26. august 2004

Ja, alle ‘folk’ har ret til uafhængighed, men nationalstaterne er ukrænkelige – om ‘Oprør’

En hidtil ukendt venstreradikale forening Oprør er imod anti-terrorlovgivningen, og afholder på lørdag en støttefest for terrorist-organisationerne PFLP (Palæstina) og FARC (Columbia). Indsamlingen er ment som en provokation, og politiet møder forhåbentligt talstærkt op og smider overskuddet i kaffekassen.

Oprør henviser på en fremtrædende plads på deres hjemmeside til FNs overordnede traktatgrundlag, som taler om ‘folks’ ret til selvbestemmelse og uafhængighed. På sin vis har de jo ret. Alle har ifølge FN ret til uafhængighed og bestemmelse, men som ofte i FN-regi er formuleringerne vage og tvetydige. Det er de såmen også nødt til at være når FN-Chartret også pointerer at medlemstaterne er ukrænkelige, og således ikke kan deles imod ‘deres’ vilje. Så her må man spørge: Uafhængighed for hvem? – Har Livø, Himmerland eller andre danske områder ikke krav på samme såfremt ‘de’ ønskede det…

Her et citat fra (den demokratiske politiker) Daniel Patrick Moynihan, i hans uforlignelige gennemgang af problematikken specifikt relateret til den første Irak-krig i Pandaemonium. Ethnicity in International Politics:

The dilemma, if it is that, was graphically displayed in the Persian Gulf War of 1991. The Iraqi invasion of Kuwait the previous year produced an unprecedented international response. As nver before in history, international law was invoked and international organization in the United Nations Security Council set about its putative task of applying th U.N. Charter.

However, the moment Iraqi forces were expelled from Kuwait ethnic divisions within Iraq itself broke out into civil strife. Shi’ite Moslems rose against the sunni authorities in Baghdad and slaughter commenced in southern regions, including Karbalah, where Shi’ism began with the defeat and death of Husain, the Prophet’s grandson, in A.D. 680. In the North ethnic Kurds rose once again, and were once again driven into the mountains and across borders into Turkey and Iran, from whence they were driven back amidst great suffering. Now, however, the international community did not seem to know just what to do with its new found solidarity and activism. Resolution 688 (1991) was adopted stating that the security Council:

1. Condemns the repression of the Iraqi civilian population in many parts of Iraq, including most recently in Kurdish populated areas, the consequences of which threaten international peace and security in the region.

In this context the French began to talk about a ‘right of intervention’ arising from general principles of humanitarian law. Mario Bettati, professor of international law and former dean of the Law School, Université de Paris-Sud, wrote that ‘By passing Resolution 688 on April 5 [1991], the United Nations Security Council broke new ground in international laq, for the first time approving the right to interfere on humanitarian grounds in the hitherto sacrosanct internal affairs of member states.’ In fact, the Security Council found a way to subsume the particularism of internal ethnic conflict with the universalism of the Charter’s rules concerning breaches to international peace. Although article 2(7) states emphatically that ‘nothing contained in the present Charter shall authorize the United Nations to intervene in matters which are essentially within the domestic jurisdiction of any state,’ the Security Xouncil determined that the massive flow of Kurdish refugees over Iraq’s borders and into Turkey and Iran had created a ‘threat to peace’ and, therefore, justified further action by the Council under Chapter VII of the Charter. And, indeed, American and British forces were deployed in parts of Kurdistan, so called, along with U.N. relief workers. And yet when it was all over, Iraq was still in Saddam’s control. The Kurds were calling for self-determination… For are they not entitled to it under Article 1, Section 2 of the Charter? [s. 66ff]

Oploadet Kl. 09:36 af Kim Møller — Direkte linkEn kommentar

1 kommentar »

  1. Yep…Pandoras æske.

    Nogle af de rige norditalienere vil også gerne være fri for fattige syditalienere, så foreningen kunne passende sende en del af de indsamlede midler til Liga Nord.

    Kommentar by Sebastian — 26. august 2004 @ 16:07

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper