30. oktober 2021

Holland-Belgien, oktober 2021

Det er længe siden jeg har været udenlands, og det var skønt at komme lidt afsted her i efteråret. Det blev en komprimeret forlænget weekend, og selvom man ikke kan nørde dybt, så kan man samle indtryk, og lidt har også ret. Udgangspunktet var tre trappistbryggerier, det ene hollandske La Trappe og to af de seks belgiske Westvleteren og Chimay. Westvleteren brygger tre stærkøl, og quadruplen kaldet ’12’ betragtes bredt som en af verdens bedste øl. Man kan vanskeligt diskutere smag, men den belgiske klostertradition går rent ind hos undertegnede: ‘Øl skal være flydende brød, ikke farvet vand’.

Trappistklostret ligger i det vestlige Flandern, godt 10 kilometer fra Ieper (Ypres), hvor op imod 1.000.000 soldater døde under 1. Verdenskrig, og området er et levende museum.

Vi kørte fra Middelfart torsdag formiddag, og der skulle være under syv timers kørsel til Tilburg i det sydlige Holland. Det regnede hele vejen, og vi ankom tre-fire timer senere end forventet. Det bookede B&B lå i gåafstand fra bymidten, og kun fem minutter fra Koningshoeven-klostret med La Trappe-bryggeriet. Efter den sene aftensmad drak vi et par Hertog Jan i bylivet, der ikke bar synderlig præg af multikulturen. Vi boede i den dyre del af byen, fornemmede man på de blyindfattede vinduespartier.

(Værtens trappist-køleskab, der skulle imponere gæsterne. Mission accomplished)

Vi havde booket en rundvisning på La Trappe-bryggeriet, og havde håbet at se lidt af munkeklostret, men det var skarpt adskilt. De bryggede øl for at kunne fordybe sig i troen, og det rolige liv var et mål i sig selv. La Trappe er et af de større trappistbryggerier, og der blev kælet for gæsterne, blandt andet med øl i restauranten. Jeg købte en del mershandise, eksempelvis en sort fleecejakke af ringe kvalitet.

Det regnede, da vi krydsede grænsen til Belgien, og min første tanke var at det virkelig var et trøstesløs land. En masse beton, graffiti og uskønt skiltehav. Efter Antwerpen og Gent, kom vi forbi Waregem, der i 1985 slog AGF ud af Europacuppen. Nu havde jeg lige glemt det.

Alt blev dog bedre da vi nærmede os Poperinge i det vestlig Flandern, en lille provinsby, hvor vi havde booket to overnatninger på et lille familiedrevet hotel. Byggetomten skråt overfor hotellet gav mig en god Jagtvej 69-fornemmelse, men vi var ikke på Nørrebro, og grønthandleren var indfødt. Værelserne var opkaldt efter øl, og vi fik Duvel-værelset. Deres Golden Ale er fremragende.

(Minus-point for hotellets boghylde: Stig Larssons ‘Mannen die vrouwen haten’)

Vi spiste på et lidt finere restaurant med et overdådigt ølkort, helt uden kedelige pilsnere. Også lidt problematisk, for jeg ville jo gerne smage lidt forskelligt, og det meste holdt 7-8 procent. Der var adskillige barer, og jeg lokkede kæresten med på et ‘brunt værtshus’. Ølkulturen er dog anderledes i Belgien, og de lokale drak ikke for blive fuld, men nød hver deres foretrukne mærke, der blev serveret i bryggeriets glas. Udansk på den gode måde.

(Humle-udsmykket Café L’Esperance, Grote Markt, Poperinge)

Det blev sent før vi kom i seng fredag, og minsandten om ikke teenagepigen der serverede øl i hotelbaren efter midnat, også var hende der stod for morgenbufféen til os få timer senere. Vejret var fremragende, og vi kørte til ‘Sint-Sixtusabdij Westvleteren’, som klostret så smukt hedder. Meget landlige omgivelser, og vejene var mest velegnet til traktorer. En enkelt traktor. Den første betjent jeg så på turen, var ham der råbte efter mig, da jeg parkerede ulovligt for tage et billede af byskiltet.

Trappistklostrene har hver deres forbundne historier, og Westvleteren er mere lukkede end de øvrige. De sælger ikke øl engros, og eneste måde at købe øllet er ved bestilling online, og afhentning på dikteret tidspunkt. Du kan maks købe to kasser af de tre varianter, hvis de har dem på lager, den dag du ærbødigt holder i kø ved udleveringen. Da jeg forsøgte at bestille i sidste måned var der ingen udlevering fredag/lørdag, og jeg fik ikke bestilt. Vi parkerede ved siden af en dansk-indregistreret varevogn, og et yngre par der var i Belgien for at købe øl til en bottleshop, fortalte at det heller ikke var lykkedes dem at købe de to kasser.

Der var biler overalt, og der var også en del lokale i besøgscenteret ‘In de Vrede’, lige på den anden side af klostret. Her fik jeg en Westvleteren 8, selvom det var alt for tidligt på dagen. I butikken købte jeg vi de tilladte (to gange) seks 12’ere, og en gaveæske med glas. Brød, ost, paté og Westvleteren. Jeg er fan.

En ældre lokal mand havde anbefalet os at besøge Bar Bernard, baren ved bryggeriet St. Bernardus. Bryggeriet havde i en årrække indtil 1994 brygget for Westvleteren, og selvom de er 100 procent selvkørende i dag, så går den stadig som ‘den uægte trappist’. Lidt noget pjat, for de er ikke så tæt i smagen. Bryggeriet lå langt ude på landet, men den var velbesøgt, og vi kunne kun få et bord på udsigtsterrassen. En turistfælde, men smagfuldt indrettet og ikke spild af tid. Fra bordet var der udsigt til humlemarker. Det kan noget.

Veje i området havde skønne navne såsom ‘Trappistenweg’ og ‘Tempeliersdreef’, og med klart vejr skulle vi nu se nogle af mindesmærkerne for 1. Verdenskrig. De lå overalt, mellem parcelhuse i villakvarterer, klemt mellem majsmarker eller større landområdet omkranset af mure. Herunder den franske kirkegård St. Charles de Potyze.

Ved Tyne Cut-monumentet var hele 35.000 gravsten, og begynder man først at læse navnene, så er det umuligt ikke at få våde øjne. Mange blev ikke ældre end mine to store drenge.

“In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.”
(John McCrae, 1915, d. 1918)

(Syreugle)

Ved en mellemstor gravplads i en landsby, så vi to neutrale sten blandt en masse kors. Muslimer. Et andet sted, så vi davidstjernen. Et navn var erstattet af ‘Unknown soldier’ med underteksten: ‘Known to God’.

Jeg blev ikke i godt humør af de mange hvide sten, og resten af dagen tilbragte vi i Ieper (Ypres), hvor vi blandt andet gik en tur i en større mindepark.

Vi så selvfølgelig også Menin-porten, hvor der hver aften afholdes en lille ceremoni til minde for de faldne i Den Store krig.

“The Menin Gate Memorial to the Missing is a war memorial in Ypres, Belgium, dedicated to the British and Commonwealth soldiers who were killed in the Ypres Salient of World War I and whose graves are unknown. The memorial is located at the eastern exit of the town and marks the starting point for one of the main roads out of the town that led Allied soldiers to the front line.” (Wiki)

(Bemærk indskriptionen: ‘Pro Patria’)

Det blev aften, og med udsigt til Menin-porten fik jeg udleveret et flersiders ølkort. Jeg valgte en Orval ‘3 JAAR OUD’, og fik således serveret en Orval, der havde lagret tre år. Den ekstra euro gav mig en dårligere øl.

(Infowars-fan i Ieper)

Vi kørte tilbage til hotellet, og gik en tur i byen. Vi skulle tidligt op, og kom for sent i seng.

Tidligt søndag kørte vi fra Vest-Flandern til Ardennerne, og her i det fransktalende Vallonien fandt vi ‘Abbaye Notre-Dame de Scourmont’. Nu hed bytorvene ikke mere ‘Grote Markt’, men ‘Grand’Place’. Klostret var stort set lukket for offentligheden, men det var dog muligt at gå lidt i haven, og overvære en messe. Skønne efterårfarver.

Det meste af tiden tilbragte vi dog i besøgscenteret ‘Auberge de Poteaupré Espace Chimay’, der var spækket med ølturister. Jeg købte mere merchandise, men kun en enkelt flaske. Bilens grænse var nået.

(Gallisk hane på et McDonalds-skilt i Couvin, tæt på Chimay)

Hjemturen gik nemmere, men vi var først hjemme over midnat. Vi har ikke planlagt lignende rejser, men kommer der en næste gang, så skal vi nok være lidt mindre ambitiøse.

Oploadet Kl. 18:20 af Kim Møller — Direkte link19 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/122838/trackback

19 Comments »

 1. Til sidste billede:
  Det hedder til eget forbrug :) :)

  Lyder som en god rejse, hvor I fokuserede på to emner, øl og historie, gerne kombineret.

  Kommentar by Hema — 30. oktober 2021 @ 18:35

 2. Købte et par Oak Aged Quadrupel da vi besøgte klosteret i 2016.
  De er holdbar indtil 2040 og jeg kalder dem arvebajerne.
  Truer knægtene…hvis I ikke opfører jer ordentligt, så drikker jeg dem selv!!!

  Kommentar by Michael Sjøberg — 30. oktober 2021 @ 18:49

 3. Wauw….Hjertelig Tak for rejse beskrivelsen. Har lige spist en alt for oversaltet Delimiddag, som krævede en øl..(smart tænkt af supermarkedet)…Er til Pilstypen…..Kan anbefale “Danevang Humletræ” fra Føtex. 2 for 45 kr. Dejlig ufiltreret med lang eftersmag. Er totalt med på Mottoet “Øl skal være flydende brød. Ikke vand”. Har endnu ikke krydset grænsen siden Corona, og må inddrømme at jeg savner Hamborg….Den tid den glæde…kærligheden kalder et andet sted i landet. :-) på Fyn.

  Kommentar by Michael Unna — 30. oktober 2021 @ 19:03

 4. Belgien? Øl og Fodbold for tiden. Fabelagtigt Fodboldhold- Kevin De Bryen- Eden Hazard- og den sorte Buldozer (lige glemt hans navn).

  Kommentar by Michael Unna — 30. oktober 2021 @ 19:07

 5. Lukako …selvfølgelig :-)

  Kommentar by Michael Unna — 30. oktober 2021 @ 19:13

 6. Min mormors bror ligger i Saint-Julien, Langemarck :-(

  Kommentar by Anonym — 30. oktober 2021 @ 19:53

 7. “Efter flere overfald i Hobro går kvinder på gaden i protest mod manglende gadelygter”

  “Tre mænd afklædte kvinde på åben gade – nu efterlyser politiet vidner
  Ung kvinde har anmeldt en voldtægt begået af tre mænd”

  Gerningsmændene var alle mænd mellem 18 og 30 år, og deres signalement er:

  • Person A. Lys hudfarve, skægstubbe. Iført sort dunjakke.

  • Person B. Mørk hudfarve. Iført sort dunjakke

  • Person C. Mørk. Skæg. Sort dunjakke.

  “Flere gadelygter” det skal nok hjælpe…

  https://nordjyske.dk/nyheder/mariagerfjord/voldtaegtssag-i-hobro-politiet-efterlyser-vidner/d048188b-38d1-4224-869a-8154a165dc16

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 30. oktober 2021 @ 20:01

 8. Fin illustreret rejsebeskrivelse.

  Mødte for nogle år siden en ølkender, der fortalte, at han havde et restlager af tunge, mørke belgiske juleøl i kælderen. De var omkring 10 år gamle. “Ikke så meget skum tilbage, men en fylde som portvin,” sagde han. Jeg blev desværre ikke inviteret med hjem til en smagsprøve.

  Kommentar by Crass Børsting — 30. oktober 2021 @ 20:11

 9. Jørgen Nielsen — 30. oktober 2021 @ 20:01:

  Ja, det er altid den slags “løsninger” folk foreslår, håbløst.

  Kommentar by Peter Nielsen — 30. oktober 2021 @ 20:59

 10. Kim: At læse din rejsebeskrivelse er som selv at være på rejse. Tak for turen.

  Kommentar by Ole Madsen — 30. oktober 2021 @ 21:05

 11. DET er sørgeligt med disse tusinder af unge
  mænd som mistede livet i en meningsløs krig
  som ingen ønskede. Af bogen “Kanonerne i
  august 1914” fremgår det at krigen udbrød på
  grund af arrogance, fejltagelser, misforstå-
  elser, tåbeligheder, dårligt gennemtænkte
  traktater og en komplet skør tysk mobilise-
  ringsplan som inkluderede et omgående over-
  fald på Belgien.

  I det mindste ærer man endnu mindet om de
  ufatteligt pligttro og tapre soldater der
  forsvarede Frankrig, Holland og Belgien
  mod de tyske angribere.

  Havde kommunister haft overtaget i Belgien
  og Holland på dette punkt, havde fortiden
  forlængst været forvrænget og udslettet.

  Når man ser på hvor skørt det hele foregik
  under optakten til 1. og 2. verdenskrig,
  og hvor skørt det nu går til i USA, kan man
  godt komme i tvivl om hvor længe endnu det
  vil lykkes at undgå en atomkrig eller terror
  med “snavsede” atombomber.

  Kommentar by BENT A — 30. oktober 2021 @ 23:06

 12. Tusind tak for en flot og medrivende rejsebeskrivelse. Bragte mig tilbage til barndommen, hvor jeg læste mange rejsebøger. De 3, der dukkede op i hukommelsen. Der har nok været flere.

  Hakon Mielche
  Jørgen Bitsch
  Arne Falk-Rønne

  Chris Rea – Auberge (Alan Fearnley Αrtwork) https://www.youtube.com/watch?v=Ifzo_ZJu4yA

  AUBERGE ⚙ CHRIS REA youtube.com/watch?v=FXOiQfiFSJU

  Kommentar by tavsen — 31. oktober 2021 @ 00:27

 13. Jeg tilbragte i 2013 8 dage i Ieper og omegn. En mandag aften præcis kl. 08:00 blev “The Last Post” spillet af et hornblæser ensemble fra brandvæsenet, til ære for alle de faldne. Det foregik under hvælvingerne af The Menin Gate. Det var meget stærkt og tårerne løb, medens jeg stod med nogle britiske folk i arm!! Det glemmer jeg aldrig!

  Der er uafbrudt blevet spillet denne hyldest siden 1. juli 1928 hver aften kl. 20:00 i alle årene for nær under tyskernes regime under WW2.

  http://www.greatwar.co.uk/events/menin-gate-last-post-ceremony.htm

  https://lastpost.be/

  Hør musikstykket her: Last Post (180Kb MP3)

  Kommentar by Black Watch — 31. oktober 2021 @ 00:27

 14. Fuldstændig enig med 10). Hjertelig tak Kim. God Søndag.

  Kommentar by Michael Unna — 31. oktober 2021 @ 08:57

 15. Tak for beskrivelsen, og foto af Syreugle larve. Den er måske mere udbredt i Beligen end i Jylland, hvor den ifølge naturbasen kun er fundet få steder.

  Kommentar by k.m. — 31. oktober 2021 @ 09:28

 16. Lyder som en fantastisk tur. Jeg har stor respekt for din interesse for belgisk øl i almindelighed og Trappistøl i særdeleshed.
  Desværre er der ikke mere 6 Trappist bryggerier i Belgien. Fra januar 2021 er Achel ikke mere godkendt som Trappist bryggeri da der simpelthen ikke mere er munke på klosteret. Brygningen har i en periode være foretaget under opsyn af munke fra Westmalle, men fra januar 2021 er det slut med af kalde Achel for et Trappist bryggeri, da kravet om deltagelse eller opsyn af klosterets munke ikke kan opfyldes af munke fra et andet kloster.

  Brygningen af øl i trappiststil vil dog fortsætte på klosteret, men uden Trappistlogoet.

  Kommentar by bjarne Binee — 31. oktober 2021 @ 09:55

 17. I har fortjent turen! Og tak for en god anmeldelse!

  Kommentar by John — 31. oktober 2021 @ 10:15

 18. Fantastisk rejsebeskrivelse, tak for den.

  Jeg må tilbage til Belgien til sommer, det er alt for længe siden sidst

  Kommentar by Jacob Lund — 31. oktober 2021 @ 10:45

 19. @Kim Møller: Tak for en dejlig rejsebeskrivelse – man kan blive helt tør i halsen ved tanken om alt det dejlige øl, du har hjembragt. SKÅL!

  Kommentar by Kim Vibæk — 31. oktober 2021 @ 15:50

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper