15. januar 2020

Roger Scruton (d. 2020): “Han beskrev sin konservatisme som kærlighed. Kærlighed til hjemmet…”

Den konservative forfatter Sir Roger Scuton døde i søndags, 75 år gammel. Han var aktiv til det sidste, og for blot fem uger siden modtog han en pris i Ungarn af premierminister Viktor Orbán. Velskrevet nekrolog af Eva Agnete Selsing i Berlingske – En fantasifuld konservativ: Skønhedens, familiens og nationens filosof er død.

“Roger Scruton er død. Den voldsomme modstand, han undervejs i sit liv mødte fra etablissementet, viser, at vi befinder os under et nyt jerntæppe. Dissidenter, der ikke er en del af den venstreliberale tidsånd, jagtes, chikaneres, forhånes og udskammes. Heldigvis står hans eftermæle som tidens fornemmeste borgerlige tænker uplettet og strålende klart for enhver med respekt for den frie ånd. For ethvert dannet menneske.

Vor tids største konservative filosof er faret til de evige rævejagtmarker efter et uhelbredeligt kræftforløb. Han blev 75 år gammel og efterlader sig et rigt katalog på over 50 bøger, talrige artikler og projekter om alt fra konservatisme, seksualitet og musik over idéhistorie, kunst og arkitektur til naturbevarelse, modernitet og skønhed. Nåja, og et par operaer blev det også til, samt en juraeksamen og en farm.

Roger Vernon Scruton, der blev født 1944 i Lincolnshire, kom ikke fra et overklassehjem, selv om hans mangfoldige esoteriske interesser måske kunne tyde på det. Hans far var lærer og nærede et indædt had til overklassen, og da den unge, højt begavede Roger vandt et åbent stipendium på Cambridge, nægtede faderen at tale til ham. Han afsluttede sine studier i moralfilosofi i 1965 og blev ph.d. i æstetik i 1967. …

Scruton blev adlet i 2016 og to år efter udpeget af den daværende konservative regering til at lede Building Better-kommissionen, hvis opdrag er at forbedre bymiljøer. Det var et oplagt valg på baggrund af hans mangeårige deltagelse og indlæg i arkitekturdebatten fra et opbyggeligt, traditionalistisk perspektiv. Hans bøger er uomgængelige, hvis man ønsker at forstå den menneskevenlige byggemåde – og antitesen: Den moderne arkitektur.

Desværre skulle der ikke mere end en løgnagtig diffameringsartikel i magasinet New Statesman til, før Scruton blev fyret fra posten af den svage, nominelt konservative regering. Han blev kaldt ‘hvid supremacist’, ‘homofob’ og ‘antisemit’, og man krævede hans adelstitel trukket tilbage – kritikerne kom endda fra den britiske (bedste)borgerlighed, som er mindst lige så betændt som den danske.

Både forfatteren til den underlødige historie og den ansvarlige minister undskyldte sidenhen, og da Boris Johnson kom til magten blev Scruton, som noget af det første, genindsat. Men skaden var sket, og Scrutons chikanører havde fået det, de ønskede: en hysterisk og hadefuld shitstorm – ivrigt multipliceret af de etablerede medier. Barbarerne mod den højt kultiverede, konservative intellektuelle. Det var ikke første gang, han mødte den ekstreme intolerance, der hersker på venstrefløjen, og dermed, ak, i de fleste institutioner. Hans uforfærdede, traditionalistiske synspunkter bragte ham på kant med en tidsånd, der ikke finder sig i dissens: Glæden ved rævejagt, det ikke-progressive syn på seksualitet, hans insisteren på nationens nødvendighed, hyldesten til skønheden.

I 1968 bevidnede Roger Scruton studenteroprørets tilsyneladende uudslukkelige tørst efter ødelæggelse: ‘Da blev jeg konservativ. Jeg vidste, at jeg ønskede at bevare ting og ikke rive dem ned.’ Han beskrev sin konservatisme som kærlighed. Kærlighed til hjemmet. Oikofili, som er modsætningen til den oikofobi, han var den første til at identificere som det drivende princip i den altdominerende, moderne venstreorienterede filosofi.

Og det skulle blive begyndelsen til enden på hans akademiske karriere. I universitetsverdenen er der som bekendt ikke plads til fritænkere, og slet ikke konservative. Jerntæppets magt.”

(Sir Roger Scruton 1944-2020; Foto: Metro.co.uk)

Oploadet Kl. 01:06 af Kim Møller — Direkte link14 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/107400/trackback

14 Comments »

 1. Vi befinder os vel der, hvor vi skal takke Berlingske bare for at trykke det. Og tak til Selsing, naturligvis

  Kommentar by Snaphanen — 15. januar 2020 @ 01:28

 2. Jeg værdsætter Scruton, men synes ikke det er nogen særlig god nekrolog. Eva Selsing dænger en lang række lovprisninger ud, samt tilsvining af Scrutons modstandere, uden at referere hvad hans bøger handler nærmere om, og uden at forklare hvad kritikken af ham præcis gik ud på. Så man bliver ikke klogere. Eva Selsing har det med at ryge og dampe, uden at komme ind på konkrete sagligheder.

  Jeg skrev engang, på opfordring fra en forening, en nekrolog om en afholdt person til foreningens blad, men jeg havde ikke læst halvdelen af de bøger som personen havde skrevet. Jeg prøvede at beskrive dem i generelle vendinger. Jeg var heldigere end Eva Selsing – min nekrolog blev ikke trykt.

  Roger Scruton kunne nok have fortjent en bedre mindetekst. Han var filosof og forfatter, og derfor er det særlig vigtigt at man refererer hans tekster og bøger. Eva Selsing beskriver ham som en sportsmand eller kommentator, eller debattør om man vil. I dag er alle jo debattører, influencere osv.

  Eva er i øvrigt cand.mag. i filosofi, men følger en tendens hos en lang række måske oprindeligt velkvalificerede humanister, som er endt som ordkrigere og råbere – mange er mere eller mindre borgerlige og tror at de går imod strømmen.

  Kommentar by Casper — 15. januar 2020 @ 04:56

 3. Ja, Roger Scruton var fantastisk og altid værd at høre på. Det er et stort tab, at han er borte, for vi har ikke rigtigt erstatning.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. januar 2020 @ 07:39

 4. @ #2 Casper

  Eva Selsing forsøger at udleve borgerligheden, og det er menneskeligt forståeligt og sympatisk, selvom det er en umulig opgave. Borgerligheden er død – ligeså død som troen på, at Jesus gik på vandet, og buddhismen i Kina. Overalt alt ser man sørgende, der forsøger at genoplive det ikke længere levende. Det kan man ikke. Man kan derimod så en ny kim. Og det er der her og dér folk, der gør. Disse mennesker former fremtiden. Ikke dem, der stålsat imiterer det forgangne.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. januar 2020 @ 07:45

 5. Jeg nåede aldrig at lære ham at kende. Heller ikke det han har skrevet,…men jeg glæder mig over det skatkammer han efterlod. Som jeg kan forstå på hans venner og andre af samme støbning, har han været en frittænkene inspiration. England har stadigvæk Tommy Robinson og vel også andre….men jeg kan forstå en ligeså stor personlighed som Ole Hasselbalch er gået bort. I den ånd. Æret være hans minde.

  Støt SIAD. God onsdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 15. januar 2020 @ 09:45

 6. En rigtig hædersmand. Måske større end vores egen Ole Hasselbalch,selv om jeg næsten ikke tør sige det. Når vi måler vores samtidsmennesker,blandt andre Geoffrey Cain,Dymphna og Mogens Camre,er det svært at acceptere,at de ophærer at leve,når vi har mere brug for dem end nogen sinde. Boris Johnson falder forhåbentlig ikke i banksternes fælde,og forråder sir Roger.

  Kommentar by Nielsen — 15. januar 2020 @ 10:14

 7. Har altid godt kunne lide Roger Scruton, også at han fik trykke friheds selskabets Sappho-pris i 2016, hvor han i sin takketale indledte:

  “We are under pressure from, what is in effect an industri of offense and which is trying not just to silence people like me, but also to claim territory for itself at the expense of others. I think that is one of the important issues, that we need to understand”

  Ja, hvordan skal vi forstå “den ekstreme intolerance, der hersker på venstrefløjen”. Jeg kan ikke finde svaret lige meget, hvor meget jeg leder. Jeg mødte første gang personligt den intolerance fra studentermarxister på Københavns Universitet, der dyrkede personforfølgelse af politiske modstandere med glødende had. Men hvor kom det fra? Det forstod jeg ikke dengang og jeg kan heller ikke forstå det i dag. Det religiøse totalitære venstreorienterede had er desværre nok kommet for at blive. Det fortsatte efter Stalin og Gulag og det frtsætter selv nu efter Jerntæppet faldt i 1989. Det må tilfredsstille et dybtliggende instinkt hos troende venstreorienterede?

  Kommentar by A-mad — 15. januar 2020 @ 11:14

 8. Der ligger en rørende månedsbog hvor han skriver kort hvad der er sket det sidste år indtil december og lungekræften tog ham bort (røg cigar); var i Brasilien, Ungarn og Polen og var sammen med sin familie, læste Illiaden, George Elliott, fraser af koranen (husk det meste deri er overleveret og stjålet på synkretistisk vis fra andre ideer) og ikke mindst Shakespeare. Vi afventer just hans efterladte noter, lad os holde studiemøde hér på stedet!
  Har læst mange af hans bøger og ikke mindst set en dokumentar af en belgisk filosof fra hans hjem, et gård i Wilshire, hvor man også ser hans yndige hustru 28 år yngre end ham.

  Kommentar by Moth — 15. januar 2020 @ 11:44

 9. Forresten ved jeg ikke hvad Selsing mener med “esoteriske interesser” måske rævejagt, Platon og Wagner men ikke esoterisk i sig selv såsom teosoffer.

  Kommentar by Moth — 15. januar 2020 @ 11:47

 10. @ Kommentar by A-mad — 15. januar 2020 @ 11:14

  Jeg har ofte tænkt over, hvorfor de ekstremt venstreorienterede er så utrolig voldsparate og direkte ondsindede.
  For en dels vedkommende kan det måske forklares ved, at de igennem tiderne er fremavlede på samfundets bund, blandt skarnsfolk, tyve, røvere, mordere og arbejdssky elementer i øvrigt, hvor de groveste og mest hidsige var dem der fik parret sig med kvinderne og avlede børn med disse triste egenskaber.
  Disse primitive typer virker som bekendt dragende på uselvstændige typer med lavt selvværd. Derfor ser man bedre folks børn med sløje menneskelige egenskaber tilslutter sig dette segment og under visse omstændigheder med held, idet de ofte er bedre formulerende, og så har vi segmentet vi ser ved div. BZaktioner osv.

  Kommentar by Knud Madsen — 15. januar 2020 @ 11:50

 11. Så er der stemning og fest på Danmarks Radio og Politikens redaktion…

  Kommentar by Revisoren — 15. januar 2020 @ 20:23

 12. Jeg holder ubeskriveligt meget af både Eva og Rune; gid de må leve længe og lykkeligt til deres dages ende – Men indimellem, når man læser deres kommentarer, griber man spontant efter alle håndtag og forsøger desperat at træde på tilgængelige pedaler, alt som kan bringe køretøjet (Læs: tiraderne) ned i fart!

  Når Eva Selsing begynder at tale om arkitektur, så slipper hun hurtigt fanden løs, men når hun så (as the raisin at the end of the sausage) henviser til Roger Scrutons idéer om samme emne, så løb, spurt, langt væk!

  Når Roger, for eksempel, henviser til Le Corbusiers ødelæggelse af Paris til fordel for højhuse, så fortæller han ikke, at der var tale om en abstrakt idé. Et forslag til at løse en næsten uløselig bolignød – Man må forstå, at flere kvarterer i storbyerne dengang var rene sygdomsbefængte rottereder, med bebyggelser/slum dybt inde i fjerde og femte baggård (ikke de idylleriske gader/kvarterer som Roger beskriver i flere publikationer)

  Corbusiers idé bestod i, at opføre industrielt producerede højhuse i parklignende omgivelser – Holdt op mod storbyernes grusomme slum, samt mangel på traditionelt uddannede håndværkere, vandt disse idéer selvfølgelig hurtigt genklang – Efterfølgende henset til (60-ernes/70-ernes) byggeri kan enhver tosse jo se hvor det gik galt – Ikke sandt fru Selsing!

  Må jeg slutte med at ønske Roger fred i den himmel han så inderligt troede på – Hvad Eva angår (det med himlen) så er jeg sgu lidt mere usikker ;-)!?

  Kommentar by T. Flodur — 15. januar 2020 @ 20:53

 13. https://www.youtube.com/watch?v=XvbtKAYdcZY

  In Memoriam af Sir Roger

  En samtale med Jordan B. Peterson – i Cambridge UK.
  Kvikke personer udveksler synspunkter..! Vi andre lytter og lærer.

  Kommentar by Thorbjørn — 15. januar 2020 @ 21:38

 14. […] Multikultur er ikke gratis. Heller ikke på Nørrebro.Se også Forfatter Roger Scruton (død 2020): “Han beskrev sin konservatisme som kærlighed. Kærlighed til… […]

  Pingback by Multikultur koster kassen for andelshavere på Nørrebro – Free Speech Blog — 16. januar 2020 @ 09:12

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper