26. januar 2005

Udefra: Er globalisering godt? – RUC-professor Laurits Lauritsen var i tvivl

DR Udefra havde igår overskriften Er globalisering godt?, og den indkøbte dokumentar gav noget så sjældent, som et overblik over markedsøkonomiens force i et globalt perspektiv. Originaltitlen var Globalization is good for us, producenten var engelske Channel Four – og udsendelsens omdrejningspunkt var den liberale svenske tænker Johan Norberg.

Fokuspunktet var først og fremmest Taiwan, som i kraft af globaliseringen, i løbet af få årtier havde fået en levestandard der svarede til Spaniens, idet de havde satset på specialisering i tæt samarbejde med multinationale koncerner. Norberg besøgte herefter en Nike-fabrik i Vietnam, og selvom det her blev noget poppet og forsimplet, så forblev den overordnede pointe intakt. Satser man som afrikanske lande på selvforsyning så forbliver man fattig, men vælger man derimod den asiatiske vej så vil velfærden stige og stige, og ofte bringe demokrati med sig. Sidst i udsendelse rettedes hård kritik mod EU for at føre protektionistisk politik, som hverken gavnede Europa eller tredjeverdenslandene på lidt længere sigt.

Efter dokumentaren var der sat plads af til debat, og hidkaldt til formålet var RUC-professor Laurits Lauritsen. Han afviste uden videre Norbergs teser, og fik på fornem vis indflettet at Bush beskyttede amerikanske stål-arbejdspladser. Jeg har ikke tidligere set forsvar for frihandel og markedsøkonomi endsige kapitalisme på DR, og det er måske meget sigende at Tyge Pedersen slutter af med:

“Det var så hvad vi havde at byde på idag, en anden gang kan vi så måske tage et program som er et glødende angreb på globaliseringens dunkle kræfter.”

Nu var det jo ikke fordi ‘globaliseringens dunkle kræfter’ blev ignoreret sidste år – fra arkivet: EU og de fattige & ‘den onde nødhjælp’.

Links til Johan Norberg: Cato Institute How Globalization Conquers Poverty & In Defense of Global Capitalism [preface, fuld tekst]

Oploadet Kl. 20:52 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

3 Comments »

 1. Tager jeg helt fejl hvis jeg læste på tekst-tv, at DR havde oversat den Engelske orginal titel til “Er globarisering god for os?”

  Kommentar by DaLi — 27. januar 2005 @ 11:26

 2. Jepper. Meget sigende, især når det ses i sammenhæng med Tyges slutbemærkning.

  Globaliseringskritik ledsages af globaliseringskritikere..

  Globaliseringsforsvar sælges som globaliseringsdebat med globaliseringskritiker, og afslutningsvis beroliger Tyge med at der nok skal komme globaliseringskritik på et senere tidspunkt.

  Udefras optik svarer til optikken på den yderste venstrefløj – som maksimalt står for 5-6 pct. af vælgerne.

  Kommentar by Kim Møller — 27. januar 2005 @ 11:37

 3. IIIIH.. Hvorfor skulle i også lave det klip om “globaliseringen”. ? Vi skal til at lave en opgave om det nu.. For *** da.. .!! ÅÅÅÅH!!!!

  Kommentar by Spanker — 5. oktober 2005 @ 20:29

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper