1. juli 2010

“… en mentalitet, der ikke tilkender kvinden taleret eller retten til at forvalte sit eget liv.”

Fra gårsdagens Jyllandsposten – Tyrkiske kvinder holdes nede med vold (ikke online).

“Flere end 10.200 kvinder i Istanbul har i årets første fire måneder oplevet at blive udsat for vold i hjemmet, viser en undersøgelse…

Vildan Yirmibesoglu henviser til tidligere, mere omfangsrige undersøgelser, der har fastslået, at tre af fire kvinder i hele Tyrkiet i gennemsnit mindst en gang om måneden udsættes for fysisk eller psykisk vold.

»Det er typiske træk ved mandsdominerede samfund. Det er en mentalitet, der ikke tilkender kvinden taleret eller retten til at forvalte sit eget liv, klæde sig som hun vil, eller have kontakt til hvem hun har lyst til. De grove tilfælde forekommer typisk i meget konservative miljøer, hvor familiens mænd tager beslutninger på kvindens vegne,« siger Yirmibesoglu…

Hun mener, at den dagligdags vold og kvindeundertrykkelse i disse miljøer ofte går hen og bliver betragtet som normen og som ordinær adfærd i familiens øjne og somme tider endda med tiden også i offerets øjne.”

Oploadet Kl. 15:41 af Kim Møller — Direkte link19 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/15835/trackback

19 Comments »

 1. Nå, for Søren…Nu er der nok lagt op til racismeanklager og retslige efterspil, Europaråd og FNs særlige vagthund…..

  Kommentar by Limewoody — 1. juli 2010 @ 15:50

 2. “Flere end 10.200 kvinder i Istanbul har i årets første fire måneder …”
  “… tre af fire kvinder i hele Tyrkiet i gennemsnit mindst en gang om måneden”

  Der er mange mennesker i Istanbul:
  http://da.wikipedia.org/wiki/Tyrkiet#Demografi

  Do the math. Enten er det reelle tal for Istanbul MEGET større, eller også det det andet citat ikke korrekt. Det med 3 ud af 4 …

  Kommentar by Anonym — 1. juli 2010 @ 16:05

 3. wdff

  Kommentar by Anonym — 1. juli 2010 @ 16:06

 4. PS off topic.

  I morges på DR radio P1 (nyhederne kl 8 så vidt jeg husker) et indslag om at danske elever i følge en undersøgelse scorede højest mht. POLITISK DANNELSE. Den interviewede i højere pædagogisk skoleridt (leder fra DPU så vidt jeg husker) lod det skinne igennem, at PISA-undersøgelser og konkrete færdigheder i centale skolefag som dansk og regning ikke ansås for at være væsentlig i forhold til opdragelse i “demokrati”.

  Nu er venstrefløjens opfattelse af demokrati og politisk dannelse unægtelig noget flosset (jfr. proletariatets diktaur). 40 års “lang march gennem institutionerne” har smidt konkret viden og færdigheder overbord og erstattet det med venstrorienteret indoktrinering.

  Kommentar by Limewoody — 1. juli 2010 @ 16:07

 5. “Flere end 10.200 kvinder i Istanbul har i årets første fire måneder …”
  “… tre af fire kvinder i hele Tyrkiet i gennemsnit mindst en gang om måneden …”

  Der er mange mennesker i Istanbul:
  http://da.wikipedia.org/wiki/Tyrkiet#Demografi

  Do the math. Enten er de 10.200 alt for lavt sat, eller også er de “3 ud af 4” ikke korrekt. Må sige, at jeg tror mest på, at det sidste ikke er korrekt.

  Kommentar by Peter R — 1. juli 2010 @ 16:09

 6. Farwha Nielsen, der er RUC-kandidat og fra Afghanistan, skriver om etniske skilsmisser:

  Selvom antallet af skilsmisser stiger blandt de etniske minoriteter, er det ikke velset. Mange kvinder med f.eks. pakistansk, afghansk, tyrkisk, kurdisk, iransk og arabisk baggrund er opdraget med en tankegang, som fordømmer skilsmisser – især når det er kvinderne der tager initiativet. I de fleste tilfælde indeholder opdragelsesidealerne i disse grupper en definition for, hvad der repræsenterer en ærbar og respektfuld kvinde, og hvordan en ærbar kvinde skal forholde sig til ægteskabsinstitutionen.
  Ifølge definitionen bør en kvinde være meget overbærende, nærmest selvudslettende, overfor sin familie, ægtemand og hans familie. Ofte betyder det, at hun skal acceptere fysisk og psykisk vold, fordi den almindelige opfattelse er, at manden pga. sin natur har svært ved at styre sit temperament. Derfor er det kvinden, der er forpligtet til at kontrollere sig selv. Jo højere en kvindes tålmodighedstærskel er desto større er muligheden for, at hun bliver velanset og respekteret.

  Kommentar by elefanten — 1. juli 2010 @ 16:14

 7. »Det er typiske træk ved mandsdominerede samfund. Det er en mentalitet, der ikke tilkender kvinden taleret eller retten til at forvalte sit eget liv, klæde sig som hun vil, eller have kontakt til hvem hun har lyst til. De grove tilfælde forekommer typisk i meget konservative miljøer, hvor familiens mænd tager beslutninger på kvindens vegne,« siger Yirmibesoglu…

  ——————

  Kom så – tag det næste skridt i kausal-analysen – kom så…Det gør ondt men du bruger jo allerede noget af din hjerne og intellekt. Brug resten af hjernen og drag den logiske konklusion…
  At det miserable syn på kvinder, på 50% af klodens befolkning, skyldes den religion som Tyrkerne er blevet opdraget og tvangs-fodret med.

  Kommentar by Vantroende — 1. juli 2010 @ 16:57

 8. “typisk i meget konservative miljøer”

  Det er vist langt fra konservatisme, i den vestlige forstand, der præger Tyrkiet.

  Det er derimod islam, hvis syn på menneske og stat ligger tæt op af VENSTREfløjens!

  Men det er nok for indviklet for den gennemsnitlige journalisthjerne at overskue.

  Kommentar by Mogens Lykketoft på speed — 1. juli 2010 @ 18:49

 9. […] Via Kim Møller et udsnit fra en […]

  Pingback by ‘Somme tider’? « Econstudentlog — 1. juli 2010 @ 19:18

 10. Ad 2 og 5:
  “Flere end 10.200 kvinder i Istanbul har i årets første fire måneder …”

  Det er tal for ANMELDTE tilfælde af vold.

  “… tre af fire kvinder i hele Tyrkiet i gennemsnit mindst en gang om måneden”

  Det er tal fra det der kaldes “mere omfattende undersøgelser”.

  Begge opgørelser kan derfor godt passe. Do read!

  Kommentar by Niels P. — 1. juli 2010 @ 22:37

 11. Udbredt vold mod kvinder, som dokumenteret i Tyrkiet, finder også sted i Danmark blandt muslimske indvandrere. Det ser man på de danske krisecentre for voldsramte kvinder.

  Som Ülfet Tayli, bestyrelsesmedlem for et uafhængigt kvindeherberg og krisecenter i Istanbul, siger det, er den grundlæggende årsag den manglende ligestilling mellem kønnene i alle livets forhold samt opfattelsen af kvinder som mindreværdige.

  Islam kan hun ikke nævne, men det behøver hun heller ikke, for alle der vil vide det, ved det.

  Kommentar by Niels P. — 1. juli 2010 @ 23:04

 12. #10, NielsP.
  Jeg har ikke den dags eksemplar af JP, men kun den ovenstående tekst at forholde mig til. Og af den fremgår det ikke at der er tale om anmeldte tilfælde. Men selv hvis det er, så er der meget langt op til de 3/4 af kvinderne i hele Tyrkiet, der oplever vold i hjemmet.

  Istanbul (og omegn formoder jeg): 12.500.000 indbyggere, heraf halvdelen kvinder = 6.250.000, Hvis vi betegner dem som kvinder uanset alder.
  Hvis bare 1/10 af dem oplever vold i hjemmet, taler vi altså om 625.000 kvinder. I forhold til 10.200 anmeldelser. Noget af et mørketal. Er det så tallene der er noget gal med, eller er kvinders retsstilling i Tyrkiet så elendig, at stort set ingen anmelder vold og overgreb?

  Kommentar by Peter R — 1. juli 2010 @ 23:58

 13. ->12 Peter R

  Ok. Det er Kim Møller der ikke gør rede for tallene i artiklen, hvor det hedder:

  “Ifølge menneskerettighedsadvokaten Vildan Yirmibesoglu er Istanbul et mini-Tyrkiet i kraft af sin socioøkonomiske og etniske sammensætning, og tallene for byen med de anslået 12 mio. indbyggere kan således illustrere problemets udbredelse på landsplan.

  Hun understreger desuden, at tallene kun er baseret på anmeldelser, hvorfor problemets reelle omfang formentlig er meget større.

  Vildan Yirmibesoglu henviser til tidligere, mere omfangsrige undersøgelser, der har fastslået, at tre af fire kvinder i hele Tyrkiet i gennemsnit mindst en gang om måneden udsættes for fysisk eller psykisk vold.”

  I indlæg 9 er der link til tal der tyder på at volden mod kvinder kan være meget omfattende:

  “‘% of girls and women aged 15-49 who responded that a husband or partner is justified in hitting or beating his wife under certain circumstances (2001-2007)’
  Tallet for Tyrkiet er 39.2 procent. Næsten 2 ud af 5 tyrkiske kvinder mener, at deres mænd har ret til at tæve dem under nogle omstændigheder.”

  Kommentar by Niels P. — 2. juli 2010 @ 01:10

 14. Var det ikke 60% af børnene på Rådmandsgades skole, 80% muslimsk, der kunne fortælle om hyppig vold i hjemmet? Det sket der vist ikke ret meget opfølgning på det.

  Kommentar by Hans Jensen — 2. juli 2010 @ 11:05

 15. @Hans Jensen

  http://www.folkeskolen.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=55816

  “Klasselærer Sabah Eltawil på Rådmandsgades Skole på Nørrebro i København i efteråret opdagede, at 70 procent af hendes elever kendte til vold hjemmefra”

  “Vold er ikke et større problem i hendes 2. klasse end i andre klasser, mener Sabah Eltawil”

  og det er jo en stor trøst :-D :-D

  Kommentar by tavsen — 2. juli 2010 @ 16:26

 16. Tyrkiet i EU!

  Ha ha ha ha ha…….havde HC Andersen levet idag, ville han skrive et nyt Kejserens Nye Klaeder……!

  Anti-sharia

  Kommentar by anti-sharia — 2. juli 2010 @ 17:36

 17. Det er simpelthen frygteligt at tænke på at vi risikere at Tyrkiet komme ind i EU som fuldgyldigt medlem !

  Vores politikere er slet, slet ikke klædt på til at håndtere de tyrkiske taqiyya- dyrkende politikere.

  De lyver så vandt driver af dem og de tror gud hjælpe mig at europæerne IKKE kan se dette !

  De skammer sig heller ikke det mindste over deres løgnagtige adfærd – tværtimod lader det til.

  Hold øje med hvad der foregår i Tyrkiet – og læg særligt mærke til Erdogan som er et pragteksemplar på en tyrkisk politiker som benævner sig selv som demokratisk indstillet samtidig med at handler som en renlivet islamist !

  Altid denne dualistike form er hvad vi skal indstille os på når vi har med muslimer at gøre.

  Løgn og sandhed er æltet sammen og en anden end Erdogan som er et godt eksempel er Tariq Ramadan.

  Hold fast, hvor de har snørret de europæiske politikere !

  Kommentar by Vivi Andersen — 2. juli 2010 @ 23:04

 18. – og hold fast, hvor har de europæiske politikere været villige til at lade sig snørre.

  Kommentar by Peter R — 3. juli 2010 @ 01:09

 19. […] det årlige antal æresdrab til 20.000 i lande der er gennemkorrupte og nærmest uregulerede. Når tre af fire tyrkiske kvinder udsættes for vold hver måned, – og Tyrkiet virker som det mest […]

  Pingback by Independents tema om æresdrab « Snaphanen — 10. september 2010 @ 04:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper