5. januar 2005

Johannes Pedersen: The Scientific Work of Snouck Hurgronje (mindetale fra 1957)

Johannes Pedersen (1883-1977) fokuserede ikke ensidigt på Muhammed og islams historie, men fik alligevel stor indflydelse på dansk orientalistik. Bedst kendt er firebindsværket Israel udgivet i perioden 1920-34, men hans berømmelse skyldes formentligt også hans plads i orientalistikkens udvikling i tiden hen imod 2. verdenskrig. Førende i Europa var den hollandske koranforskning ved Leidener-skolen, og Pedersen var her elev ved Snouck Hurgronje (1857-1936) der med stort held viderførte forskningsmæssige landvindinger påbegyndt af Theodor Nöldike (1836-1930) og Julius Wellhausen (1844-1918). Leidener-skolen betragtede Israel som et resultat af historisk udvikling, og afviste således åbenbarings-forklaringen, som Leibzig universitet fastholdt frem til slutningen af 1800-tallet med danske Frants Buhl som en væsentlig overgangsfigur. Buhl var religiøs, men forsøgte at integrere Wellhausens analyser i sine studier – og endte til slut med at godtage dem i sin helhed.

Johannes Pedersen var i 1957 blevet en ældre herre, og som æresmedlem af den hollandske Orient-forening Oosters Genootschap(Leiden), fik han som elev af Hurgronje det prestigeforbundne erhverv at holde en tale om Hurgronjes videnskabelige arbejde i anledningen af 100-året for dennes fødsel. Talen blev samme år udgivet under titlen The Scientific Work og Snouck Hurgronje, og herfra har jeg sakset nogle citater:

“In this paper Snouck gives a characterization of the Prophet that is important because it stresses the change his character had undergone during the 10 years since he had left Mecca for Medina. The enthusiasm and simplicity of the young Prophet had given way to the calculation of the politician who was not satisfied by faith alone but claimed obedience. This was the premise of the task that lay before him in Mecca. Through a methodical treatment of the sources Snouck shows how Mohammad acted on these lines.” [om Hurgronjes disputats: Het Mekkaansche feest, 1880; s. 8f]

“In his book Snouck has thus given an important contribution to the understanding of Mohammad and his personal history, and he has shown what a turning-point the conquest of the Prophet’s native town became in the development of Islam as a new independent religion. In an ingenious way Snouck points out how the Qoranic revelations are conditioned by the course of what actually happened. [s. 12f]

This reconstruction of the facts which has become as classical as his book on the pilgrimage, shows what a fertile ground these ideas offer for aggressive propaganda against non-Islamic powers, and that is why Snouck wrote his essay.” [om Kalifat-tanken, s. 16]

It appears clearly from his writings, as it did from his conversation, that Islam could not be his ideal. But his human sympathy included the Moslem peoples and he respected the religion which gave their lives a meaning.” [s. 29]

Flere citater fra Johannes Pedersen: The Scientific Work of Snouck Hurgronje (1957).

Oploadet Kl. 13:10 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper