfor tråden. Vi lige til sidst her på Falderebet inden julen sætter ind, fortælle at Ole Hasselbalch bog, som han nåede at færdiggøre lige inden hans død er udkommet. “Det frie ord”. Det er DenDanskeForenings forlag der udgiver det, men såvidt jeg er orienteret har også Trykkefrihedsselskabet bogen (Hvis jeg ikke tager fejl). Æret være en (meget) Stor Danskers minde.
  God jul og godt nytår.

  mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 20. december 2019 @ 17:09

 28. Det lyder umiskendeligt som om at Steen Dalin lider af fædrelandshad. Hvilket i mine øjne er værre end nationalisme, hvad det så end betyder.

  Kommentar by Realist2 — 20. december 2019 @ 19:26

 29. https://www.avisen.dk/christian-x-passer-paa-fodgaengerne_579587.aspx

  Kommentar by Anonym — 21. december 2019 @ 06:32

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper