18. december 2020

“Hvis en mand viste sig som en kujon, kunne moderen genoprette familiens ære ved at dræbe ham.”

For mere end tyve år siden scannede jeg som historiestuderende rejse-billeder ind for ph.d. Tønnes Bekker-Nilsen, hvis nylige bog er anmeldt af Bent Blüdnikow i Berlingske. Efter filmen 300 (2007) har jeg fået en veneration for Sparta, og hvis jeg plager min ultraløbende lillebror lidt mere, så inviterer han mig nok engang med til Sparthlon som chauffør/fotograf. Han gennemførte første gang de 246 kilometer fra Athen til Sparta i 2003 som 29-årig, den yngste det år. Han var lige blevet far. I dag er han far til seks.

Bent Blüdnikow anmelder bogen på Berlingske.dk – Anmeldelse: Dengang mænd var kampklare og maskuline og ikke feminiserede (kræver login).

“Sparta var en græsk bystat med et landområde, der svarede til Fyn, der var kendt for at være et militaristisk samfund, der dyrkede maskuline dyder. Det kan man se gengivet i den populære film (2007), der fortæller om spartanernes heltemodige modstand mod tropper fra perserriget anført af kong Xerxes . Spartanerne, anført af kong Leonidas, holdt længe perserne tilbage ved passet Thermopylai i år 480 f. Kr., men blev til sidst overlistet, og kong Leonidas blev sammen med sine medkæmpere dræbt. Filmen skildrer spartanerne som drevet af et æreskodeks, der fik dem frygtløst til at kæmpe til sidste mand.

… I det store hele bekræfter Tønnes Bekker-Nielsen historierne om en speciel maskulin krigermentalitet og jernhård disciplin i Sparta. Sparta erobrede i 700-tallet f. Kr. det nærliggende område Messenien og gjorde messenerne til underklasse. For at opretholde grebet om de mange messenere levede spartanerne på krigsfod, skriver Tønnes Bekker-Nielsen, og Sparta blev efterhånden militariseret. Samfundet blev indrettet på, at kvinderne skulle føde så mange børn som muligt, og at spartanske drenge skulle vokse op til at blive toptrænede soldater.

Der var ustandselige krige mellem de græske bystater, og Sparta kæmpede mod Athen, Korinth og andre, så militær parathed var en nødvendighed – men Sparta gik videre end de andre bystater. Sparta byggede på en forfatning, der bestemte både stort og småt i samfundet og for eksempel havde den regel, at drenge skulle være kortklippede, men voksne soldater skulle være langhårede for at se mere aristokratiske og frygtindgydende ud. Et særtræk ved forfatningen var at fremhæve kvindernes selvstændighed, for selvom samfundet var mandsdomineret, var kvinderne på visse områder friere end i andre bysamfund, og kvinder måtte gerne dyrke sport.

Drengene blev opdraget med jernhård disciplin. De lærte at gå barfodet og fik kun en grov kappe på både sommer og vinter, så de kunne modstå hårde vejrforhold. Drengenes madrationer var små, så de kunne klare sig i krigstid med meget lidt mad. De udsattes for hård fysisk træning og en æresmoral, der tilsagde dem, at kamp indtil døden var en nødvendighed. Hvis en mand viste sig som en kujon, kunne moderen genoprette familiens ære ved at dræbe ham. Sparta blev en krigsmaskine uden sidestykke i den græske verden, skriver Tønnes Bekker-Nielsen.

… Tønnes Bekker-Nielsen gennemgår omhyggeligt og kildekritisk de efterfølgende mange stridigheder og opgør. Det var blodige tider, og kun de stærkeste overlevede. Havde Sparta ikke haft maskuline mænd, ville dens historie sandsynligvis være endt tidligere, end den gjorde.

(Ultraløbende lillebror Kent møller for foden af statuen af Kong Leonidas, Sparta, 2003)

Oploadet Kl. 21:09 af Kim Møller — Direkte link21 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/115665/trackback

21 Comments »

 1. Jeg kan selvfølgelig tage fejl, det er sket før og vil ske igen, men jeg tror bare ikke at løsningen på gynocentrisme er mere af det, tværtimod.

  Hvorfor skulle jeg lade dem der har mindst ’skin in the game’ definere noget som helst for mig, mindst af alt sætte standarden for mit mod?

  Når hun selv af omstændighederne tvinges til at stå ved min side, med et våben i hænderne, og parat til at slå ihjel for at forsvare de fælles værdier, så vil jeg tage det op til overvejelse.

  Men indtil da?
  Glem det.

  Kommentar by Kimski — 18. december 2020 @ 21:41

 2. Preusserne havde jo nærmest denne spartanske tilgang, men op til og efter afslutningen 2.verdenskrig valgte man at folke-myrde dem, ved at bombe alle deres byer sønder og sammen og udsulte dem i lejre.

  Britterne og Franskmændene så endeligt deres snit til at gøre op med deres fjende igennem de sidste 300 år.

  1. og 2. verdenskrig var nytteløse broderkrige, som lagde fundament til en utopisk tilgang, der nu 80 år efter ser ud til at blive Europas endeligt.

  Kommentar by KineserSnot — 18. december 2020 @ 22:15

 3. Det var pga. FORRÆDERI at spartanerne tabte slaget. En slyngel viste perserne hvordan de ved at følge en bestemt rute kunne komme om bag spartanerne og falde dem i ryggen.

  I Skandinavien har kommunister, “humanister” og kvindesagskvinder infiltreret alt, og har gjort det til et modefænomen og respektabel sag at være forræder, at falde sit eget folk i ryggen, at udlevere sit eget land til fjenden, at overlade egne børn og unge til en krank og grufuld skæbne.

  Danmark og Europa er ved at blive gjort til det modsatte af Sparta. Den gyldne middelvej kan man ikke finde ud af at følge.

  Landenes både civile, familiemæssige, retslige, sociale, økonomiske, lægefaglige, bureaukratiske, politiske, skole- og mediemæssige og militære systemer

  er blevet FEMINISERET i et omfang så det er indiskutabelt at Europa i dag er en svækket, destabiliseret og kriseramt civilisation.

  Flertallet af Europas mænd er gennem en ca. 40 år lang proces gjort til feminiserede bløddyr og hjernevaskede tøffelhelte som end ikke kan gennemskue ligestillings-, berigelses-, klima-, EU-, kommunist- og globalisme-propagandaen m.m. Eller Trump-hetzen og DRs LØGNE om racisme, sexisme, faldende kriminalitet, uledsagede børn, co2-trusler og gammel-partiernes økonomiske ansvarlighed og omsorg for danskernes vé og vel.

  Kommentar by BENT A — 18. december 2020 @ 22:38

 4. TRUSLEN FRA FEMINISTERNE OG KOMMUNISTERNE mod vi danskeres økonomi, liv og frihed kan ikke overvurderes. Der er tale om en kolossal trussel. Kvindesagskvinderne og de røde betonhoveder har ingen jordforbindelse. De er utopiske fantaster. En flok galninge uden fornuft og uden moral.

  BEVIS: Sverige er eet eneste kæmpestort BEVIS på at når feminister og kommunister fører an, ender det i idioti, elendighed, terror og død.

  Kommentar by BENT A — 18. december 2020 @ 23:03

 5. Lidt tankevækkende at den yngste løber i det felt er en voksen mand. Det fortæller noget om at kondien er ikke nok. Det mentale betyder langt mere og så mentalt udviklet er unge mennesker ikke.

  Kommentar by Santor — 18. december 2020 @ 23:04

 6. Der er blevet fremsat adskillige teorier og teser om jødiske folks rolle i de hellenistiske samfund og heriblandt Sparta. De spillede helt sikkert en rolle og der var også alliancer med spartanerne, men propagandaen om, at der af den grund skulle være en rød tråd i forhold til persiske emperie og Iran er komplet latterlig.

  For selvom jødiske folk havde en rolle hos spartanerne, så var den jødiske indflydelse og rolle hos perserne uendeligt meget større. Jødiske samfund havde stor indflydelse i det persiske rige og de jødiske folk var højere anset end samtlige andre etniske grupper i emperiet. Perserne havde jødiske hærfører for dælen da!

  Så fatter egentlig ikke den her søgen efter mytiske jagt på nærmest, at gøre spartanerne til et jødisk “folk” hvilket intetsomhelst tyder på. Spartanerne var helenere der kæmpede imod andre helenere og i den forbindelse var alliancer med jødiske folk ikke det værste. I forhold til kampen og forsvaret mod perserne var det en anden sag, her var alliancer med jødiske folk bestemt ikke en fordel tværtimod!

  Historikeren Erich S. Gruen har undersøgt dette emne metodisk og omfattende og er værd, at læse hvis man har en oprigtig interesse omkring det. Bent Blüdnikow er bare politiserende mytisk historie amatør i den forbindelse.

  Kommentar by Jack Achaius — 19. december 2020 @ 00:19

 7. Den her er alligevel for vild, New York Times ligger spalte plads til 2 radikale venstre fløjsere som foreslår at de ældre ikke bør blive vaccineret først da gruppen består mest af hvide, front personale skal også vaccineres tidligt og her advokerer de får at lærer ikke bør tælles med, pga ja du har vel gættet det, gruppen er mest hvid.

  https://www.nytimes.com/2020/12/05/health/covid-vaccine-first.html#click=https://t.co/zkBDXtLOzU

  Kommentar by Prebber — 19. december 2020 @ 04:18

 8. islamvaccinen lader også vente på sig..?

  Kommentar by Hul igennem? — 19. december 2020 @ 08:34

 9. KineserSnot — 18. december 2020 @ 22:15
  Man skal ikke græde snot over preusserne. De fik løn som fortjent. I 1864 voldtog Bismarcks prøjsere et lille naboland; kun som forberedelse til en idiotisk samling af germanske lande til et Stortyskland under Preussens dominans. Samlingen udløste krigen mod Frankrig i 1870 og de første 2 verdenskrige. Efter ww2 kom de overlevende prøjsere ydmygt kravlende til Danmark. De bad om nådsensbrød fra det land, de i 1864 havde voldtaget på det grusomste – og fik det.
  Lige nu gentager historien sig med nye finesser. Nutidens globale prøjsere fra Mekka og omegn bestormer og voldtager Europa (ww3) på det grusomste under foregivende af, at være ofre for dem selv og deres krigerreligion. Islamistan er nutidens Preussen.

  Kommentar by Gustav Jensen — 19. december 2020 @ 08:46

 10. Dog vil jeg sige at Paul Cartledge er interessant læsning. Bjergene omkring Sparta er mytiske hvor man mærker de holdt jagten på “slaver” som en ritus. Ligeså selve den antikke by når man sidder på stenene og observerer dunkelheden. Egentlig vil sige magten var korrupt; det var ikke en naturtilstand men et system……

  Kommentar by Moth — 19. december 2020 @ 09:52

 11. Hils din lillebror. Dejligt at høre, at der stadig er nogen, der vil få børn.

  Kommentar by Bastardo — 19. december 2020 @ 10:09

 12. ÅR 1800-1864: Da den tids KORTSYNEDE RADIKALE TOSSER tillod tyskerne at sive og indvandre ind i de sydligste dele af det danske rige, endte det i regulær krig 1848-50. Danmark vandt, men kun med nød og næppe. Spændingerne mellem tyskerne og danskerne blev ved med at stige, og det var nemt at forudse at der kunne blive tale om endnu en krig. Men de kortsynede og tungnemme var lalleglade og undlod at forberede sig på det angreb som var under opsejling. Dannevirke lå i forfald, men det ignorerede man. Så da hæren i 1864 skulle forsvare fædrelandet mod en preussisk invasion, var intet forberedt, og soldaterne var udrustet med forældede våben. Deres geværer og kanoner var til grin i sammenligning med tyskernes våben. Det var derfor vi tabte krigen. Og det var derfor der var store tab blandt de heltemodige danske soldater.

  Havde Danmark vundet, var Bismarck nok blevet afsat, og både den fransk-tyske krig samt 1. og 2. verdenskrig var måske blevet undgået?
  Det véd vi ikke, men vi véd at de radikale ignoranter påførte tusindvis af sønderjyder død og ulykke. Og Sønderjylland kunne have været tabt for evigt, ligesom Slesvig, Holsten og Lauenborg.

  Den dag i dag er de radikale et sammenrend af landsskadelige kraftidioter. De vil gerne føre krig ved at sende danske soldater ned til snigskytter, vejsidebomber, mortérgranater, selvmordsbombere, giftslanger og skorpioner i fjerne lande, men deres eget land Danmark gider de ikke forsvare. Tværtimod gør de alt for at bringe landet og danskerne under tyranni og fremmed herredømme.

  Er det ikke kun krapyl og forrædere som opfører sig sådan?

  De radikale kliker har aldrig været andet end et spyd og en dolk i ryggen på det danske folk.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 10:22

 13. Afstanden Athen – Sparta er kun ca. 40 km.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 10:50

 14. OT: Har lige hørt den liberale Joachim B. Olsen fra EB, som i P1 påstod at Mette Fupsen fører en stram indvandringspolitik, som syntes at hun var utrolig dygtig, og at det er fint at Kina har overtaget mink-erhvervet og de milliard-indtægter som ellers var med til at opretholde Danmarks økonomi.

  I “Bagklog” beskyldte Esben Kjær Støjberg for at have været fuld af løgn. Det er en grov beskyldning. Men selv EK (og Heegaard og Rosa Lund) kan næppe bortforklare at sagen er politisk forfølgelse. Ligesom sagerne mod Ninn-Hansen og Glistrup.

  Alle tre sager er et udtryk for at de rødradikale ikke tåler modstand mod deres planer om at forære Danmark væk til de hellige asylanter og evighedsturister.

  Der uddeles nu bøder for at være mere end ti personer forsamlet. Men man må gerne mødes 100, 200 eller 300 i kirkerne.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 11:20

 15. -> Bent A

  “Afstanden Athen – Sparta er kun ca. 40 km.”

  Nej, de 42,195 km er afstanden fra (Slaget ved) Marathon til Athen. De 246 km er fra Athen til Sparta (Peloponnes).

  Kommentar by Kim Møller — 19. december 2020 @ 11:27

 16. Så er det godt nok et imponerende langt løb din bror har gennemført. Men så var det vel også fordelt over flere dage?

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 12:18

 17. -> Bent A

  I et stræk.. 33 timer, tror jeg. Han løb München-Venedig for nogle år siden, mener jeg.

  Kommentar by Kim Møller — 19. december 2020 @ 13:07

 18. Kommentar by Jack Achaius — 19. december 2020 @ 00:19

  Tak fordi du fortæller sandheden, der er desværre alt for mange zionister i Danmark der lefler for alt jøderi.

  Kommentar by KineserSnot — 19. december 2020 @ 16:38

 19. Må indrømme at jeg troede der var tale om slåfejl med de 246 km, og at det var et marathon-løb det handlede om. Men at løbe så langt på 33 timer er ret fantastisk og godt “gået”.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 16:46

 20. I 1864 var Danmark nordens maritime Sparta overfor det landbaserede ‘persiske’ Prøjsen – som i oldtiden.
  På søsiden var Danmark klart Preussen overlegen i 1864. Danmark var i stand til at blokere alle nordtyske havne effektivt, således at ingen varer til og fra Nordtyskland kunne passere søværts.
  Flere småslag udkæmpedes mellem den danske flåde og den prøjsiske marine – Danmark vandt hver gang.
  Østrigerne og prøjserne fik læsterlige tæsk under søslaget ved Helgoland i 1864.
  Hvis England og Rusland (‘Athen’) havde støttet Danmark (‘Sparta’) i 1864, havde prøjserne måttet vige også på land.
  Danmark til Ejderen.

  Kommentar by Gustav Jensen — 19. december 2020 @ 17:20

 21. #5 Santor
  Rigtigt. For et par år siden blev undertegnede certificeret til *** AIDA fridykker. Til prøven på furesøen hvor kravet var fridyk til mindst 24 meter var vi 6 personer. Jeg kunne være far til alle de øvrige. 2 af de øvrige aspiranter var pumpede unge mænd der tydeligvis brugte meget tid på fysisk træning og så 3 ganske almindelige slanke (veltrænede) unge mænd.Vi var 2 der bestod, undertegnede og en af de unge mænd der gik på politiskolen. Jeg var på det tidspunkt et godt stykke over de 50 år.

  Kommentar by Danskeren — 19. december 2020 @ 19:37

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper