13. oktober 2021

Selsing i anm: “Afpolitisering af varme værdidebatter får ikke folk til at føle sig mere inkluderede…”

Eva Agnete Selsing anmelder Michael J. Sandels ‘Meritokratiets tyranni’, der netop er udgivet på Informations Forlag. Fra Berlingske.dk – Bogen er voldsom populær i intellektuelle kredse, men har en dæmoniserende, nedladende tone over for de nedre klasser (kræver login).

“Et afsnit er dedikeret til Obamas teknokratisme som et skoleeksempel på den diskurs, der udgrænser andre perspektiver end de magthavendes. Som Obamas tilgang til klimadebatten: Hvis bare vi kan enes om de kendsgerninger og begreber, jeg bringer til bordet, kan vi tale sammen. Men, som Sandel påpeger, har man allerede halvt vundet debatten, hvis man får modstanderen til at bruge ens begreber. Afpolitisering af varme værdidebatter får ikke folk til at føle sig mere inkluderede i samfundssamtalen – tværtimod.

… det skæmmer bogens budskab, at selve analysen er båret af præcis den dæmoniserende nedladenhed over for de nedre klasser, som forfatteren har sat sig for at komme til livs. De er ‘racister’, ’skingre nationalister’ og så videre. Man kan vel dårligt stigmatisere mennesker mere end at beskylde dem for den slags, og det harmonerer ringe med den samhørighed, Sandel andetsteds efterspørger.

Sammenholdt med de noget overbærende forslag til balancering af meritokratiets skævvridning får man uvægerligt det indtryk, at her er en ‘forklaring’, de definerende klasser mere eller mindre gratis kan bruge til at give indtryk af at have forstået de lavere rangerende. Samtidig med at man fastholder den arrogance og foragt nedadtil, der er skyld i den kulturelle kløft mellem høj og lav. Er det godt? Næ. Det er det egentlig ikke.”

(YouTube, 2020: Why do people vote for Trump? – Footnotes with Michael Sandel)

Oploadet Kl. 00:12 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/122551/trackback

8 Comments »

 1. “The hard reality is that Trump was elected by tapping a wellspring of anxieties, frustrations, and legitimate grievances to which the mainstream parties had no compelling answer. A similar predicament afflicts European democracies.

  Before they can hope to win back public support, these parties must rethink their mission and purpose. To do so, they should learn from the populist protest that has displaced them—not by replicating its xenophobia and strident nationalism, but by taking seriously the legitimate grievances with which these ugly sentiments are entangled.”

  (fra: Michael J. Sandel, “The Tyranny of Merit”)

  Kommentar by Peter Nielsen — 13. oktober 2021 @ 00:59

 2. Det var nok dumt af de amerikanske vælgere at stemme på en “Hussein”, en slags sort araber. Veltalende, men ellers med fattige evner og slette hensigter.

  Ja, hvorfor kan mindst 100 millioner USA-borgere nu bedre lide Trump end Biden? Hvor er det dog mærkeligt. Iflg. vores egne MSM er det ufatteligt mystisk og forunderligt.

  Et par netaviser giver dog forklaringen.

  Kommentar by BENT A — 13. oktober 2021 @ 06:24

 3. Meritokrati ligger tæt på teknokrati og blev indført i de fleste europæiske lande lige præcis ved starten på ‘oplysningstiden’ omkring og efter 1700. Meritokrati medførte at unge dygtige personer fik en chance, som de ellers aldrig ville have fået i penge- og adelsstyrede omgivelser. Det er væsentligt takket være meritokratiet, at Vesten har fået sit forspring i næsten alt overfor teokratier og diktaturer.
  Trump er en typisk repræsentant for Meritokratiet medens Obama og Biden mere er Bureaukratiets repræsentanter. De fleste islamiske lande er hårdt styret af Idiotiet.

  Kommentar by Gustav Jensen — 13. oktober 2021 @ 09:37

 4. Der er ikke noget i vejen med meritokrati. Der er noget i vejen med dem der tror at det er det eneste der holder et samfund oppe.

  De sidste halvandet år burde vise at der er brug for alle “Trades” i et samfund for at det kan fungere.

  Vi kan ikke undværer :
  Chaufførerne.
  Kassedamerne.
  Sygeplejerne.
  Skraldemændene.
  Reparatørerne.
  Osv.

  Dem Vi i virkeligheden kan undværer er det mærkelige mellemled der helt unødvendigt kontrollerer alle der rent faktisk udfører et arbejde.

  Kommentar by Santor — 13. oktober 2021 @ 13:56

 5. Helt korrekt, Santor. UK betaler netop nu prisen for at have gjort sig afhængig af billig udenlandsk arbejdskraft i vigtige grene af vores infrastruktur. De føler ingen samhørighed med det samfund, som de arbejder i, og de kan forsvinde så hurtigt som dug for solen. Det er naturligvis ikke deres fejl, at vi har gjort os afhængige af dem. Fejlen er vor egen. Men lærer vi af vore egne fejl?

  Kommentar by Henrik Wegmann — 13. oktober 2021 @ 14:57

 6. Santor — 13. oktober 2021 @ 13:56

  Som barn i 50’erne undrede jeg mig over, fordi min far gravede dræningsgrøfter. “Hvad udad tabes, skal indad vindes” Sjakket var på 4 mand, den 5. var sjakbajds og skulle overvåge, at de 4 mand lavede noget. Altså spild af arbejdskraft. Sådan er socialismen.

  Kommentar by tavsen — 13. oktober 2021 @ 16:56

 7. Måske det går igennem her.

  Your comment is awaiting moderation.
  De offentlige kasser bugner af for mange skattekroner. Britta Nielsen 3 børn fik skærpet straffe i dag

  “Udspekuleret bedrageri med forskningsmidler fører til en skærpet straf i landsret. Laboratorie var rent fup.

  I et stort antal tilfælde fik 55-årige Kristian Wachtell hospitalerne til at betale penge for blodprøveanalyser til et firma i Schweiz.

  https://www.bt.dk/krimi/overlaege-begik-svindel-for-millioner-og-faar-tre-aars-faengsel
  Analyserne blev dog aldrig udført. Det schweiziske firma havde end ikke et laboratorie. Faktisk var firmaet – Swiss Cardiovascular Research – blevet oprettet alene for at kunne begå bedragerierne, fastslår landsretten.”

  “TV 2 kan nu afdække, hvordan en narkoselæge i årevis systematisk har overfaktureret regioner for millioner. Den største enkeltstående sag herhjemme.”
  samfund/2021-10-10-laege-afsloeret-i-millionsnyd-stoerste-enkeltstaaende-sag-nogensinde

  Kommentar by tavsen — 13. oktober 2021 @ 16:48

  Kommentar by tavsen — 13. oktober 2021 @ 17:00

 8. Kommentar by tavsen — 13. oktober 2021 @ 17:00

  Når du poster for mange links, så går din kommentar ikke igennem filteret.

  Kommentar by KineserSnot — 13. oktober 2021 @ 18:14

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper