19. december 2020

Eske Willerslev undsiger historiker: “… er fuldstændig på linje med det, en white supremacist vil høre”

Historieforskning er ikke en eksakt videnskab på linje med matematik, og når et studie viser at vikingernes arvemateriale ikke er entydig skandinaviske, så blev det hurtigt til sexede overskrifter om at vikingerne i vrkeligheden ikke var blonde (Politiken), og at der måske også var ‘queer vikinger’ (Information).

Manden bag studiet var professor Eske Willerslev, der kort efter sagen kom i medierne røg i konflikt med den norske historiker Sturla Ellingvåg, der deltog i studiet, og var medforfatter på artiklen i tidsskriftet Nature. Weekendavisen gennemgik forløbet for et par uger siden, og det er artige sager. Læs det hele på Weekendavisen.dk – Vikingestrid (ved Marta Sørensen).

“Fortidens vikinger sloges med sværd, så blodet flød, de hærgede og plyndrede, de gik holmgang til døden. Nutidens vikinger klarer konflikter med en e-mail, og et dræbende stød kan eksempelvis lyde sådan her: ‘Derfor ønsker vi at terminerne vores samarbejde med øjeblikkelig virkning.’

Sådan endte i hvert fald samarbejdet mellem Eske Willerslev, professor i geogenetik, leder af Lundbeck Foun­dation GeoGenetics Centre og fellow ved Cambridge, og Sturla Ellingvåg, norsk historiker. Optakten til afskeden var en artikel i Nature om dna-sammensætningen blandt vikinger… Willerslev blev siden interviewet i en række medier, der udlagde undersøgelsen som en stor mytedræber.

Omtrent en måned senere optrådte Sturla Ellingvåg, der er medforfatter på Nature-artiklen, i en YouTube-video på kanalen Survive The Jive, hvor han i halvanden time bliver interviewet af kanalens bagmand, den britiske journalist og historiker Tom Rowsell. … Her kritiserer Ellingvåg flere aspekter af vikingestu­diet, herunder datamaterialet. Til Weekendavisen nævner han som sin alvorligste kritik, at de 442 personer, man har udvundet prøver fra, ikke er repræsentative for hele Skandinavien. Man kan derfor ikke hævde, at hele området var genetisk sammensat på en bestemt måde.

‘Den tydelige skævhed i dataudvalget er ikke adresseret, selvom enhver kan se det på kortet i Natures artikel. Det norske skeletudvalg er hovedsagelig hentet fra Schreiner-samlingen ved Universitetet i Oslo, hvor ikke alle individerne har været det, vi kalder for vikinger, men en mere blandet befolkning, herunder bønder, fiskere og slaver, hovedsagelig fra Nordnorge og Innlandet, en sydøstlig region. Ingen af skeletfundene kommer fra de områder, hvor de fleste norske vikinger formentlig kom fra, nemlig en region, der strækker sig fra Viken i det sydlige Norge ved grænsen til Sverige og langs hele kysten til det sydlige Trøndelag i vest. Vi ved for eksempel, at der i Vikingetiden var meget stor kontakt mellem personer i de vestlige norske fjorde og lokalbefolkningen i Skotland, Irland og det nordvestlige England,’ fortæller Sturla Ellingvåg, ikke kun for egen regning, men også på vegne af Per Holck, professor emeritus i anatomi, og endnu en norsk medforfatter på studiet. …

Derudover kritiserer de to norske medforfattere Willerslev for at have været med til at fremme et billede i medierne af vikingerne som sydeuropæiske.

‘Resultaterne viser, at dna fra Sydeuropa er kommet ind i Skandinavien før og under Vikingetiden. Men det betyder ikke, at vikingerne var sydeuropæere,’ siger Sturla Ellingvåg. …”

(Sturla Ellingvåg i ‘Survive the Jive’, 8. december 2020; Se også det foregående interview)

“Den måde, som Ellingvåg udlægger teksten, var én blandt mange hypoteser, som blev diskuteret. I modsætning til, hvad Ellingvåg hævder, var der langtfra enighed i forfattergruppen om denne udlægning, og det er den udlægning, som er fuldstændig på linje med det, en white supremacist vil høre. Derfor spørger man sig selv: Hvad er det egentlig, der driver det her? White supremacists vil have, at vikingerne skal være genetisk rene skandinaver, det er velkendt,« siger Willerslev…”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/115682/trackback

22 Comments »

 1. Politiken forsøger at undergrave historien(fakta) om Beethoven
  https://politiken.dk/kultur/art8005603/Du-kender-hans-musik-men-hvad-ville-du-sige-hvis-jeg-fortalte-dig-at-Beethoven-var-sort

  Kommentar by k.m. — 19. december 2020 @ 11:08

 2. Vikinger-begrebet er et moderne begreb, de fandtes ingen vikingetid i middelalderen. Det er en moderne kitsch. Måske kan man i stedet kalde dem et søfolk i den sene jernalder. Hørte om rigdomme ude i verdenen i Hedeby. Fæstningerne stammer fra de britiske øer og Germanien. God idé at kigge på mønterne fra perioden……

  Kommentar by Moth — 19. december 2020 @ 11:11

 3. Nu bliver Bawalya sur på de white supremacister

  Kommentar by A Andersen — 19. december 2020 @ 11:18

 4. Når den selvfede Willerslev selv er truet af tidens drakoniske politisering af samfundet herunder den akademiske verden, så pipper den selviscenesættende Eske Pelsjæger op:

  https://www.berlingske.dk/debatinterview/eske-willerslev-beskyldt-for-racisme-alt-er-blevet-saa-foelsomt-og?fbclid=IwAR1JcpFzOCsLuUW79iS4t8AT9twVKfmCjgbFRfM9JC_eI9VaOlqdc2qnb6k

  Kommentar by Komikeren — 19. december 2020 @ 11:38

 5. DER ER NU TRE SLAGS VIDENSKAB der fylder lige meget:

  A er den ægte videnskab. B er den falske videnskab. C er den politiserede videnskab.

  Igen og igen påstår politikere at deres udspil, udtalelser og politik er baseret på kendsgerninger og videnskab. Men oftere og oftere er der tale om bluff.

  Som når klima-aktivisterne skriger og skråler om at dommedag er nær, hvis vi ikke straks bruger 500 milliarder kr. på krigen mod co2.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 11:42

 6. PS: Hvis det står til kommunisterne og feministerne skal hele verdenshistorien omskrives og omfortolkes. Så bl.a. Sovjet- og Stalin tidens massemord på millioner af uskyldige forsvinder helt ud af historien.

  Kommentar by BENT A — 19. december 2020 @ 11:49

 7. Istider skyldes udelukkende tidligere tiders kaotiske politik.

  Dyr og planters udfoldelse for ikke at glemme fortidens mennskers ubetænksomme handlinger.

  Kommentar by Peter Buch — 19. december 2020 @ 11:52

 8. There have been at least five major ice ages in the Earth’s history (the Huronian, Cryogenian, Andean-Saharan, late Paleozoic, and the latest Quaternary Ice Age). Outside these ages, the Earth seems to have been ice free even in high latitudes;[34][35] such periods are known as greenhouse periods.[36]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age

  Kommentar by Peter Buch — 19. december 2020 @ 11:58

 9. Jeg tror at Vikingerne var ret ligeglade med homoer, der var vel Ca. de samme 1% som i dag, så længe de kunne svinge et sværd og råbe lige så højt som de andre!

  Hvis homoer var tabu ville sagaerne være fulde af historier om forfølgelse, drab og lemlæstelse af disse. Jeg tænker, hvis en Jarl eller en søn af en Jarl var homo ville det blive brugt imod ham af hans politiske modstandere og det ville medfører en vis tumult på tinge, som givet vis ville få en eller anden form for eftermægle!

  Kommentar by Santor — 19. december 2020 @ 12:25

 10. Antropologen, Robin Fox skrev i 60erne grundbogen “kinship and marriage” ægteskab og slægtskab hvor han siger, at mennesket universelt set gifter sig imod slægten. Dette er i de fleste kulturer den meget tætte familie og klan. Så, at hævede, at etniske grupper har været meget stærkt blandet i en periode må være som udgangspunkt være atypisk. At der gennem historien har været erobringer med udrensninger af mændene hvor kvinderne blev taget som elskerinder kan ligge til grund så sådanne blandinger. Jeg tror ikke det er frivilligt hvis det er sket i stor stil i nogen kultur.

  Kommentar by CCC — 19. december 2020 @ 12:41

 11. At 3:
  Hvis alle vikingerne lignede Blæwwer Sorensen, så tror pokker, at Englænderne blev panikslagne.

  Kommentar by Bastardo — 19. december 2020 @ 12:52

 12. Eske er også i Berlingske, lørdag d. 19. december 2020: “Eske Willerslev beskyldt for racisme” https://www.berlingske.dk/debatinterview/eske-willerslev-beskyldt-for-racisme-alt-er-blevet-saa-foelsomt-og er han mon dobbeltracist..?

  Kommentar by anno — 19. december 2020 @ 13:24

 13. Noget relateret- forsøg på at modarbejde istiders eksistens forekommer mig afsporet med den aktuelle CO2 fokusering.
  Continental motions due to plate tectonics are less than a kilometre over a span of only 10,000 years. However, ice melt caused world sea levels to rise about 35 m (115 ft) in the early part of the Holocene. In addition, many areas above about 40 degrees north latitude had been depressed by the weight of the Pleistocene glaciers and rose as much as 180 m (590 ft) due to post-glacial rebound over the late Pleistocene and Holocene, and are still rising today.[26]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene

  Kommentar by Peter Buch — 19. december 2020 @ 13:29

 14. Selv 68erne havde respekt for vores kulturarv, men de her millenials er bare usle.

  Kommentar by KineserSnot — 19. december 2020 @ 13:35

 15. Når Eske Willerslev bruger begreber som “white supremacist”, så afslører han sig selv som Anti-Hvid globalist.

  Kommentar by Peter Nielsen — 19. december 2020 @ 15:47

 16. Glædelig vikingejul.-)
  Den nyeste forskning fra willerslev viser at kristusfiguren på den store Jellingesten i virkeligheden er en Muhammedtegning. Den første i Danmark og de slyngede mønstre (arabesker) på stenen var den tids oversættelse fra arabisk til oldnordisk af sætningen “Allahuhu wawa akakbar”. Willerslev mener at stenhuggeren dengang stammede, da han ristede runerne – derfor gentagelserne af stavelser. Det er ganske vist, at vikingerne var skabsmuslimer, der aldrig sprang ud. Moské fordi bombebæltet endnu ikke var opfundet af den svenske viking “Alfred hin Noble”.

  Kommentar by Gustav Jensen — 19. december 2020 @ 16:44

 17. Ja fortidens vikinger tog bare ICE toget, Boeing 747 Jumbojetfly, og Cruizeship, så de kunne boltre sig i et multikultisamfund. Dengang som idag var det utroligt let af blande den naturskabte omgivelser fra solen i menneskelig hudfarve, så der naturligvis herskede samfund med både sorte-hvide-gule – og brune…..og blå. Det siger sig selv. De var meget tolerante og Politisk korrekte dengang, og så ser vi bort fra den mere eftertænksomme omtankes logik for at tilpasse os det vi så gerne vil høre Politisk helt udenom virkeligheden. (idioter) :-) :-) :-) :-)

  Kommentar by Michael Unna — 19. december 2020 @ 18:15

 18. Den næste vikingefilm der bliver lavet, vil kun være med negre da alt andet er racistisk.
  Man skal så som seer blot fordøje præmissen om, at det var sådan det var dengang, selvom ens fornuft siger anderledes.

  Kommentar by Kratossen — 19. december 2020 @ 21:08

 19. Peter Buch — 13:29

  Fine links du vedhæfter, som jeg vil glæde mig til at dykke ned i når jeg forhåbentlig får lidt tid her i juledagene.

  Gustav Jensen — 16:44

  Tak for oplagt fed lyrisk humor Gustav – NB: Din smiley er selvfølgelig kun udstyret med ét øje; en rigtig viking-stridsmand må man forstå?

  Kommentar by T. Flodur — 19. december 2020 @ 21:42

 20. Det er tydeligt at historieskrivningen er blevet politiseret, og nu skal vikingetiden også spændes for globalisternes vogn!
  Vi ved at vikingerne rejste meget og langt, de plyndrede og de handlede, de har sikker også taget slaver og fået børn med dem, de indrullerede folk fra syden i vikingehærene, og på den måde er der sikkert kommet fremmede gener ind! Men samtidens beskrivelserne af vikingerne er entydigt, de var lyshårede og rødmossede og selvom det ikke passer i ind i den historieomskrivning vi er vidne til i dag, så tror jeg mere på det end ministeriet for sandhed omskrivning!
  Husk på at den der ejer historien, har magten – Derfor ser vi for øjeblikket et næsten desparat forsøg på at rette historien ind efter den globalistiske dagsorden!
  Inden vi får set os om er Margrethe 1. I virkeligheden en burkaklædt palæstinenser, vikingerne var arabere og Christian d. 4. var indianer og muligvis i virkeligheden kvinde! Så pas på, nogen har onde hensigter!

  Kommentar by Den Nervøse — 20. december 2020 @ 12:04

 21. Proof that Vikings were no moozzies:
  In the year 793 a formidable Viking fleet attacked the wealthy monastery of Lindisfarne off the Northumbrian coast, massacred the women, raped the monks and bore the cattle off into slavery along with the monastery’s rich hoard of gold and silver vessels, jeweled shrines, costly robes, as well as food and wine.
  If they had been moozzie Vikings, they had undoubtedly raped the cattle, massacred the monks, dragged the women off into polygamic married slavery, converted the monastery into a mosque and spilled the wine.
  So Vikings were no moozzies.

  Kommentar by Gustav Jensen — 20. december 2020 @ 16:26

 22. TRUSTPILOT (Nationalmuseet)19.09.2020

  Den politiske korrekthed ligger som en dårlig ånde over Nationalmuseet.
  Da museets eskimo udstilling nu skal have nyt navn, fordi eskimo er politisk ukorrekt, så vil jeg af lutter venlighed stille min omstillingsparathed til rådighed og anbefale:
  “Polarneger Udstillingen”. Som samtidig kan ses, som en hyldest til BLM bevægelsen.
  Det er også en glæde, at Direktørens brormand – den store forsker, som I ved – har fundet ud af, at vikingerne slet ikke var blonde og nordiske. En forskning som han naturligvis får godt betalt fra det, som socialister kalder “fællesskabets” pengekasse. Det manglede også bare.
  Nu ses der med stor spænding frem til, at brormand fortæller, at vikingerne var transkønnede med sortkruset hår, gik med burka og vikingeskibenes sejl var regnbuestribede.
  Gud bevare Danmark, når Nationalmuseet ikke vil.

  Kommentar by B. Christiansen — 20. december 2020 @ 21:43

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper