13. juni 2010

Bo Bjørnvig om skønlitterære forfatter, der “er idioter politisk set”

Bo Bjørnvig får ikke nævnt kommunisten Stieg Larsson, men der er masser af rødrabiate svenske forfattere af tage af. Kommentar i Weekendavisen – Gøg og Gokke: Macho -humanisme.

“På et vist tidspunkt fristes man som bogelsker til at opgive at bedømme forfattere politisk. For der er alt for mange gode af slagsen, som er idioter politisk set. Som Jan Guillou og Henning Mankell.

Mankell er glødende maoist og tilhænger af Mugabe, der har kørt Zimbabwe i sænk. I den netop viste tv-serie Talismanen har manuskriptforfatterne Guillou og Mankell skrevet sig selv ind i handlingen, hvor de optræder som sig selv, og i en længere værtshus-scene forklarer Mankell en ivrigt nikkende Guillou, hvilken prægtig fyr Mugabe er, og hvilken uretfærdig hetz han er udsat for fra den vestlige presses side.

I en af sine sidste romaner, Kineseren, begræder Mankell, at Kina har svigtet Maos idealer om solidaritet og andet godt og betrådt kapitalismens vej. Man skulle tro, at det trods alt ville falde anmelderne for brystet, men de tager det forbløffende roligt. Nok ud fra ovenstående idé om, at det ikke bør lægges gode forfattere til last, at de er politiske idioter.

Som Jyllands-Postens solskinsanmelder Lars Ole Sauerberg konkluderer i sin anmeldelse af Kineseren: »Mankell lægger gennem de personer, vi formodes at sympatisere med, ikke skjul på, at Den Kinesiske Folkerepublik styret af kommunistpartiet stadig bør følge den maoistiske linje … Det kan godt være, at der er lidt 1970’er-sværmer over Mankell, og at han undertiden prædiker politik lidt rigeligt. Men han kan skrive, så de fleste andre nordiske spændingsforfattere må føle sig hensat til amatørernes rækker, og han kan komponere en spændingshistorie, så 500 sider ikke føles at være en side for meget.«

Berlingskes Mette Strømfeldt er ikke så positiv, men også hun bruger den æstetiske målestok: »Det ender med at være så dræbende kedeligt, at man hverken orker at tage stilling til Mankells provokerende historie om en ny form for kolonialisme eller hans udlægning af Maos tanker.«

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/15403/trackback

16 Comments »

 1. Skammeligt, at disse skandinaviske kommunistidioter og deres litterære pladder fortsat nyder fremme, ikke bare på hjemmebanen, men over store dele af verden.

  Mankell, Guillou og (post mortem) Larsson skulle sammen med Hanne Vibeke Holst og sidste århundredes danske topidiotlitteraturfabrikant K. Rifbjerg sendes på 6 måneders pengeløst, navnløst arbejdsophold i Zimbabwe eller Nordkorea.

  Kommentar by Crass Børsting — 13. juni 2010 @ 18:24

 2. Crass Børsting
  Helt enig.
  Som du kan skrive det!
  :-)

  Kommentar by boppo — 13. juni 2010 @ 18:52

 3. Vores hjemlige Erik Clausen har også en snert af det, i hans forhåbentlig sidste film får vi også mere åbenlyst end tidligere prædiket hans socialistiske holdninger. Det er måske selve formålet med filmen som derudover er usædvanlig tynd og stereotyp. Nå, men en bekendt havde foræret os billetter så jeg så pligtskyldigst filmen, og gik hjem med et indtryk af hvor museumsagtig Clausens folkelige socialisme virker idag.

  Kommentar by Jens Hansen — 13. juni 2010 @ 19:59

 4. Er det ikke bare medierne, som fremhæver disse ligegyldige forfattere på bekostning af genierne? Om ikke andet, så er det godt, at der er en masse klassikere, man i stedet kan kaste sig over.

  Kommentar by Lars H — 13. juni 2010 @ 21:53

 5. Erik Clausen må gerne gå på pension,Jens
  Han er ikke kun en rød nar,men hans film er også
  pinlige dårlige

  ” Midt Om Natten” var OK,men det var også Balling der lavede den :-)
  De Røde siger han er noget af det mest danske vi har

  Hvad er der særlig dansk ved ham??

  Kommentar by POP — 13. juni 2010 @ 22:34

 6. Så lige i deadline2.sektion, at Philip Pullman har skrevet en ny bog, som lige er kommet på dansk. -Glæder mig.

  Kommentar by Nielsen — 13. juni 2010 @ 23:54

 7. Den feterede skuespilforfatter George Bernhard Shaw, hvis stykke My Fair Lady med med stor glæde for kasseapparatet sættes op med jævne mellemrum var, i forfærdende grad racist og fascist. Hans berømte essay fra 1938 har titlen, “Diktatorer – lad os få flere af dem.” I en tale 4. marts 1940 sagde han:
  “Vi bør være forpligtede til at dræbe rigtig mange mennesker, som vi nu lader leve, og lade rigtig mange mennesker som vi for tiden slår ihjel leve. Vi skal gøre os fri for alle forbehold om dødsstraf. ….Som en del af racehygiejnepolitik vil vi endelig have lov til udbredt brug af giftgaskamre. Rigtig mange mennesker ville skulle fjernes fra eksistensen blot fordi de spilder andre menneskers tid med at passe dem.”

  En forfatter som Rudyard Kipling er til gengæld under konstant angreb fra venstrefløjen, fordi han hyldede Vestens kultur og værdier fremfor det han havde betragtet i Indien og andre steder.

  Udover det, hvem orker at se flere svenske krimiserier eller læse svensk kriminallitteratur? Mæthedsgrænsen er overskredet, nu er det kvalmende.

  Kommentar by synopsis-olsen — 14. juni 2010 @ 08:15

 8. Mens I æder alt råt der skrives på denne blog. Lad dog være med at læse de forfattere hvis I mener de er så dårlige.

  Kommentar by Michael Larsen — 14. juni 2010 @ 08:37

 9. Nielsen

  Øj du ser deadline, er det ikke på hadekanalen, jeg troede ikke at I her inde brugte DR.
  Man kan forundreres

  Kommentar by Michael Larsen — 14. juni 2010 @ 08:39

 10. 8 og 9 Michael Larsen
  Du taler til hvem?
  Ifølge chart.dk er der på denne blog mere end 3.600 besøgende gennemsnitligt pr. dag.
  Måske du skulle revidere dine forudindtagede meninger en smule!

  Kommentar by boppo — 14. juni 2010 @ 10:55

 11. Boppo du anonyme, efter at have været her hverdag er og 95% har et hadegen som er helt vildt, bare se denne kommentar som du applaudere.

  1.Skammeligt, at disse skandinaviske kommunistidioter og deres litterære pladder fortsat nyder fremme, ikke bare på hjemmebanen, men over store dele af verden.

  Mankell, Guillou og (post mortem) Larsson skulle sammen med Hanne Vibeke Holst og sidste århundredes danske topidiotlitteraturfabrikant K. Rifbjerg sendes på 6 måneders pengeløst, navnløst arbejdsophold i Zimbabwe eller Nordkorea.

  Kommentar af Crass Børsting — søndag 13. juni 2010 @ 18:24

  2.Crass Børsting
  Helt enig.
  Som du kan skrive det!

  Kommentar af boppo — søndag 13. juni 2010 @

  Kommentar by Michael Larsen — 14. juni 2010 @ 13:11

 12. 11 Michael Larsen

  Hvad er dit problem med, at jeg skriver under alias? Er det bedre at kalde sig Michael Larsen?

  Crass Børstings kommentar er i mine øjne morsom, men det kræver nok lidt humor for at kunne se det.

  Jeg læser de nævnte forfattere bortset fra Klaus Rifbjerg og Hanne Vibeke Holst, som giver mig røde knopper, samt eksempelvis afdøde røde Hans Scherfig, Hans Kirk, Martin Andersen Nexø, Maj Sjöwall og Per Wahlöö med stor fornøjelse.
  Alle burde de dog have/have haft en stroppetur i et socialistisk land, for det er pinligt, at afdøde og nulevende forfattere kan/kunne se op til socialisme. Når jeg siger stroppetur, mener jeg virkelig en stroppetur og ikke en tur med potemkins kulisser.
  Det fratager dem dog ikke deres litterære talent, at de er/var politisk fantaster.

  Hvorfor mener du, at man har et hadegen, fordi man kritiserer forfattere?
  Det hører ligesom med til demokratiet, at man kan kritisere forfattere, religioner, politikere, journalister osv. Det kan man som bekendt ikke i socialistiske diktaturlande.

  Ovennævnte forfattere fatter/fattede det ikke, selv om de er forfattere.
  Det sidste var en morsomhed.

  Kommentar by boppo — 14. juni 2010 @ 16:52

 13. Hvis du prøver ihærdigt nok Michael Larsen, på at lære at skrive, skal det nok lykkes for dig en dag. Op med humøret.

  Kommentar by Nielsen — 15. juni 2010 @ 04:08

 14. http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Udenrigsudvalget/Nyheder/2010/05/URU_Zambia_og_Zimbabwe.aspx

  Formålet med rejsen er at få indblik i, hvordan den danske udviklingsbistand udmønter sig i Zambia, og et indtryk af den politiske situation i Zimbabwe.

  Deltagere
  Jørgen Poulsen (RV)
  Anne Baastrup (SF)
  Hanne Agersnap (SF)
  Jeppe Kofod (S)
  Mette Gjerskov (S)
  Mogens Lykketoft (S)
  Ellen Trane Nørby (V)
  Karsten Lauritzen (V)
  Michael Aastrup Jensen (V)
  Marion Pedersen (V)

  Budget 690.000 kr.
  ————

  Men politikeres rejsefråds har ingen interesse for medierne, når det er socialisterne, der frådser :-D

  Kommentar by tavsen — 15. juni 2010 @ 06:17

 15. Mug-aben er et levende bevis for at negeren ikke kan regere sig selv. Det ville vaere bedst for Afrika om man genindfoerte kolonierne, saa der kunne orden i sagerne.

  Kommentar by Horst Wessel — 15. juni 2010 @ 06:46

 16. Nielsen og det var hvad du havde at byde på? Lære at skrive. Ja det kan da godt være at jeg lærer det engang, hvis ikke så er det også ok.

  Hadegen i denne sammenhæng er at hvis du ser på hvad der bliver skrevet herinde så er det meget hadefuldt. Vi hader muslimer og dem der taler deres sag.

  15. hvad er det du mener?

  Kommentar by Michael Larsen — 15. juni 2010 @ 09:05

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper