17. marts 2010

Flere fængslede giver mindre kriminalitet, men det er “… både dyrt og etisk betænkeligt”

Det kan ikke overraske danske kriminologer ikke mener strengere straffe er løsningen, men jeg troede egentligt de havde tungere argumenter. Deres bekymring for udgifterne ved flere fængsler virker yderst påtagede. Kriminologer kommenterer Time Magazines artikel i søndagens Jyllandsposten – Strengere straffe er dyre.

“Er hårdere straffe en løsning? I USA har en hård kurs over for kriminelle været en medvirkende årsag til, at kriminaliteten er reduceret siden begyndelsen af 1990′ erne, og en tilsvarende reduktion vil kunne opnås i Danmark, hvis samfundet vælger at bygge flere fængsler og indføre strengere straffe.

[… Professor Flemming Balvig …]

»Hvis vi sætter en meget stor del af befolkningen i fængsel, specielt de unge, der har mindre gode levevilkår, mindsker vi kriminaliteten. Det er indlysende. Man kan jo i princippet helt fjerne kriminalitet ved at sætte alle borgere i fængsel,« siger han.

[… Lektor Anette Storgaard …]

»Selvfølgelig kan man afholde folk fra at begå kriminalitet igen, hvis man sætter dem i livsvarigt fængsel eller den elektriske stol. Men der er ingen erfaring for, at en øgning af strafniveauet betyder, at flere afstår fra en forbrydelse. Det er vanskeligt at forestille sig en person, der i et slagsmål foretager en nøgtern overvejelse af, hvor hård straf han får, hvis han slår mere eller mindre hårdt. Ud fra en samfundsmæssig betragtning er det både dyrt og etisk betænkeligt f. eks. at følge det amerikanske “three strikes and you’re out”-princip.

Hvis vi sender mennesker i fængsel i lang tid uden hensyn til deres alder og livssituation, taber vi mange gode liv og samfundsborgere på gulvet,« siger Anette Storgaard.

Flemming Balvig forklarer, at man i 1990′ erne undersøgte, hvad der ville ske, hvis vi i Danmark fordoblede straffene for vold.

»Man kom frem til, at det ville spare nogle voldstilfælde, fordi flere kom ind at sidde, men beregningen viste også, at… det er en ekstrem dyr metode at forebygge kriminalitet på.«

[…]

Men kan vi da slet ikke lære noget af et land, hvis kriminalitet er styrtdykket?

»Nej, det er ikke ret meget. De kan snarere lære noget af os,« siger Flemming Balvig…”

Oploadet Kl. 05:05 af Kim Møller — Direkte link10 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/12940/trackback

10 Comments »

 1. “Man kan jo i princippet helt fjerne kriminalitet ved at sætte alle borgere i fængsel,« siger han.”

  Kan man det?

  Man er skuffet. Han kunne have søgt en anden og mere kulturradikal vej, nemlig den at alle forbrydelser lovligøres, og vupti der er ikke mere kriminalitet.

  “Hvis vi sender mennesker i fængsel i lang tid uden hensyn til deres alder og livssituation, taber vi mange gode liv og samfundsborgere på gulvet,« siger Anette Storgaard.”

  Ikke et ord om ofrene, om lov og orden, og oprejsning til de forurettede. På det punkt skuffer den moderne tids nihilister ikke. Der er der behnadlersamfundet “lever”.

  Kommentar by DanskeriTN — 17. marts 2010 @ 06:23

 2. De tænker sgu kun på at redde deres egne job..

  Kommentar by Martin — 17. marts 2010 @ 07:02

 3. Journalisten har bevidst vinklet historien.

  Baldvig siger selv i sit undervisningsmateriale, at frihedsberøvelse af en masse gode grund sammen med andre straffe er både gode og nødvendige for at sikre retssamfundet for de lovlydige.

  Ikke desto mindre danser både ham og trunten fra Aalborg efter den journalistiske pibe, hvor fokus IGEN-IGEN er på gerningsmanden frem for offer og samfund.

  Om gerningsmanden lærer af sin straf om det så er bøde, samfundstjeneste eller frihedsberøvelse er ret langt nede på listen over prioriteter, cirka nummer 4 eller 5. Såfremt han ikke gør det, er det jo ham selv der bærer ansvaret.

  Som Frk Helle viste os i sidste uge kan alle og enhver jo snildt få 12-15 udbetalt om måneden fra det offentlige. Der er ingen gyldig undskyldning for kriminalitet idag og i særdeleshed ikke berigelseskriminalitet.

  Kæden ryger dog helt af her for Blekingegade-apologeten Baldvig her, hvor han både udelader de socio-økonomiske forbehold som ellers begrunder hans fængselsmodstand ovenfor og decideret lyver om den amerikanske kriminalitetsudvikling

  “… »Forholdene for de løsladte er dårlige i USA, og med en stigende arbejdsløshed er det stort set umuligt for mange at skaffe sig en god lovlydig tilværelse. I dette perspektiv er det ikke usandsynligt, at den opnåede gevinst kommer til at ramme amerikanerne i baghovedet.«

  Men kan vi da slet ikke lære noget af et land, hvis kriminalitet er styrtdykket?

  »Nej, det er ikke ret meget. De kan snarere lære noget af os,« siger Flemming Balvig og understreger, at USA og Danmark er svært sammenlignelige lande.

  »Et samfund kan kun bruge en vis mængde ressourcer på fængsler, og det viser sig også nu i USA. Amerikanerne har fra begyndelsen af deres indsats haft et højere kriminalitetsniveau end i Danmark. Det er nu faldet, men det er ikke faldet ned til dansk niveau. Til trods for at de har 10 gange så mange fængsler og betydelig hårdere straffe, har de stadig mere alvorlig kriminalitet, end vi har i Danmark, hvor vi forsøger at forebygge kriminalitet.«…”

  I Danmark har det åbenbart stor betydning at der er mange “svage” unge, imens det i skræmmebilledet USA helt ignoreres at man ikke bare kan hæve 15.000 i kontanthjælp og så førtidspension og til sidst bare sidde i klubværelset og spille playstation hele dagen – I USA skal der altså knækkes villaer, sælges dope og rulles uskyldige på gaden for at få mad på bordet.

  At det er samfundets skyld at arbejsgivere ikke vil tiltro deres forretning og opsparede investering i hænderne på nyligt løsladte røvere, ja det er jo en latterlig betragtning der skriger til himlen.

  Jo vidst har folk fortjent en chance. Nu hvor vi har masser af offentlige støtteordninger kunne prøveløsladte uden job passende betale tilbage ved at male skoler og plejehjem og gøre det offentlige miljø rent.

  Kommentar by DaLi — 17. marts 2010 @ 09:56

 4. “Det er vanskeligt at forestille sig en person, der i et slagsmål foretager en nøgtern overvejelse af, hvor hård straf han får, hvis han slår mere eller mindre hårdt”

  Ja, men
  1. det kan være han tænker sig bedre om, INDEN han overfalder en anden
  2. Det kan være hans venner i endnu højere grad gør noget for at holde ham tilbage, hvis det ved hvor meget det koster ham

  “det er en ekstrem dyr metode at forebygge kriminalitet på.«”

  Ja, men så lav fængslerne billigere. Privatiser, eller udliciter dem til lavprislande. Det er garanteret billigere i Thailand.

  Kommentar by Paul Pringles — 17. marts 2010 @ 11:57

 5. Jamen kriminalitet ER dyr.

  En narkoman skal have sit daglig fix til 3000(?) kroner. Han tager ud i et øde villakvarter hvor alle er på arbejde, og børnene i institution. Han smadrer termoruden i haven, og tager værdigenstande for 20-30.000 kroner.Lyder det af meget? Prøv at regne ud hvad det koster hvis nogen tager din taske, det løber ret hurtigt op i 8-9000 kroner: Mobil, penge, kørekort, pas, sygesikringskort, måske en PDA, den GPS du tog med ud af bilen, måske en laptop. Det sælger han til sin hæler, og får 3000 kr, som bruges på et skud heroin der koster en flad 10’er.

  Der forsvandt for 25.000 kr isenkram, der skal en ny rude i – 7.000 kr, politirapport, administration, nyanskaffelser, misbrug af ID papirerne. Passet sælges i Mogadishu og skaffer endnu en somalier til Danmark. Det koster samfundet små 40.000 kroner at skaffe vedkommende et fix til en 10’er. Plus naturligvis utallige millioner til ham med det falske pas. Hvor smart er det lige?

  Et flok dumme muslinske drønnerter – “unge” – overfalder en skolepige på vej hjem i s-toget. De snupper hendes iPod, jakke, og småpengene, i alt måske værdier for 5000 kr. Igen, politirapport, lægeattest fra skadestuen, administration af forsikringssagen, genanskaffelser. Pigen er blevet hunderæd for at gå i skole, og skal transporteres med bil eller taxa hver dag, måske have lidt professionel hjælp til 1500 kr i timen i en periode.

  Hvis nu i hvertfald de sidstnævnte fik med hammeren første gang, så tror jeg problemet ville mindskes drastisk. Selvfølgelig helbredes ingen for herrefolksmentalitet i fængslet, men som en bonus laver de ikke ulykker så længe de er spærret inde.

  Kommentar by PeterK — 17. marts 2010 @ 19:37

 6. #5, Peter K: “… men som en bonus laver de ikke ulykker så længe de er spærret inde.”

  Så skal der lige strammes lidt op på de interne regler. Temmelig meget faktisk. Ikke noget med halal-regler i køkkenet. Og ingen imamer!!

  Ellers rammer du hovedet på sømmet. Det fix til en 10’er koster os andre ufattelige summer i den sidste ende.

  Og hvad med alle de påsatte brande? Meget dyrt!

  Helt klart billigere at bure aberne inde (i et privatejet russisk fængsel f.eks.) Og så er vi andre fri for dem så længe.

  Kommentar by Peter R — 17. marts 2010 @ 20:26

 7. Enig med ovenstående og til 4.Paul Pringles: helt enig – godt forslag. Jeg har selv engang foreslået Søren Espersen, DF, at vi lejede nogle tidligere sibiriske fangelejre, hvor der nu er stor arbejdsløshed og sendte “de negativt stærke fanger” derover til afsoning. Der er højt kvalificeret personale til rådighed til 1/10 af lønomkostningen i DK og det vil være en kærkommen opgave for de arbejdsløse derovre? Det var ikke noget DF fandt opportunt at fremføre, fik jeg som svar og det er sikkert rigtigt at DR-Politiken-Information osv ville gå bananas. Men hvorfor egentlig ikke? De muslimske kriminelle kunne afsone i f.eks Mali til 1/20 – noget som FN har benyttet sig af til dømte krigsforbrydere. Balvig osv er jo blot en dominerende dansk skole indenfor kriminologien. Den anden skole modbeviser dogmet: “Straf hjælper jo ikke!” med modspørgsmålet: “Hvormange henrettede er det nu lige, der recidiverer?”

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 17. marts 2010 @ 20:49

 8. Det kriminel-juridiske kompleks for fuld udblæsning!

  Kommentar by Slyrgraff — 17. marts 2010 @ 22:18

 9. Løsningen er udvisninger/inddragelse af evt. statsborgerskab. Det forekommer så sindssygt at man kan slippe godt fra så grov forbrydelse som et gaderøveri er.
  Hvis vi virkelig ville kunne vi, over nat, sætte en brat stopper for muhamedanernes hærgen. Udvisning frygter de nemlig.

  Kommentar by Danskeren — 18. marts 2010 @ 02:41

 10. PS.som sagt i 7. “Jeg har selv engang foreslået Søren Espersen, DF, at vi lejede nogle tidligere sibiriske fangelejre, hvor der nu er stor arbejdsløshed og sendte “de negativt stærke fanger” derover til afsoning. Der er højt kvalificeret personale til rådighed til 1/10 af lønomkostningen i DK og det vil være en kærkommen opgave for de arbejdsløse derovre?” jeg fremførte yderligere overfor Søren Espersen, at det måtte være noget han kunne få de tidligere kommunister i Socialistisk Folkeparti og Enehdslisten med på: En håndsrækning til de nu økonomisk ramte tidliger kammerater i Sovjet – en slags tak for Sovjets skibsordrer på danske værfter i sin tid. Men Søren Espersen var alligeveel konsekvent i sin afvisning. Det havde måske været en smart måde at lokke Villy til at fedte sig ind i sin fortid?

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 19. marts 2010 @ 19:57

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper