15. september 2010

Professor: Svenskerne er ligeså kritiske som danskerne (hvis man spørger dem anonymt)

Interessant analyse af professor Christian Albrekt Larsen i Politiken – Svenskerne er også indvandrerkritiske.

“Fortalerne for den svenske model hævder, at det er fuldt legitimt, at svenske politikere og medier gør alt for, at Sverigedemokraterna ikke kan komme til orde. Kun dermed kan man forhindre racistiske holdninger i den bredere befolkning… Hvem har ret? Det er ikke nemt at svare på. Ligheds- og demokratiidealer er svære at diskutere. Til gengæld har vi gode muligheder for at beskrive, hvordan danskere og svenskere egentlig forholder sig til indvandrerspørgsmålet…

I 2009 gennemførte jeg en spørgeskemaundersøgelse i Sverige og Danmark, hvor spørgeskemaerne blev udfyldt og sendt med post, dvs. at de medvirkende anonymt skulle krydse deres holdninger af… Undersøgelsen viste, at forskellene mellem danskerne og svenskerne er mindre end forventet, når man spørger anonymt om ikkevestlige indvandrere. På enkelte spørgsmål er svenskerne faktisk mere kritiske end danskerne.

Jeg anvendte i undersøgelsen nogle velkendte spørgsmål, som amerikanske undersøgelser har brugt til at måle holdninger til den afroamerikanske minoritet. I den ’bløde’ ende kan nævnes et spørgsmål om ’følelsen af samhørighed med ikkevestlige indvandrere’.

Her svarer 63 pct. af danskerne negativt. 16 pct. af danskerne angiver, at de ’overhovedet ingen samhørighed’ føler. Men svenskerne er faktisk lige så negative: 65 pct. af svenskerne svarer negativt, mens 17 pct. angiver ’overhovedet ingen samhørighed’. Altså næsten identiske svar…

Måske er det mest neutrale indvandrerspørgsmål, hvorvidt man skal bruge færre eller flere penge på gruppen. Her bliver interviewpersonen bedt om at lave en økonomisk prioritet, hvor nedskæring er legitimt. Her svarede 32 pct. af danskerne, at vi bruger for mange penge på at forbedre levevilkårene for ikkevestlige indvandrere.

De danske forringelser af indvandrernes levevilkår spiller selvfølgelig ind – det reducerer denne andel. Men det er alligevel slående, at det i Sverige er hele 42 pct., der mener, at der bliver brugt for mange penge på området.

Konklusionen er, at trods de store forskelle i mediernes og eliternes sprogbrug er befolkningernes holdninger ikke så voldsomt forskellige i Danmark og Sverige. Vel at mærke ikke, hvis de bliver spurgt anonymt og målrettet om de mest problemfyldte indvandrergrupper.

Mere.

“Når svenskerne står i en mørk krog og taler – og ikke kan genkendes – så har de helt samme holdning som danskere.” (Peter Ålbæk Jensen, Jyllandsposten, 15/9-10: Det mener en dansker)

Oploadet Kl. 20:04 af Kim Møller — Direkte link4 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/17865/trackback

4 Comments »

 1. At svenskerne har ca. det samme syn på masseindvandringen fra 3. verdenslande kan jo ikke undre.

  Men det giver jo da et forklaringsproblem for dem som hævder at indvandrer-kritiske stemmer ikke bliver bortcensuret i Sverige og som samtidigt hævder at den svenske debat er meget bedre og pænere end i DK.

  Iøvrigt må det være svært at fastholde skønmaleriet af det svenske demokrati og ytrings- og forsamlingsfriheden;

  http://jp.dk/udland/europa/article2184876.ece

  Kommentar by Superman — 15. september 2010 @ 21:50

 2. En rejse i Sverige er som en rejse i tiden – tilbage til firsernes Danmark. Sådan var det, dansk ungdom!

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. september 2010 @ 22:26

 3. Dog med et par forskelle … en af dem er de 30.000 voldtægter om året i Sverige.

  Kommentar by Peter R — 16. september 2010 @ 16:26

 4. Hvem er det da, der skaber den løgnagtige opfattelse af vores kærlighed til muhamedanerne?

  Pilen peger eentydigt på MSM, og dermed indirekte på de såkaldte journalistuddannelser. Luk dem.

  Kommentar by Bastardo — 29. november 2018 @ 18:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper