6. juli 2020

Historiker Böss: “At forstå fortiden i et nutidigt etisk perspektiv er udtryk for vor tids historieløshed.”

Den tyske historiker Leopold Von Ranke noterede de berømte ord ‘wie es eigentlich gewesen’ i et forord tilbage i 1824, men det holder stadig: Historikere skal ikke vurdere fortiden med nutidens øje, men blot fortælle hvad der skete. I opslaget på Den Store Danske betegnes hans historiesyn som ‘eurocentreret’, og i overensstemmelse med hans ‘politisk-konservative livsholdning’. Det er lykkedes for marxisterne at gøre almindelig sund fornuft til en ideologisk position. God kronik af historiker Michael Böss i Berlingske – Vi har ikke brug for et postkolonialt terapicenter (kræver login).

“En forening, som kalder sig Foreningen for et Kolonihistorisk Center, genfremførte sit forslag fra 2015 om, at der blev etableret et center, der skulle lægge et nyt ‘perspektiv« på kolonihistorien. …

De historikere og museumsfolk, der har udtalt sig, har været positive… Selv er jeg både positiv og skeptisk. Jeg mener nemlig, at det foreliggende forslag er helt uegnet som udgangspunkt.

… Fra Foreningen for et Kolonihistorisk Center lyder det derimod, at et center skal arbejde for ‘en bred folkelig erkendelse af kolonialismens kendsgerninger og konsekvenser’. Hvad der skal lægges i denne formulering får man indtryk af, når man på foreningens hjemmeside finder ord som ’skamme’, ‘forsoning’, ‘krænkelser af menneskerettigheder’ og ‘bevidstgørelse’. Foreningens talsmand, Anders Juhl, har til Kristeligt Dagblad udtalt, at et center ikke bør skabes af hvide, midaldrende historikere, men af forskere, kunstnere og forfattere og rumme ‘aktiviteter, som inkorporerer historiske begivenheder og personer fra tidligere kolonier’. Endvidere har Juhl talt om et ‘oplevelsescenter’ og ’samvittighedscenter’ i lighed med mindestedet i Auschwitz.

Man må uvægerligt få indtryk af, at det skal være en slags postkolonialt terapicenter. Man ser åbenbart stort på det historisk absurde i at tale om menneskerettighedskrænkelser, før begrebet eksisterede. Man viger heller ikke uden om at bedømme en fjern fortid ud fra nutidens etiske standarder.

Eller om at mene, at nutidens danskere bør sige undskyld for deres fjerne forfædres og -mødres ugerninger. Eller om at sætte besiddelse af kolonier og industriel massehenrettelse på samme formel. At forstå fortiden i et nutidigt etisk perspektiv er udtryk for vor tids historieløshed.

Den etiske tilgang til historien giver ikke nogen forståelse af, hvorfor mennesker handlede og tænkte anderledes, end vi gør i dag. Den reducerer historiens kompleksitet til noget, man skal opleve og føle snarere end forstå. Endelig har sådanne temacentre, der er skudt op rundt omkring i de sidste årtier, en tendens til på formynderisk vis at trække bestemte holdninger ned over hovedet på de besøgende i stedet for at oplyse, formidle viden og overlade det til dem selv at reflektere og drage konklusioner, sådan som de gode museer gør det. …

… Lad derfor historikere stå for en passende udvidelse af Nationalmuseet, uden at det går ud over andre museer. For alt i verden bør projektet ikke overlades til postkoloniale kulturforskere og kunstnere, der blot ønsker at massere vores samvittighed.”

(Historiker Leopold Von Ranke, 1795-1886)

“History has had assigned to it the office of judging the past and of instructing the present for the benefit of the future ages. To such high offices the present work does not presume: it seeks only to show what actually happened [wie es eigentlich gewesen].” (Leopold Von Ranke i Geschichten der romanischen und germanischen Völker von 1494 bis 1514, 1824)

Oploadet Kl. 12:50 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/111350/trackback

17 Comments »

 1. Den engelske historiker, David Starkey sagde det samme i en podcast for knap en uge siden. Vi skal studere historien som læste vi ind i en tid med en totalt fremmede kultur med andre værdisæt. Hvis man ikke kunne dette skulle man ikke læse historie.Han var efter, at man læste historien med samtidens værdier. Han sagde, at England gjorde op med slaveriet for 200.år siden og betalte en høj pris dengang for, at stoppe slaveriet. Satte hele deres flåde ind på, at stoppe det. David Starkey sagde så, at slaveriet ikke var etnisk udrensning og man kunne se det på, at der var så”mange forbandet afrikanere i AFrika og England”. Det sidste var nok sagt i en form for irritation. Man David Starkey er så blevet cancelled for dette. Han har mistet hans professor titel i Camebrige samt hans forlag har brudt relationen med ham. Interviewet er her. https://www.youtube.com/watch?v=2tVjZ9hA4SQ

  Kommentar by CCC — 6. juli 2020 @ 13:03

 2. Medierne kan råbe op om den farlige “folkedomstole” når det f.eks. gælder pædofile. Men denne kritik er ikke til at finde i øjeblikket, hvor det står endnu mere slemt til.

  Danmarks Radio tager f.eks. de venstreradikales folkedomstole seriøst og har et helt program diedikteret til formålet kaldet “Shitstorm”, hvor “borgerlige” uforståeligt gerne stille op til at snakke om de mest åndssvage ting.

  Det var dog ikke nok med BLM, her var det som om alle ansatte ved DR havde fået påskrevet af de lige skulle fortælle lytteren at “strukturel racisme” er en ting i Danmark, selvom de eneste der peger på dette, er to meget venstredrejet undersøgelser om emnet. Selv værten på “Badabing” på P4, var så fræk at han skulle udgyde denne galde ned over os lyttere.

  Jeg ved ikke om Nye Borgerlige er villige til at droppe medielicens skatten når det bliver implementeret, de virker jubelidiotisk glade for at være med i DRs programmer.

  Kommentar by KineserSnot — 6. juli 2020 @ 13:15

 3. Vi lever i den grad i en historieløs tid, hvor man netop bruger et nutidigt værdisæt til at vurderer historien! Slavehandlerne fra 1600 – 1800 tallet har en ting til fælles med vikingerne, de er døde, og vi kan ikke pådrage os mere skyld for den ene i forhold til den anden, lige som nutidens tyskere snart kan sige sig fri for skyld for Auschwitz, for tiden bevæger sig langsomt men sikkert ind i historiebøgerne og snart vil dem, som levede dengang, være lige så døde som vikingerne og slavehandlerne!
  Vi hvide mennesker ja oven i købet midaldrende hvide mænd, kan være stolte af at, det netop er sådan nogen som os, der har stået bag stort set alle væsentlige opfindelser og opdagelser de sidste 100 år! Men det er helt forbudt at sige eller tænke sådan noget!
  For så kommer tankepolitiet efter os! Uha uha!

  Kommentar by Den Nervøse — 6. juli 2020 @ 13:31

 4. Ja, prøve at forstå fortiden med nutidens briller på, hvor smart er det lige?

  Tænk tilbage på jer selv da i var teenagere. Ville i gøre de samme fejltagelser igen, have de samme bekymringer og træffe de samme valg? Næppe. Men derfor skal I vel ikke ristes og spottes for hvad I gjorde dengang?

  Kommentar by redneck — 6. juli 2020 @ 14:15

 5. Hvorfor lever statsstøttede medier i fortiden? Er nutiden too scary?

  Kommentar by tavsen — 6. juli 2020 @ 14:57

 6. ¤

  NÅR TRÆNEDE KOMMUNISTER jonglerer med ordene, kan de få det værste vrøvl og de største løgne til at lyde som sund fornuft og ægte videnskab. Hvis man er lidt naiv og ikke kendt med verdenshistorien, kan kommunisternes budskaber virke meget overbevisende.

  Men det meste af hvad de røde betonhoveder disker op med er sindssyg og verdensfjern ideologisk snak. Det gælder også Anders Juhls snik-snak. Manden er ikke rigtig velforvaret, men en narrehat.

  Man kan selvfølgelige mene at han lyder velbegavet og vidende. Men husk nu på at i alle lande hvor de røde postulater, læresætninger og budskaber vandt genklang og tilslutning i befolkningerne, endte det hver gang i kaos, fattigdom, gangstervælde, undertrykkelse, statsterror og ondskab.

  Og det er nok ikke uden grund at kommunisme igen og igen har været vejen til elendighed og massedød.

  Anders Juhl kan snakke fanden et øre af, men AJ er en utopist fantast der fortolker historiske erfaringer og indsigter på den sædvanlige marxistiske måde, der gør sort til hvidt, op til ned, vrang til ret og vanvid til sund fornuft.

  Kommentar by Bent A — 6. juli 2020 @ 15:39

 7. Ja Bent A og udtrykket industriel massehenrettelse leder snarere tankerne hen på Arabere end på koloniallister. Og massehenrettelser var netop noget Mao og ligesindede (stalin lenin mao o.s.v.) excfllerede i.

  Kommentar by Nielsen — 6. juli 2020 @ 17:06

 8. # Nielsen 17.06

  Ja, de kolde kendsgerninger er at araberne og afrikanerne stadig holder slaver mange steder, 100-200 år efter at slaveriet er bragt til ophør i resten af verden. (bortset fra Nordkorea og Kina?)

  Det var araberne og negrene selv som var de værste slavehandlere. Og det var de hvide krisne som frigav slaverne og bragte slavehandelen til ophør.

  Alligevel skyder BLM kun på de hvide. Det har iøvrigt vist sig at BLM og optøjerne i USA styres af kommunister og “demokrater”.

  Og hvem myrder løs på hvem? Er det de hvide som myrder løs på fredelige muslimer/islamister? Nej, det er lige omvendt. Læs selv om terror og massemord der i denne tid foregår i kristne områder, hvor fredelige mennesker angribes og dræbes af islamister.

  Og hvem har igen og igen invaderet Europa? Var det marsbeboerne som angreb Wien i 1683, og flere andre gange både før og siden foretog store angreb mod Ungarn, Spanien, Frankrig, Italien, Bulgarien, Tyrkiet, Island, Rusland, Serbien og Grækenland? Og hvem er det som i disse år har invaderet Tyskland, England, Norge, Sverige mv. med hjælp fra kyniske, kortsynede og forræderiske pampere og feminister?

  Kommentar by Bent A — 6. juli 2020 @ 17:44

 9. Kommer der også hvordan negere og muslimer udnytter de hvide idag til at arbejde for sig.

  Kommentar by Anonym — 6. juli 2020 @ 18:02

 10. Jeg glæder mig til et center, hvor afrikanernes omfattende slavehandel og slaveri over for andre afrikanere afdækkes med ‘oplevelsescenter’ og ’samvittighedscenter’ og hele pivtøjet.

  Ligeledes glæder jeg mig til et center for arabernes omfattende slavehandel og slaveri over for afrikanere og europæere med relation til deres tro samt med ‘oplevelsescenter’ og ’samvittighedscenter’ og hele pivtøjet.

  Og så et frihedscenter for, hvordan europæerne med magt fik afskaffet det efter, at et meget lille mindretal af geskæftige europæere havde deltaget i løjerne.

  Kommentar by traveler — 6. juli 2020 @ 19:12

 11. NEW YORK (AP) — A White woman walking her dog who called the police during a videotaped dispute with a black man in Central Park was charged Monday with filing a false report.
  Jeg har sgu også opdraget min kridhvide, kristne datter til at ringe efter politiet, når det står et liderligt niggersvin med en kikkert midt i Central Park.

  PS. Kan I spotte min lille redigere af AP telegrammet?, islam i Danmark, forbyd islam i Danmark 🇩🇰

  Kommentar by NotariusUmulius — 6. juli 2020 @ 21:18

 12. Min egen familie under slægtsnavnet de Hemmer var slaveejere i Vestindien men det viste sig at være en dårlig forretning, børnene flyttede i slutningen af 1700-tallet andre steder i området og tilbage til Danmark. Jeg ser det som det virkelige væsentlige på datidens samfund der kunne bringe det videre uden de lokale tyranner. Vi må se på tallene og regnskaberne og troen for hvordan det virkelig var, det essentielle er glæden ved arbejdet, sukkeret og senere vinen på Cuba er “min slavehistorie” som er en kolonia, en dyrkning af jorden i fællesskab. Et museum for mit vedkommende er et flådemuseum måske allerede eksisterende eller et nyt der bringer mine hollandske velsignelser frem i lyset………

  Kommentar by Moth — 6. juli 2020 @ 23:58

 13. Bevar os for disse “feel good” menschen fakta resistente og ignorante,og temmeligt sikert for dovne til at have en egen mening og derfor melder sig ind i hylekoret,det er nemt og bekvemt at vaere “revolutionaer og progressiv”i Danmark totalt ufarligt

  Kommentar by dunk — 7. juli 2020 @ 01:00

 14. Kommentar by CCC — 6. juli 2020 @ 13:03

  Starkey resigned his honorary fellowship at Fitzwilliam College, Cambridge, after his comments came to light, while Canterbury Christ Church University terminated his role as visiting professor, saying his words were “completely unacceptable”.

  Lancaster University has also launched a review of Starkey’s status as an honorary graduate following the comments, which it called “abhorrent”.

  Mr Starkey went on to say his comments during the almost hour long digital discussion “in no way reflects my views or practice on race.”

  “I have lived and worked happily and without conflict in multicultural London for almost 50 years and I spent much of the podcast discussing bi-culturalism as a key to the success of Britain’s multicultural society,” forbyd islam i Danmark 🇩🇰

  Kommentar by NotariusUmulius — 7. juli 2020 @ 08:56

 15. Det er vigtig for von Ranke at sætte historikerens upartiske rolle ved kilder og erindringer, og derudover samle mange noter til genfortællingen. Han beskæftigede forholdsvis sig mest med de feudale strukturer i det osmanniske og spanske imperium for at komme slaveriet under studium.

  Kommentar by Moth — 7. juli 2020 @ 10:21

 16. ….såsom David Starkey citerede “fortiden er et andet land”…..

  Kommentar by Moth — 7. juli 2020 @ 12:27

 17. Åh lige til sidst afrundede David Starkey med at vi skal være “blatant tories”……

  Kommentar by Moth — 7. juli 2020 @ 12:34

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper