21. juni 2021

Nogle varme dage på Bornholm, 2021: ‘Enten du est i lyst eller nød, saa tenck paa Christi pine og død’

Jeg plejer at brokke mig over vejret, og denne gang er ingen undtagelse. Tre dage med 26-30 grader er lige i overkanten, og er der ingen skygge, så handler alt om at finde det. Det tunge kameraudstyr tager man ikke bare lige med, og nogle gange vil fuglene ikke makke ret uanset indsats. Min første Havesanger blev dog afkrydset fra hotellets terrasse, og kunne høres alle tre dage fra trækronerne. Her kan man virkelig tale om kamerasky.

Vi kom tidligt i seng efter torsdagens EM-kamp, og det var stadig nat, da vi spontant blev enige om at jagte Skovhornugle i en nærliggende plantage. Vi jagtede et ubestemmeligt kald, men da vi kom tættere på, var vi ikke i tvivl om at det blot var Ravn. De fløj, mens jeg fokuserede.

(Varperne, Pederske plantage)

“Som et levn fra højlyngstiden finder man for det meste lidt skjult og mørkt inde i rødgranplantninger disse pilte. Det er små kegleformede stendynger, der ligger højt på det blottede grundfjeld og som har tjent som kendingsmærker, varder, i den i sin tid vidtstrakte lyngflade.” (367ture.dk)

Efter morgenmaden kørte vi til Gudhjem, og tog færgen til Christiansø. Her fik vi et timelangt foredrag af en ringmærker på Christiansø Fuglestation, og selv teenagedrengene fandt det interessant. Det er sidst på sæsonen, og udover en Munk (hun) så vi intet i nettene. Det var her Sebastian Klein i 2016 fandt en Sinkiangløvsanger, og det er stedet, hvis man vil se sjældne trækfugle. For fire uger siden.

Lørdag kørte vi en tur til det nordlige Bornholm. Den mindste af mine drenge sprang i Opalsøen fra klipperne, og lige den del lærer jeg aldrig at forstå. Herefter en tur rundt om Hammersøen, hvor vi lyttede efter Lille fluesnapper. Vi hørte den med 90 procents sikkerhed, men det var en familietur, så vi måtte videre.

Ved Sæne havn på vestsiden var der opsat plancher med områdets historie, herunder historien om Hammerværket. Dine og mine forfædre.

“I forbindelse med anlægget af kanonstillingen ved Dueodde i 1940/41 fik ejerne af Hammerværket Møller & Handberg gennem udenrigsministeriet tilladelse til at levere 70.000 ton skærver til byggeriet. … Sporene på Sandvig Station blev også delvist langt om således, at man kunne forbedre transporten til Dueodde. Godstogene kørte via Rønne til Balka Station… Under Krigen blev der flere gange stjålet sprængstof på Hammerværket, formodentlig til sabotage mod tyskerne. Der var sabotage mod værket i 1944, hvor der blev hældt syre i en motor. Dette indstillede delvis produktionen i flere uger.” (Bornholm.info)

Det tætteste vi kom på Folkemødet aka ‘Djøf-tortion’ var en is og ‘Svalebajer’ ved Sandvig havn, i øvrigt blot et par meter fra mediedarlingen Vincent Hendricks. På vej hjem kørte vi forbi hipster-bryggeriet Pennylan (Tejn) og Mikkeller-baren ved haven i Årsdale. Vi endte dog med at spise på Svaneke Bryghus, hvor bryggen er knap så eksotisk. Lupinerne stod flot få meter fra byskiltet.

Christiansø

‘Enten du est i lyst eller nød, saa tenck paa Christi pine og død’

Christiansø, fugle (Alk, Sølvmåge, Stormmåge, juv. måger, frø…)

Diverse (Rønne, Rørsanger, Sangdrossel juv.)

Oploadet Kl. 01:08 af Kim Møller — Direkte link10 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/119847/trackback

10 Comments »

 1. Dejlige billeder fra vores smukke Danmark.

  Kommentar by Nielsen — 21. juni 2021 @ 07:43

 2. Hvad skal man sige? Ord bliver fattige. Fabelagtige billeder og dejlig (vidunderlig) beskrivelse fra din ferie. Den bedste jeg har set fra dig…..Hvorfor ska I os vær så ond imod en lille fugl i hånden???? :-) :-) :-)… Jeg håber da den fik lov te at flyv igen….Dejlige billeder af Ravne :-) :-) :-)…ka også lide dem. De er ik helt så dumme :-)…Tak for beskrivelsen og billederne. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 21. juni 2021 @ 09:10

 3. (Lytter til -True love ways- Peter og Gordon…..vist nok en Buddy Holly sang…Radio vinyl…..mandagsromantik :-)).

  Kommentar by Michael Unna — 21. juni 2021 @ 09:12

 4. Tak for så smukke billeder fra det skønne Bornholm.

  Kommentar by IES — 21. juni 2021 @ 10:07

 5. OT
  Hej Kim :-)
  Grunden til at siden ikke stopper med at loade ind er, at der mangler en afsluttende “>” klamme

  Hvis man højreklikker på siden og klikker på “vis kildetekst” vil man på linje 402 finde teksten “” klammen mangler i slutningen af linjen

  Det var bare lige det jeg ville sige – hej

  Kommentar by Bjarne Jensen — 21. juni 2021 @ 10:27

 6. Skønne billeder, tak igen i dag. Hr. Møller er i stand til at få meget ud af en rejse, uanset vejret.

  Kommentar by Crass Børsting — 21. juni 2021 @ 10:47

 7. Tusind tak for dagbogen og den altid oplysende Danmarkshistorie. En fornøjelse at læse.

  Og med Hugin og Munin øverst, så er det hele dækket ind.

  Kommentar by tavsen — 21. juni 2021 @ 11:05

 8. Pas på stenkasterne på vej hjem

  Kommentar by k.m. — 21. juni 2021 @ 14:24

 9. Kære Kim, når jeg ser dine billeder, er det næsten som at være med som gæst på din tur.

  Kommentar by Ole Madsen — 21. juni 2021 @ 21:03

 10. Jeg tror sgu jeg rykker teltpælene op og flytter derover. Det bliver enormt meget nemmere at rense en ø for ukrudt, og derefter forsvare den.

  Kommentar by Kimski — 22. juni 2021 @ 03:29

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper