13. marts 2010

“… det handlende subjekt, blev strøget til fordel for passivkonstruktioner og lignende.”

Jeg har ikke tidligere set noget så præcist om lige netop dette emne. Lektor Michael Skovmand i forrige udgave af Weekendavisen – Pseudotransitiv: Krænkelsens grammatik (5/3-10; ikke online).

“Hvad vil det egentlig sige at ‘krænke’? Politikens Nudansk Ordbog definerer det som ‘at behandle nogen på en måde, som angriber deres værdighed eller følelser’. Man kan krænke folks rettigheder eller et lands suverænitet eller krænke nogen seksuelt.

Men hvad er det egentlig for et begreb? Lad os tage to eksempler: Vi skriver på tavlen: A) »Kurt krænker Ahmed«. Lad os sammenligne med en anden sætning: B) »Kurt slår Ahmed«. I begge tilfælde har vi tilsyneladende samme grammatiske struktur: et grundled – Kurt, et udsagnsled – krænker/slår, og et genstandsled – Ahmed.

Sætning B er oplagt såkaldt transitiv med et udsagnsled, der udtrykker en aktivitet udført af grundleddet Kurt over for genstandsleddet Ahmed. Men hvad med sætning A? Kurt behøver ikke at kende Ahmed, Kurt behøver ikke at have nogen intention om at krænke Ahmed, Kurt kan faktisk blive ganske overrasket over, at et eller andet, han har sagt eller gjort, faktisk har krænket Ahmed.

Udsagnsordet ‘at krænke’ er med andre ord ikke på linje med transitive verber, der udtrykker en handling udført af grundleddet over for genstandsleddet, såsom at spise, male, løfte og så videre. Det er en anden slags udsagnsord. Det er i familie med ord som ’skuffe’, ‘imponere’, og til dels ‘overraske’ og ‘glæde’.

Når »Peter skuffer sine forældre«, ligger der ikke nødvendigvis nogen hensigt i det fra Peters side; han bliver muligvis overrasket over deres reaktion; han havde måske ligefrem troet, at de ville blive glade og stolte over ham; eller måske havde han overhovedet ikke gjort sig nogle overvejelser om, hvordan de ville reagere. Ordene ‘krænke’, ’skuffe’, ‘imponere’ og så videre er med andre ord anderledes end ’slå, spise’ og så videre i forholdet mellem grundleddet og genstandsleddet. Det er nemlig genstandsleddet og ikke grundleddet, der er bestemmende for den handling, der ligger i udsagnsleddet. Kurt tegner en tegning, og Ahmed udtaler, at han føler sig krænket. Peter skifter eksempelvis studium, og forældrene føler sig skuffede.

Udsagnsord som ‘krænke’ eller ’skuffe’ kunne man kalde ‘pseudotransitiver’, fordi de overfladisk ligner udsagnsord som ’slå’ eller ’sparke’, men i virkeligheden bytter om på den, der handler, og den, der er genstand for handlingen.

I 1972 udgav professor Frands Mortensen sin berømte analyse af 22-Radioavisen, hvor han lancerede et nyt begreb: »agentiv-strygning«. Det handlede om, at agens, altså det handlende subjekt, blev strøget til fordel for passivkonstruktioner og lignende.

Det hed ikke, at »Amerikanerne har nedkastet napalmbomber over Vietnam«, men at »der er blevet nedkastet napalmbomber over Vietnam«. Det var en ‘ideologikritisk’ analyse, for den søgte at påvise, hvorledes 22-Radioavisen ved hjælp af agentivstrygninger søgte at sløre de faktiske ansvarsforhold og dermed fremstille begivenhederne som nærmest naturlige og uafvendelige, både i Vietnamkrigen og i (den kapitalistiske) verden i øvrigt.”

Via Snaphanen, der fortæller, at Radioavisen torsdag, betegnede en morder som værende ‘flugttruet’.

Oploadet Kl. 02:05 af Kim Møller — Direkte link21 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/12858/trackback

21 Comments »

 1. Denne ord analyse kan jeg godt lide.
  Altså! genstandsleddet muhammed, som bogstaveligt anvender udsagnsleddet slå, til virkelig i virkeligheden, at slå grundleddet Kurt.
  Det så sandt, så sandt.
  Ord er en herlig ting, som ytringsfriheden bør beskytte imod genstandslede! muhammedanere!

  Kommentar by li — 13. marts 2010 @ 02:55

 2. PS i sidste sætning mangler der IKKE et “d” i genstandsleddet!!

  Kommentar by li — 13. marts 2010 @ 03:00

 3. PPS politisk korrekt, som jeg jo er, så har jeg slet, slet ikke involveret navneordet økse, før sidste sætnings genstandsLEDE muhammedanere!
  Bare for lizzom at få ordene på plads!

  Kommentar by li — 13. marts 2010 @ 03:08

 4. Ak, søvnløs i city.. dejligt at læse Uriasposten.

  “Pseudotransitiver”. Det er totalt rammende. Det må være et jubel-ord for alle pædagoger, for det minder da totalt om pædagog-sprog.

  Eller måske skal de egentligt hedde Pseudopædagoger, for tilsyneladende er deres integrationspædagogik så uhyrlig elendig, at resultaterne simpelthen er meget mindre en NUL. Ha ha ha..

  Selvfølgelig er alle løgnere og fortiere, apologeter, socialister og folk ansat i DR, meget optaget af at opfinde kliche’er og eufemismer, vrøvleargumenter og kolbøtteudsagn, alt sammen for at mudre og intellektualisere det faktum, at Islam er ved at erobre vores land.

  Jeg tror socialisterne egentlig bare vil have fred. Fred for alt. Fred for at tænke, fred for at indse noget, fred til ensretning. Fred fra at kæmpe for noget som helst. Fred for al selvstændighed, så de kan sidde og se ligegyldigt og ydmygende TV, i et fuldstændigt følelseskoldt robotland, til de engang kommer i deres politisk korrekte krematorieovn og dertil følgende pap-urne.

  Socialisterne er simpelthen blevet udbrændte. Udbrændte af alt det selvmodsigende i deres egen ideologiske utopi. Tsk Tsk.

  Hvor er det synd for os andre, der skal trækkes med det.
  -www.afskaflicens.dk

  – Og endnu et point til Weekendavisen. Har man lov at håbe på lidt mere af den slags?

  Nu, hvor vi alle skal blive muslimer og EU slaver, ville det være dejligt med en manual om hvordan vi skal gebærde os i det nye diktatur. Lære at tæve vores koner og have sex med vores børn. Lære at betale bestikkelse alle vegne. Lære at se på hængninger af homoseksuelle og offentlige piskninger af systemkritikere. Altsammen uden at bryde sammen psykisk. Lære aldrig nogensinde mere at sige vores mening.

  Siden det gik op for mig hvad Politiken er for et firma, har jeg ikke købt en eneste bog fra deres forlag.

  Kommentar by Galdespreder — 13. marts 2010 @ 03:12

 5. Se et sjovt billede af den nye stormufti af København..

  http://www.erhvervsbladet.dk/erhvervsklima/leverandoer-snoed-koebenhavn-i-aar

  Kommentar by Galdespreder — 13. marts 2010 @ 03:53

 6. P.S. Det er da også tarveligt at Københavns kommune bliver behandlet på samme måde som Københavns kommune behandler sine ikke-kriminelle borgere!

  Man kan nok ikke tåle sin egen medicin, hva lille frankieboy?

  Kommentar by Galdespreder — 13. marts 2010 @ 03:56

 7. @ Galdespreder
  Så er det, jeg spørger mig selv, hvordan kan op til flere tusinde institutions leder overse fakturaer, der kræver 11kr for en liter mælk??
  Men lokumspapir kender de åbenbart prisen på ifølge en skole som uhæmmet har smidt penge ud af vinduet, for at kunne kaste skylden på Buch, DF , Regeringen, Tonen og div valgkamps emner!
  Hvor er deres ansvar for hæmningsløs pengeforbrug, uden ansvarligt at glo på udgifterne?!?
  De absolut uden for pædagogisk rækkevide, nå nej, de ER jo pædagoger!!

  Kommentar by li — 13. marts 2010 @ 04:20

 8. Der hersker en speciel fornemmelse for ord, og deres sammensætninger i de krænkedes bevidsthed, ører og kor.

  Det perspektiv og den vægt der tillægges krænkede og skuffede i ovennævnte eksempler er fine eksempler på problematikken.

  Her må jeg bede den ærede lærede læser foretage en rejse, en flytten sig til fantasiens verden, scene- en øvestund hos de krænkedes kor, der til tider minder om virkelighedens foreteelser, fuldkommen til forveksling:
  “…Hvem her synes ikke det er et frygteligt nederlag for forældre og forfædres afkom at være skuffet, og hvem her i koret vil ikke gøre næsten alt for at undgå krænkelser af enhver art. Ja, Jacob og Thøger, kom I bare frem med den, en undskyldning for krænkelser til efterkommere, hvad giver I mine damer og herer, er det ikke mageløst?…”.

  “Koret fortsætter øvelserne efter en kort pause hvor alle kan betragte vidunderet fra alle vinkler, det er nu engang skønt at være i kor, de krænkedes kor- naturligvis…”.

  Tak for i aften.

  Kommentar by Peter Buch — 13. marts 2010 @ 05:37

 9. lærede – skal være – lærde.

  Kommentar by Peter Buch — 13. marts 2010 @ 05:39

 10. Den artikel af Skovmand fik jeg sørme overset, så det er godt Uriasposten får den beskrevet.

  For det er rart der er folk derude der dissekerer denne afskyelige og vanvittige krænkelses-vej som visse er slået ind på.

  Hvis ikke det er fordi den faktisk er temmelig ødelæggende for retten til at skrive,tegne og udtale sig som man ønsker ville den være SÅ latterlig at den ville fremkalde stor moro !

  Men den er blevet til et våben fordi der er en lovgivning der tillader dette .

  Desuden er jeg vildt forundret over, at England tillader den slags “turisme” : at kunne sagsøge via London, uanset hvor vedkommende sagsøger stammer fra, andre landes borgere for bl.a. “krænkelser”, som f.eks. genoptrykning af MO-tegningerne og det vel at mærke i egne landes aviser og netsider.

  Det helt latterlige kommer når det drejer sig om diverse muslimer føler sig krænkede på vegne af MO og/eller Islam taget i betragtning, at ideologien islam er noget af det mest menneskefjendske og morderiske der har eksisteret i 1400 + år – og hvis meritter der findes læssevis af beviser for, hentet fra den virkelige verden.

  Hvem der med god grund kunne føle sig krænkede er/var de ikke-muslimer den islamiske adfærd er gået/gik ud over!

  Verden ville blive et bedre sted for mennesket – og mange dyr, da islam heller ikke ligefrem er kendt for sin omsorg for disse – uden denne rædsomme ideologi!

  Kommentar by Vivi Andersen — 13. marts 2010 @ 12:06

 11. Sådan Vivi. Du er i sandhed ren i hjerted.

  Kommentar by Henrik Hardrade — 13. marts 2010 @ 15:02

 12. Københavns Kommune giver støtte til ekstreme antifascister –
  Kommunen betaler det meste af huslejen i lokaler, som huser venstrefløjsgruppe, der ifølge PET begår overfald.

  http://politiken.dk/indland/article923653.ece

  Kommentar by WilliamJansen — 13. marts 2010 @ 23:39

 13. OT Angående det kære Sverige og alt det gode svenske (se Hodjas special om Sverige i dag) er her en lille spøjs film om Big Brother-staten Sverige. De er muligvis ikke selv helt klar over, hvor rammende filmen egentlig er.

  http://en.tackfilm.se/

  Jeg tror egentlig det er sådan Mona Stahlin og hendes venner gerne vil se sig selv. Jeg vil hermed gerne bestille en udgave af filmen med Mona S. i hovedrollen :D

  Hvis I kender filmen, så lad venligst være med at afsløre pointen, tak ;-)

  Kommentar by Bjovulf — 14. marts 2010 @ 00:26

 14. >8 Buch

  Sikke du kan. De krænkedes kor, kan nok også andet end at se sig krænkede, skal du se.

  Og hvad så?

  Hvis du føler din elitære og principfaste metode, er så meget mere sober end så mange andre, så kan du jo bare scrolle over? Så hvorfor gør du ikke det?

  Og hvad nytter din elitære og principfaste metode, når du bliver passet op på gaden af 3-4 mænd, der vil have dine ejendele og smadrer din røv i laser i dine fine bukser, hvis du gør modstand? Da er du ikke en skid mere end nogen anden.

  Jeg spørger mig selv igen og igen, hvordan vi overhovedet kan gennemføre noget som helst, når der er så meget illoyalitet i egne rækker med flueknepperi og nye dybe tallerkener. Der skal åbenbart flyde meget mere blod, før folk finder et eller andet fodslag og dropper deres fantastiske ego.

  Eliten fortsætter med at snerpe røven sammen, for at vi kan se den fra alle vinkler, inden eliten igen skrider ind på scenen med sin alvorligt løftede næse.

  Tak for din store ligegyldige indsats.

  Kommentar by Galdespreder — 14. marts 2010 @ 02:57

 15. Her er f.eks. en typisk DR-artikel, hvor journalisten har fjernet det handlende subjekt:

  “Dårlig økonomi førte til trusselsbreve” som bruges til at forklare, hvorfor 3 brødre forsøgte pengeafpresning og forberedte hjemmerøveri. Journalisten får samtidigt sneget en marxistisk holdning ind hos læseren om, at ‘fattigdom’ automatisk fører til berigelseskriminalitet.

  Men samtidig fremhæver journalisten et helt andet motiv for de 3 brødres kriminalitet: “Afsenderen af brevene foregav at være fra en del af verden, der gennem århundrede er blevet udnyttet af Vesten.”

  Her er det så en marxistisk indignation på vegne af en hel verdensdel, der gives som motiv. Journalisten forudsætter uden videre i sætningen, at der er en sådan del af verden, der gennem århundrede er blevet udnyttet af Vesten og som følge deraf har en stor vrede i dag. Og så må det jo være rigtigt.

  Samlet illustrerer artiklen gennem sine sætningskonstruktioner, hvordan journalisten har benyttet et banalt forsøg på berigelseskriminalitet til at lave sit eget lille kampskrift for solide, socialistiske holdninger. Læseren får journalistens holdninger ind under huden uden videre.

  Med den valgte journalistiske vinkling, siger det sig selv, at artiklen også er afetnificeret.

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/kriminalitet/2010/03/13/161545.htm

  Kommentar by traveler — 14. marts 2010 @ 06:32

 16. Galdespreder

  Hvor jeg forsøger at bruge fantasien til at beskrive en scene i det, jeg betegner som “de krænkedes kor”, og med få ord forsøge at udstille de krænkedes tåbelighed, opfatter du det åbenbart som følgen en elitær og principfast metode.

  Bevares. Opfat ting som du vil, men der var ikke herfra på nogen måde forsøgt andet end udstillen af krænkedes tåbelighed.

  Jeg skal forsøge at gøre sprog og vendinger anvendt endnu tydeligere fremover. Tak for hjælpen til det!

  Kommentar by Peter Buch — 14. marts 2010 @ 07:34

 17. http://politiken.dk/indland/article923653.ece

  Den yderliggående venstrefløjsgruppe Antifascistisk Aktion har fast adresse i lokaler på Nørrebro i København, hvor en stor del af huslejen bliver betalt af Københavns Kommune.
  […]
  Lokalerne bliver officielt udlejet til en forening, der kalder sig Foreningen af 1.1.1993, og som siden 2001 hvert år typisk har fået mellem 35.000 og 40.000 kroner i huslejetilskud af Københavns Kommune. Derudover har foreningen fået et årligt tilskud på omkring 5.000 kroner til forskellige aktiviteter – blandt andet debatarrangementer.

  At Københavns kommune støtter AFA og ungdomshuset stinker mere af råddenskab end de voldelige kommunister tilsammen…

  Kommentar by Anonym — 14. marts 2010 @ 09:45

 18. Det typiske er at muslimer ikke tåler kritik af deres religion, profet eller levevis. Men når kritik er bandlyst, er friheden ophævet, som det i vidt omfang er tilfældet i de muslimske lande, og som de muslimske lande bl.a. gennem FN forsøger at få gennemført også i Vesten.

  Muslimer synes ligefrem på udkig efter noget at blive krænket over. Man kan kalde dem krænkelsesparate. Det er åbenbart at hvis vi ikke må krænke, bestemmer de krænkelsesparate hvad man må sige og gøre.

  Når de krænkelsesparate har været heldige at finde noget at blive krænket af, får deres intimidering af os ny næring. Vi har svært ved at imødegå truslerne, da vi ikke selv er flokdyr. Derfor har folk i Vesten gang på gang givet efter for presset. Der er talrige eksempler på censur. Selv Rushdie forsøgte at behage muslimerne ved at trække en paperback-udgave af “De sataniske Vers” tilbage og erklære sig for muslim. Hurtigt indså han at det var et åndeligt selvmord, og at truslerne ikke ophørte af den grund.

  Kommentar by Niels P. — 14. marts 2010 @ 11:27

 19. @12

  http://en.tackfilm.se/?id=1268551759627RA77 :D

  “Big Sister is watching you!”

  Jeg mener, at kunne huske, at MS faktisk er blevet
  taget på fersk gerning for sortseeri for flere år siden,
  hvilket naturligvis bare gør videoen så meget bedre.

  Kommentar by Bjovulf — 14. marts 2010 @ 12:55

 20. Flere medier er gode til at sløre eller skjule det handlende subjekt. Undertiden omskrives historien, så det er umuligt at kende forskel på ofre og gerningsmænd. Et aktuelt eksempel herpå er fra Egypten, hvor Ritzau i går bragte en vildledende historie der i Politiken bærer overskriften “Kristne og muslimer støder sammen i Egypten”. http://politiken.dk/udland/article923276.ece (Andre danske medier har samme historie).
  Hvis man læser udenlandske medier, fx dette AP-telegram, http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2011340001_egypt14.html?syndication=rss får man en helt anden historie. Man skulle næste tro, det var en anden historie.

  Kommentar by Niels P. — 14. marts 2010 @ 17:11

 21. […] baggrund i en skelsættende kommentar af lektor Michael Skovmand (Pseudotransitiv: Krænkelsens grammatik, Weekendavisen 5.3.2010) har vi flere gange henledt opmærksomheden på et sprogligt fænomen i mainstreammedierne der […]

  Pingback by »Sandaben« « Snaphanen — 25. marts 2011 @ 01:36

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper