12. marts 2021

Professor: Statsministeren ‘insisterende påpegning af danskhed’ er udtryk for ‘hverdagsnationalisme’

For visse universitære faggrupper tilhører socialdemokraterne det yderste højre. Retorikprofessor Lisa Storm Villadsen er ikke vild med ordet ’samfundssind’, og mener statsminister Mette Frederiksen taler for meget om danskere og for lidt om ‘mennesker’ og ‘borgere’. Hendes ‘insisterende påpegning af danskhed’ er udtryk for ‘hverdagsnationalisme’, der efterlader ‘non-native inhabitants of the country ignored’.

En meget typisk Videnskab.dk-artikel – Forsker: Mette Frederiksens hverdagsnationalisme svækkede debatten om COVID-19.

“… hvad er det så for en ideologi, der smugles med, når Mette Frederiksen appellerer til vores samfundssind? …

Læg mærke til, hvordan ordet ‘Danmark’ bruges, ikke mindre end tre gange, og ikke bare som fællesbetegnelse for regeringen og borgerne, men også for en særlig indstilling til problemløsning: at stå sammen for at beskytte samfundsmodellen, for ‘i Danmark skal en virus ikke bestemme’. …

Den engelske samfundsforsker Michael Billig lancerede i 1995 begrebet ‘banal nationalisme’ til at beskrive praksisser, som understøtter og markerer et nationalt tilhørsforhold, men som er ubevidste og så indgroede, at man ikke lægger mærke til dem. … Når Billig kalder fænomenet ‘banalt’, er det ikke, fordi det er betydningsløst, men fordi det indgår så umærkeligt i samfundslivet, at det går upåagtet hen og dermed heller ikke bliver genstand for refleksion – eller kritik. ….

I Mette Frederiksens tidlige coronataler går ordene ‘Danmark’, ‘dansk’ og ‘danskere’ igen. Og igen. Flere end 60 gange i de 8 taler, hun holdt i den første coronatid.

ofte kunne ord som ‘mennesker’, ‘borgere’ eller ‘hinanden’ lige så godt være blevet brugt, som eksempelvis når hun siger, at ‘rigtig mange danskere tager hver dag offentlig transport’ eller: ‘vi må hjælpe hinanden. Og det er, hvad danskerne gør.’

I endnu andre sammenhænge er påpegningen af det danske decideret overflødigt – som i omtalen af ‘danske virksomheder’, ‘danske lønmodtagere’ og at ‘danskere kan gå på indkøb’, og hvor stolt hun er over ‘danske børn og unge’.

Specielt eksempler som de sidste er udtryk for en insisterende påpegning af danskhed, som ikke har nogen indholdsmæssig funktion, men som passerer, uden at man opdager, at appellerne til ’samfundssind’ rækker videre end til hjælpsomhed og sammenhold i en svær tid.

De knytter sig til en hverdagsnationalisme, som får det til at lyde, som om der er en særlig dansk folkekarakter, som gør den danske coronastrategi til noget enestående og befolkningens efterlevelse af regeringens anvisninger til bevis for deres sande danske sindelag.”

(Københavns Universitet, Lisa Villadsen, 2020)

“With proper corona safe behavior presented as an instantiation of a truly Danish ethos, this left non-native inhabitants of the country ignored and conceptualized the national reaction to the pandemic as that, a national, issue with a nationalist solution, rather than a local, political instantiation of international medical expertise of epidemiology. framing the crisis in nationalist terms risked de-incentivizing a more collective, international effort and left the difficulties of affected countries less materially and organizationally privileged than Denmark out of sight.” (Lisa Villadsen)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/117585/trackback

15 Comments »

 1. EFTERHÅNDEN er det vist ikke bare statsborgerskaber der kastes i grams, men også forsker- og professortitler. Den politiserende professorinde Lisa Storm har vel fået sin fine titel som belønning for at have været medlem af en marxistisk sekt? Hendes banale udgydelser om danskhed og nationalt sindelag udspringer helt klart af røde tankesæt. Eller af at fr. Villadsen er forgabt i alt med globalisme osv. I visse “intellektuelle” kredse er det “internationale” noget umådelig fint og fornemt, mens det “nationale” er noget lavt og tarveligt som lugter værre end stinkdyr. Fr. Villadsen holder sig sikkert for næsen hver gang hun kommer i nærheden af noget nationalt.

  Det er måske af samme grund at frau Merkel vil af med nationalstaterne?

  Det er dog nok rigtigt at diktator-Mette og hendes spin-doktorer bevidst spiller på det med det danske, for at det skal lyde som om Socialsocialisterne er vældig glade for Danmark og danskerne. Men hvorfor sagde man så ja til at betale endnu flere milliarder af kroner til EU, hvorfor går man ind for udskiftning af danskerne, og hvorfor bruger man den ny epidemi-lov til skrappe restriktioner og tvangsforanstaltninger overfor danskerne. Mens alt med effektiv og hurtigt virkende medicin til smittede danskere synes gemt af vejen.
  Mediciner som er så gode, at både restriktioner og vaccinationer måske er overflødige?

  Kommentar by BENT A — 12. marts 2021 @ 02:17

 2. Danmark!
  Men gælder ikke…..
  https://www.bt.dk/samfund/flere-coronaisolerede-har-forladt-isolation-det-er-en-potentiel-bombe-under

  Kommentar by Anonym — 12. marts 2021 @ 06:51

 3. “retorikprofessor,forsker” = luddoven,opblæst,småtbegavet parasit der lever af de penge ridefogeden har pisket ud af ordentlige og flittige borgere der rent faktisk skaber noget af værdi.
  Lisa Storm Villadsen ville med garanti ALDRIG være i stand til at producere en vare eller levere en ydelse som andre mennesker FRIVILLIGT ville betale for.

  Kommentar by Danskeren — 12. marts 2021 @ 06:51

 4. Kritik af danske og Danmark er helt forventelig.
  Den stopper ikke for de radikale før folket, hele folket er uddødt og nationen nedlagt.
  Skulle alle andre nationer end Danmark nedlægges og deres indbyggere dø forventes kritikken fortsætte med andre ord.
  Der vil være det, nogle synes er rigtig/t danske og dansk, over for hvad de finder ikke er det. der vil være deres Danmark over for det Danmark, de ikke synes er lige som de vil have det.

  Virkeligheden er nok at indtil andre end danske lever vil der eksistere andre folk. Der vil eksistere andre nationer til disse er underlagt eller ophørt.
  Alt det kan prises eller beklages.
  Danmark leve.

  Kommentar by Peter Buch — 12. marts 2021 @ 07:30

 5. Den kloge professor har nu forsket sig frem til forklaringen på, at papirdanskere og andre non-native inhabitants ikke følger sundhedsanvisninger på samme måde som danskere og dermed har 3-4 gange større smittehyppighed:

  Selvfølgelig skyldes det statsministerens “tone i debatten”, når hun som statsminister i Danmark taler til danskerne.

  Parallelsamfundene lytter kun, når det gælder uddeling af skattepenge og opholdstilladelse.

  Kommentar by egon olsen — 12. marts 2021 @ 07:45

 6. Giv retorikprofessor Lisa Storm Villadsen en enkeltbillet til et hvilket som helst land, hun selv vælger. Hun er i sync med sovjetmennesket*, men da Sovjetunionen desværre for hende er ophørt, gætter jeg på hun vælger Cuba, Venezuela eller Nordkorea. Farvel og god rejse!:-)

  *”sovjetmennesket er en sarkastisk og kritisk betegnelse af den mennesketype – med sin særegne tænke- og væremåde – der blev fremelsket af ideologien i det tidligere Sovjetunionen og hele Østblokken”

  Kommentar by Amad — 12. marts 2021 @ 08:05

 7. Hvor er det sindsygt – og hvor er det frustrerende som skatteyder – at typer som Lise Storm Villadsen og hende pseudo-“forskning” bliver finansieret af offentlige midler….

  Kommentar by Nosferatu — 12. marts 2021 @ 08:18

 8. Lisa Storm Villadsen må mene hvad hun vil. Men hendes kritik er politisk-ideologisk. Det har intet med forskning og videnskab at gøre.

  Men det bliver jo endnu en gang fremstillet som om at “nu skal vi lytte til forskeren og hvad videnskaben fortæller os”.

  Kommentar by BE — 12. marts 2021 @ 08:33

 9. Lad os da endelig få noget mere “hverdags-nationalisme”!

  Det er da langt bedre end den “hverdags-globalisme”, som medier, universiteter, lobbyister, underholdningsindustrien mfl. konstant presser ned i halsen på danskerne.

  Jo mere etniske danskere kan se sig selv som et folk, som en nation, jo bedre!

  Kommentar by Peter Nielsen — 12. marts 2021 @ 09:07

 10. Hvis man kan tale om ’sovjetmennesket’, kan man også tale om ‘universitetsmennesket’, den flok af ‘forskere’ og ‘professorer’, der har besat universiteterne siden 2. verdenskrig.

  Kommentar by Ole Madsen — 12. marts 2021 @ 09:27

 11. Endnu et bevis på politisk aktivisme forklædt som forskning!
  Man kan virkelig diskuterer om Danmark behøver et professorat i retorik? Er det noget som beriger befolkningen? Bliver din og min tilværelse beriget derved? Jeg tror det ikke!

  Kommentar by Den Nervøse — 12. marts 2021 @ 11:34

 12. Hvis ikke en Dansk statsminister i Danmark skulle koncentrere sig om Danskerne og Danmark hvem skulle så?

  Danmark er en selvstændig entitet og ikke en international problemløser for en hel verden der løser deres problemer på egen hånd og ansvar.

  Hvis resten af verden mener at Danmark “gør det godt” står det dem frit for at efterligne vores tilgang til problemerne. Det eneste det kræver er par hundrede års fællesskabsfølelse og samarbejde. Good Luck!

  Kommentar by Santor — 12. marts 2021 @ 11:56

 13. Den Nervøse

  Befolkningen og befolkningen. Overværede en forelæsning af Christian Erik J Kock

  Nu- Professor emeritus.
  Synes det var godt. Mindst et par af nævnte værker tror jeg ikke er rent tidsspild at læse.
  Men at flere stillinger skulle være betalt af andet end skat er vi nok enige om.
  https://komm.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/14085

  Kommentar by Peter Buch — 12. marts 2021 @ 17:16

 14. Det er altså irriterende, at der er så mange danskere i Danmark…..endnu.
  Og det værste er, at flertallet er hvide……endnu.

  Kommentar by B. Christiansen — 12. marts 2021 @ 20:16

 15. Og Frederiksen er lige præcis dum nok til at rette ind, efter den omgang skattebetalt mundlort, Lisa Storm Villadsen har fået lukket ud.

  Kommentar by Kimski — 13. marts 2021 @ 00:25

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper