14. februar 2020

Stjernfelt: “Leges instituuntur cum promulgantur, hed det engang: ‘Love gyldiggøres ved deklaration.”

Forleden fik jeg en advarende email fra Ekstra Bladets ledelsessekretariat på vegne af en journalist, der (blandt andet) krævede at jeg skulle fjerne kommentarer der angiveligt indeholdt ‘krænkende og nedsættende ytringer’ om den pågældende journalist: “På baggrund af ovenstående bedes Uriasposten straks fjerne de krænkende ytringer om…” Jeg har ikke tjekket kommentarsporet på den pågældende post, for hvis Ekstra Bladet vil have fjernet kommentarer, så må de konkretisere hvilke kommentarer de har et problem med.

Når det er svært at styre et kommentarspor på en dansksproget blog, så må det være en million gange sværere for Facebook. Krystalklare retningslinjer løser ingenlunde problemet, men vil dog være en start. Sublim kommentar af Frederik Stjernfelt i Weekendavisen – Det er helt normalt. Følg linket og læs det hele.

“… Den spektakulære sag med den britiske aktivist dækker imidlertid over, at vi skal forstå, det er normalt, at Facebook helt generelt fjerner opslag, lukker konti og bandlyser personer, hvis de siger bestemte ting og nævner særlige navne. Det er ikke, fordi disse ting og navne er forbudt at omtale ifølge dansk lovgivning, men fordi Facebook har lavet sin helt egen liste over synspunkter og personer, der ikke må nævnes.

… det skal også være normalt, at denne liste er utilgængelig. Vi kan ikke få oplyst, hvad det er for holdninger og personer, der ikke må diskuteres. Måske ved Peter Münster det ikke engang selv, for det er noget, der vedtages på hovedsædet, nummer 1 på Hacker Way i Palo Alto i Californien, og Münster får sin løn for at legitimere politikken, ikke for at gøre offentligheden delagtig i den. Vi kan hverken få at vide, hvilke principper der styrer listen, eller hvilke præcise personer og synspunkter der står på den.

Münster har dog været behjælpelig med at nævne ét andet navn fra tabulisten. Det er Ratko Mladić, den serbiske krigsforbryder fra begyndelsen af 1990erne, der i 2017 blev dømt i Haag. Alt tyder på, at han har fortjent sin dom. Men hvis der nu skulle fremkomme beviser for det modsatte, eller hvis nogen ville finde på at fremlægge et eller andet, der kunne tale til Ratko Mladić’ fordel, så kan de altså regne med at blive smidt af Facebook.

Selvom Facebooks skjulte regelsæt og hemmelige liste ligner lovgivning, så adskiller de sig imidlertid på et vigtigt punkt – det er en idé, der går helt tilbage til Antikken, at gyldig lovgivning skal være offentliggjort. Leges instituuntur cum promulgantur, hed det engang: ‘Love gyldiggøres ved deklaration.‘ Men nu er det blevet normalt, at de regler, der styrer offentligheden, vedtages i hemmelighed i et helt andet land, og man kan ikke få oplyst, hvad man må sige, og hvad man ikke må. …”

(Orson Welles’ filmatisering af Franz Kafkas Processen, 1962)

Oploadet Kl. 11:48 af Kim Møller — Direkte link31 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/108159/trackback

31 Comments »

 1. Den anti-hvide jødiske censurorganisation ADL er ihvertfald stærkt involveret i at bestemme, hvad du ikke må skrive eller sige:

  “Facebook, Twitter, Google and Microsoft, among others, are joining with the ADL to form a Cyberhate Problem-Solving Lab”

  “The cyberhate lab comes about seven months after the ADL said it was building a command center in Silicon Valley.”

  Vi skulle jo nødig begrænse befolkningsudskiftningen. Vi hvide mennesker må helst ikke opdage, hvad der arbejdes for, før det er for sent at stoppe det.

  Kommentar by Hr. Snusk — 14. februar 2020 @ 12:07

 2. https://www.cnet.com/news/adl-anti-defamation-league-facebook-twitter-google-hate-speech/

  Kommentar by Hr. Snusk — 14. februar 2020 @ 12:07

 3. Kim
  Når man ser på, hvad EB tillader på deres debat, burde de gå mere stille med dørene.

  Sportsman19 14. ‎feb 2020 9.33 Trump er rablende skør – skyd den satan.
  https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/trump-han-er-en-taber/8002865

  Sådanne dødsønsker ses jævnligt, men venstreradikal ekstremisme er legalt.

  Kommentar by tavsen — 14. februar 2020 @ 12:28

 4. “Ekstrabladet, toerrer op hvor andre tisser” hed det vist engang for lang tid siden. Der staar vel i job-beskrivelsen for deres frygtloese journalister , at de kan risikere at blive ramt af nogle strint hen ad vejen…

  Kommentar by krassisten — 14. februar 2020 @ 12:30

 5. Ha Ha, LawFare.

  Den ellers frygtløse rendestens avis eb skyder nedad i et forsøg på at legitimere sig selv.

  Glæder mig til at høre hvem den latterlige mandsling er, det vil uden tvivl give et par hundrede sjove memer ;)

  Go Fuck Your Self – EB.

  Kommentar by Santor — 14. februar 2020 @ 12:40

 6. Grundlovens § 77 siger at; “Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.”

  Grundloven siger intet om at man skal skelne mellem offentlig og privat censur. Derfor er Facebooks content moderation ulovlig!

  Kommentar by Vakse Viggo — 14. februar 2020 @ 12:40

 7. Enig tavsen 12:28, men hvad er grunden til at “venstreradikal ekstremisme er legalt”? Der må jo være en grund?

  Er det det samme, vi så i Dagbladet Politikens leder den 28. april 1940?: “Winston Churchill er en farlig mand …”. Jeg tror det.

  “Som bestyrelsesformand for dagbladet Politiken havde Erik Scavenius* få dage efter besættelsen 9. april sørget for, at Politiken i en stor opsat forsideartikel skrev, at Churchill var en farlig mand og derpå hyldet den nye tyske beskyttelse af Danmark.”
  (nordjyske.dk 1. maj 2005)

  *Erik Scavenius (1877-1962) cand.polit, formand for Det Radikale Venstre og formand for Politikens bestyrelse. Udenrigsminister 1940-43 og statsminister fra 9. november 1942 til 29. august 1943 (formelt til 5. maj 1945) (klip fra wiki)

  Kommentar by A-mad — 14. februar 2020 @ 13:01

 8. Hvis du finder de stærkt krænkende kommentarer vil jeg gerne have et link Kim…. de lyder saftige ;-)

  Kommentar by redneck — 14. februar 2020 @ 13:06

 9. # A-mad

  Den detroniserede formandskandidat Theresa Scavenius fra Alternativet nedstammer vistnok også fra Erik Scavenius, hvilket måske forklarer hendes forkvaklede synspunkter…

  Kommentar by Revisoren — 14. februar 2020 @ 13:23

 10. 6. Vakse Viggo
  Jeg kan oplyse dig om, at VI og en masse andre ikke forstår Grundlovens Jura. Ifl Lars Andersen.
  se evt.

  https://www.youtube.com/watch?v=J3FCk2FFKEU&lc=z223ed0bstmpcrr4504t1aokg3shtqelyx23btcik1dqbk0h00410.1581683385848073&feature=em-comments

  Charles Nielsen

  Kommentar by Charles — 14. februar 2020 @ 14:01

 11. Jo, men som lønmodtager i en af de statsfinansierede pamfletter er man vel ophøjet til altid at have ret. Er man så også vokset op med faldunderlag og uden ordet nej, kan mødet med virkeligheden være en grum oplevelse.

  Kommentar by Lider af danskhed — 14. februar 2020 @ 14:14

 12. EbberBladet ved du altid hvor du har. I den aggressive ende af en fasciststøvle!

  Kommentar by Hul igennem? — 14. februar 2020 @ 15:33

 13. Ekstrabladet, kender ikke ytringsfriheden ?

  Kommentar by Ewing — 14. februar 2020 @ 15:50

 14. #6 Hvorfor holder man konstant grundloven på, når domstolene er radikale og fortolker den i stykker?

  Kommentar by Dennis — 14. februar 2020 @ 15:56

 15. Virkelig god kommentar fra Frederik Stjernfelt, mange gode pointer!

  Kommentar by Peter Nielsen — 14. februar 2020 @ 18:23

 16. CITAT fra Frederik Stjernfelt i Weekendavisen:

  “…Selvom Facebooks skjulte regelsæt og hemmelige liste ligner lovgivning, så adskiller de sig imidlertid på et vigtigt punkt – det er en idé, der går helt tilbage til Antikken, at gyldig lovgivning skal være offentliggjort. Leges instituuntur cum promulgantur, hed det engang: »Love gyldiggøres ved deklaration.«”

  Undskyld min manglende viden om jura, men hvorfor er der så ingen jurist der har lagt sag an mod Facebook?

  # Kommentar by Vakse Viggo — 14. februar 2020 @ 12:40
  Jura er stadigvæk ukendt land for mig, så tak for informationen. Mit spørgsmål er dog igen det samme; når Grundlovens paragraf 77 skriver som den gør, hvorfor er der så ingen der har lagt sag an mod Facebook her i Danmark, og vundet sagen?

  Kommentar by Michael Nielsen — 14. februar 2020 @ 19:03

 17. Så jeg et glimt af Greta Thunberg der rystede opgivende på hovedet i den pågældende SAS-video…??

  Kommentar by frank mathiesen — 14. februar 2020 @ 20:16

 18. Eb har ændret sig fra, at være en kritisk avis, som turde kritisere landets udvikling, til at blive som alle de andre. Men hvad kan man forvente, med en rødglødende socialist, som chefredaktør

  Kommentar by Revser — 14. februar 2020 @ 20:36

 19. #16: Michael Nielsen skrev: “Undskyld min manglende viden om jura, men hvorfor er der så ingen jurist der har lagt sag an mod Facebook?”

  Fordi der jo netop ikke (formelt set) er tale om “lovgivning”, da Facebook er en privat virksomhed, der som udgangspunkt selv kan fastsætte sine egne betingelser (“Terms Of Service”) for at benytte deres service.

  Noget andet er så, at de, efter min opfattelse, skulle behandles på linje med el-forsynings-selskaber og andre lignende virksomheder (“public utilities”), der ikke kan nægte levering til enkelte borgere.

  Kommentar by Peter Nielsen — 14. februar 2020 @ 21:33

 20. For det første: Ratko Mladic hænges altid ud som overskurk på grund af massakre mod muslimer i Bosnien-Hercegovina i begyndelsen af 1990’erne. Er der mon nogen forklaring på, at muslimer og ikke-muslimer kom i kamp? Er der mon nogen, der husker Naser Oric og hans milits, der overfaldt og myrdede et antal folk i landsbyerne? En “domstol” i Sarajevo har “frikendt” ham. Men Mladic bliver fordømt i al evighed. For det andet: Findes der ikke en gruppe handlekraftige og informerede personer, der organiserer et alternativ til Fæsbogen? Hvornår kommer der en “platform” som Fox news?

  Kommentar by Torben Snarup Hansen — 14. februar 2020 @ 22:49

 21. Milosevic og Mladic vil blive hyldet som helte i det skjulte, når NWO har fyldt vore lande op med muslimer.

  Kommentar by Træt — 14. februar 2020 @ 23:10

 22. Øhh..er Fake News Ekstra Bladet ikke statsfinansieret i og med, at Fake News Ekstra Bladet delvis virker ved statsmidler aka vores skattekroner og dermed er offentligt.

  Kommentar by Piphans — 15. februar 2020 @ 00:23

 23. Luderavertisementet er lige til at lukke op og skide i. De suger skattekroner ud af statskassen og tror de upåtalt kan sprede deres rygter og løgne. Føj hvor er Madsen.eller hvem af møgsprederne der nu lige sidder på redaktørtaburetten,og omtalte sjovnalist nogen gemene luderkarle. -Har endnu ikke læst linket. Men det kommer.

  Kommentar by Nielsen — 15. februar 2020 @ 01:38

 24. Sjovt nok skete der det, at ved at nævne den østeuropæiske person F Stjernfeldt omtaler ikke kunne få min kommentar frem her på U.P.

  Kommentar by Nielsen — 15. februar 2020 @ 01:52

 25. Man KAN finde gode skrifter i W.A.,men er den pengene værd?

  Kommentar by Nielsen — 15. februar 2020 @ 01:53

 26. Spørger du om prisen har du ikke råd.

  Kommentar by Peter Buch — 15. februar 2020 @ 03:18

 27. Jeg har lige læst på norsk tekst-TV, at Egypten har rundet 100.000.000 indbyggere.
  Jeg husker engang at have læst, at der boede 4 mio. i Irak i 1945, ligesom der boede 4 mio. i Danmark dengang. Da den første golfkrig startede i 1990 var befolkningstallet steget til 5 mio. i Danmark og 17 mio. i Irak.
  Befolkningsvækst skaber krige og konflikter dernede, og så vil de bare blive ved med at komme herop. Det er en ustoppelig lavine.
  Samtidigt bliver der flere og flere svage og syge danskere, som venligboere, TV 2-journalister og godhedsindustri er revnenede ligeglade med.
  De vil hellere hjælpe raske udlændinge, der kommer hertil, end få lort under neglene ved at skulle hjælpe deres syge nabo.

  Kommentar by Hans — 15. februar 2020 @ 03:23

 28. At diverse medier kræver man har en facebook-profil for at kunne kommentere, eller blot se diverse, synes jeg stadig er nær det værste på feltet.
  Det er næsten som lokale myndigheders NemId…

  Ikke jeg ikke kan overleve uden alligevel, men livet er et andet end tidligere, og et andet end det ellers kunne være.

  Kommentar by Peter Buch — 15. februar 2020 @ 09:34

 29. Komisk at Ekstra Bladet kræver censur på Uriasposten, når Pølle Madsen selv har den notoriske lystløgner Øzlem Cekic på lønningslisten…

  Kommentar by Revisoren — 15. februar 2020 @ 19:16

 30. Grundlovens § 77 er uanvendelig til at beskytte os mod debatovergrebene fra de dominerende mediers side. Det eneste der ikke må ske i henhold til den paragraf er fra centralt hold at oprette en censurinstitution, som gennemser skrifter inden de må offentliggøres.

  Tilføjelsen “dog under ansvar for domstolene” betyder at der kan indføres alverdens love om pålæggelse af mundkurv, hvor et fogedforbud kan stoppe ordene. Private medier kan censurere det de ønsker, og derudover straffes de for ikke at forudcensurere i det mindste børneporno.

  Kommentar by perhag — 16. februar 2020 @ 18:31

 31. perhag, så kan man jo bare udlicitere det til en privatejet organisation. Inspirationen kan hentes i udlandet – se min kommentar #1.

  Kommentar by Hr. Snusk — 16. februar 2020 @ 19:44

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper