10. maj 2020

Rødstjert, Frøslev plantage, 10. maj 2020

Frøslev plantage har tidligere givet mig Rødrygget tornskade og Lille korsnæb, og skal man se Vendehals, så er ‘Poldestien’ ved Frøslevlejren et oplagt sted at starte. Jeg glemte kamerastativet, hvad viste sig at være heldigt, da vi gik 14-15 km, og jeg alligvel ikke rigtig kom tæt på nye arter. Bedst var Hedelærke, derudover sås blandt andet Rødstjert, Misteldrossel, Sortkrage, Citronsommerfugl og Markfirben. Frøslevlejrens historie er interessant, og lidt tilfældigt kom jeg i tanke om at min far ville være blevet 75 år i dag. Født fem dage efter Befrielsen.

“Fra den 5. maj 1945 blev lejren brugt som internerings- og straffelejr for dem, den sønderjyske modstandsbevægelse og siden politiet arresterede med henblik på Retsopgøret efter besættelsen. I juni 1945 blev lejren omdøbt til Fårhuslejren, opkaldt efter den nærliggende landsby Fårhus. Det nye navn opstod, fordi der ikke skulle ske forvekslinger mellem at have siddet i Fårhuslejren og Frøslevlejren.

… 5. august 1945 overtog Fængselsvæsenet administrationen og bevogtningen, og lejren var nu en statslig straffeanstalt for landssvigere. Antallet af internerede var bragt ned på ca. 600. Fårhuslejren blev nedlagt i oktober 1949.” (Wiki)

“De førtes bort under tvang fra Frøslevlejren 1944-1945 og gav livet til Danmark”

Oploadet Kl. 21:41 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/109994/trackback

8 Comments »

 1. Fårhuslejren var fangelejr for de tyske zeidlere og efterkommere, der samarbejdede med deres landsmænd. For et par år siden blev der udgivet en bog om emnet. Skrevet af en historiker bosiddende i Sønderjylland, men oprindelig fra Mors. Over 800 000 danskere over 23 år skrev under på et krav om et tyskerfrit Sønderjylland fra Kongeåen til Ejderen som den rigtige grænse.

  Kommentar by dansker — 10. maj 2020 @ 22:24

 2. Er historikeren Kim Møller i familie med sundhedsdirektør læge Søren Brostrøm?.– Eller er de – antropologisk– en østjydsk type.

  Kommentar by dansker — 10. maj 2020 @ 22:27

 3. Der er chance for aftenfalk på Midtdjurs. Bl.a.

  Kommentar by dansker — 10. maj 2020 @ 22:29

 4. Og imens leger Paludan journalist, snakker dagligt om små tissemænd, og tåger rundt på et hav af platforme, hvor han gentager sit freakshow igen og igen og igen.

  Kommentar by Gert Sandal — 11. maj 2020 @ 00:08

 5. Sikke da en selektiv gang ævl! Frøslevlejren var først og fremmest interneringslejr for næsten 12.000 danskere, hvor 1600 blev deporteret til KZ lejre.

  Kommentar by Per Sørensen — 11. maj 2020 @ 00:32

 6. Faarhus lejren var også en beskyttelse for de danske nazister, så de ikke blev ofre for hævn bl.a fra modstandsfolk og nazismens hævngerrige ofre.

  Den senere kendte RUC-marxist og historiker, Claus Bryld, søn af landsretssagfører Børge Bryld (15/8- 1908 – 30/8-1958), der var leder af det juridiske råd under DNSAP og dennes kone Alice og deres lille søn, Claus, flygtede efter befrielsen først til et katolsk kloster i nordsjælland og derefter videre.

  Efter nogen tid søgte de selv om at blive interneret i Faarhus lejren, fordi de frygtede modstansbevægelsens og andres hævn. Sådan overlevede de og de emigrerede senere til Marokko, men kom hjem efter nogle år.

  Børge Bryld blev i november 1947 ved Københavns Byret idømt 8 års fængsel. Han blev benådet 5. juni 1949.

  Kommentar by A-mad — 11. maj 2020 @ 07:49

 7. Den lille fugl, den savnede endnu ikke opserverede fugle kunne være overskriften for en længere artikel om hvorfor der ikke skete dels en folkeudveksling af danske og tyske rubricerbare befolkningsgrupper nord og syd for 1920-grænsen.

  Dels hvorfor det ikke er Dannevirke, eksemplet og princippet- stort set en eneste adgang til riget hvor alle blev kontrolleret i gennem flere århunderer, der blev fremtidens, det vil sige nutidens grænse.
  I flere østlige lande forsvandt, flygtede millioner af tyske og de blev i større mere eller mindre omfang af myndigheder og aktuelle magthavere opfordret til at forlade områder hvor de havde været bosat gennem århundreder.

  En befolkningsudvekslen og given Danmark mere land, omfang kunne der argumenteres for var både klogt og med landovertagelsen, ejendomme infrastruktur og al det given en mindre, en delvis kompensation for de udgifter den tyske, af danske myndigheder beklageligvis accepterede besættelse havde kostet.
  http://denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_historie/Danmark_f%C3%B8r_Reformationen/Dannevirke

  Kommentar by Peter Buch — 11. maj 2020 @ 07:50

 8. En tysk købmand fra lige en anden side grænsen, havde alle leveringerne til Frøslevlejren. Det blev betalt af danske skatteydere over krigsindkrævningerne fra Tyskland. Denne sikre leverance gav startkapitalen til det senere grænsekøbmandsimperie, der findes endnu..

  Kommentar by Hul igennem? — 11. maj 2020 @ 13:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper