18. august 2010

Den glemte historie om Michael Elmgreen – donerede 4.000 Kr. til Antifascistisk Aktion

Københavns Kommune, Københavns Politi og Institut for Menneskerettigheder samarbejder som tidligere omtalt med kunstnerduoen Elmgreen/Dragset. Flere medier citerer Michael Elmgreen for kritik af tonen i den danske debat, og den politiske diskurs overfor minoriteter. Elmgreen kan dog på ingen måde siges, at være en tilfældig observatør af det politiske klima i Danmark anno 2010.

I oktober 1994, kort før han flyttede til udlandet, udstillede han på ‘Kulturfærgen Kronborg’, hvor han skulle holde åbningstale i selskab med Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og den daværende kulturminister Jytte Hilden. Elmgreens bidrag til udstillingen var ifølge Politiken en 35 kvadratmeter stor banner påskrevet ”Ja, vi husker Benjamin!’, som kunstneren weekenden forinden, havde malet med “nogle unge venner fra Anti-Fascistisk Aktion”.

Som en integreret del af værket, havde Michael Elmgreen planlagt at overrække 4.000 kroner fra materialehonoraret til Antifascistisk Aktion under den officielle åbningsceremoni, hvad den amerikanske kurator modsatte sig med ordene: “Jeg er ved at brække mig over kunstnere, der vil lave revolution… Der er kunstnere til stede her, hvis forældre har været interneret i Gulag”. Elmgreen valgte så i stedet, at udvandre under ceremonien, hvorefter pengeoverrækkelsen fandt sted neden for færgen, på havnekajen ved Amaliehaven.

(Antifascistisk Aktion, Vi tilstår. Anti-fascistisk Aktion 5 år, 1997)

“Kunstneren mener på sin side, det er vigtigt, at pengene bliver overgivet under den officielle del af åbningsprogrammet, for det ville give Anti-Fascistisk Aktion et skulderklap fra det etablerede samfund.” (Politiken, 26. oktober 1994: Ballade på Kronborg)

Oploadet Kl. 04:40 af Kim Møller — Direkte link22 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/17106/trackback

22 Comments »

 1. En cadeau til kuratoren!

  Kommentar by Høgsbro — 18. august 2010 @ 08:43

 2. Når vi nu taler om tone, er det vel næppe god tone at generer folk der har lidt i sovjettidens gulag. Men husk det er ikke for sent at sige undskyld!

  Kommentar by Andreas — 18. august 2010 @ 09:07

 3. Har de militante venstreorienterede mon undskyldt til Rikke Vilshøj for brandattentatet på hendes hjem?

  Kommentar by Marius — 18. august 2010 @ 09:11

 4. Ha..ha..ha nå så fascisten elmesygegreen mener vi skal give et skulderklap til de voldelige AFArte fascister?
  Tænk! jeg syntes de fortjener mere end et skulderklap, hvad med flere rene venstre hook lige midt i de tomme hoveder på de voldsliderlige AFArter, så de selv kan smage deres egen medicin! som de så hjertens gerne uddeler mangfoldigt til os anderledes tænkende.
  Så kunne det jo være at Tonen fik en anden lyd, og de tomme hjerneskaller AFArt fascisterne ville krybe for os ligesom de gør overfor de voldsparate muhammed jihadister.

  Kan vi ikke låne denne amerikanske kurator et par dage, så han kan udtrykke nogle mangfoldige fornuftige ord igen, så hele slænget af voldsbesatte AFArter og deres tilhængere udvandre fra Danmark i vrede.
  Bare en god ide!

  Kommentar by li — 18. august 2010 @ 10:01

 5. Hørte oss kunstneren Jes Brinch på P1 den anden dag.
  Hold da op han er også rød til det groteske, det er helt absurd at høre de holdninger der gives udtryk for. Han er dog en god kunstner imo.
  http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2010/08/14/112940.htm

  Det er paradoksalt når man tænker tilbage på de underkuede DDR kunstnere som ofte flygtede til vesten.
  Nu drages de unge danskere kunstnere mod DDR modellen kunstnere tidligere flygtede fra.

  Kommentar by poul sørensen — 18. august 2010 @ 10:53

 6. Ole Sohn, DIT RØDE MØGSVIN, det er ikke for sent at sige undskyld til det Øst-Tyske folk for din støtte til de Øst-Tyske diktatorer.

  Men det tage selvfølgelig lidt tid når du skal rundt til alle nogen og tyve millioner for at overrække din personlige undskyldning, men så laver du da ikke ulykker i mellemtiden.

  Vær så god at begynde, DIT RØDE MØGSVIN.

  Og, sådan kan vi alle lave lidt hverdags kunst :)

  Kommentar by Santor — 18. august 2010 @ 11:10

 7. “…Når vi nu taler om tone, er det vel næppe god tone at generer folk der har lidt i sovjettidens gulag. Men husk det er ikke for sent at sige undskyld!…”

  Det skal du nok gentage på Modkraft og hos Danmarks Løver.

  Det er dem der støtter socialisme. Hus forbi på denne blog.

  Kommentar by kbh — 18. august 2010 @ 12:03

 8. @ Marius, du skriver: Har de militante venstreorienterede mon undskyldt til Rikke Vilshøj for brandattentatet på hendes hjem?

  WJ: Der er intet i den sag, som peger i retning af at brandangrebet havde noget med venstrefløjen at gøre.

  …og så drop lige det apologetiske Julius Børgesen-trick med at insistere på at det var et angreb på Rikke Hvilshøj. Det var et angreb på familien Hvilshøj

  Kommentar by WilliamJansen — 18. august 2010 @ 12:13

 9. -> William

  Så du mener Marius er apologetisk, når han skriver “Rikke Hvilshøj” ikke “familien Hvilshøj”, men mener du der i denne sag “intet” er som peger i retning af venstrefløjen. Der er ganske gode indicier, men de har bare ikke været fremme i medierne.

  Kommentar by Kim Møller — 18. august 2010 @ 12:24

 10. Sådan Santor, det kunst jeg forstår :-)
  Lad os få lidt mere kunst i den TONE overfor venstrefløjen, det skal være slut med deres ensidige røde TONE, hvergang de prøver at gøre ikke-røde og ikke-muhammed tilbeder til skurke, så vender vi bøtten!
  Det har været for nemt, for de rene frelste godheds røde/muhammed tilhængere(same shit-bøtte), at sende den røde aberaber videre, det slut nu.
  Nu kan de lære at navigere rundt i lortebøtten, de får væltet udover deres rene! frelste! hoveder.
  Ikke fordi jeg tror de fatte noget som helst, ligeså lidt som Die DDR beton-mur socialisten sohn fattede noget som helst af hvad der foregik i diktaturet DDR, han står stadig på beton-murbrokkerne og ævler om socialisme, fordi ingen har fjernet de mentale betonsocialisme murbrokke som blokere for opgøret imod de sidste beton-mur bødler.
  Det faktisk synd for Die kommiSÆR-ling sohn, at han ikke fik lov til at gå ned med dødssejleren DDRsocialisme robåden! nu flyder staklingen rundt i Folketinget med et ubrugeligt socialisme kompas, der ingen steder passer. Synd han ikke blev stillet til ansvar for sine ugerninger, der kunne have gjort ham til et accepteret menneske med tiden, altså om hundrede år, når alting er glemt!

  Kommentar by li — 18. august 2010 @ 12:25

 11. Åhhh…så wislam vil gerne have attentatet om mulige forbryder omformuleret til at dreje sig om “familien” Hvilshøj fjender, så mulige attentat gernings M/K og børn!,også kan omfatte og mistænkelig gøre “familiens” Hvilshøjs børn’s børnehave børn på både rød og blå og islamisk ren kønsopdelt grøn stue!
  Ja, wislam det sikkert oliver blebarnet fra børnehaven, der står bag attentatet! SURE!

  Kommentar by li — 18. august 2010 @ 13:02

 12. […] http://www.uriasposten.net/?p=17106#comments […]

  Pingback by Kunstavisen » Blog Archive » Michael Elmgreen ønsker pressefriheden begrænset — 18. august 2010 @ 14:53

 13. @ Kim, du skriver: Så du mener Marius er apologetisk, når han skriver “Rikke Hvilshøj” ikke “familien Hvilshøj”, men mener du der i denne sag “intet” er som peger i retning af venstrefløjen. Der er ganske gode indicier, men de har bare ikke været fremme i medierne.

  WJ: Det er apologi når visse personer, hverken kan overbevises om eller presses til at omtale det som et angreb på familien Hvilshøj (I’m looking at you, Julius Børgesen). Om Marius er apologet, eller om han bare bruger den første og bedste formulering, kan jeg ikke fælde dom over, og jeg beklager at jeg var hurtigt ude. Det er forhåbentligt ikke for sent at sige undskyld til Marius.

  Jeg er ikke bekendt med “de ganske gode indicier”. Vær venlig at oplyse den almene uvidenhed om emnet, og del dine oplysninger med danskerne.

  Kommentar by WilliamJansen — 18. august 2010 @ 18:17

 14. Hvordan ved du, at det var familien og ikke Fru Rikke selv, som var målet WJ?

  Kommentar by Cicero — 19. august 2010 @ 08:32

 15. WilliamJansen:

  Begrundelsen, som attentatmændene gav for attentatet mod Rikke Hvilshøj var klassisk venstreekstrem: højrefløjen er ond, alle skal have lov til at komme ind i Danmark hvis de vil, og hvis de ikke må det, så må jeg godt brænde ting af.

  Pressen sagde dengang, at politiets hovedmistænkte var dem der stod bag identiske brandattentater mod Udlændingestyrelsens medarbejdere i 2000. Mindst tre var medlemmer af Rebel, der 2001 gik op i Socialistisk Ungdomsfront. Begge organisationer fungerede uformelt som Enhedslistens ungdomsorganisation. Én af de dømte fra sagen blev interviewet i 2005 om Hvilshøj-angrebet, og bifaldt det varmt.

  Tidspunktet passer også meget godt. Hovedmanden bag attentaterne i 2000 var stort set kun lige kommet ud af spjældet, da attentatet mod Hvilshøj fandt sted.

  En detalje: Han arbejdede på Antifascistisk Aktions blad under attentaterne i 2000.

  Kommentar by Mikkel — 19. august 2010 @ 12:09

 16. @WJ
  Om apologi
  Apology accepted – eller gør det mig nu til apologet? ;)

  Et længere svar er tabt med servernedbruddet, så du får det lige ultrakort uden andre links end flg.:
  Wikipedia om attentatet

  Om venstreorienteredes relation til Hvilshøj attentatet.
  Metodisk minder brandstiftelsen om en række relaterede sager, hvor bl.a. Udlændingestyrelsen og dennes direktør var mål (Homo-aktion).
  Personer blev af naboer observeret, tilsyneladende på overvågningsopgave af Hvilshøjs hjem (Fiat Ducato’en).
  ‘Beate-gruppe mailen’ blev sporet til en webcafe på Nørrebro.
  Ingen på den ekstreme venstrefløj har (mig bekendt) taget klar afstand fra angrebet.

  Om Hvilshøj som mål for attentatet.
  Hvilshøjs hjem var inden mål for en række indledende overgreb, hvor maling og slagord relateret til hendes politiske virke blev anvendt.

  Om beviser
  Venstrefløjens ansvar er, som Kim Møller pointerer, delvist baseret på indicier, men man skal vist være mere end almindeligt konspiratorisk for at se alternativer. Sagen er mig bekendt fortsat uopklaret.

  Kommentar by Marius — 19. august 2010 @ 13:04

 17. Socialisterne skal aldrig nogen sinde tilgives.

  Hele det nazi-styre i København, i Danmarx Radio, på universiteterne, skal chikaneres ihjel og jages ud af landet.

  Vi skal huske deres navne og advare de lande som de i øjeblikket flygter til, fordi de ikke bryder sig om det samfund de selv har skabt.

  Vi skal prøve at omvende deres børn, fra den syge som de har indoktrineret alt og alle med.

  De skal aldrig nogensinde gå fri. Der skal ikke sluttes fred. De skal simpelthen ydmyges ihjel, gennem at eksponere dem til evig tid, for deres sadistiske ideologi og hykleri.

  Med et udmærket dansk begreb, skal de være fredløse.

  Kommentar by Julie P. Kantoft — 19. august 2010 @ 15:51

 18. Det er tid til at holde fest….

  Dim da dum…Lad os danse på deres knogler og tømme dem for blod..trajlalajlia…

  Kommentar by Julie P. Kantoft — 19. august 2010 @ 15:52

 19. .. og her er linket..

  http://epn.dk/medier/tv/article2156149.ece

  Kommentar by Julie P. Kantoft — 19. august 2010 @ 15:52

 20. @Julie
  Det er én teske Nescafe ikke to – husk det nu :)

  Kommentar by Marius — 19. august 2010 @ 19:11

 21. >20

  LOL

  Kommentar by Julie P. Kantoft — 20. august 2010 @ 01:07

 22. […] økonomisk har støttet den voldelige venstreekstremistiske gruppering Antifascistisk Aktion (http://www.uriasposten.net/?p=17106), der er berygtet for voldelige overfald på politiske modstandere […]

  Pingback by Kunstavisen » Blog Archive » Svar til Michael Elmgreen — 21. august 2010 @ 09:59

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper