28. januar 2010

Professor Martin Schwarz Lausten om irrationel angst for muslimer i 1529

Vi i Europa har altid haft en sygelig (irrationel) angst for muslimer. Artikel fra Videnskab.dk, omhandlede ‘islamofobi’ anno 1529. Fra Teologer kopierede islamofobi fra Tyskland.

“I 1529 jog en bølge af skræk op igennem Europa. Den osmanniske hær var rykket frem og stod nu lige uden for Wiens porte. De kristne i Vesteuropa var bange for, at deres stater stod næst for skud. Man mente nemlig, at når ‘tyrken’ kom, så var det slut med kristendommen.

I de lande, som befandt sig tæt på fronten, skrev og prædikede både katolske og protestantiske præster løs om faren fra øst…

Heller ikke i Danmark holdt teologerne sig tilbage. »De kopierede fuldstændig de tyske teologers propaganda og fremførte de samme påstande om, at når tyrkerne kom, ville soldaterne eksempelvis voldtage kvinderne og kaste spædbørn op i luften,« siger Martin Schwarz Lausten, som er professor emer. i kirkehistorie ved Afdeling for Kirkehistorie på Københavns Universitet.

Han forklarer, at det skete på trods af, at der reelt set ikke var nogen fare for, at muslimerne ville invadere Danmark, fordi fronten lå helt nede ved Wien. Men de danske teologer kunne ligesom de øvrige europæiske teologer bruge ‘tyrkerfrygten’ til at formane sognebørnene om, at de skulle opføre sig bedre.

… Martin Schwarz Lausten er den første, som er gået i dybden med islamofobi i reformationstidens danske teologiske tekster. Forskeren har analyseret afhandlinger, prædikener, salmer og bønnetekster skrevet af professorerne ved Det Teologiske Fakultet og biskoppen på Sjælland. Kirkehistorikeren siger om datidens fokus på ‘tyrkerfaren’…”

Mere i ledsagende faktaboks og billedtekst.

“VIDSTE DU
Osmannerne tvangs-islamiserede som regel ikke kristne i de områder, som det lykkedes dem at erobre. De kristne skulle blot betale en særlig skat for at få lov til at dyrke deres egen tro”

Spændingen mellem osmannerne og europæerne fortsatte frem til 1683, hvor det sidste osmanniske forsøg på at belejre og erobre Wien blev afværget. Kortet viser osmannernes erobringer fra 1300tallet frem til 1683.”

(Islamofober i horisonten, Wien 1529)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/11550/trackback

35 Comments »

 1. Citatet er så ufrivilligt komisk, at Kim ikke har fundet det nødvendigt at kommentere det. For selvfølgelig var det islamiske erobringstogt da standset langt fra Danmark, hvis Wien var faldet i 1683. Så havde den tids jihad-krigere slået sig til ro og var blevet en slags kulturradikale pacifistiske socialdemokrater. Sådan som vi ser, at de i rakettempo bliver, når vi byder dem indenfor i vore dages Danmark og åbner bistandskassen på vid gab.

  Dejlige mennesker, og hvis du er i tvivl, så spørg en professor.

  Kommentar by Crass Børsting — 28. januar 2010 @ 15:12

 2. Ideologi forklædt som “videnskab”.

  Formentlig led de der fik frataget deres børn til tyrkens janitsarkorps også af en eller anden fobi. Samt de slaver der bortførtes fra Europa også af den dèr fobi….. For ikke at tale om de øvrige regler der gjaldt for “bogens folk”.

  Men hvor er det da betryggende at være blandt de segmenter islam håndterer uden at slå dem ihjel. Godt man ikke er polyteist aller animist. Professor Martin Schwarz Lausten rimer på defaitist.

  Når virkeligheden ikke passer ind i ideologiens verden må der jo klippes en tå og skæres en hæl, så propagandaen passer.

  Kommentar by Limewoody — 28. januar 2010 @ 15:28

 3. Men blandt de nutidige hundredetusinder af tilstrømmende fremmede er der da heldigvis nogle rollemodeller, som vore hjemmefødte magthavere med det store overblik kan være stolte af:

  http://www.vejleamtsfolkeblad.dk/artikel/197217:Indland–Politiets-rollemodel-sigtet-for-tyveri

  Kommentar by Crass Børsting — 28. januar 2010 @ 15:30

 4. Osmanniske krigere til hest nåede også at lave raids helt frem til Nürnberg
  med plyndringer og voldtægter omkring 1529.

  Kommentar by HelgeD-H — 28. januar 2010 @ 15:32

 5. Hver dag en ny gradbøjning:

  Dum, dummere, professor.
  Idiot, mere idiot, journalist.
  Forræder, landsforræder, politiker.
  Kleptoman, tyv, socialist.

  Fortsæt selv.

  Luk de forbandede universiteter.

  Kommentar by Børge — 28. januar 2010 @ 15:47

 6. Der skal sgu ikke meget til, at man kan kalde sig “professor” i dag. Er det i det hele taget en beskyttet titel?

  Med venlig hilsen,
  Anna Lyttiger, Islam-ekspert, arkitekt, Gehejmeråd og Kammerherre…

  Kommentar by Anna Lyttiger — 28. januar 2010 @ 16:03

 7. Idiot,Psykopat,Børge

  Kommentar by Per Henrik Rasmussen — 28. januar 2010 @ 16:04

 8. VIDSTE DU PRÆSTEMAND, at tyrkerne (fra ca. 1626, hvor de erobrede byen og frem til 1686, da Østrigerne nedkæmpede dem)slog sig ned i Budapest, det vil sige Pest, da Buda blev brændt af, og at man ryddede Mattiaskirken i Pest og gjorde den til moske?

  VIDSTE DU PRÆSTEMAND, at Ungarn indtil osmannernes undertvingelse var den førende renæssance-stat nord for Alperne, og at det område de måtte forlade i 1686 var et af de mest øde og tilbagestående?

  Kommentar by Niels P. — 28. januar 2010 @ 16:09

 9. PHR: Hvor brilliant. Hermed melder jeg mig ind i Enhedslisten og konverterer til Isla’am. Må jeg få din adresse?

  Iøvrigt: Som dansker med delvist østrigske rødder kan jeg kun tage afstand fra den såkaldte “professor”. Det eneste vi kan takke tyrken for, er, at han stak af med halen mellem benene fra sine kaffe-lagre, og derfor får man nu verdens bedste kaffe på caféerne i Wien.

  Men det er Sobiewsky, og ikke sultanen, vi kan takke for det.

  Kommentar by Anna Lyttiger — 28. januar 2010 @ 16:09

 10. En lille smule apropos:

  I Kronborgs dansesal er der et maleri af Herodes, hvor han er iklædt tyrkisk klædedragt. Et tidligt eksempel på associationstrick.

  Kommentar by WilliamJansen — 28. januar 2010 @ 16:21

 11. Det er da noget vrøvl.
  Osmannerne var godt på vej til at invadere resten af Europa og der var intet som tydede på at de havde i sinde at stoppe, før de blev tvunget til det. Hvis ikke de nordlige folkeslag havde grund til at være bekymret i 1529, hvornår så? Skulle de gå rundt i glad tryghed (og ligegyldighed overfor de sydligere folk) indtil fjenden stod lige uden for murene?

  Men bortset fra det, så er der naturligvis slet ingen grund til at europæerne skulle frygte islamiske erobrere. Det er jo ikke fordi de allerede havde forsøgt det én gang tidligere, via Spanien.

  Kommentar by Holme — 28. januar 2010 @ 16:28

 12. Jeg gad godt læse en rapport om det armenske folkedrab skrevet af den professor. :)

  Kommentar by Klaws Klump — 28. januar 2010 @ 17:41

 13. Det er utroligt så mange, der er forenet om, at bagatellisere islams fremgang i Europa, mens bomberne springer omkring os med mange mere eller mindre kristne kvæstede og dræbte til følge og knivene blinker og rammer mere eller mindre tilfældige, der også rammes af sten eller får sat deres biler i brand eller kvinder voldtaget og hvad har du?. Vi står og kigger os nervøst omkring på banegårde og står i kø i timevis i lufthavne med gennemsigtige toilettasker med vore væsker for at blive gennemlyst og kropsvisiteret, men alligevel er der en hel nomenklatura klasse og DR/TV2/Politiken/Information af bedrevidende, der kalder det islamofobi. Den saudiarabiske millionær, Osama bin Laden, er tilsyneladende mange muslimers åndelige håb (det viser adskillige opinionsundersøgelser). Han, som lærte alt om flyvning ved selv at flyve i sin fars mange fly, ligesom faderen selv, der desværre omkom ved en ulykke med sit eget fly, som han selv fløj og efterlod sig 22 koner med hvem han havde fået 54 børn og blandt dem frelseren, Osama, der først levede livet som feel-good hippie og kørte fra København til Falun, Sverige i fars Rolls Royce se http://www.ponty.dk/osama.htm, der blev fjøjet til Kbh:Kastrup Lufthavn og slog sine folder i London L.A., New York, Marbella, Paris, Rom -ikke i det glohede Saudiarabien ihvertfald ikke i sommerhalvåret. Til sidst genfødt som en anden Ulrike Meinhof og genopstanden som jihad kriger. Hvis det bekymrer nogen er det islamofobi, forstår man. Og OK alt er jo relativt? Der er også positive signaler fra den moderne historieforskning: Inkvisitionen er blevet rehabiliteret af flere historikere. De gjorde et fint job med reconquistaen i Spanien f.eks. og i 1492 faldt islam på den Iberiske halvø med Isabellas erobring af Granada og det kan spanierne nu fejre igen (hvis de overhovedet var holdt op med det?)

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 28. januar 2010 @ 17:46

 14. måske tid til et nyt korstog??

  Kommentar by flaben — 28. januar 2010 @ 17:48

 15. PHR: Bliver det til noget? Jeg vil være mor til dine børn!

  Kommentar by Anna Lyttiger — 28. januar 2010 @ 19:07

 16. Er det ikke bare og gi’ Professor Mahmud Schwarz Lausten et velfortjent los i røven, så han lander hos sine fredselskende venner.

  Kommentar by Fritz — 28. januar 2010 @ 19:11

 17. Nu taler de om “moderate” talebanere i TV-Nyhederne! Kim, du bliver aldrig arbejdsløs!
  Og hvad med de “stigmatiserede” somaliere?

  Kommentar by Frode Fredegod — 28. januar 2010 @ 19:16

 18. “Spændingen mellem osmannerne og europæerne fortsatte frem til 1683, hvor det sidste osmanniske forsøg på at belejre og erobre Wien blev afværget. Kortet viser osmannernes erobringer fra 1300tallet frem til 1683.”

  – det ville nok overraske især grækerne at spændingerne ophørte allerede i 1683, i og med at det var et stykke ind i det 20. århundrede før de blev fri, og i mellemtiden var udsat for en række blodige massakrere og involveret i en frihedskamp der opildnede en række store europæiske tænkere. Ligesom også de andre nationer på Balkan samt Rusland var i stadig krig med Osmannerne. Mage til historisk makværk skal man alligevel lede længe efter.

  Kommentar by Rune — 28. januar 2010 @ 19:49

 19. Trist og meget usagligt og uprofessionelt at endnu en vestlig akademiker vælger at kalde meningsmodstandere for islamofober. Det lader til at denne form for sygeliggørelse af meningsmodstandere er et udbredt fænomen på vestlige universiteter og på uddannelsessteder nu. Mon det også er den betegnelse studerende får hvis de vover at kritisere islam og det der står i koranen?
  Hvordan er det gået til at vestlige akademikere på den måde systematisk er begyndt at sygeliggøre religionskritikere? Er det fordi der er indført bederum på vestlige universiteter? Eller er det fordi en del akademikere ikke mere er i stand til at argumentere på andre måder?
  Gad vide hvad professoren mener om det der står i koranen om anderledes tænkende/troende og homoseksuelle mennesker?

  Noget andet er at vi i dag betaler en særlig skat. Det gør vi hver gang vi køber en kylling eller noget andet halalslagtet kød. Så betaler vi penge til det religiøse ritual forestået af en religionstilhænger.

  Det skal kunne vælges fra at købe halalslagtet kød. Og halalslagtet kød skal kunne vælges fra i børneinstitutioner og i folkeskolen.

  Kommentar by Liva — 28. januar 2010 @ 20:11

 20. Islamofobi idag og kommunistforskrækkelse i 1970erne.

  Uagtet, at der veldokumenteret er hhv. var meget at frygte, opfattes det af visse intelligente, men ikke kloge, mennesker som en irrationel angst, ikke en begrundet frygt.

  De intelligente mennesker blev først klogere, da kommunismen var faldet. Måske kan det betyde lidt tilsvarende, hvis det lykkes for den iranske befolkning at vælte islamisterne.

  Kommentar by Ole — 28. januar 2010 @ 22:20

 21. Har denne professor mon elever?
  Får han løn?
  Nu står Danmark snart ikke længere.

  Kommentar by pk — 28. januar 2010 @ 22:35

 22. Han er professor emeritus.
  Han får vel pension.

  Hvem ved om hans udtalelser er blevet fordrejet?

  Det er korrekt, at Danmark ikke var direkte truet. Bla. fordi der var mange kristne soldater mellem Wien og Danmark. Mon det er artiklens forfatter, der bruger udtrykket islamofobi, eller er det mon professoren?

  Når hans bog udkommer, kan man jo læse den og se, hvad der er hans egne formuleringer.

  Kommentar by Ole — 28. januar 2010 @ 23:27

 23. Når nu osmannerne var nået så langt, selv om “fronten lå helt nede ved Wien” og derfor uden fare for danskerne – så snakker han om islamofobi.

  Jeg tænkte på, at der må jo være et modsatrettet begreb, vestofobi, som han burde fortælle om. Wien er altså ikke nede ved grænsen til Europa, så det er ikke fordi de intet har erobret på vejen, og ikke fordi der intet er at frygte. Han burde måske belyse hvad osmannerne havde erobret op til der, og at de ikke stoppede før de nåede kysterne. Tyrkernes hensigter finder jeg vigtigere end om hvad danske præster sagde dengang.

  Hvad gik galt? Hvad skete der med PR-maskinen i Vesten, når det virker så godt den modsatte retning? “islamofobi” jeeez!
  Denne virker dog samtidigt med en Vestlig, etnomasochistisk PR-maskine hvor pilen vender mod en selv. Rent selvmord kan man sige.

  Et par år siden så jeg et indslag i fjernsynet om en skolevikar, der fortalte hvor vanskeligt det var at undervise i historie i en københavnsk skole, fordi nogle arabiske drenge (det var vist 5.-6. klasse) afbrød konstant gange for at henlede opmærksomheden på islams og arabernes indflydelse på hændelserne – hændelser der er totalt uvedkommende – krige mellem svenskere og danskere osv.

  Det er som Xfactor, som kommer fredag aften – der hvor deltagere uden talent eller realitetssans, har totalt overvurderet egne evner og håber på nåde fra tre dommere.

  Kommentar by Henning — 28. januar 2010 @ 23:34

 24. @ Ole:

  “Det er korrekt, at Danmark ikke var direkte truet”.

  Øh….nej det er ej? Osmanniske flåder plyndrede dansk jord flere gange i løbet af 1600-tallet – for eksempel Island i 1627 og Færøerne i 1629, begge gange på jagt efter kristne slaver (over 400 unge og børn blev taget som slaver, mens de gamle blev jaget ind i en kirke som muslimerne satte ild på, så de brændte ihjel). Jeg har også set det refereret at de skulle være gået i land i vest-Norge, men jeg kan ikke lige her og nu finde årstallet.

  At det var muslimske pirater der via slavetogter var skyld i at de sidste nordboer i Grønland blev slået ihjel eller bortført har jeg også set nævnt, dog kun som teori.

  Endelig er der jo muslimernes menneskejagt på danske søfolk, der førte til at hundredevis, måske tusindevis af dem endte som slaver i nordafrika. Danske flådestyrker var i Middelhavet for at bombardere piratrederne flere gange, særligt 1770 og 1797.

  At fokusere på Wien er forøvrigt lidt underligt – i 1571 brændte de (eller rettere deres vasaller, Krim-tatarerne) Moskva ned til grunden under et af de årlige slavetogter, og i 1672 tog muslimerne det sydlige Polen (Podolien). Det var ikke kun ved Wien, de var semi-tæt på.

  Kommentar by Henrik — 29. januar 2010 @ 00:09

 25. Wiens belejring 1529 skete under kejser Karl V, der ikke selv var til stede i Wien, da han var travlt beskæftiget i Italien i kamp mod Frankrig.

  Trods tyrkernes tilbagetrækning 1529, var truslen hele tiden tæt på i de følgende år. I 1530 indkaldte kejseren den tyske rigsdag til møde i Augsburg for at fyrsterne kunne rådslå om indsatsen mod tyrkerne. Et vigtigt emne var også striden mellem katolikker og lutheranere. Luther mødte med et skrift, hvis indhold hovedsagelig var skrevet af Melanchton. Skriftet indledes med en bestemmelse af Gud og treenigheden, og der udtales en fordømmelse af diverse kætterske opfattelser af Guds natur. Med i fordømmelsen kommer muhammedanernes Gudsopfattelse.

  Dette skrift var et forsøg på at undgå skismaet mellem katolikker og lutheranere, men katolikkerne afviste det. Men de tyske lutherske fyrste godkendte det, og ved reformationen i 1536 blev det grundlaget for den danske folkekirke.

  Dette skrift er Den augsburgske Bekendelse.

  Dengang blev vi reddet.

  Kommentar by Niels P. — 29. januar 2010 @ 00:20

 26. At forsvare sig mod islam er ifølge professoren en forbrydelse.

  Han ved ikke, kan ikke værdsætte, hvad han er blevet foræret af vores forfædre og åbner således i sin grænseløse idioti porten op for et nyt islamisk stormangreb!

  En dummerniks og en snylter på den frihed han åbenlyst foragter.

  Kommentar by Ham med mobiltelefonen-der ikke har mere mobiltid — 29. januar 2010 @ 00:50

 27. Endnu en akademisk idiot. De myldrer frem under stenene for at forklare, hvorfor fx de arbejdsglade somalier i Danmark bliver chikaneret på det groveste af de irrationelle danske islamofobister.

  Det er de specielt glade for at høre i England, Tyskland, Holland og Sverige, hvor fredsfolket har erobret flere områder og bydele, hvor ikke muslimer ikke er velkomne, og hvor de varetægtsfængslede kriminelle i byens fængsler er massivt overrepræsenteret af fredsfolket.

  Der er ingen grund til uro, det hele er irrationelt. Hvis det ikke var tragisk, så var det morsomt. Måske er han på piller, det giver en bedre rationel forklaring.

  Kommentar by dommedag — 29. januar 2010 @ 01:12

 28. 25. Niels P.

  Og denne gang er der ingen redning i sigte, da EU køre løs med deres projekt EuroMed, som ikke alene omfatter de arabisk-islamiske Middelhavs-/ Nordafrikanske lande men også TYRKIET.

  De blev d. 1. januar 2010 alle Partnerlande til EU med hvad dermed følger af rettigheder for disse Partnerlande og deres befolkninger.

  En af hensigterne med at gøre disse arabisk-islamiske lande til EU Partnere er, at de på sigt skal blive egentlige EU-medlemslande.

  Kommentar by Vivi Andersen — 29. januar 2010 @ 01:13

 29. @15
  Kære Anal Lyttiger
  Jeg tænkte det sku nok.
  Når en høne blir`skruk handler den jo heller ikke rationelt.
  Og i og med at du er kammerherre kan dit forslag jo heller ikke lade sig gøre.
  Da du så også gør opmærksom på at du har Østrigske rødder kan man da i dag kun begræde at Osmanernes mission ikke lykkedes.
  De er/var jo ikke så kritiske med hensyn til partnervalg i flg. flere “experter” på denne blog.
  Nu er det godt nok ikke et Dating site vi befinder os på selv om mange ulykkelige skæbner her har fundet sammen.
  Men jeg er sikker på at Hr. Møller vil se gennem fingrene med at du evt. prøver at lægge an på Børge.

  Kommentar by Per Henrik Rasmussen — 29. januar 2010 @ 06:02

 30. Gad vide om de kristne rundt omkring i mellemøsten også lider, eller på noget tidspunkt har lidt af sygelig (irrationel) angst for muslimer? Gad vide om jøderne har?

  Kommentar by Jacob Andersen — 29. januar 2010 @ 09:17

 31. Martin Schwarz Lausten har også været ude i antisemitisme sludder om Søren Krarup. Søren Krarup, Tidehverv, 2001, s.113-114.

  Kommentar by Balder — 29. januar 2010 @ 11:56

 32. Og gad vide om de Egyptiske koptere også lider af sygelig iSLAMofobi?

  Kommentar by karl3447 — 29. januar 2010 @ 12:45

 33. 19.Liva

  Og ikke bare det, men vi betaler hvert år – og har gjort det i en del år, hvor mange ved jeg ikke – uhyrlige store summer af euro til de arabisk-islamiske Middelhavslande.

  http://www.enpi-info.eu

  og her graver man lidt tilbage og rundt omkring, for en samlet oversigt over hvor længe og hvor mange milliarder af euro det løber op i findes ikke.

  Vi er uden at vide forlængst blevet tvangsindlagte via EU til at betale for disse landes befolkningers underhold.

  Og læg dette sammen med de milliarder de herboende koster hvert enkelte europæiske indvandreland, så bliver det til virkelig formidable summer muslimerne koster europæerne.

  Men pyt, så længe de europæiske befolkninger ikke aner hvad der foregår med deres penge, så kan de jo heller ikke protestere.

  Og EU skal såmænd nok sørge for vi ikke bliver grundigt indført i hvad der foregår på det økonomiske område.

  Kommentar by Vivi Andersen — 29. januar 2010 @ 17:01

 34. > 8 Jeg opdager at jeg i indlæg nr. 8 er kommet til at skrive forkert årstal. Det var i 1526 at tyrkerne indtog og plyndrede Budapest, ikke 1626. Byen var besat indtil 1686, da en kæmpehær fra de fleste europæiske lande, inkl. Danmark og Sverige, endeligt fik slået tyrkerne ud af byen. I de følgende år blev tyrkerne drevet ud af Ungarn og det meste af Transsylvanien, der havde haft en vis selvstændighed som tributpligtig: “De kristne skulle blot betale en særlig skat for at få lov til at dyrke deres egen tro” som vores præstemand forstår at udtrykke det.

  Kommentar by Niels P. — 29. januar 2010 @ 19:30

 35. Islam….vi leger med ild. De folk som idag ‘leder vores samfund’, fatter ikke, at der er ild i huset allerede. They’re in denail.

  anti-sharia.

  Kommentar by anti-sharia — 30. januar 2010 @ 05:57

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper