15. februar 2020

Ulla Nørtoft: “Hvorfor bliver de mon så vrede, ingentingerne? Lad os prøve med en berettermodel…”

Ph.d.-studerende Ulla Nørtoft Thomsen giver en analyse af den meget omtalte SAS-reklame, som knivskarpt blotlægger at reklamen er et iskoldt partsindlæg i den verserende kulturkamp. Sakset fra Facebook.

“Hvorfor bliver de mon så vrede, ingentingerne? Lad os prøve med en berettermodel:

ANSLAG
Mød de levende døde i deres campingstol ved siden af deres campingvogn.

PRÆSENTATION
Gamle, hvide kvinder. Gamle hvide mænd. Purunge, hvide piger. Ingen hvide drenge og ingen hvide unge mænd, kun en enkelt sørgelig type med lange brune permanentkrøller. ‘Copied’, lyder det, mens man ser ind hans triste øjne, der kun udtrykker længsel efter kønsskifte.

‘What is truly Scandinavian?’, lyder det skringrende kulturelt approprierende spørgsmål, der er filmens titel. Vi ser kitschede billeder af tatoveringer og fed sovs. ‘Nothing’, lyder svaret ind over et klip, hvor en lys pige puster lysene ud. Der klippes om til en hætteklædt rødhåret pige, der vogter får alene på heden. Hun trækker på skuldrene. Et barn, der ikke er vores.

UDDYBNING
Den chokerende indsigt bundfælder sig. Døde øjne, døde sjæle, der står fremmede og mærkeligt små i deres omgivelser. Et sygt sæt tvillingepiger taler i kor fra noget, der ligner et sindssygehospital. Fortabt alderdom og ungdom uden sjæl. De gamle kigger væk, de unge kigger ind i kameraet, udtryksløse.

Dunkende trommer tager til, intensiteten stiger, mens de fremmede brune og sorte mænd træder ind. Ydmygelserne gennemgås. Vi ser en mandlig salafist på forældreorlov. Dunken. En brun mand, der spørger bekymret til rugbrødens oprindelse. Dunken. En brun mand i en knallertbande, der spørger til lakridsen.

POINT OF NO RETURN
En gammel hvid kone spørger ind til midsommerstangen (!). Ja, også den kom udefra. Dunken ophører. Hun snøfter lidt. En blond ung kvinde med døde øjne, slasket hår og ingen omgivelser introducerer noget, der ligner en spøgende tone: ‘And it gets worse’. Herpå tyk, gammel, hvid dame, der sidder alene på restaurant og spiser kødboller. Fra Tyrkiet.

KONFLIKTOPTRAPNING
Dunken kommer tilbage. En japaner med lyserødt hår fortæller os sandheden om wienerbrød, en ung pige i nationaldragt forråder sandheden om papirclips, en vred teenagepige på et badeværelse giver os sandheden om kvindebevægelsen, og en sort mand erklærer, at han ikke er bedre end sine vikingeforfædre.

Vi vikinger tager nemlig, hvad vi kan lide fra udlandet, justerer det en lille smule, og ‘Voila’, lyder det, mens man ser en skandinavisk designet stol, præsenteret af en brun kvinde, ‘its a unique Scandinavian thing’. Mens de sidste ord lyder, vises en rød pølse. Som den sorte viking derefter spiser. Vi ved, at kampen er tabt.

KLIMAKS
Kampen afgøres. Af kvinder med lukkede øjne og åben mund, som gør sensuelle gymnastiske bevægelser. Tykke gamle mænd forsvinder ud i vandet, en lille blond pige stikker hovedet ind i kameraet, og så går de unge piger ellers amok med bjergvandring, kampsport, dans og karneval under aggressive råb, ekstatiske bevægelser og stadig hastigere billedskift.

UDTONING
Så kommer de, de rejsende, som vi venter på med flag og længsel. Med goder bragt tilbage hertil af ‘everyday people’ med store islamiske tørklæder. Og så tændes lysene.

(SAS – What is truly Scandinavian?, Youtube, 10. februar 2020)

Oploadet Kl. 10:20 af Kim Møller — Direkte link28 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/108170/trackback

28 Comments »

 1. Det er jo derfor cheferne skal have millionløn.
  De skal træffe store beslutninger ud i det blå.

  Kommentar by Bastardo — 15. februar 2020 @ 10:53

 2. Har ikke fulgt med i alt hvad der er sagt om SAS-reklamen så det jeg siger er sikkert sagt af mange andre. Jeg så aftenshowet hvor Søren Espersen var oppe mod to værter (i særdeleshed Ulla Essendrop) og to gæster Vicki Berlin og Chief one. Altså fire mod een. Endnu et lille eksempel på at ‘de gode’ er helt uden selvkritik. De er i al deres rummelighed og tolerance og godhed det stik modsatte. Indskrænkede, krænkelsesparate og onde. Men det er venstrefløjen i en nøddeskal: Se mig, se mig, se mig hvor er jeg et godt menneske. Venstrefløjen har ingen syndsbevidsthed men projicerer deres egen ondskab over på enhver der måtte antaste denne selvindbildte godhed. For at blive i reklamens sprog. Venstrefløjen er intet men lever kun af at snylte på den ægte godhed som vi finder i kristendommen. Venstrefløjspersoner er de sande nihilister. Og det var præcis denne type der under ufattelig ondskab gennemførte den russiske revolution.

  Kommentar by piusXll — 15. februar 2020 @ 11:30

 3. Det mærkelige er at multikulturalisterne ikke forstår hvorfor folk føler sig stødt!
  Eller de foregiver ikke at forstå! Men de forstår udemærket! Men det de ikke forstår er at sådan en video bærer ved til en konflikt, som vil komme fuldstændigt bag på dem!
  Det de ikke kan eller vil forstå er at med sådan en video, hvor de håner den skandinaviske befolkning, risikere de at skabe en Breivik! Der er i forvejen en voldsom vrede derude, dette gør ikke vreden mindre!
  Dette er ikke en trussel, men en advarsel fra en bekymret borger!

  Kommentar by Den Nervøse — 15. februar 2020 @ 11:35

 4. Måske SAS bliver trendsetters med selvhadsreklamevideoer i luftfartsbranchen. De er jo alle er udsat for tiltagende klimashaming, så det giver reklamestrategisk mening at gå direkte efter det segment, der klimashamer mest, og det er netop det samme segment, som selvhader mest. Jeg kan næsten i vente til at se Emirates og Qatar Airways versioner af meget-er-importeret-lånt-og-røvet-men-ingenting-er-opfundet-her-videoen.

  Kommentar by JMR HH Jr — 15. februar 2020 @ 11:45

 5. Har vi et nyt link til videoen?

  Kommentar by Zatopek — 15. februar 2020 @ 11:49

 6. https://www.lokalavisen.dk/112/2020-02-15/Konflikt-mellem-afrikanere-Mand-stukket-ned-p%C3%A5-N%C3%B8rrebro-7178569.html

  Mon de afrikanske Wikangz ankom med SAS?

  Kommentar by Hr. Snusk — 15. februar 2020 @ 11:57

 7. Svenske tilstande …

  Eurotyrk spørger Mona Sahlin, hvad er svensk kultur?:

  Jeg har ofte fået stillet dette spørgsmål, men jeg kan ikke komme i tanker om, hvad svensk kultur er.
  Jeg tror, at det lidt er det, der gør mange svenskere så misundelige på jer indvandrere.
  I har en kultur, en identitet, en historie, noget der binder jer sammen. Og hvad har vi? Vi har midsommeraften og sådanne fjollede ting.

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 15. februar 2020 @ 12:03

 8. “Ursvensk er kun barbariet.
  Resten af udviklingen er kommet udefra”

  Fredrik Reinfeldt

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 15. februar 2020 @ 12:11

 9. Ingen kvaler, dumskerne betaler.
  Stram Kurs 90 mandater eller undergang, og statuer af Sankt Glistrup på alle offentlige pladser.

  Kommentar by Piphans — 15. februar 2020 @ 12:14

 10. -> Zatopek

  Link under foto.

  Kommentar by Kim Møller — 15. februar 2020 @ 12:24

 11. *8 Jørgen Nielsen 12:11
  Har Frederik Reinfeldt virkelig sagt det?
  Så er han om muligt mere ubegavet en jeg troede!

  Kommentar by Den Nervøse — 15. februar 2020 @ 13:15

 12. >JMR HH Jr 11:45 – Norwegian og Qatar Airways https://finalcall.travel/da/konkurrenterne-driller-sas/

  Kommentar by anno — 15. februar 2020 @ 13:16

 13. Med den meget omtalte reklame har SAS endegyldigt markeret, at de har frigjort sig fra deres skandinaviske oprindelse og identitet som selskab.

  Kommentar by traveler — 15. februar 2020 @ 13:56

 14. Lige på kornet.

  Dertil kunne tilføjes valget af de latterlige eksempler med kødboller og osteskærere, som åbenbart er hjørnestenene i disse kartoffelskandinavers overfladiske kultur.

  SAS har allerede blikket rettet mod fremtidens kundesegment.

  Kommentar by Felix Krull — 15. februar 2020 @ 14:38

 15. >anno — 15. februar 2020 @ 13:16

  Tak for link. Det er fair nok at Norwegian og Qatar Ariways tager pis på SAS, det har SAS jo selv bedt om. Det som imidlertid kunne være interessant at se ville være en tilsvarende selvhaderreklamevideo fra f.eks. Qatar Airways. Hvis nogen har importeret, lånt og røvet viden, opfindelser og kultur fra andre, for derefter at markedsføre det under eget brand, er det da ikke mindst araberne under islam. Men en sådan video får vi nok aldrig at se. Selvhaderkulturen er primært et vestligt fænomen.

  Kommentar by JMR HH Jr — 15. februar 2020 @ 14:56

 16. Enig. Analysen er spot on.

  Kommentar by Multikulti ist tot — 15. februar 2020 @ 16:17

 17. Lad os se hvad årsresultatet bliver for ASS. så kan vi se om reklamen, eller moské snarere disclaimer, har givet pote.

  Kommentar by Santor — 15. februar 2020 @ 17:19

 18. # JMR HH Jr

  Har i dag set en TV-reklame fra Emirates, hvor kunden, der i den grad lefles for, er en kridhvid vesterlænding med en kridhvid kone.

  En omvendt SAS så at sige…

  Kommentar by Revisoren — 15. februar 2020 @ 19:09

 19. @Den Nervøse

  Det sagde tossen, endda i forbindelse med et besøg i en ghetto

  Reinfeldt: Det ursvenska är blott barbari

  “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” Det var statsminister Fredrik Reinfeldts lakoniska slutsats efter ett besök i invandrartäta Ronna i Södertälje på onsdagen

  https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari/

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 15. februar 2020 @ 19:23

 20. Jørgen, var det ikke også ham, der under en flyvetur over de svenske landskaber konstaterede, at der stadig var masser af plads til millioner af muslimer og negre?

  Kommentar by Hr. Snusk — 15. februar 2020 @ 19:47

 21. Ifølge “Bagklog på P1”, som (næsten) altid inviterer en af DR’s kulturradikale/venstreorienterede venner ind som gæstevært, konkluderede de, baseret på de indkomne lytterreaktioner, at de fleste danskere synes at det er noget pjat at kritisere SAS-reklamen, som de mener er ramt meget godt. Det siger nok mere om hvem der normalt lytter til DR P1.

  Kommentar by JC — 15. februar 2020 @ 20:20

 22. Nogle mener at kritikerne af reklamen mangler sans for selvironi. Jeg tror ikke at mange opfattede denne påståede selvironi. Selvironi plejer jo at være morsomt. Reklamen virkede ualmindelig humørforladt og selvopgivende.

  Kommentar by JC — 15. februar 2020 @ 20:28

 23. Hvorfor hopper ophavsmændene til videoen ikke bare tilbage i kloakken.
  Den mindst flatterende betegnelse for disse mennesker er at skide i egen rede!
  At de høster en shit storm, er deres egen fortjeneste, men oplægget til videoen kommer fra højere sted i SAS.
  En bunden opgave måske?
  SAS har været et bundløst hul, hvor nordiske skatteborgere har kastet uendelige bunker penge i, og så tillader man sig arrogant at håne de samme borgere.
  Luk pengesækken, og lad selskabet afgå ved døden. Det vil spare skatteborgerne for det årlige kunstige åndedræt som holder SAS kørende.
  Vi har andre nationale selskaber som kan løfte samme opgaver uden snablen i diverse nordiske statskasser.
  Disse selskaber ville nok også tænke sig om to gange, inden de sviner kernekunderne til.
  Man aner en vis svensk arrogance bag videoen, eller tager jeg fejl?

  Kommentar by Finn A. Skov — 15. februar 2020 @ 20:38

 24. > JMR HH Jr — 15. februar 2020 @ 14:56

  – helt enig. (Kan i øvrigt ikke finde opslaget på Qatar Airways facebook side..)

  PS: Vikingeforfædre: Phd, Malte Frøslee Ibsen http://www.uriasposten.net/archives/82570 har blokeret Tobias fra ‘Reel Ligestilling’ på facebook. Det var vist noget med at – hvis sorte kan have vikingeforfædre, så kan vi ikke vide om indbyggerne på De Vestindiske Øer er efterkommere af slaver eller fx franske ostehandlere.. og skal vi så sige undskyld?
  Manden har jo ret! Det er noget rod.. og hvad med kritisk raceteori?

  Kommentar by anno — 15. februar 2020 @ 21:46

 25. https://www.bt.dk/krimi/marcus-advarer-efter-overfald-hold-jer-vaek-fra-albertslund-station

  Kommentar by Anonym — 16. februar 2020 @ 03:33

 26. Revisoren — 15. februar 2020 @ 19:09
  Ja, de er verdensmestre i at sleske for de vantro, når det er opportunt. Det er faktisk lidt interessant, for man må gå ud fra at såvel Emirates sleskereklame som SAS selvhaderreklame begge er produceret på baggrund af grundige markedsanalyser. Det vil sige, at der findes både et vestligt kundesegment, som falder for arabisk smiger og et segment, som falder for vestligt kulturelt selvhad. Kan der være overlap mellem disse segmenter? Det tror jeg desværre godt der kan.

  anno — 15. februar 2020 @ 21:46
  He, he, ja, den politisk korrekte historierevision, der er populær i vide kredse for tiden, rummer mange logiske kortslutninger, og de bliver altid så sure, verdensfrelserne, når man påpeger det.

  Kommentar by JMR HH Jr — 16. februar 2020 @ 09:43

 27. En meget brugbar analyse. Tak til Uriasposten og Ph.d.-studerende Ulla Nørtoft Thomsen.

  # Kommentar by piusXll — 15. februar 2020 @ 11:30
  OBS: er enig i hvad du skriver, bortset fra at det ikke er alle fra venstrefløjen der har det sådan.

  # Kommentar by traveler — 15. februar 2020 @ 13:56
  Er det ikke mere SAS ledelsen der endegyldigt har markeret, at de har frigjort sig fra deres skandinaviske oprindelse og identitet som selskab? Der er tusindevis af ansatte i SAS. Ikke alle deler ledelsens grådige, sygelige og forræderiske angreb på deres eget folk.

  # Kommentar by Felix Krull — 15. februar 2020 @ 14:38
  Fremtidens kundesegment, puha, jeg håber ikke at du har ret. Så stikker forræderiet jo endnu dybere, end afstandstagelsen.

  # Kommentar by Finn A. Skov — 15. februar 2020 @ 20:38
  Det er hævet over enhver tvivl at reklamen som SAS ledelsen besluttede sig for at angribe folket med, er en bunden opgave. Spørgsmålet er bare hvem opdragsgiver er. For SAS ledelsen, forræderisk, grådig og sygelig, agerer kun front for opdragsgiver.

  Så lad os spørge os selv igen:
  1. Hvem er opdragsgiver?
  2. Hvem har evnen og viljen?

  Kandidaterne som jeg ser dem umiddelbart:
  1. Ledelsen i PET eller Politiet. De har allerede bevist at de hader Stram Kurs. Reklamen kunne være et modangreb.

  2. Pengestærke muslimske kræfter. Saudi Arabien, Iran, og de de andre sædvanlige. Igen med reklamen som et modangreb.

  3. Regeringen. For den har hverken mod eller lyst, til at tage fat i det virkelige problem; at der er alt for mange berigere i lille Danmark. Reklamen kunne være et dumdristigt forsøg på at gøre det mere legitimt, ikke at gøre noget reelt ved problemet.

  4. Den dybe stat i USA (Soros, Rothschild, Rockefeller). Reklamen er blot endnu et delobjektiv i optakten til den næste store europæiske totale krig. Denne med forbillede i de langvarige borgerkrige, i eksempelvis Afghanistan, Syrien, Irak osv.

  5. Frimurerne.

  Kommentar by Michael Nielsen — 16. februar 2020 @ 11:47

 28. Lad Staten sælge sine SAS-aktier.

  Kommentar by Hodja — 17. februar 2020 @ 15:38

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper