12. januar 2022

Ørskov (JP/Politiken): Staten har i høj grad ‘kontrol med betydelige dele af det danske medielandskab’

Administrerende direktør for JP/Politikens Hus argumenterer for, at demokratiet vil være bedst tjent med en ‘udfasning’ af mediestøtten. Journalister tilhører typisk laget af bedrestillede byboere, og det præger medierne i en grad så det hæmmer meningspluralismen. God kronik af Stig Ørskov i Berlingske – Mediechef: Afskaf mediestøtten – for demokratiets skyld (kræver login).

“Et velfungerende demokrati kræver frie og kritiske medier. Det har været et centralt element i demokratiforståelsen, siden Alexis de Tocqueville i 1835 fremhævede mediernes betydning for frihed og demokrati i sit skelsættende værk ‘Demokrati i Amerika’. Medierne holder magthaverne ansvarlige, lader forskellige meninger mødes og oplyser borgerne om samfundet, så de er rustet til at deltage i den demokratiske proces.

For det første skal medierne være frie. Ægte magtkritik fås kun, hvis medierne er fuldstændig uafhængige af økonomiske og politiske interesser. For det andet skal der være et pluralistisk medielandskab med mange uafhængige aktører. Holdninger, magtkritik og oplysning skal belyses fra alle leder og kanter. Kun sådan får alle mulighed for at danne egen opfattelse af samfundsudviklingen. Og kun sådan får alle borgere mulighed for at føle sig repræsenteret af medierne.

… Men inden vi luller os ind i selvgodhedens tornerosesøvn, er det værd at huske på, at den danske stat i langt højere grad end tilfældet er i andre demokratiske lande har kontrol med betydelige dele af det danske medielandskab i form af ejerskabet af DR og TV 2, der beskæftiger omkring halvdelen af de journalister, der er ansat på landsdækkende medier i Danmark.

… Desværre har mange private medievirksomheder bragt sig i en situation, hvor de har gjort sig mere eller mindre afhængige af direkte og vedvarende driftsstøtte fra staten.”

Oploadet Kl. 13:33 af Kim Møller — Direkte link29 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/124388/trackback

29 Comments »

 1. Programoversigt DR anno 1987

  – Vi starter lige med en nyhed om en hurtig DDR-svømmer

  Dagen efter byder vi på:

  – Før valget: Marxistisk-Leninistisk Parti
  – En tv-serie baseret på kommunisten Hans Kirk
  – En film om klasseskel

  Kommentar by J — 12. januar 2022 @ 14:31

 2. Og her er oversigten: https://www.youtube.com/watch?v=_atzjCS9Ga0

  Kommentar by J — 12. januar 2022 @ 14:31

 3. Flot fyr, ham den kvindelige svømmer med verdensrekorden.

  Kommentar by ino — 12. januar 2022 @ 14:34

 4. Vi tvangs betaler dem for at lyve og fortie sandheden

  Kommentar by Jan hansen — 12. januar 2022 @ 15:02

 5. Nogle sande u-røde påstande af JP/Politikens administrerende direktør?
  Det må være en fejl? Vedkommende må have ramt ved siden af natpotten, i modsat fald venter der en afskedigelse i vanære. Selvfølgelig risikerer ingen røde journalister at miste mediestøtten, på grund af fornuftige og rigtige udsagn!
  Erich Honecker vil vende sig i sin grav!

  Kommentar by Henning Jensen — 12. januar 2022 @ 15:33

 6. Hvem gider læse aviser, når de holdningsmæssigt er så ensartede? Kun “Den korte avis” skilder sig ud. Resten er dikteret af Ritzau og Politikenagtigt stof- især Dhimmi Radio (DR) men så sandelig også ofte TV2. Foretrækker ARD, ZDF, og NDR (alle tyske), hvad nyheder angår.

  Kommentar by Michael Unna — 12. januar 2022 @ 15:36

 7. Lidt uden for emnet, men .. MSM skriver ikke noget om hvem de var, som begramsede og chikanerede unge kvinder på domkirkepladsen i Milano nytårsaften, så mit bedste bud er at det har været nogle gamle bønder fra Lombardiet. Så en anden sag. Nu er det lykkedes at transplantere svinehjerte i et menneske. Det er nok ikke billigt, men sikkert meget effektivt at proppe et grisehjerte i de mest rabiate muslimer, så de kan falde lidt til ro.

  Kommentar by Thor — 12. januar 2022 @ 15:58

 8. Sætningen burde gøres til overskrift før hvert medieforlig.
  “Ægte magtkritik fås kun, hvis medierne er fuldstændig uafhængige af økonomiske og politiske interesser.”

  Kommentar by Thor — 12. januar 2022 @ 15:58
  :-)
  Problemet med muslimer, er at de slet ikke har et hjerte. De er hjerteløse autonomer.

  Kommentar by Michael Nielsen — 12. januar 2022 @ 16:13

 9. Lad markedskræfterne bestemme hvilke medier der står elller falder. Fuldstændig neutrale holdninger er en illusion. Dog er der potientielt et stort marked for fremførelse af holdninger og perspektiver der udfordre den eksisterende konsensus.

  Kommentar by Frafalden Moderat — 12. januar 2022 @ 16:31

 10. De fleste journalister er røde og tør eller kan ikke se virkeligheden i øjnene.

  Kommentar by IES — 12. januar 2022 @ 17:03

 11. Massemedier former holdningerne hos 80% af enhver befolkning. Hvor medierne er statskontrollerede, er der i sagens natur ikke et rigtigt demokrati. Danmark er et glimrende eksempel.

  Kommentar by Henrik Wegmann — 12. januar 2022 @ 17:25

 12. Jeg ville ikke have noget imod at alle medier havde samme holdninger, HVIS disse holdninger var på det etnisk danske folks side og konsekvent kritiske/fjendtlige i forhold til de fremmede.

  Kommentar by Peter Nielsen — 12. januar 2022 @ 17:26

 13. Frafalden Moderat — 12. januar 2022 @ 16:31 skrev:

  “Lad markedskræfterne bestemme hvilke medier der står elller falder.”

  Og hvad hvis markedskræfterne førte til at der kun var medier som propaganderede for åbne grænser, masseindvandring, multi-kultur etc. Skulle vi så bare lade stå til? Er det frie marked vigtigere end nationens overlevelse?

  Kommentar by Peter Nielsen — 12. januar 2022 @ 17:30

 14. Det frie marked hænger sammen med nationens overlevelse.

  Kommentar by Peter Buch — 12. januar 2022 @ 17:45

 15. “Et velfungerende demokrati kræver frie og kritiske medier.”

  DET er så indlysende, at det aldrig trænger igennem Borgens tykke mure.

  Kig f.eks. på https://journalista.dk/ hvordan de afdækker DSU-regerings misbrug af offentlige kasser

  Men når så mange aviser producerer det samme for mediestøtte, BURDE det ikke være lovligt at kræve betaling een gang til, for at mennesker kan få Public Service. Jeg er forlængst ophørt med at besøge de store avisers forsider, for langt de fleste artikler er bag en betalingsmur. UETISK

  Såkaldte journalister tænker mere på næste løncheck end på objektiv nyhedsformidling. Magtens sødme smager godt, især når man kan forme demokratiet efter eget hoved.

  Det totalitære har sejret. GOOD LUCK

  Kommentar by tavsen — 12. januar 2022 @ 17:45

 16. I øvrigt symptomatisk
  at han er nødt til at skrive indlægget i en konkurrerende avis. Mon han er chef 31-12-22?

  Nej selvfølgelig bliver det blankt afvist på Borgen.
  For tænk, hvis det fortsatte med at fjerne de høje statslige tilskud til partierne?

  for 6 dage siden — JP/Politikens Hus adm. direktør opfordrede i en kronik politikerne til at udfase den redaktionelle produktionsstøtte. Det afviser medieordførere pure.

  for 7 dage siden — En forslag fra den adm. direktør i JP/Politikens Hus om at udfase mediestøtten møder modstand fra direktørerne for Jysk Fynske Medier og Kristeligt Dagblad, …

  Kommentar by tavsen — 12. januar 2022 @ 18:05

 17. Fjern mediestøtten, hellere i dag end i morgen…

  Kommentar by Christian Sørensen — 12. januar 2022 @ 18:14

 18. Radio og tV har været et statsmonopol 1925-1988. Radio og tv blev hurtigt den altdominerende medie påvirkning af danskerne, ligesom radio og tv også blev det i alle andre lande. I flere lande var der ikke statsmonopol, men der var flere frie radio-og tv medier, der konkurrerede om lytterne og seerne.

  I Danmark var det – udover DR – kun ‘pirat’ radioen Radio Merkur, der i nogle år sendte. Den brød radiomonopolet og sendte reklamer og selvom det mest var radio entusiaster og frivillig arbejdskraft, var det meningen den skulle have været finansieret ved at sende reklamer.

  Radio Mercur lykkedes med at bryde radiomonopolet ved at sende fra et skib i internationalt farvand i Øresund. (Inspirationen kom bl.a fra den amerikanske “Voice of America”, der sendte fra et skib i Middelhavet og fra reklamesenderen Radio Luxembourg. en stor aktør mht piratradiio blev også piratradioen Radio Caroline, der sendte pop og rock musik med populære studieværter og reklamer til UK fra internationalt farvand fra 1964 til 1990.

  Det danske folketing vedtog i juni 1962 en lov, der forbød al medvirken til udsendelser i Radio Mercur. 1. august 1962, satte de danske myndigheder politiet ind for at standse Radio Mercur ved at borde sendeskibet og beslaglægge senderen.

  Herhjemme var der – udover den kortlivede radio Mercur – ensretning og den blev på en måde kun yderligere cementeret, da statens TV2 kom til i 1988. Nu blev der en slags duopol kun med stats tv.

  Statens medier, DR og TV2, dominerer stadig danskernes tv-forbrug og tv har i nu næsten 75 år været totalt dominerende for gns-danskerens meningsdannelse. Og der har altid været flertal i folketinget for at statens medier skal være altdominerende. Især de socialistiske partier, SD, SF, Enhedslisten osv sammen med de Radikale støtter indædt, at staten skal være dominerede på tv-nyheder, tv-kultur, tv-underholdning osv

  (Man merkt die Absicht und wird verstimmt!:-)

  Kommentar by amad — 12. januar 2022 @ 18:47

 19. Noget relateret:
  https://www.youtube.com/watch?v=u4AplfKMlJo
  If Schools go Remote, We Should Reduce Teachers’ Salaries and School Budgets

  Kommentar by Peter Buch — 12. januar 2022 @ 19:04

 20. Peter Nielsen. Jeg er overbevist om at markedskræfterne ville overkomme ideologisk ensretning, da den af natur er ødelæggende for ethvert samfund. Der imod er jeg bange for halvstuderede røvere som påberåber sig stor indsigt, og bruger magt og penge på at styre noget de ikke har indsigt i.

  Kommentar by Frafalden Moderat — 12. januar 2022 @ 19:11

 21. Hr. Ørskov nævner naturligvis ikke, at en stor del af JP/Politikens formue er tjent ved rufferivirksomhed…

  Kommentar by Revisoren — 12. januar 2022 @ 20:01

 22. Den frie verden trues af kommunisme og islamisme. Den frie verdens borgere er ligeglade og hylder i stedet mangfoldigheden.

  Kommentar by Bilka — 12. januar 2022 @ 21:14

 23. Frafalden Moderat — 12. januar 2022 @ 19:11:

  Jeg har ikke det store problem med “ideologisk ensretning”, HVIS denne retning er FOR det (etnisk) danske folk, lukkede grænser og re-migration og IMOD masseindvandring, multi-kultur, BLM, LGBTQA etc.

  Kommentar by Peter Nielsen — 12. januar 2022 @ 21:25

 24. Det er vist ved flere undersøgelser at 80% af journalisterne stemmer på rød blok. Enhedslisten er størst og kan sammen med RV og SF danne en flertalsregering.
  Det er så langt fra hvad befolkningen stemmer, at skævheden er grotesk.
  Ingen skal bilde mig ind at journalister er neutrale, tværtimod de er tendentiøse.
  De lyver sjældent, men emnevalg, vinkling, valg af “eksperter” og navnlig fravalg af eksperter og historier giver en slagside så skibet kæntre! Danske journalister er dybt utroværdige!

  Kommentar by Den Nervøse — 13. januar 2022 @ 00:16

 25. Giv demokratiet en chance. AFSKAF MEDIESTØTTEN

  Kommentar by tavsen — 13. januar 2022 @ 11:23

 26. Enig tavsen 11:23. Afskaf AL Mediestøtte! Også printmedia støtten, der holder de gamle aviser og blade kunstigt i live.
  Der bliver en helvedes ballade, når de, der mest lever af støtten, skal ud og finde andet arbejde. Alene ca 3000 ansatte i DR, skal ud og søge nyt job! Og alle de andre på forskellige medier, der har sugerøret i statskassen.
  Der bliver trængsel af tidligere medieansatte, der demonstrerer på Christianborgs slotsplads og andre steder. Hvad skal de så leve af?:-)
  Tvivler på politikerne kan klare det? De har jo hidtil været i lommen på de statsstøttede journalister.
  Jeg tror også politikerne vil frygte morgendagen (og genvalget), hvis de ikke længere kan regne med journalisternes støtte og opbakning.

  Kommentar by amad — 13. januar 2022 @ 14:08

 27. “Hvad skal de så leve af?:-)

  Der er penge nok i de offentlige kasser. Danskerne betaler skat med glæde.

  Og Radioavisen lader Peder Hvelplund komme til orde igen. Ikke megen diversitet hos såkaldte journalister

  Kommentar by tavsen — 14. januar 2022 @ 08:05

 28. Og i denne timenyhed var der så kun 1 radikal, der kom til orde.
  På den måde udraderer de den blå fløj som værende ikke eksisterende

  Kommentar by tavsen — 14. januar 2022 @ 09:08

 29. Denne time 1 stk mikrofonholderi fra SF. Blå fløj kun omtalt

  HVOR LÆNGE VIL BLÅ POLITIKERE finde sig i den forskelsbehandling?

  Kommentar by tavsen — 14. januar 2022 @ 10:08

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper