14. august 2020

Fra BZ-bevægelsen til mediebranchen: “Ingen i medieverdenen vil have det sande billede af BZ frem.”

Så fik jeg genhørt Peter Øvig Knudsens BZ (2016), og hvis man har lidt historisk interesse i det vestreradikale miljø, så giver det en ganske fin indføring. 19 timer eller 624 sider! Jeg kunne med udgangspunkt i bogen skrive adskillige blogposter om BZ’ere, der gjorde karriere i mediebranchen, og kun tiden afholder mig fra det.

En af kilderne er eksempelvis Mette Sejsbo, der efter tyve år i Danmarks Radio, nu er lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Da AFA-grundlæggeren Martin ‘Kat’ Lindblom døde tilbage i 2009, var der rosende nekrologer fra BZ-vennerne René Karpantchof og Jesper Dahl Caruso. Den første er eekspert i højreekstremisme, og sidstnævnte var på daværende tidspunkt journalist på Berlingske. Senere kom han til TV2 Nyhederne.

Den tætte forbindelse mellem datidens revolutionære gadekrigere, og nutidens mediebranche voldte Øvig Knudsen store problemer. Selvom han som ung var tilknyttet Kommunistisk Arbejderparti, og stadig er solidt placeret på venstrefløjen, så frygtede eks-BZ’erne, at historien blev beskrevet lidt for dokumentarisk. Den del er værd at hæfte sig ved. Her en række citater, som på forskellige måder beskriver forbindelsen.

Politiets afmagt, sympati i politiske kredse

“Man kunne jo bygge et helt stenbrud af de sten, de smed efter os i Viborggade… Men vi ved, at hvis vi smider dem ud, rykker de bare ind igen og barrikaderer sig. Hverken regering eller kommune virkede opsat på at løse problemet, og de venstreorienterede byplanborgmestre – Villo Sigurdsson og Gunna Starck fra VS -gjorde, hvad de kunne for at støtte BZ’erne.’

Men blev man som politimand ikke voldsomt frustreret, spørger jeg.

‘Jo, selvfølgelig. Det var helt gak i låget. Men vores erfaringer med at rydde huse -og jeg tror, jeg har været med til at rydde over hundrede – viste, at vi både fik vældig ballade med BZ’erne undervejs og bagefter vældig ballade i pressen over måden, vi gjorde det på. På et tidspunkt havde vi besluttet og meddelt, at vi ikke ville rydde flere huse uden den nødvendige opbakning. Vi ville ikke risikere kollegernes liv og lemmer for bagefter at se BZ’erne gå bag om huset og ind igen.

Vi lod stå til og nøjedes med at notere, når vi opdagede, at de lavede noget kriminelt, for eksempel alle deres tyverier. Det samme ville selvfølgelig aldrig være sket, hvis det var rockere, der agerede på tilsvarende måde. Men BZ’erne havde stadig udbredt sympati i politiske kredse. Vi måtte bare leve med det.

Martin ‘Tjek’ Sundbøll om journalisters advarsler

“‘Jeg har besluttet mig,’ siger Martin Tjek, da jeg ringer til ham. „Det bliver et ja. … Martin fortæller, at både hans familie og hans nærmeste venner har været imod, at han skulle sige ja til at deltage. Også journalister, han kender ‘på relativt høje poster’, har advaret ham. Men han har besluttet sig, selv om det sikkert vil give ham ‘en farlig ballade’ med de andre BZ’ere. “

BZ-filmen som DR ikke turde vise, mistede filmstøtte

“Filminstruktøren David Fox, der har lavet BZ-filmen En drøm i tusinde stykker, fortæller i telefonen, at hans film på forhånd gav anledning til så meget ballade, at DR aldrig har sendt filmen. Fox har åbenlyst haft nogle ubehagelige oplevelser og er ikke meget for at tale om sagen. Men jeg får ham overtalt til at drikke kaffe den følgende mandag. David Fox husker, at han i sin tid også havde et møde med BZ’ernes gamle ærkefjende, Egon Weidekamp. Han havde grinet ad Fox’ projekt: ‘Du kommer aldrig til at fortælle den historie. Ingen i medieverdenen vil have det sande billede af BZ frem.’ Dengang havde Fox bare smilet ad udsagnet.”

—–

“‘Mit udgangspunkt for at lave en film om BZ,” fortæller David Fox, ‘var at undersøge, hvor de stod femten år efter deres oprør i Ryesgade : Hvad tænkte de nu? Var de stadig revolutionære, var de endt med villa, vovse og Volvo eller et sted derimellem?

… Jeg ville gerne fortælle en ny historie om BZ, som handlede om en bevægelse, der startede med at være åben for alle, men endte med udskillelse, maskering og vold. Den oprindelige drøm om et ungdomshus for alle unge med dans, musik, knallertværksted og teater blev i stedet til et mørkt ungdomshus for de få. Mit spørgsmål var, hvordan det endte sådan. Muligvis kom jeg med min film til at overtræde en uskreven regel, jeg ikke kendte til, om at man ikke må kritisere BZ i dansk film og tv. Men jeg lavede filmen, fordi jeg var nysgerrig, og fordi det handlede om min egen generation. Politisk er jeg nok til venstre, men først og fremmest er jeg humanist med tro på diversitet og åbenhed. Jeg undrer mig virkelig over, at filmen aldrig er blevet sendt, for den var allerede godkendt af DR -og havde jo også kostet en del penge.'”

—–

“David Fox’ film om BZ havde i første omgang fået bevilget en udviklingsstøtte fra Filminstituttet på 15.000 kr., men efter at en ny filmkonsulent, Jakob Høgel, var tiltrådt på instituttet, fik Fox i november 1999 afslag på produktionsstøtte. … Den 15. november, tre dage før han skrev afslaget til Fox, havde Jakob Høgel fra Helle Hansen modtaget en ansøgning om manuskriptstøtte til filmen ‘Historien om BZ’. … To måneder senere sagde Jakob Høgel ja til ansøgningen og bevilgede Helle Hansen 30.000 kr. i research- og manuskriptstøtte. … I de følgende år opnåede Helle Hansen en samlet støtte fra Filminstituttet på over 1,3 millioner kroner. I begrundelserne for at bevilge støtte gentages det igen og igen, at Helle Hansen har en ‘unik adgang’ til historien i kraft af, at hun selv har været en del af miljøet.

Filmen fik både lancerings støtte og støtte til en danmarksturne ‘BZ på tur’ i 2006, ligesom der blev bevilget penge til at udarbejde undervisningsmateriale til skolerne.”

Birgitte Feiring om den abstrakte forpligtelse på sandhed

“Birgitte Feiring forudser, at jeg vil skrive om de psykologiske processer frem for de samfundsmæssige forhold, og at jeg vil fokusere på BZ’ernes voldsudøvelse frem for samfundets.

‘Jeg er skræmt af den magt, du besidder, og skræmt af, hvad din fremtidige bog vil betyde for mine gamle venner og mig og for forståelsen af vores historie. … Hvilke konklusioner med hensyn til metode og form drager du selv efter Nakkeskuddet? Hvor ærlig er du over for os? Du har givet dit BZ-projekt den naive arbejdstitel ‘En kærlighedshistorie’ – men jeg har svært ved at se den naivitet i dit øvrige arbejde eller i Nakkeskuddet. Skylder du os ikke en mere dybtgående redegørelse for dine intentioner, fascination og vinkling, inden vi betror dig vores erindringer?

En klog dame skrev engang, at hver gang hun stødte på noget, hun ikke forstod, var hun særligt påpasselig for ikke at komme til at ødelægge det. Forstår du og har du respekt for den kakofoni, som BZ var? Og er i sin reaktion på dit projekt? Hvorfor har du kun hårdkogte journalistdrenge og ingen bløde piger i din backinggruppe?

… ‘I din fortolkning af den journalistiske nødvendighed helliger den abstrakte forpligtelse på sandheden midlet (der er i hvert fald ikke en eneste episode i Nakkeskuddet, hvor du synes at mene, du er gået over stregen). Men målet helliger ikke konsekvensen, og derfor fravælger du også selv at skrive om pusherne af hensyn til din familie. Hvorfor har du så så lille forståelse for, at andre ikke mener, at dit mål helliggør konsekvenserne for dem?'”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/112368/trackback

15 Comments »

 1. useful idiots, so when someone higher up tells you to jump you jump. repeating the mantra that sharing what evryone else have accumulated by working hard is good but when it comes to share what you have as a commie then it is not a good idea, just like paying for immigration, it is good and all should accept it but when you ask them why they do not stand at the border and take one in, and guarantee economically for that person and take responsibility for what he does then it is not a good idea and you are labeled something by the commie but the commies and feminists mental stability is not questioned even that it is obvious that s/he is not mental stable.

  The commies at DR should release the documentary so people themselves can watch it if they like to but I guess it is so commie extreme that it will make people undertand what kind of mentally sick and deranged scum and filth they really are so their “careers” would be wrecked, since theyare probably with corrupt legacy media, corrupt criminal traitor politics or cuck police or within any other public sector where you get your job on other than real merits.

  i think that you get a much better education by just buying a course from someone that is not an educated teacher than to go through the years f being molded and formed into a commie. you get more out of it by not entering the present educational system and you save your kids form not handing them over to be formed and molded by commie bastards with low iq that ficked for their jobs.

  Kommentar by Erwache — 14. august 2020 @ 12:38

 2. Alt dette er nu blevet implementeret overalt i medier i form af begrebet “konstruktiv journalistik”.

  Kommentar by KineserSnot — 14. august 2020 @ 13:06

 3. Endt med villa, vovse og Volvo, nej det tror jeg ikke.
  Jeg er ret sikker på at de er endt med: Skur, Skoda & Skilpadde.
  De er den skoda som var Tjekkoslovakiet´s første “Raket”: Motoren var bagi. ☺ ☺ ☺

  Kommentar by Charles — 14. august 2020 @ 13:14

 4. INGEN AF MEDIERNE, BORTSET FRA NETAVISERNE, ønsker sandheden frem om hverken kommunismen, EU, indvandringen, kriminaliteten eller den udhulede velfærd og folkesundhed. Det danske samfund har efterhånden så mange skeletter i skabene, at Christiansborg bruger milliarder på at købe sig til at DR, TV og papiraviserne undgår ærlig og dybdeborende journalistik angående skandale-borgens udskejelser. Skandaler på stribe forties, dysses ned eller omtales yderst overfladisk. Til gengæld for de næsten fire milliarder til DR og TV1+2 omtales de gamle partier altid pænt og nænsomt. Indimellem er der dog en smule kritik, så man kan opretholde illusionen om at medierne er på danskernes og sandhedens side.

  Kommentar by Bent A — 14. august 2020 @ 13:44

 5. PS: Fremstillingen af indvandringen som berigelse, af islamismen som “fredens religion”, af migranter på 20-30 år med langt sort skæg som “uledsagede flygtningebørn”, af bekvemmelighedsflygtninge som krigsflygtninge, af kriminaliteten som evigt faldende, er eksempler på den skruppelløse løgnagtighed hvormed MSM fører sig frem. Se også hodja-artiklen: Klimaforudsigelserne beror på kaskader af bevidste fejl, alle med det formål at få penge i kassen.

  Kommentar by Bent A — 14. august 2020 @ 14:05

 6. Nassertragikken fortsætter.

  Kommentar by Hul igennem? — 14. august 2020 @ 15:35

 7. Læs bogen.

  Kommentar by Bastardo — 14. august 2020 @ 18:16

 8. Alle jeg kender, som er i mediebranchen, og det er faktisk ganske mange, er stærkt venstreorienterede! Flere af dem har såmænd indrømmet, at det er for at kunne påvirke verden eller i alle tilfælde Danmark, i en socialistisk retning! Nå jeg så spørger ind til om ikke journalistens fornemmeste opgave er at afdække sandheden, så ser de som regel måbende på mig, en enkelt udbrød såmænd, hvilken sandhed?

  Kommentar by Den Nervøse — 14. august 2020 @ 21:51

 9. De ved godt at de er terrorister. Hvorfor skulle de ellers være så skrækslagne for at åbne op for deres gøren og laden.

  Et forslag til PET.

  Lov frit lejde til et par stykke af BZ´s terror-netværk og slagt resten i fuld offentlighed og knus de svin en gang for alle.

  Kommentar by Santor — 14. august 2020 @ 23:04

 10. Rigtigt Charles 13:14. Dengang pamperne kørte Skoda fra paradiset på den anden side af jerntæppet og Jacob Haugaard jokede: Skoda ligger rigtig rigtig godt i svinget – der lå fire i sidste sving!

  Jeg husker nu afdøde socialdemokrat Sven Auken, tidligere Arbejdsminister og Miljø- og energiminister – og næsten statsminister:-) – profilerede sig ved at køre i den i paradiset DDR fremstillede bil Wartburg. Det var også en rød pamperbil, der gav fingeren til de borgerliges VW’er, BMW’er og Mercedes’er!:-)

  “Hvis din nabo var en bil, hvordan ville du så karakterisere ham? Det er et af de ganske sædvanlige spørgsmål, som “ofrene“ i en fokusgruppe hos AIM kan blive udsat for. På samme måde kan man også spørge til hvilke fjernsynskanaler, der “svarer“ til hvilke biler og hustyper osv. Erfaringen er desuden, at den slags spørgsmål som regel resulterer i at forskellige folk aften efter aften siger det samme.
  Årsagen er ifølge en ny bog af Henrik Dahl, at vi som mennesker besidder en ufattelig mængde praktisk viden om hvorledes verden overfladisk set er indrettet. Og hvad mere er: uden denne viden ville vi være ude af stand til at orientere os. Denne praktiske viden er grundlæggende overfladisk fordi det er her livet udspiller sig og det er her vi har brug for at orientere os.” (Klip fra Dansk Markedsføringsforbund 3. sep 1997)

  Kommentar by A-mad — 15. august 2020 @ 08:34

 11. “Politiets afmagt, sympati i politiske kredse

  Vi lod stå til og nøjedes med at notere, når vi opdagede, at de lavede noget kriminelt, for eksempel alle deres tyverier. Det samme ville selvfølgelig aldrig være sket, hvis det var rockere, der agerede på tilsvarende måde. Men BZ’erne havde stadig udbredt sympati i politiske kredse. Vi måtte bare leve med det.“

  Det er nærliggende at tro, at Politiet af samme årsag gjorde påfaldende lidt, når det kommer til alt den mødechikane, som Den Danske Forening blev udsat for fra slutfirserne og op igennem 90’erne.

  Kommentar by T. H. — 15. august 2020 @ 10:44

 12. AFA udsprang af BZ-millieauet. Både i Danmark og i Tyskland. De er i deres grundsyn marxistiske: At ingen kan eje noget. Kommunisme/socialisme,som vi kender særdeles godt rundt omkring på jorden og som er ved at gøre dets indtog i den frie verden USA,ikke kun med inddragelsen af borgeres midler og ejendom via indkomstskat og mange andre tiltag,som forhindrer mennesker i at leve deres liv,som de har lyst til. Men i høj grad med kongresmedlemmers ligegyldighed overfor Amerika og amerikanske borgere.
  Jeg er nødt til at påpege her midt i min “rant” at europæiske bankfolk er skyld i det meste. De har gennem århundreder trykt penge,som ikke har nogen som helst forbindelse til noget af værdi. Før Nixon klippede dollarsedlens tilknytning til en guldværdi,kunne vi “holde øje” med hvad seddeltrykkerne lavede. Nu er praktisk talt alle penge i verden matadorpenge.
  (Hvis du ikke forstår,så se Mike Maloneys film.
  Så bredte AFA sig via de røde brigader og rothe arme fraktion til udlandet. Bundlinien er at kapitalisme er ondt. Men hvordan kan vi have kapitalisme uden kapital? Hvordan kan vi have konservatisme uden kultur og fædreland?
  Vi bliver undergravet af alskens pak,som har held til at fortælle fjolsetingspolitikerne invånerne i galeanstalten,som idelig lønner næsten 200 mennesker,for at modarbejde enhver danskers lavned.
  På grund af deres “ret” til at stjæle vores penge på mange finurlige måder,sidder de og overbeviser gang på gang die dumme dæhnen om at skattepenge gør gavn. LØGN i deres bedskidte fjæs.

  Kommentar by Nielsen — 15. august 2020 @ 14:01

 13. )

  Kommentar by Nielsen — 15. august 2020 @ 14:03

 14. En Amerikaner Eri H. har formuleret tiden ret godt
  “Every great cause begins as a movement,becomes a business,and eventually degrades into a racket” Og vi tilsyneladende bae lader det ske??

  Kommentar by dunk — 16. august 2020 @ 02:44

 15. Nu har DR opdaget omkostningerne for politifolkene. I morgen aften kl 20:30

  De usårlige betjente (1:4)

  Michael Molin har været politibetjent i forreste linje i 17 år. Han er på arbejde d. 16. december 2006, hvor de værste gadekampe i nyere tid fandt sted på Nørrebro. De autonome er vrede over, at Ungdomshuset skal lukke og har hidkaldt demonstranter fra udlandet til at slås. De vil slå os ihjel i dag, lyder beskeden fra Michaels indsatsleder på dagens første briefing. Krigen på Nørrebro kommer til at forfølge Michael i mange år efter. Men han fortæller aldrig til nogen, hvordan han i virkeligheden har det. Men nu er det tid. Michael vil fortælle åbent og ærligt hvor bange han var og sætte spørgsmålstegn ved den tavshedskultur, som han oplever, der hersker i det danske politi.

  Kommentar by tavsen — 16. august 2020 @ 12:01

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper