5. marts 2021

Teolog undsiger troskabsbaseret indfødsret: Legitimt at have ‘tanken om en religiøs parallellovgivning’

Det er problematisk, at udlændinge skal tage danske værdier til sig for at få dansk indfødsret, mener professor emeritus Svend Andersen. Han er teolog, og tilsyneladende ikke særlig vild med danskheden. Naiv og virkelighedsfjern kronik set i Kristeligt Dagblad – Lad os få indfødsret uden ‘danske værdier’, tak (kræver login).

“… hvad føjes der til med talen om værdier? Det danske demokrati er jo allerede dækket ind af respekt for Grundloven, der vel netop definerer det danske demokrati. Ved nærmere eftersyn er talen om danske værdier aldeles uklar. Enhver, der har beskæftiget sig lidt med etik, retslære og demokratiopfattelse, ved, at begrebet værdi er yderst problematisk. … Når man taler om ‘danske værdier’, forudsætter man altså så at sige, at der er noget, alle danskere tillægger aflektionsværdi.

Ifølge Venstres forslag skal udlændinge i demokratisamtalen spørges om, hvordan man stiller sig, hvis ens religion siger noget andet end den danske lovgivning. Man må ikke mene, at ‘Koranen står over Grundloven’. Også det er jo egentlig overflødigt. Hvis man bekender sig til en demokratisk retsstat, er det klart, at der ikke gælder andre love end dem, parlamentet har vedtaget.

Det problem, vi taler om, er selvfølgelig, at en religion som for eksempel Islam kan have regler om ægteskab og skilsmisse, der hævdes at have juridisk gyldighed. Den slags kan naturligvis ikke accepteres – medmindre dansk.
lovgivning giver rum til det. Som bekendt har lande som Tyskland anerkendt, at den katolske kirke faktisk har sin egen lovgivning, som blandt andet omfatter netop ægteskab og skilsmisse.

Også her er sagen altså mere kompliceret, end hvad der siges med slagordet ‘Koranen står ikke over Grundloven’. Bortset fra det, ligger der også i den kristne tradition en latent mulighed for konflikt mellem et lands lovgivning og den religiøse tro. En central sætning i Det Nye Testamente lyder: ‘Man bør adlyde Gud mere end mennesker.’ (Apostlenes Gerninger 5, 29). Sætningen spiller en helt afgørende rolle hos Martin Luther, blandt andet som begrundelse for ulydighed over for en magthaver, der fører uretfærdig krig. Og vi bliver stadig nødt til at skelne mellem tanken om en religiøs parallellovgivning – og en religiøst betinget lovovertrædelse.

(Genforeningssten, Gråsten, 20. december 2020)

Oploadet Kl. 01:02 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/117427/trackback

12 Comments »

 1. Jeg går ud fra at “professoren” er kristen, er der ikke en venlig sjæl som kan kommentere derinde som lige kan citere vers 5:51 i koranen for ham?

  Det lyder: “I der tror, tag ikke jøder og kristne som venner”.

  Men det er vel heller ikke noget som har den mindste indflydelse på integrationen ifølge alle de genier vi er beriget med i det her land..

  Kommentar by Per — 5. marts 2021 @ 01:31

 2. PS, tag gerne alle de vers i koranen som opfordrer til drab på dem med.

  Kommentar by Per — 5. marts 2021 @ 01:35

 3. Du glemte næsten det bedste ved artiklen. Nemlig arkivfotoet fra Scanpix der viser to shariabefængte kvinder i mellemøstligt slør, storsmilende på Københavns Rådhus, omgivet af deres meget afkom, der kravler anarkistisk rundt over alt på rådhusets gamle gelænder, som værger der “overværer deres mænd få statsborgerskab”, hvorefter de mindreårige islamiske børn som bipersoner til fædrene også bliver slået til Danimakistans skæbne.

  Hvis man regner i procent, så myrdede Auschwitz færre jøder end Folketinget har udryddet danskere de sidste år. Officielt er Danmark omkring 14 procent islamisk i dag, men i realiteten er det jo nok tættere på 20 procent, i hvert fald i storbyerne.

  Altså snart halvvejs til en demokratisk magtovertagelse.

  Kommentar by Ufrivillig skatteyder — 5. marts 2021 @ 01:37

 4. Stort set alle muslimer har klanbaseret familieværdier og retsfølelser som islam resonere med. De vil altid sætte familien og klanens ære højere end en loven i vestlig retsstat. De vil altid vægte familiens ære over dansk lov.

  Kommentar by CCC — 5. marts 2021 @ 01:38

 5. Altså sex med børn.

  Kommentar by P — 5. marts 2021 @ 07:44

 6. Hvad er det egentlig for en muslimsk “ære” der er tale om?

  Professor emeritus Svend Andersen lyder til at være en halvrød pladderhumanist. Han er måske bare en gammel radikal nar?

  Kommentar by BENT A — 5. marts 2021 @ 07:51

 7. Jeg ville aldrig købe en brugt bibel af en teolog.
  Teologer rangerer under brugtvognsforhandlere og journalister i troværdighed. De vil sælge gudhengiven overtro som sund fornuft; hvad det netop aldrig kan blive. De vil sælge en ‘kristen’ død som adgangsbillet til et imaginært Himmerige.
  Teologi er dødens pølse.

  Kommentar by Gustav Jensen — 5. marts 2021 @ 08:58

 8. Svend Andersen, er hvis han er Præst , jo en forræder overfor præsteembedets edsaflæggelse. Det siger sig selv at Danmark bygger på kristen etik, som har kunnet udvikle frihed og demokrati. Nationalforræderi fra Svend Andersen.
  Islam er en enstrenget- usekulær diktatorreligion med et Førerprofetideal- med alt det bekendte det medføre lige fra dets teorier og bogstavstro tolkning til den logiske undertrykkelse, terror og krig, og anden perversitet etc etc etc, det medfører i virkeligheden både på mikro og makro plan. Selvfølgelig skal vi beskytte den frihed og det demokrati vi har og dets forudsætninger. Derfor kan jeg ikke udtrykke andet end afgrundsdyb foragt overfor Svend Andersens udtalelse og bedømmelse. Støt SIAD og frafald fra islam. God fredag og weekend. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 5. marts 2021 @ 09:09

 9. Jeg er lidt enig i, at man ikke skal kræve nogle bestemte værdier for som indvandrer til Danmark, at få indfødsret. Jeg mener slet ikke at indvandrere skal kunne få indfødsret. Kun danskere skal få indfødsret.

  Vi bør indføre Jus Sanguinis dvs princippet om, at børns nationalitet altide er den samme som forældrenes uanset deres fødested.

  Børn med danske forældre og bedsteforældre er pr definition danske statsborgere. Børn med udenlandske forældre og bedsteforældre er pr definition udenlandske statsborgere.

  Udenlandske statborgere i Danmark skal aldrig kunne få de samme juridiske nationale rettigheder som danske statsborgere.

  Kommentar by Amad — 5. marts 2021 @ 13:22

 10. Hvorfor skal vi overhovedet tilbyde indfødsret?
  Det strider implicit mod grundloven.

  Kommentar by Søren — 5. marts 2021 @ 13:49

 11. Svend Andersen er desværre en typisk repræsentant for Folkekirken.
  Alle landets biskopper og mindst 3/4 af folkekirkens præster er formodentlig venstreorienterede, kulturradikale, politisk korrekte venligboere. Menighedsrådene befinder sig efterhånden holdningsmæssigt samme sted som biskopperne og præsterne.
  Med enkelte hæderlige undtagelser er Kristeligt Dagblad talerør for denne triste gruppe. Avisen kunne lige så godt kalde sig “Dagbladet for medlemmer af folkekirken og Islamisk Trossamfund”.

  Kommentar by bjarne binee — 5. marts 2021 @ 14:47

 12. Jeg ønsker ikke at danskerne bliver udskiftet med millioner af fremmede UANSET om de bekender sig til “danske værdier” eller ej.

  Kommentar by Peter Nielsen — 5. marts 2021 @ 16:37

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper