29. juni 2010

Siris Hartkorn, tidl. anarkist: “… vi er nødt til at forstå, at etnicitet er et konstrueret begreb.”

I 2003 var hun som ung anarkist talskvinde for en gruppe BZ’ere, der under stor medieopmærksomhed besatte en århusiansk bunker. Bliver vi smidt ud, besætter vi bare “et tomt hus et andet sted i byen.”, lød det dengang (JP, 10/12-03). Gruppen kaldte sig ‘Antast’, og havde som formål at smadre det kapitalistiske samfund og skabe “et frit, antiautoritært og socialistisk samfund bygget på menneskelige værdier”.

Siris Hartkorn har det stadig svært med grænser og godt med socialismen, og som forskningspraktikant på Lund Universitet, er hun klar til at angribe det fungerende med finere ord. Fra hendes kronik i dagens Politiken – Lad os starte med at aflive myterne.

“Lad os starte med at aflive fem myter, der alt for længe har domineret den danske debat, og som står i vejen for udviklingen af et inkluderende samfund.

Myte nr. 1: Det etniske

vi er nødt til at forstå, at etnicitet er et konstrueret begreb, hvor individet i høj grad er med til at definere sit eget etniske tilhørsforhold. Som mennesker er vi født med en vilje og et behov for en identitet. Et tilhørsforhold. Denne identitet skaber vi selv – når ellers rammerne tillader det…

Gennem den ekstreme brug af ekskluderende begreber som etnisk, anden etnisk herkomst, indvandrer, 2.-g’er, mørk i huden, muslim
eller udlænding, fratager man en stor gruppe af samfundets borgere muligheden for selv at vælge deres identitet og tilhørsforhold, herunder muligheden for at definere sig selv som dansk.

[..]

Myte nr. 4: Den kulturelle undertrykkelse…

Tænk, hvis vi kunne give folk en ærlig chance for at blive danskere, skabe rum til kulturel forskellighed under en politisk paraply, der hed det danske samfund?

… Min veninde fra Saudi-Arabien illustrerer dette glimrende. Hun er i Danmark på et udvekslingsophold, og selv om den kulturelle afstand mellem Saudi-Arabien og Danmark næppe kunne være større, så har hun suget til sig af dansk frisind og nye kulturelle indtryk.
Men hun er stadig troende muslim – et valg, som hun selv har truffet. Ikke desto mindre oplever hun igen og igen, hvad hun betegner som en »omvendt form for kulturel undertrykkelse«. Danske venner, der opfordrer hende til at tage en øl eller presser på, for at hun skal tage sit tørklæde af. Altså en manglende forståelse og respekt for hendes frie valg.”

(Nørrebroparken, juni 2010)

Mere.

 • 22/4-09 P1 Orientering – Hård medie-retorik gør bandekrigen værre (Siris Hartkorn, bandeekspert).
 • The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/15768/trackback

  15 Comments »

  1. Nå nu kan man sørme også blive “bandeekspert”. Jeg troede ellers kaptajn Haddock var mere oplagt til den betegnelse.

   Sjovt er det, at små Siris og hendes enfoldige venner har travlt med at konstruere og dekonstruere alting. Det kan godt være hun tror at hun er anarkist, men hun er nok mere en hardcore leninist i alliance med en anden totalitær ideologi.

   At hendes saudiarabiske veninde selv har valgt, at være muhammedaner er da en konstrueret virkelighed, så det klodser- med al dets uvæsen.
   Og uha den små saudiske primadonna må ikke udfordres på sin “tøjstil” eller sine uvaner – så er man ikke – med tidsens buzzword – “inkluderende”.
   Denne inkluderende adfærd – gælder den i virkeligheden også de lande, der ikke har ratificeret Salamancaerklæringen? Eller er det endnu et FN-drevet fidusnummer til glæde for gutmennchen over det ganske Vesten?
   Sjovt nok gælder den slags inklusion kunne visse grupper og i visse dele af verden – vi er måske nogle, der kan huske branden i en saudisk pigeskole, hvor det religiøse politi med vold og magt lod pigerne indebrænde.

   Siris Hartkorn hører til blandt – i mangel af et bedre ord – berederne. Dem findes der mange af i disse tider. Desværre er dette historiske forrædderi nogenlunde så gammelt som Muhammedanismens møde med kristendommen. Uvist af hvilken grund lader dele den klerikale og politiske elite sig besnære af muhammedanernes ordgejl og blår og sin egen selvfede stupiditet.

   Kommentar by Limewoody — 29. juni 2010 @ 14:04

  2. Jeg tillader mig et citat af Melaine Phillips:
   Venstrefløjens eliter erbesat af”højrefløjen”, for de må hele tiden definere sig selv ved, hvad de ikke er. Og for at kunne føle sig som gode ,må de udmale det onde.De lever i en manikærisk verden ,delt op i godt og ondt.
   Derfor tåler de ikke , at der kunne være så meget som et gran af sandhed i , hvad en såkaldt “højreoriemteret” siger.
   De vil dynge modstanderen til med skældsord i stedet for at indgå i en saglig diskusion.

   Kommentar by PBr — 29. juni 2010 @ 16:16

  3. Den humanvidenskabelige verdens troværdighed er i frit fald, og i takt med at denne subkulturs falmende koryfæer falder fra, udklækkes nye kuld af yngre flokdyr og epigoner med endnu mindre faglig tyngde. Det handler mere end noget om en særligt pludrende stil, hvor opinion søges iklædt videnskabelige gevandter.

   Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig at fluevægtere som fr. Hartkorn kan overbevise andre end ligesindede fra det samme overdrev om at verden slet, slet ikke er som den grangiveligt ser ud til at være. Der venter utvivlsomt vellønnede stillinger i medierne og de kreative erhverv, men hendes og andres indflydelse på opinionen er nok ca. på niveau med Enhedslistens.

   Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 29. juni 2010 @ 16:26

  4. “Danske venner, der opfordrer hende til at tage en øl eller presser på, for at hun skal tage sit tørklæde af. Altså en manglende forståelse og respekt for hendes frie valg.”

   Det er da ikke manglende forståelse de danske venner viser.

   Stakkels regel tyngede unge kvinde at hun tror at hun kun kan være troende ved at have hijab på. Eller lade være med at drikke en øl sammen med nogle venner. Godt at der er nogle venlige sjæle der viser hende at hun helt frit kan vælge at sige ja til dansk kultur i stedet for nej. Og at tro ikke sidder i en grim klud på hovedet eller i ikke at drikke noget bestemt.

   Kommentar by Liva — 29. juni 2010 @ 17:19

  5. Siris Hartkorn forstår ikke, at hendes saudiske veninde ikke kan forlade islam uden repressalier. Hermed er det frie valg en illusion. Troen på multikultur, ofte motiveret af banal antiracisme, får mange venstreorienterede til at frede repressive strukturer, de under andre omstændigheder ville have bekæmpet med hud og hår.

   Kommentar by Kim Møller — 29. juni 2010 @ 17:51

  6. I det hele taget bizart, at en tilhænger af totalitær ideologi bruger begrebet “fri vilje”. Og så i forbindelse med islam…

   Kommentar by Peter R — 29. juni 2010 @ 18:20

  7. Hvorfor er “..vi..” “..nødt til at forstå..”?

   Den fatter jeg ikke.

   Hvad sker der, hvis vi ikke forstår?

   Kommentar by Sigwar — 29. juni 2010 @ 18:27

  8. Det er ret svært at være inkluderende hvis det nu også er problematisk at opfordre folk til at drikke en øl med.

   Kan vi overhovedet være her uden at det er et problem.

   Kommentar by Superman — 29. juni 2010 @ 18:55

  9. Tak til Kim Møller, som fortsat opsamler disse eksempler på moderne dansk vanvid. Det må være hårdt og kvalmende arbejde, men han gør det ugen rundt, året rundt.

   Hvad gør vi andre (andet end at skrive nogle uforpligtende linjer engang imellem)?

   Kommentar by Crass Børsting — 29. juni 2010 @ 19:31

  10. “Lad os starte med at aflive fem myter”

   I forsøget paa at omdanne fem ubestridelige facts til myter, opnaar kvindemennesket kun at bekræfte endnu engang, at venstrefløjen bestaar af virkeligheds benægtende løgnere.

   Kommentar by marius — 29. juni 2010 @ 22:18

  11. http://www.facebook.com/profile.php?id=1456328447. Gad vide om hendes eget tørklæde også er en “konstruktion”?

   Kommentar by Fish out of Water — 29. juni 2010 @ 22:26

  12. Hun er et super-eksempel. En ægte fuldblods-apologet.

   Hun vil blive en god dhimmiminister, når de røde sejrer og den bloddryppende og sorte morgenrøde internationalsocialistiske sol igen stiger op over horisonten og lægger lande og folk øde og døde.

   Kommentar by Julie P. Kantoft — 30. juni 2010 @ 02:45

  13. 5

   Kim

   “Troen på multikultur, ofte motiveret af banal antiracisme, får mange venstreorienterede til at frede repressive strukturer, de under andre omstændigheder ville have bekæmpet med hud og hår.”

   Nemlig. Men så må vi jo vise at der er kvinder – og heldigvis også en del mænd – i Vesten der ikke vil være med til at fastholde kvinder (og mænd) i (islamiske – min tilføjelse) repressive strukturer – som du så tørt kalder det. :)

   Kommentar by Liva — 30. juni 2010 @ 09:02

  14. Ja gu er etnicitet da et konstrueret begreb I gamle dage hed det race.

   Kommentar by Nielsen — 30. juni 2010 @ 17:27

  15. http://direktrapportering.blogspot.com/

   Kommentar by heki — 26. september 2011 @ 11:44

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper