7. september 2004

Islamiske terrorister myrder børn i russisk provins- Vibeke Sperling før og nu

I fredags måtte TV2 Østjylland aflyse live-transmissionen af et Festuge-happening, med den sigende titel tre minutter i kærlighed for i en ekstraordinær nyhedsudsendelse at berette om endnu et terrorangreb i Rusland. Op imod fire hundrede døde, heraf (formentligt) langt over halvdelen børn. Efterfølgende har der været beretninger om voldtægt, meningsløse drab, og udpræget brutalitet blandt de op imod imod 4o gidseltagere hvoraf der ifølge de seneste efterretninger er flere arabere end tjetjenere.

Vibeke Sperling, tidligere Moskva-korrespondent for DR – nu Politiken, der systematisk og vedholdende har kæmpet for ‘den tjetjenske sag’ med hård kritik af Putin – for ikke at sige den post-kommunistiske russiske virkelighed, var således selvskrevet til at blive dagens gæst i mandagens tidlige TV-avis (7.00), og hvad var det så hendes vurdering:

“Jeg tror ikke det er religiøse konflikter der er de mest alvorlige…”

[Adspurgt: Du mener at Putin faktisk kunne have forhindret dette gidseldrama – hvorfor?]

“Jamen, vi så jo i Moskva den første september, at den dag hvor skolerne åbnede og dramaet fandt sted. At alle skoler i Moskva var under stærk beskyttelse, og forinden på de fleste skoler havde der været bombehunde inde, og man havde undersøgt skolerne. Hvorfor gjorde man ikke det i Kaukasus?

Sent mandag kunne man så høre en af gidseltagerne sværge ved Allah mens han fortalte at han af sin leder havde fået at vide at terrorangrebet kom på ordre fra Basajev. I ved den tjetjenske terrorist venstrefløjen under den Tjetjenske Verdenskongres i København i 2002 betragtede som legitim leder af det tjetjenske folk. Det må dog retfærdigvis siges at der ikke herskede konsensus [eks. Har Danmark fængslet USA’s mand…]

Nuvel. Fra arkiverne:

Baarder-Meinhof-gruppen kan og skal naturligvis forsvares over for borgerlig, men en tilbundsgående diskussion indadtil af sabotageaktioner – af problematikken omkring legalitet-illegalitet er en forudsætning for, at den danske venstrefløj kan tage ved lære af f.eks. den tyske venstrefløjs erfaringer… De fleste af os er parate til at blæse en lang række virksomheder i luften, for vi har snakket så længe, men vi har åbenbart ikke snakket længe nok og godt nok. Det må være vores opgave at hjælpe med at få arbejderne og arbejdernes kommende parti til at give startskuddet til åbning af fronten…” [Vibeke Sperling, Politisk Revy, 1972]

Opdate 7/9-04: Hun var også hidkaldt som ekspert i Horisont, hvor debatten som sædvanligt fokuserede på Putin – fremfor den ‘moderate’ tjetjenske befolknings reaktion – for nu at blive i Sperlings terminologi. Hun mente det var ‘absolut nødvendig’ med ‘mere pres udefra’ – gæt selv hvem mod.

Oploadet Kl. 10:02 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper