31. januar 2010

Nu taler vi om ‘moderate talebanere’

Jeg har tidligere kritiseret forskere, for at kalde Hamas for moderat. I 19-Nyhederne på TV2 kunne man i torsdags høre TV2s Johannes Langkilde bruge vendingen ‘moderate talebanere’ to gange. Det værste var næsten, at det ikke var en journalistisk opstramning.

Lone Kühlmann i gårsdagens Politiken – Nu taler vi om moderate talebanere (ikke online).

“I forbindelse med Afghanistankonferencen i London torsdag lykkedes det præsident Karzai at få fjernet fem tidligere toptalebanere fra FN’s terrorliste, og hele listen skal nu revideres.

Altså kun for såkaldt moderate talebanere, for de ses nu som helt nødvendige for, at Afghanistan kan få en sammenhængende ledelse og de vestlige styrker kan komme hjem i forudsebar fremtid.

Forsoning er tidens slagord, og Nato’s nyudnævnte civile leder i Kabul, tidligere britisk ambassadør Mark Sedwill, siger, at selv om mange af de måske kommende forhandlingspartnere er »temmelig uspiselige personer«, så er det nødvendigt at få dem ind i folden, hvis man skal undgå fremtidige konflikter…

Pengene kommer ligesom pengene til den øvrige krigsførelse fra vestlige skatteborgere…

Afghanske kvindeorganisationer og kvindelige parlamentsmedlemmer er forståeligt nok meget bekymrede over udviklingen. Der er allerede mange områder, hvor piger risikerer at få smidt syre i hovedet på vej til skole, eller hvor skolerne er brændt ned over hovedet på dem. Ifølge FN kan kun 13 procent af den samlede kvindelige befolkning læse, og 87 procent er daglig udsat for vold.

Kvinderne bliver yderligere urolige, når de hører udtalelser som den fra FN’s særlige udsending [… om] at vise respekt for Afghanistans religion, kultur og traditioner. Det lyder naturligvis pænt og kultiveret, men nu er det jo faktisk sådan, at Afghanistans religion, kultur og traditioner går ud på at holde kvinder indespærret og uvidende uden kontakt til andre mænd end deres far, brødre, mænd og sønner.

Og var der ikke noget om, at vi ud over at bekæmpe terrorister skulle sikre tålelige forhold for afghanske kvinder? Vi har i hvert fald hørt temmelig meget om, hvor ædel en opgave det er at sikre, at små på piger kan komme i skole, så hvordan man lige får forklaret det til de moderate talebanere, hvis ideologi nærmest går ud på at forhindre den slags, bliver interessant at følge.”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/11637/trackback

12 Comments »

 1. “Moderate talebanere” ….er det mons tro talebanere der kun vil dræbe utro kvinder humant i stedet for at stene dem ihjel?

  Er det de talebanere der mener at et islamisk rædselsegime skal også kunne indføres ad demokratisk veje, ud over de sædvnlige islamiske terrormetoder?

  Er det de talebanere der mener, at ikke-troende først skal tilbydes at melde sig ind i islam førde bliver truet med døden?

  Er de “moderate talebanere” dem som mener at frafalden “kun” skal smides i fængsel på livstid istedet for at halshugges øjeblikkeligt?

  Hvem ER de moderate talebanere? Er det de samme fabel-dyr og fantasivæsener som de moderate muslimmer som alle multikulti-freaks hele tiden henviser til, når de ikke har andre argumenter til at støtte deres multikulti-drømmeunivers.

  Kommentar by Vantroende — 31. januar 2010 @ 14:59

 2. Dengang vore soldater blev sendt afsted, fik vi at vide at det var en kamp for demokratiet.Det er tilsyneladende ikke længere tilfældet.Vi er der snarere for at opretholde hulemændenes overhøjhed.Det fremgik jo tydeligt efter “valget” af hr Karzai.Demokrati???

  Kommentar by karl3447 — 31. januar 2010 @ 16:38

 3. Kipling’s Dane Geld beskriver vel ganske godt denne nye virkelighed

  http://www.stalky.com/dane_geld.html

  Byzans prøvede samme taktik, men barbarerne krævede blot mere og mere,

  Kommentar by kalle — 31. januar 2010 @ 16:49

 4. Den moderate muhamedaner er ham, som holder benene, mens den knap så moderate hugger hovedet af den vantro.

  Kommentar by Anna Lyttiger — 31. januar 2010 @ 18:04

 5. @2: Jeg er ved at læse Bengtssons giniale “Røde Orm” for Gud ved hvilken gang, og King Ethelred mente også, at han kunne betale vikingerne fra at blive væk.

  En gang snakkede jeg med en kæmpestor rasta-neger og spurgte, hvor han kom fra. “London”, svarede han. “Oh, so you’re from our old colonies?” spurgte jeg ham, og nåede lige at fortælle ham om Danelagen inden jeg fik hovedet revet af – i stedet brød han ud i en hjertelig latter. :-)

  Kommentar by Anna Lyttiger — 31. januar 2010 @ 18:07

 6. Først skulle vi i dialog med taleban. Nu skal vi så sende vores penge til taleban. Nej, gu’ skal vi da ej. Danskere skal ikke bruges som talebans økonomiske trækdyr. Fame nej!

  Kommentar by Liva — 31. januar 2010 @ 23:38

 7. Hvis man er ung pashtuner, som bor i graenselandet mellem Afghanistan og Pakistan kan Taleban ses som mange forskellige ting. Ja, der er et fanatisk religioest aspekt, mens det er ogsaa en etnisk-politisk bevaegelse, som kaemper for Pashtunernes rettigheder. I et omraade som er oekonomisk enormt perifaert repraesenterer Taleban ogsaa noget af det taetteste man kommer paa en egentlig karrierevej. Derfor er det vel ikke helt ved siden af at snakke om at bruge forskellige metoder for at lokke den moderate floej (dvs. de personer indenfor Taleban som i mindre grad er motiveret af religioes fanatisme) over paa den rigtige side.

  Kommentar by Esben — 1. februar 2010 @ 05:07

 8. -> Esben

  Definere venligst hvad den moderate fløj af taliban går ind for og hvad den er modstander af set i forhold til resten af den ikke-moderate talibanorganisation.

  Hvad er en moderat talibaners holdninger og ideologi og hvorledes adskiller den sig fra “mainstream” taliban?

  Hvordan kan du skelne mellem folk der i mindre-grad er motiveret af religiøs fanatisme når taliben (og for den sags skyld islam) pr. definition ER religiøs fanatisme i sin rendyrket form og udført til det logiske slutpunkt?

  Kommentar by Vantroende — 1. februar 2010 @ 08:27

 9. Moderate talebanere må vel betyde dem, der er svigagtige nok til at tage imod vores bestikkelse for fred (jfr. Anders Foghs nylige kommentarer i NATO), lige længe nok til at det ikke er åbenlyst bedrag.

  Jeg holder næsten mere af de ubestikkelige ikke-moderate…

  Kommentar by Henrik R Clausen — 1. februar 2010 @ 11:58

 10. Henryk Broders brev til den tyske udenrigsminister –

  Dem Terror entsagen und dafür Staatsknete kassieren? Toll! Für ein wenig Luxus will auch ich meine Pläne verwerfen, als Animateur bei den Taliban anzuheuern. Guido, bitte zahlen Sie!

  Sehr geehrter Herr Dr. Westerwelle,

  ich schreibe Ihnen, nachdem ich gelesen habe, dass Sie ein Rehabilitationsprogramm für Taliban mit 50 Millionen Euro co-finanzieren wollen. Damit soll “reuigen Taliban eine Ausstiegschance” gegeben werden, als Alternative zu ihrem bisherigen Beruf sollen ihnen “Jobs, Ausbildung und finanzielle Hilfen angeboten werden”. Voraussetzung ist, “dass die Taliban der Gewalt und dem Terror abschwören, alle Kontakte zu al-Qaida abbrechen und die afghanische Verfassung anerkennen”.

  Ich halte das für keine abwegige Idee, auch wenn ähnliche Programme, die sich an deutsche Neonazis richteten, wegen mangelnder Nachfrage eingestellt werden mussten. Es könnte ja sein, dass afghanische Taliban praktischer und pragmatischer denken als deutsche Neonazis und sich eher korrumpieren lassen. Ich will jetzt auch nicht kleinlich rumnörgeln und fragen, wie Sie sich das Prozedere vorstellen, wie Sie zum Beispiel kontrollieren wollen, dass ein Taliban alle Kontakte zur al-Qaida abgebrochen hat. Reicht sein Ehrenwort oder müsste er eine notariell bestätigte Erklärung seines al-Qaida-Führungsoffiziers vorlegen, dass der Umgang eingestellt wurde?

  Ich denke, das sind technische Fragen, die sich irgendwie lösen lassen. Dabei müsste auch sichergestellt werden, dass sich ein- und derselbe Taliban die “finanzielle Hilfe” nicht zweimal oder öfter abholt, wie das nach dem Fall der Mauer beim Begrüßungsgeld der Fall war. Es gibt ja kein zentrales Melderegister in Afghanistan und für uns, die wir gerade mal Heidi Klum von Heide Simonis unterscheiden können, sehen alle Taliban ziemlich gleich aus.

  Nein, ich will Sie auf einen anderen Punkt hinweisen, den ich für wichtiger halte: So richtig es ist, Täter zu resozialisieren, noch richtiger wäre es, präventiv zu arbeiten, also dafür zu sorgen, dass es gar nicht zur Täterschaft kommt. Jeder Kriminalist, jeder Sozialarbeiter, jeder Familienberater weiß, dass Prävention der Schlüssel zum sozial verträglichen Verhalten ist. So wie bei der Geburtenkontrolle die Verhütung in jedem Fall der Abtreibung vorzuziehen ist.

  Und da liegt die Schwachstelle Ihres Projekts. Sie wollen Taliban zum Ausstieg bewegen, sagen aber mit keinem Wort, wie Sie potentielle Taliban vom Einstieg abhalten möchten.

  Deswegen möchte ich Ihnen ein Angebot machen.

  Nach einer erfolgreichen Karriere als “Hassprediger” liebäugele ich schon eine Weile mit dem Gedanken, ein Taliban zu werden. Ich brauche Bewegung, frische Luft und – nachdem ich über 40 Jahre allein vor mich hin gearbeitet habe – die Erfahrung von Kameradschaft und Solidarität. Ich fürchte, dass ich für den Einsatz an der Front zu alt bin, aber ich könnte wichtige Aufgaben in der Etappe übernehmen. Ich kann kochen, backen, filmen, fotografieren und Karten lesen. Ich könnte als Animateur den Taliban beibringen, wie man “Mensch, ärgere dich nicht” spielt oder auch die “Reise nach Jerusalem”. Ich könnte auch Vorträge über Lessings “Ringparabel” halten oder die Idee des “edlen Wilden” bei J.J. Rousseau und Karl May. Damit würde ich mit Sicherheit die Kampfmoral der Taliban stärken.

  Ich könnte das alles aber auch sein lassen – wenn Sie mir ein attraktives Angebot machen und mich motivieren würden, kein Taliban zu werden.

  Meine Forderungen sind maßvoll: ein Reihenhäuschen in Hamburg-Blankenese, allerdings mit unverstelltem Elbblick, ein VW Passat Combi mit je einem Satz Sommer- und Winterreifen, eine winterfeste Camping-Ausrüstung, eine Motoryacht von Aguti, eine Stereo-Anlage von Bang und Olufsen, ein iPod, ein iPhone und ein MacBook Air. Dazu eine Apanage von 2500 Euro monatlich, sozusagen als leistungsunabhängiges Grundeinkommen.

  Das hört sich nach viel an, ist es aber nicht. Überlegen Sie bitte, was Sie dafür bekommen: die Garantie, dass ich kein Taliban werde. Ich schwöre der Gewalt ab, noch bevor ich ihr zugeschworen habe! Anders als bei den Taliban am Hindukusch wäre es in meinem Fall auch sehr einfach, meinen Ausstieg aus bzw. Nicht-Einstieg in die Taliban-Szene zu kontrollieren. Ich könnte mich zum Beispiel jeden Tag bei der Ortsgruppe der FDP melden.

  Und falls keine vorhanden ist, bei den Weight Watchers.

  Bitte überlegen Sie sich meinen Vorschlag. Ich meine es ernst. Und machen Sie mir ein Angebot, zu dem ich nicht Nein sagen kann. In unser aller Interesse, im Interesse des Friedens und der Sicherheit. Aber warten Sie bitte nicht zu lange. Ich habe mich auch bei der Schweizer Garde beworben.

  Sie wissen doch: First come, first serve.

  Mit ergebenem Gruß,

  Ihr Henryk Taliban Broder

  Kommentar by coldfish — 1. februar 2010 @ 14:30

 11. >3.kalle. Tak for linket til Kiplings gode digt som jeg har læst for første gang med stor fornøjelse, tak! Vikingerne var jo næsten samtidige med Mohammed og de mødte som bekendt muslimer bl.a i Novgorod. Nu mere end 1000 år efter er det os danske hjemmefødninge, der må betale de muslimske BZ-ere “And that is called paying the Dane-geld”. Som man reder…

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 1. februar 2010 @ 15:51

 12. Det er jo ikke noget nyt – det samme hører vi fra politikerne omkring nye strategier i Afghanistan.

  Sørgeligt, men forventeligt.

  Vesten har kastet sig ud i et eventyr der nærmest aldrig er lykkedes.

  Kommentar by Århusianer — 2. februar 2010 @ 13:55

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper