23. februar 2021

Mikas Lang, digtende halvneger: Den ‘grove racisme’ er når “når folk kategoriseres som ‘ikke-vestlige'”

Min mor graver for tiden i gemmerne, og i går så jeg billeder fra en systue hun arbejdede på i midt-80’erne. Hun og hendes 8-10 kollegaer syede Kansas-tøj på akkord, og selvom billedserien var taget under en julefrokost, så så det der umanerlig trist ud. Nogenlunde samme tid blev mørklødede Mikas Lang født, og her 23 år efter har han netop udgivet sin anden digtsamling om den undertrykkende racisme i Danmark. Man kan i ikke isoleres fra den virkelighed, man er født ind i, klynker han, og problematiserer at befolkningen her i landet er ‘overvejende hvide’.

Det er i det hele taget usundt at gå så meget i op hudfarve. Fra DR Online – Mikas’ mor blev lukket inde og gemt væk, når der kom gæster: Nu gør han op med racismen i Danmark.

“Apropos erfaringer, så har Mikas Lang selv oplevet sin del af racisme – for eksempel når folk spørger ham, hvor han kommer fra, selvom han er født og opvokset i Danmark. Han oplever det også, når folk ikke vil sidde ved siden af ham i bussen, eller når han bliver tjekket ekstra grundigt i lufthavnen. …

Han kalder selv sine oplevelser for ’små’ i sammenligning med det, han mener er den ‘grove racisme’ i Danmark. Den mener han, at vi ser vi i forhold til asylansøgere, ‘der interneres i lejre midt ude i ingenting’, eller når folk kategoriseres som ‘ikke-vestlige’ og ‘bliver straffet med en ghettopakke’.

– I Danmark har vi i mange år ladet som om, at vi ikke ser racer, og at racisme derfor ikke findes. Altså hvis vi siger, at vi alle sammen er lige, så er det sådan. Men det er majoritetsdanskerne, der siger det.

Store dele af ‘Og spøgelser’ handler derimod om Mikas Langs forhold til det, han kalder sin egen racialisering; altså når man identificeres og kategoriseres som én af ‘de andre’ ud fra biologiske eller kulturelle kendetegn.

– Det er først for alvor gået op for mig som voksen, at det her ‘vi’ er hvidt. Jeg har været nødt til at lukke af og fortrænge alle de oplevelser, jeg har haft i min barndom og ungdom, hvor jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke ligner de andre.”

(Dagbladet Information, 19. februar 2021, Sektion 3, s. 11: Poesi: Racist er noget, hvide er)

“I det sidste digt i Mikas Langs anden digtsamling står der: ‘jeg siger I CAN’T BREATHE/ fordi jeg kan trække vejret’. Sådan taler digteren og lader de døde tale både kampklart og afmægtigt i Og spøgelser (Melanin II). Den politidræbte George Floyd er én af de døde, forfatteren Toni Morrison (1931-2019) en anden, digteren og aktivisten May Ayim (1960-1996) en tredje. … Hvis ikke de selv taler om deres hudfarve, gør andre det. Den ene siger ‘black’, den anden ‘melanin’. Mikas Lang forholder sig hele tiden til den kendsgerning. Han dokumenterer racismen gennem blandt andet sin mors historie, gennem racistiske ready mades ligesom Maja Lee Langvad gjorde i Find Holger Danske fra 2006, der var den første danske digtsamling, der talte om hvidhed. … spøgelser er et katalog over vestlig racisme.” (Kamilla Löfström)

Oploadet Kl. 10:44 af Kim Møller — Direkte link42 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/117236/trackback

42 Comments »

 1. lidt off-topic men forsøger alligevel
  det lugter da lidt af identitetsforvirring

  om tolerance( eller mangel på samme) hos biologi fornægtere.
  https://www.breitbart.com/politics/2021/02/22/gay-campground-faces-backlash-for-banning-transgender-men-only-guys/
  Transgender activists are slamming a campground for gay men because it is excluding women who say they are transgender men.

  Kommentar by k.m. — 23. februar 2021 @ 10:54

 2. Mener han er folkeskolelærer/studerende. Det er nok ikke lige om hjørnet at folkeskoleelever lærer at regne og skrive. Men klovnen får snart nordisk råds litteratur pris.

  Kommentar by Rinus — 23. februar 2021 @ 11:01

 3. Ingen overdødelighed pga corona
  Regeringen kører skræmmekampagne for at nå målet om et dansk DDR

  sort eller hvid – covid19 er det nye middel til undertrykkelse
  https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/doedsfald-og-middellevetid/doedsfald

  Kommentar by k.m. — 23. februar 2021 @ 12:24

 4. Det hele tegner til, at folk har det alt for godt, for vågner man ikke en morgen og er dybt fornærmet over et eller andet der er sagt mod mig er det en dårlig dag. Fri mig snart for alle de krænkende minoriteter og feminister.

  Kommentar by IES — 23. februar 2021 @ 12:28

 5. Kunstakademiet var bare en af mange steder der skal ryddes op.

  Journalistuddannelserne, Forfatterskolen, læreruddannelsen, pædagoguddannelsen, medieuddannelser.

  Reklamebranchen, musikbranchen.

  Det lader som om at Kunstakademiet er den varme ballon man piller ned også håber man lidt vi glemmer resten.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 12:37

 6. Hvad er der egentlig galt med racisme? Altså at ønske det bedste for sine egne familiemedlemmer og omgivelser. Se Karl Olov Arnstbergs seneste samtale på swebbtv.
  Fordi man er racist behøver man altså ikke ønske ondt over andre mennesker,skal jeg hilse og sige.

  Kommentar by Nielsen — 23. februar 2021 @ 12:50

 7. LUK UNIVERSITETERNES GALEANSTALTER, skriver Rune Selsing hos JP. Der er også grund til at lukke de redaktionelle galeanstalter hos DR, TV 1+2, Politiken og andre papiraviser. Men det er lettere sagt end gjort.

  De røde djævle og psykose-ramte kønsfascister lever i deres egne fantasi-bobler. Men da de har infiltreret alle steder, kan de sagtens være at det lykkes dem at køre både Skandinavien og hele Europa i sænk. De er godt på vej til at ruinere landene og forvandle dem til jungler og samfundshelveder.

  Kommentar by BENT A — 23. februar 2021 @ 13:57

 8. Ak ja. Jeg spurgte en tilfældig “indfødt” om vej i Christianssted på St. Croix. Vi faldt i snak og han fortalte, at indbyggernes højeste ønske var/er at Danmark køber øerne tilbage.
  Han kan næppe have hørt om vores galoperende racisme!

  Kommentar by pseudonym — 23. februar 2021 @ 13:57

 9. Kommentar by pseudonym — 23. februar 2021 @ 13:57

  De var pro-Danmark i 1900erne, men blev anti-Danmark i 1910ern pga Radikale Venstre lod alt stå til. WW1 spillede selvfølgelig en rolle, men Zahles regering negligerede dem.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 14:04

 10. “– I Danmark har vi i mange år ladet som om, at vi ikke ser racer …”

  Jeg er faktisk enig med Mikas Lang her. Vi har “ladet som om”, at alle etniske grupper er ens, hvilket de naturligvis på ingen måde er.

  Vi (etniske danskere) har i allerhøjeste grad brug for at blive langt mere bevidste om vores europæiske herkomst, identitet og etnicitet, så vi forstår og stemmer for at Europa tilhører os europæere.

  Kommentar by Peter Nielsen — 23. februar 2021 @ 14:07

 11. Kommentar by BENT A — 23. februar 2021 @ 13:57

  Ikke engang partier som DF og NB der er blevet forfulgt af disse medier, vil gøre noget, de taler ihvertfald sjældent om det.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 14:07

 12. Når sorte selv går så meget op i det, så kan det da ikke undgåes at de føler sig forskelsbehandlet….Det ender da med at blive en psykotisk selvforståelse, og så går jagten ind på Rasmus og Rasmine, og så er pludselig alle -hvide- jo racister, hvilket så bider sig selv i halen, og så bliver de psykotiske antirasmusser og antirasminer jo selv racister i forhold til den måde De ser omverdenen på. (:-) :-) :-))

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 14:10

 13. Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 14:10

  Ja det en uendelig-spiral, det lidt ligesom QANON-fænomenet.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 14:12

 14. Der er selvfølgelig kulturforskel på Europa og Afrika. Sådan er det. Vi skal da være stolte af Europæisk kultur. Den efterlader da ikke noget ondt, som ikke har været alle andre steder i Verden.

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 14:12

 15. Folk undgår generelt at sidde ved siden af andre i bussen. Det er den erfaring vi alle har. Men typisk når man er lidt minoritetsparanoid som han, så tror man at det skyldes hudfarve.
  Og det samme gælder i andre sammenhænge. Vil folk ikke ansætte dig? Det skyldes naturligvis kun racisme, og ikke dårlige sprogkundskaber, manglende kvalifikationer etc.

  Kommentar by Lukket fest, skrid hjem — 23. februar 2021 @ 14:15

 16. Hvor er det til at brække sig over!!!

  Kommentar by Mika Slam — 23. februar 2021 @ 14:22

 17. Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 14:12

  Der er også forskel på Danmark og Afro-Amerikansk rap fra USA, på pladeselskaber der er ejet af social-liberale jøder. Desværre er disse pladeselskaber også tilstede i Danmark.

  Mange Afro-Amerikanske rapper har udtalt at de social-liberale jøder på pladeselskaberne kontrollere deres kunst.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 14:23

 18. Klynkedigt; andre steder ville han ikke være sort nok.
  Hudfarve er kun pigment, det det handler om er om han er islamist eller ej!

  Kommentar by Hul igennem? — 23. februar 2021 @ 14:23

 19. 17) BRAVO….Enig!

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 14:39

 20. 16) Jo selvfølgelig er der også det….Det er Afro-amerikansk…Meget af det også kaldet -Gangster Rap- er også kritiseret negativt blandt sorte….Der er også forskel på Klassisk Musik med Europæiske rødder (bl.a: Carl Nielsen og Rude Langgård), men det spilles jo også i USA, og der er også Sorte operasangere (Babara Hendryx- hvis jeg husker korrekt)…sådan kunne vi blive ved. Det er jo et frit land, og man kan finde en anden station eller slukke for Radion :-)

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 15:04

 21. Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 15:04

  Denne slags kultur og kunst bliver brugt til at påvirke folk indirekte, det ligemeget om du eller jeg slukker for radionen, når folk tror at musikken er der blot fordi den er populær og lytter til den.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 15:24

 22. Alle kulturer går meget op i hvem de er beslægtet med. Det er et moderne vestligt ide, at man kan overkomme det. Mange adaptivbørn som er socialiseret ind i danske familier ender også med, at søge en identitet mod deres biologiske oprindelse.

  Kommentar by CCC — 23. februar 2021 @ 16:03

 23. Det er nok svært at finde en identitet når der er iblandet gorilla i ens familie. Så får man en produkt som hedder Mikas i løserøde bukser bla.

  Kommentar by Jp — 23. februar 2021 @ 16:04

 24. Der er moderen, der er halvneger. Hr. Lang er kvartneger. Graden af negerhed betyder ikke så meget. Det vigtige er, at det kan udnyttes økonomisk og politisk.

  Kommentar by Henning — 23. februar 2021 @ 16:40

 25. “Den politidræbte George Floyd” døde, da der skulle tre til at anholde den 2 meter høje sorte vaneforbryder, der var afsindig af narko og nægtede at lade sig anholde. To af politibetjentene, der anholdt ham, var selv sorte, såvidt jeg ved? Metoden var politiets normale og den de trænede på politiskolen, når en anholdt satte sig voldsomt imod en anholdelse.

  Den 18-årige hvide Benjamin Schou blev anholdt nytårsnat i 1992 på Rådhuspladsen i København, hvor tre hvide politibetjente, da han gjorde voldsomt modstand, måtte lægge sig oven på ham og lægge ham i benlås. Metoden var politiets normale og den de var trænet i på politiskolen, når en anholdt satte sig voldsomt imod en anholdelse. I forbindelse med anholdelsen mistede Benjamins Schou bevidstheden og blev hjerneskadet og erklæret 100% invalid. Resten af sit liv levede han på et plejehjem.

  Var det racisme i begge tilfælde? Hvad er forskellen?

  Kommentar by Amad — 23. februar 2021 @ 16:55

 26. Var det racisme i begge tilfælde? Hvad er forskellen?

  Kommentar by Amad — 23. februar 2021 @ 16:55

  Nu går du for hvidt, de farvede vil altid se sort på hele deres livssituation. Forhåbentlig kan de offentlige kasser kompensere for deres smerte, ellers har de prøvet at velfærdsmigrere før.

  Al den snak om racisme får en gammel dansker til at drømme om Sandemose og Janteloven, det var tider

  Kommentar by tavsen — 23. februar 2021 @ 17:36

 27. Kina i dag – Danmark i morgen ?
  Regeringens politik peger i retning af Kina´s totalovervågning og umyndiggørelse af borgerne
  https://www.youtube.com/watch?v=TVrOLpnaI0Q
  NOW IN CHINA! “Can’t Eat, Can’t Travel, Can’t Rent”

  Da er det vel ligegyldig om man er hvid, sort gul eller grøn

  PS off-topic : tænker grøn-energi tilhængere på at vindmøller dræber masser af fugle og andre flyvende væsner, også i USA hvor mange ørne mister livet ved kollition med møllevinger. Næh, de er sikkert ligeglad, vi skal bare have strøm fra møller, koste hvad det vil.

  Kommentar by k.m. — 23. februar 2021 @ 17:42

 28. UNDERLIGT, hvide må endelig og for Guds skyld ikke være racister, men de mørke må gerne være racister overfor hvide. For så er det bare retfærdig gengæld for at nogle få europæere for 300 år siden købte slaver af afrikanske slavehandlere. Det var endda de hvide som sørgede for at stoppe slavehandelen for ca. 200 år siden. (I nogle arabiske og afrikanske lande bruger man stadig slaver, men det gør ingenting)

  De røde pladderhumanister har igen vendt tingene på hovedet.

  Kommentar by BENT A — 23. februar 2021 @ 17:51

 29. George Floyd – Det var altså i Amerika! Ikke i Danmark, naturligvis skulle han ikke slåes ihjel, men det er måske snarere et udtryk for at amerikanske politibetjente skyder først eller anholder meget kontant, for ellers risikerer de selv at blive ofre! De fleste forbrydere derovre er bevæbnede og politiet er som regel bange for deres eget liv, og George Floyd var en vaneforbryder!
  Tilbage i 80’erne var der meget få ikke hvide i Danmark, alligevel gik der vittigheder med hvad er det der er gult, 15 meter langt og og lugter af hvidløg – det er bus 15 mod Gellerup! Ha ha. Men der var meget få, og de blev mødt med nysgerrig opmærksomhed, men det varede kun kort, for snart begyndte voldtægterne, overfaldene og tyverierne. Ikke fordi man læste om det i dagspressen, for de var lige så politiske korrekte som i dag, men folk vidste det godt, bortset fra dem, som ikke ville vide det! Det er sådan set de samme, som i dag heller ikke vil vide det! Men der ophørte den nysgerrige opmærksomhed, og efterhånden er der så mange, der har haft dårlige erfaringer med indvandere, at partier som NB kun kan vokse. Naturligvis er der fortsat folk, som til trods for sår på sjæl og legeme stædigt holder fast i det multietniske og multikulturelle paradis! Men de må blive færre! Danskere er trods alt ikke lige så dumme som svenskere! Hvis man ser historisk på det og ser ud over kloden, så er der ikke rigtigt noget sted hverken i historien eller i på landkortet hvor et multietnisk eller multikulturelt samfund har været en succes! Derfor kan det undre hvorfor så mange tilbeder det som idealsamfundet!

  Kommentar by Den Nervøse — 23. februar 2021 @ 17:52

 30. Slavearbejdere dør som fluer i Qatar
  https://politiken.dk/sport/art8111612/Og-nu-har-Uefa-indg%C3%A5et-EM-sponsoraftale-med-statsejede-Qatar-Airways
  “Mere end 6.500 migrantarbejdere er døde, siden Qatar blev tildelt VM: Og nu har Uefa indgået EM-sponsoraftale med statsejede Qatar Airways”

  Kommentar by k.m. — 23. februar 2021 @ 18:11

 31. Stakkels Mikals, opvokset blandt de onde onde danskere.

  Kommentar by Johnson — 23. februar 2021 @ 19:11

 32. Nåh, hvor er det synd for halvnegeren

  Kommentar by BB — 23. februar 2021 @ 19:23

 33. Hvordan kan medierne slippe afsted med at skrive politidræbte George Floyd når han døde af en overdosis i ambulancen?

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 19:32

 34. Kommentar by BENT A — 23. februar 2021 @ 17:51

  Det var primært jødiske købmænd der bragte slaver fra Afrika til Amerika.

  Kommentar by KineserSnot — 23. februar 2021 @ 19:33

 35. Jeg begynder efterhånden at få dårlig samvittighed. Jeg har et lille stykke skov på min sommerhusgrund – mest bestående af bøge- og egetræer, men for nogle år siden udplantede jeg et Catalpatræ, Trompetkrone på dansk, på grunden, og det har vokset sig pænt større, men var det en racistisk handling? Og endnu værre: Jeg har også udplantet et Mammuttræ som vil overtrumfe alle de omliggende træer om fem hundrede til tusinde år. Det er dog kun 2,5 m højt for tiden. Var det stygt af mig?
  PS: Alle mine forsøg med Robinier, Falsk akacie, har slået fejl, også mine forsøg med Indianerbananer, altså Asimina triloba. Var det for slemme handlinger af mig? Er jeg mon bare en sølle racist, jeg bilder ellers mig selv ind at være en multi-kulti på træområdet, men jeg har jo læst at Linné var racist, så…?

  Kommentar by ino — 23. februar 2021 @ 19:33

 36. 20) Jo, men så er spørgsmålet hvor meget man lægger i musikken, og om man gider gå op i Hudfarve i den forbindelse. Det er jo kun teoretiske
  (mis)tolkninger ikke musikken selv, der siger noget. Jeg selv går op oldtidsmusik (Pop) fra 60 erne. Dengang Himlen var blå og græsset grønnere og Hippierne blomstrede (som en eller anden human race :-)).
  Youtube: Wild Cherry- Play that funky music.- :-). Alt kultur har selvfølgelig sine rødder- helt tilbage fra dengang transportformerne var håbløst langsommeog mindrebemidlet (Hestevogn- sejlskibe) end de er nu (Fly- ekspresstog-Cruzeskibe).
  youtube: Sukijaki- …et eller andet Japansk popnummer fra 60 erne.
  Japansk og Kinesisk kultur behøver da ikke at dreje sig om hudfarve, og de har da en ligeså rig kultur, som europæisk.
  De afrikanske Massaikrigere (fra Kenya-såvidt jeg husker), udsmykning og kultur minder da mistænkeligt meget om Den Romerske. Sådan kan vi blive ved. Bluesmusik etc etc etc.

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 19:40

 37. I can breathe. :)

  Man skal blot afholde sig fra at være kriminel og genere politiet.

  Kommentar by NulTolerance — 23. februar 2021 @ 19:46

 38. 29) ja slaveriet lever i bedste velgående i nutiden, men det rager de selvfrelste, som vil prikke til vores samvittighed, for 300 til 200 års tid siden, imens der dengang også var et langt større slavemarked i den arabiske verden, også med Europæiske slaver, så Deres idiotfrelsthed er en hån imod nutidens slaver, som vel rager dem en papand. Det var forøvrigt USA, som startede kampen imod slaveriet, og som den dag idag bekæmper racismen, men desværre er gået over gevind i fraktale dimensioner af petittesse detaljer i rasmus og rasmine psykose. vi er alle født ind i en hudfarve på naturens vegne, som vi aldrig nogensinde skal skamme os over. Og dem der mener noget andet er virkelighedens racister.

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 19:50

 39. 29) Tak. så kan de jo bukke og neje eller knæle på fodboldbanerne inden en kamp i Qatar med God Samvittighed…….skal man grine eller græde.

  Kommentar by Michael Unna — 23. februar 2021 @ 19:53

 40. Rap er lort.

  Kommentar by Hul igennem? — 23. februar 2021 @ 21:41

 41. 28-Den nervøse.)- Du beskriver Danmark sidst i 1960erne . Ej 1980erne. I 1975 var c 75% af indb. i Gellerup immigranter. I 1970 var over 40% ,som blev fremstillet for dommervagten i Kbh udlændinge. Tallet har ikke været under siden.– På tide du ajour fører din viden om befolkningsudskiftningen i Dk

  Kommentar by dansker — 23. februar 2021 @ 22:52

 42. Mikas Lang = Halfbloodmadness

  Kommentar by dansker — 23. februar 2021 @ 22:55

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper