1. august 2021

En uge i sommerhus på Rømø (Mandø, marsklandet), juli 2021: ‘Fortidsvirke – Fremtidsgavn’

Rømø var som ventet en billedskøn oplevelse, og nok så mange turister i store biler kunne ikke ødelægge helhedsindtrykket. Sommerhuset var forrygende, og en glimrende base for tre generationer med hver sine prioriteter. Drengene var glade for poolen og spa’en, og det var kun undertegnede der lod sig distrahere af poolområdets lidet diskrete hyldest til en stalinistisk massemorder, der var med til at gøre Cuba kommunistisk.

Det bedste ved Rømø er naturen, men ældre bygninger står velholdt overalt på øen, og minder om øens righoldige historie. Kører man de ni kilometer over dæmningen står man midt i marsklandet, og så skal der mere end et skybrud til at ødelægge mit humør. Græssende får på digerne og de frodige enge, og adskillige sluser med hver deres historie. ‘Fortidsvirke – Fremtidsgavn’, står der på en mindesten ved et lille museum ved Ballum enge. Selv et kulturhistorisk museum med ‘bevandingsmøller’ kan være acceptabel for teenagedrenge, hvis ikke de får alternativer. Lige bagved yngler Hedehøg (det fortalte jeg selvfølgelig ikke).

Fredagens tur til Mandø med ‘traktorbus’ var interessant, og man forstår hvorfor en stormflod i 1532 har kunne slå øens befolkning ihjel. Uden beskyttende diger kunne man ikke bo i Mandø by, og dem der ikke druknede, levede et liv på naturens betingelser. Hårde tider, skaber hårde mænd. Velfærdsstaten skaber… noget andet.

Herunder en række billeder fra den forgangne uge. Jeg er stadig ikke blevet gode venner med min Fuji x100, og må konstatere at hurtige billeder til sociale medier ligeså godt kan tages med mobilen. Den overdriver lidt med farverne, og har ikke skarpheden, men jeg har den med mig overalt.

Rømø (Dæmningen, Kommandørgården, Vråby plantage, Stormengene)

Mandø (Traktorbus, redningsstation, mølle, kirkegård)

“Du kække sømand som fandt din grav i fremmed land eller dyben hav vi ærer dit minde…”

Ballum enge (Marsken, Museum Møller, Ballum sluse)

‘Fortidsvirke – Fremtidsgavn’ (Mindesten ved Ballum enge)

Diverse

(Trøjborg slotsruin ved Tønder)

(Hjemsted, en landsby tæt på Skærbæk)

(Genforeningssten i Abild ved Tønder)

“Genforeningsstenen i Abild blev afsløret den 26. september 1938. … Det stedlige brandkorps’ orkester spillede og de fem nordiske flag vajede ved mindestenen, der stod hyldet i et gammelt dannebrogsflag, som indtil 1864 havde vajet over danske forsamlinger i Sønderjylland, men siden været opbevaret af en kvinde, der før sin død overgav det til sygeplejerske Søster Ellen, Ribe, med bøn om, at hun ville lade det komme tilbage til den genforenede landsdel, så det, når det var slidt op, kunne blive begravet i Sønderjyllands jord.

Indskriften er digterpræsten Kaj Munks vers, som er indhugget af kunstneren Alf Trier Hansen.
Kaj Munk deltog ved afsløringen og udtalte: ‘I mangfoldige år lå denne sten skjult og uden mæle, som en del af Norden i Danmarks muld, men en dag blev den vækket af sin tusindårige søvn. Nu måtte den tale. … I en sådan stund lader vi stenen, der står her, vidunderlig skøn at skue, prydet med flag, der er os helligt, vise sit ansigt og tale sandhed: Her er Danmark! …”
(Graenseforeningen.dk)

(Keglebi, set på sommerhusgrunden)

Udenfor kategori

(Sol og Strand-sommerhus, nu med stalinistisk massemorder, kommunistisk diktatur)

Oploadet Kl. 19:20 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/120641/trackback

17 Comments »

 1. TAK for flotte stemningsfulde billeder. En fornøjelse.

  Kaj Munk var en hædersmand af karat, at indrømme han havde taget fejl og måtte bøde med livet for det.

  Det kan vi ikke forvente af nutidens Chamberlains i folketinget.

  Kommentar by tavsen — 1. august 2021 @ 19:42

 2. Angående Che Guevaraplakaten:

  https://hodja.wordpress.com/2012/05/19/massemorder-til-bornevaerelset-set-i-bilka/

  Kapitalisterne hylder kommunistisk massemorder.

  Kommentar by Hodja — 1. august 2021 @ 21:05

 3. Haha! Du kan da heller ikke blive fri for kommunisterne noget sted, Kim.

  Kommentar by Ufrivillig skatteyder — 1. august 2021 @ 21:06

 4. ALLE DISSE BILLEDER af landskaber, smuk natur, mindesmærker og dansk kultur når den er bedst, er billeder som viser hvad anti-danskernes højborg er ved at forære væk til de fremmede og invasive besættere. Samtlige fotos viser noget som er ved at forsvinde, områder som er ved at blive konfiskeret og bortgivet til fremmede folkeslag.

  Kommentar by BENT A — 1. august 2021 @ 21:42

 5. Det siger meget om det politiske klima i Danmark, at plakater og t-shirts med Che Guevara regnes for totalt stuerent imens unge fra Generation Identitær udskammes som højre-ekstremister. Klovneverden.

  Kommentar by Peter Nielsen — 1. august 2021 @ 21:55

 6. #5 Peter Nielsen 21.55 ja det er meget underligt , at det er sådan. Det er et meget meget mærkeligt politisk klima der existerer i disse år.

  Kommentar by Tommy , Robin & søn — 1. august 2021 @ 22:15

 7. Om 60 år, er møllens vinger pillet af og den vil være indrettet som øens mineret.
  Fine billeder Kim, bortset fra rædslen i poolværelset.

  Kommentar by Revser — 1. august 2021 @ 23:05

 8. Tydeligvis vigtigere end Berlin

  Kommentar by Svend — 2. august 2021 @ 00:59

 9. Nice pix.

  Jeg har længe været i markedet for et Fujifilm X100V kompaktkamera med fast 35mm brændvidde og maks blænde på f/2.0 magen til Kim Møllers, et fantastisk (dyrt) kamera, men jeg har droppet det, da jeg ikke gider slæbe på mere, når jeg altid har en iPhone 12 Pro Max i lommen med sindssyg god billedkvalitet under gunstige lysforhold på tre native optiske brændvidder på 13mm, 26mm og 52mm, forbyd islam i Danmark 🇩🇰

  Kommentar by Jens-Erik Andersson — 2. august 2021 @ 02:19

 10. Tænk på de her smukke billeder, af et velordnet Vesterhavsmiljø, sammenlignet med det mørke og hæslige Nørrebro, befolket at en flok sære mennesker, pakket ind fra top til tå.

  Det er som at se det velhavende Israel sammenlignet med Gazastriben.

  Kommentar by k.m. — 2. august 2021 @ 12:52

 11. Er den specielle byggestil med tykke fuger inspireret fra Tyskland?

  Kommentar by tavsen — 2. august 2021 @ 13:20

 12. Henrevede stemmeførelse hedder retteligt henrevne stemmeføring.

  Kommentar by Nielsen — 2. august 2021 @ 16:22

 13. Elsker Tønder, kom der ofte som barn; gågaden, markerne, vandløbene, de nemme ture over grænsen til nabolandet, osv. Et minde om hvad der står på spil, når den igangværende ‘tilladte’ masseinvasion for alvor tager effekt. Det er samtlige vestlige lande der nu er udsat for en voldsom omvæltning, hvor folk uden historisk tilknytning strømmer hertil, politisk bestemt. Samtlige danske langtids-folkevalgte er medskyldige, de er helt bevidste om hvad der foregår og lader denne folkevandring ske, under dække af ‘flygtningekatastrofer’. Katastroferne der opstår hjemligt, er de ligeglade med. Faktum er, folk fra Mellemøsten og Afrika har intet at gøre her. Utroligt egentlig, at borgerne ikke allerede står foran Borgens porte og kræver deres førsteret til landet. Dette er Danmark ikke Langbortistan, her skal ikke hentes uintegrerbare og besværlige kulturer op. Her skal ikke ændres noget kulturelt via det ikke-vestlige, her skal udelukkende beskyttes og bevares.

  Kommentar by LarsB — 2. august 2021 @ 18:11

 14. Rigtig gode billeder. Hvor er der mange skønne steder i Danmark.

  Kommentar by M.P. — 2. august 2021 @ 18:18

 15. #13 by LarsB…..og kræver deres førsteret til landet. jeg kan helt følge dig. jeg gruer for især yngre generationer der slet ikke kendet til andet , og derfor ikke aner hvilken fred , ro og ligetil-hed vi levede vore liv efter tidligere. De generationer deler endnu mere villigt ud af noget de aldrig har haft.

  Kommentar by Tommy , Robin & søn — 2. august 2021 @ 20:39

 16. LarsB — 2. august 2021 @ 18:11 skrev:

  “Faktum er, folk fra Mellemøsten og Afrika har intet at gøre her.”

  Præcis! Vi behøver ikke alle argumenterne om kriminalitet, overførselsindkomster, assimilation etc. Det du skriver her er nok. Ville virkelig ønske at alle forstod dette.

  Kommentar by Peter Nielsen — 2. august 2021 @ 21:27

 17. Jeg håber Da I også når at opleve Hærvejen bl.a ved Bommelund plantage, og Tingstedet ikke langt fra Tinglev og Olmerdiget. Det er oldtids historiske steder, som har været med til at forme Danmark.
  Støt SIAD:.www.siaddk.wordpress.com og
  http://www.frafalden.dk
  God tirsdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 3. august 2021 @ 11:17

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper