21. juni 2022

Morten Stinus Kristensen om den totalitære antiwoke, og… ‘udgrænsningen af kampen for mere lighed’

“Det er vigtigt vi får en mediedækning der viser hvad anti-wokeness egentlig er…”, skriver Morten Stinus Kristensen på Twitter, og gengiver pointerne i hans nylige Politiken-kronik. Jeg forstår ikke helt hvad han mener, men modsat Nørgaard & Hendricks, så er jeg egentligt også lidt ligeglad. Hvis man mener woke, blot er ‘en mangfoldig bevægelse for flere rettigheder’, så er man ideologisk hæmmet i en grad, så samtale ikke rigtigt giver mening. Hermed ikke sagt at woke-kultens ypperstepræster, ikke har ret til deres ideologiske position.

Herunder udvalgte citater fra kronikken – Den totalitære amerikanske antiwokeness pibler frem i Danmark (kræver login).

“Hvis man skal forsøge at beskrive wokeness kort, så er det en mangfoldig bevægelse for flere rettigheder, bedre livsbetingelser og en mere retvisende repræsentation af seksuelle, racialiserede og andre minoriteter. …

Der er åbenlyst store forskelle mellem Danmark og USA, men de danske og amerikanske konservative deler den reaktionære nostalgi, som antiwokeness bygger på. Det er tydeligt at se, hvordan Tom Jensen og andre danske antiwokesters henter antiwokeanekdoter, mærkesager og retorik i USA. Det er dybt bekymrende. Og det er især bekymrende at se, hvordan danske meningsdannere, politikere og debattører lader sig forføre af denne hadefulde og aggressive antiwokeness, som ofte baserer sig på myter, misforståelser, forkert journalistik og propaganda.

… Ud over de mange undervisningsforbud har den årtier lange kamp imod fri abort fået fornyet energi fra normaliseringen af antiwokeness. At danske politikere og medier søger at importere den antiwokeness, der er blevet en spydspids i republikanernes forsøg på at demontere demokratiet, er stærkt foruroligende.

… I Danmark er begreber som identitetspolitik og wokeness ligeledes blevet fastfrosset som noget overvejende negativt. Men her er det i højere grad et resultat af skæv mediedækning end af effektiv højrefløjspropaganda.

… Den skæve mediedækning skaber også et billede af wokeness som noget, der per definition ikke bør tages seriøst. Men latterliggørelsen kan have alvorlige konsekvenser.

Som vi ser i USA tjener denne dynamik højrefløjen, hvor udgrænsningen af kampen for mere lighed har banet vejen for angreb på minoriteters rettigheder såvel som forbud mod viden og undervisning om samfundets uligheder. … den antiwokeness, der er blevet en integreret del af den konservative bevægelses illiberale skred.

Den danske offentlighed fortjener en retvisende dækning og debat om disse vigtige emner, så den dominerende antiwokeness ikke ligesom i USA udvikler sig i en totalitær retning.”

Spilleregler jf. Dennis Nørmark og Vincent F. Hendricks, set på Højskolebladet.dk.

1. Et synspunkts rigtighed eller urigtighed er uafhængigt af, hvem der har det – køn, etnicitet, hudfarve, seksualitet giver ikke dig en særlig ret til ikke at blive anfægtet på dine holdninger

2. Du må være fordomsfri nysgerrig på intentionen i ytringer, du bliver såret af

3. Du er forpligtet på at prøve at forstå, hvad din modstander mener – ikke på at være enig

4. Hvis dine følelser bliver såret af det, de andre mener, er det dig, der skal forlade samtalen, hvis den skal forlades – og ikke dem, der har såret dig

5. De andres følelser skal stadig anerkendes

6. Man må ikke udelukke synspunkter fra fællesskabet

7. Det kræver samarbejde at være uenige om noget

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/127114/trackback

18 Comments »

 1. Begrebet er jo skamredet af begge sider til ukendelighed. Jeg er ret sikker på, at de første sorte i USA der brugte slangudtrykket ’stay woke’ ikke havde hele paletten med af de identitets problematikker der indgår i woke og wokeness idag. Og fra den anden side bliver begrebet idag associeret med alt hvad der af andre opfattes som krænkende, men glemmer fuldstændigt i den kontekst, at de selv er yderst vågne/woke når de selv forarges/krænkes.

  Jeg havde diskussionen med Rasmus Jarlov der mente, at begrebet er uforanderligt, men efter en af Jarlovs og Søren Pinds ophedede debatter på de sociale medier hvor beskyldningerne og skældsdordene fløj frem og tilbage til stor forargelse, vrede og nedladenhed hos dem begge, gav Jarlov mig alligevel ret så langt, at når ens egen identitet nedgøres udover sine egne grænser, så er der kun to muligheder blokering eller genmæle der meget vel går over modpartens grænser.

  Derfor er begrebet udvandet og ubrugeligt idag, for hvergang den ene part udvider eller begrænser definitionen på hvad der er woke eller wokeness vil modparten med samme argumenter kunne gøre det modsatte fordi begrebet idag er blevet individualiseret i takt med, at det har flyttet sig udover det sandsynligvis ikke særligt inkluderende fællesskab der i sin tid introducerede det. Når det er åbenlyst, at begrebet woke/wokeness ikke er uforanderligt er det samme selvfølgelig tilfældet med antiwoke der ligeledes udvandes. Højst sandsynligt vil eksv en del af de tidlige woke grupper idag være særdeles antiwoke overfor de woke grupper vi ser idag.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. juni 2022 @ 01:08

 2. Genlæs:

  “…den såkaldte motte-and-bailey-doktrin. På dansk kunne vi kalde det for den dobbelte dagsordens teknik. Kort sagt går det ud på, at i medvind, i situationer uden kritisk modspil, arbejder identitetspolitikerne naturligt for deres radikale dagsordener. Når nogen imidlertid kritiserer, slår de over i en defensiv taktik, hvor deres dagsorden forekommer som noget, som nærmest alle er enige i (f.eks. at kvinder, sorte og bøsser også er mennesker og skal have rettigheder).”

  http://www.uriasposten.net/archives/112658

  Kommentar by BE — 22. juni 2022 @ 01:14

 3. “Det er tydeligt at se, hvordan Tom Jensen og andre danske antiwokesters henter antiwokeanekdoter, mærkesager og retorik i USA.”

  Tom Jensen har netop gjort sit til, at gøre woke antiwoke debatten selvmodsigende. Chefredaktøren sætter på den ene side i flere artikler og debatter lighedstegn mellem woke og normkritik, altså at få mennesker kræver, at alle andre underkaster sig mindretallets normer, men på den anden side bliver Tom Jensen pludselig normkritisk og kalder til kamp imod journalistikken på andre medier, der ikke lever op til Tom Jensens egne konstruerede normer på det område, som netop kun få støtter og kræver.

  Endnu mere selvmodsigende, woke facepalm agtigt, bliver det så, når Tom Jensen forbeholder sig retten til identitetspolitiske normer for journalistik, men vil fratage andre og flertallets samme privilegier og samme holdning har han i en vis udstrækning til mediestøtte. Tom Jensen mener så selv, at han ikke selv er identitetspolitisk hvilket er ret selvmodsigende og nærmest komisk, når man er chefredaktør for en erklæret identitetspolitisk avis. Ydermere gør han flittigt brug af den cancelculture han selv kritiserer, når han møder modstand fra dem han troede var kampfæller, hvilket er point-on tidstypisk for wokeisme idag.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. juni 2022 @ 03:18

 4. ytringsfrihed
  Puk Damsgaard rapporterer fra Afghanistan taleban-land, hvor piger og kvinder ikke må uddanne sig eller sidde på forsædet i bilerne.

  Herhjemme sidder en masse Folketingsmedlemmer, røde som blå, og indskrænker danskeres ytringsfrihed, mens de importerer flere fremmede, som i mere eller mindre grad støtter et talebanlignende regime.

  Kommentar by k.m. — 22. juni 2022 @ 07:00

 5. Der er kommet en helt ny video på youtube, (kræver login) fra en udendørs swimmingpool i Berlin.
  Ikke-tyske sikkerhedsvagter i hvid T-shirt med teksten BBS sicherheit er i slåskamp med ikke-tyske badegæster – Det ligner er scene fra Beirut
  https://www.youtube.com/watch?v=ik-IRgVgPiE

  Kommentar by k.m. — 22. juni 2022 @ 07:20

 6. https://www.youtube.com/watch?v=fWZZ6RaE5XE
  Protesters chant in support of Stalin & communist leaders at huge left-wing London march

  Kommentar by k.m. — 22. juni 2022 @ 07:27

 7. Enig med de moralske teser i den sammenhæng, som beskrevet fra Høkolebladet.

  Jeg foretrækker nu Hipperne frem for wokerne. Rundkreds med bongotromme og guitar i rytmisk selvhøjtidelig meditation i naturen:-) :-) :-).
  Youtube : DAD- i love my hair. :-) :-) :-).

  Kommentar by Michael Unna — 22. juni 2022 @ 07:29

 8. ‘Woke’ er på engelsk datid af verbet ‘wake’, altså verbet vække.
  Ordet ‘woke’ som substantiv kan så oversættes til en ‘opvakt’ eller opvækket’.
  I Danmark er det en gammel vending. Grundtvig gjorde de danske bønder ‘opvakte’, således at de på kristen national grund blev deres kristne danske kultur bevidst.
  Derfor – i Danmark er det grundtvigianere, som er ‘woke’. I angelsaksisk kultur betyder ‘woke’ som substantiv mere i retning af “kugleskørt virrehoved”.

  Kommentar by Gustav Jensen — 22. juni 2022 @ 08:00

 9. Danmark når lige akkurat at komme med på woke-vognen før hjulene falder af.

  Last week, Kraken CEO Jesse Powell became the latest executive to say he has had enough. He invited employees who felt “triggered” by controversial ideas to accept a severance package and leave the company.

  “Suddenly, nobody has any interest in this anymore, and companies are responding accordingly and starting to drop ‘woke,’” said Scott Shepard, director at the National Center for Public Policy Research. “I don’t think this is the end of woke, I don’t even think it’s the beginning of the end, but to borrow from Mr. Churchill, I do think it might be the end of the beginning.”

  https://www.amren.com/news/2022/06/ceos-start-to-push-back-against-woke-employee-bullying/

  Kommentar by Felix Krull — 22. juni 2022 @ 10:04

 10. Kommentar by Gustav Jensen — 22. juni 2022 @ 08:00

  “I angelsaksisk kultur betyder ‘woke’ som substantiv mere i retning af “kugleskørt virrehoved”.”

  Kan du uddybe det? Jeg vil mene, at ordet ‘woke’ i angelsaksisk kontekst som substantiv henviser til et efterspil og måske endda et ceremonielt efterspil med hedenske aner. Men ordet woke og begrebet “woke” er to helt forskellige størrelser hvorimod verbet wake ikke har samme normative uoverensstemmelser mellem begrebet og ordet samt brugen af det.

  Der er en del gensidig postyr i UK om hvorvidt det er retvisende, at bruge begreber opstået som ikke britisk slang, udover “woke” kan her nævnes “snowflake” “alt right” og lign., fordi britterne er mere konservative i hvordan de bruger normative og deskriptive ytringer, så de må ofte slå knuder på sig selv og tilføjer ‘The so-called’ woke, alt right, snowflakes osv betydende, at man for og imod egentlig ikke anerkender begreberne beskrevet retvisende af ordene. Briternes indre konflikt med angelsaksisk kultur spejler faktisk meget godt dette.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. juni 2022 @ 10:15

 11. “Woke” er kode for et uendeligt had imod Hvide, normalt-seksuelle mennesker og alt hvad Hvide normal-seksuelle mennesker har skabt i form af Vestlig civilisation og funktionelle Hvide nationer.

  De “woke” vil fortsætte deres hadefulde angreb indtil den sidste Hvide mand er fængslet eller død.

  Kommentar by Peter Nielsen — 22. juni 2022 @ 10:31

 12. I rigtig gamle dage fortalte man molbohistorier.
  Så blev det Aarhushistorier.
  Nu har vi wokeness.

  Kommentar by Bastardo — 22. juni 2022 @ 10:36

 13. Verner Jensen — 22. juni 2022 @ 10:15.
  Min oversættelse er kuns min personlige mening.
  Slår man ‘wake’ eller ‘woke’ op på nettet, mødes man af en god del forklaringer. Mon ikke det er amerikansk journalistslang, hvis betydning nok skal være diffust. Mig bekendt findes der ingen officielt anerkendt definition og fred være med det.
  Der er mange gummielastiske ord og vendinger til i denne verden – det ligger i sprogets natur og er årsag til, at AI aldrig kan realiseres.

  Kommentar by Gustav Jensen — 22. juni 2022 @ 10:39

 14. Man skal ikke gå i dialog med Wokeness, bevægelsen forholder sig ikke til almindelig sund fornuft.

  Kommentar by KineserSnot — 22. juni 2022 @ 12:57

 15. KineserSnot — 22. juni 2022 @ 12:57:

  Præcis. Ved at prøve at debattere med dem, anerkender man, at de er værd at debattere med, hvilket de ikke er. De skal kun ignoreres, bekæmpes, udstilles, latterliggøres, ikke anerkendes.

  Kommentar by Peter Nielsen — 22. juni 2022 @ 19:42

 16. Åååh jaa. De kære Wokere, kunne lære meget af de gamle Hippier: Lad os hylde dem med noget meditativt musik (som siger noget om samfundet og såån), og nyde det i en rundkreds -til Sankt Hans bålet:
  youtube: Frank Zappa end the mothers of invension- who are the brain police? og Fugs- Ramses the second is dead my love. og sidst men ikke mindst- Im the urban spacemann-the bonzo dog dooh dah band.

  Kommentar by Michael Unna — 23. juni 2022 @ 09:29

 17. ÅÅÅh ja. De kære wokere (fra Hippietiden). Youtube: Frank Zappa- Who needs the peace Corps :-) :-)

  Kommentar by Michael Unna — 23. juni 2022 @ 09:45

 18. Den woke læderbøsse Jesper Steinmetz er gået totalt i selvsving, efter at Højesteret i USA i dag har stadfæstet afskaffelsen af fosterdrab a.k.a. abort.
  Steinmetz burde have været en plet på lagenet…

  Kommentar by Revisoren — 24. juni 2022 @ 19:08

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper