1. oktober 2010

Jagten på de røde lejesvende, del 1 (sendt på DR2, 19. september 2010)

På søndag sendes tredje og sidste afsnit af Jacob Rosenkrands De Røde Lejesvende. Jeg har kun set første del, og den var intet mindre end fremragende. Rosenkrands personlige tilgang, og det historisk-dokumentariske fokus fungerer perfekt.

Den yderste venstrefløj klynker selvfølgelig, men dybe slag skal gøre ondt, og de implicerede fortjener alt de får. B&U-chefen Per Schultz fremstår åben og sympatisk, Jens Nauntofte lidt naiv og forvirret, hvorimod Ruth von Sperling går hele vejen, og lyder som den licensfinansierede propagandist hun var.

Herunder en alenlang transkription af første afsnit. Jeg har undladt nogle få minuttes dialog, mest med kritikere, som kunne skæres fra.

Udsendelserne kan ses på dr.dk/lejesvende.

Jacob Rosenkrands, DR2: Nu har jeg har sat mig for at afprøve de vigtigste anklager i de sidste 40 års debat om DR’s programmer. Er det for eksempel rigtigt at 70’ernes DR var præget af venstreorienterethed og revolutionsromantik… Jeg konfronterer omstridte DR-journalister med egne ord og gerninger.

(Om Jens Nauntofte i Saigon, 1975)

Jacob Rosenkrands: Vietnamkrigen bliver en politisk vækkelse for en hel generation af unge, herunder Jens Nauntofte, der er freelancer for Danmarks Radio, og den eneste nordiske journalist i Saigon, da de kommunistiske Nordvietnams soldater, også kaldet Vietcon, erobrer byen i 1975.

Jens Nauntofte (1975, radio): Dette er befrielsestimen. Nu er den vietnamesiske revolution omsider nået igennem til den Sydvietnamesiske hovedstad.

Jacob Rosenkrands: Jeg inviterer Jens Nauntofte besøg i mit kontor. I årtier har han været ansigt i TV-avisen, som dens troværdige nyhedsformidler. Nu vil jeg gerne vide hvorfor han i Vietnamkrigens skæbnetime lod sig fotografere på toppen af en af Vietcongs kampvogne.

Jens Nauntofte: Det er fra 1. maj. Det er så en dag, eller to dage senere, efter Saigons fald. 1. Maj var jo revolutionsdagen i Kreml, i Peking, i Beijing, og nu så for første gang i Vietnam.

Jacob Rosenkrands: Hvordan husker du den her situation (viser ham billedet).

Jens Nauntofte: – han er kommunist ham der (peger på manden til venstre). Han skrev for et kommunistisk dagblad i Frankrig, og han havde sådan et – ‘fucking fantastike’ (efterligner accent) sagde han hele tiden. Det var jo hans kronede time. At side oven på en FLN-panservogn, der er kommet bragende ind i byen, og så sidde der og fejre 1. Maj. Det er jo bedre end at være i Paris, ik’.

Jacob Rosenkrands: Hvorfor ville du gerne være oppe på kampvognen?

Jens Nauntofte: Jeg skulle have lidt af solskinnet fra den der revolutionære situation, der opleves der. Det synes jeg var fint nok. Det var jo, det var historie. Man kunne ikke hele tiden stå nede bagved i sidste række og kigge på, nogle gange der må man op og sidde med. Også selvom jeg ikke havde været med til at kæmpe krigen, så kunne jeg godt være med til at – en lille smule glans ik’.

Jacob Rosenkrands: Du sagde til mig for nogle dage siden, at du egentligt ikke så godt kunne lide det her billede, eller ikke var så stolt af det. Hvad ligger der i det?

Jens Nauntofte: Nej, det er udelukkende det. Hvis nu Erhard Jacobsen havde set det her billede. Hvis han nu sad her hvor du sidder, så ville Erhard Jacobsen have sagt: ‘Var det ikke det her jeg sagde. Var de ikke nogle venstreorienterede snoger? Var de ikke skjulte røde lakajer? Havde de ikke andet i tankerne end at prakke os en kommunistisk revolution i Vietnam på? Jeg tænkte det nok’, ville han sige. ‘Der er beviset – han sidder der’.

Jacob Rosenkrands: Fotoet er ikke med i Jens Nauntoftes film ‘White Christmas i Saigon’, som i 2000 blev sendt på DR2.

Jens Nauntofte (2000, DR2): Nu begyndte der et helt nyt kapitel i Vietnam med et kommunistisk diktatur, og jeg havde lidt ondt af dem. At de mennesker, der har gennemgået så meget hæsligt, nu skulle spærres inde bag Gulag i genopdragelseslejre, og have jerntæppet sænket ned over sig. For det var jo det sydvietnameserne fik.

Jacob Rosenkrands: I filmen får jeg det indtryk, at Jens Nauntofte sad med en dårlig smag i munden, da kommunisterne rykkede ind i Saigon. Men den udlægning kan jeg ikke helt få til at stemme med det han skrev tilbage i 1975 i bogen ‘Gul stjerne over Vietnam – Billeder fra Saigons befrielse’.

Jacob Rosenkrands: Jeg har den liggende her med et par orange sedler i. Det er nogle passager jeg gerne vil tale med dig om. Har du lyst til måske at forsøge at læse dem op her – hvis du kan, ganske kort.

Jens Nauntofte: Lad mig se hvad du har fundet? Ja, jeg har jo selv skrevet det, så jeg burde kunne læse det.

Jens Nauntofte (læser højt): Indtoget er visuelt en stærk oplevelse. Billederne af de store potente panserkøretøjer slår mod nethinden. Der er ingen forbehold at stå imod med. Kampvognsmandskabet står på pansertoppen med løftede knytnæver og brede smil. FLN-flagene blafrer med den gule stjerne. Sådan ser en befrielse altså ud.

Jacob Rosenkrands: I dagene inden er der jo tusindvis af mennesker der er flygtet, der er endnu flere der har forsøgt at flygte, der har været kamp i gaden. Du vælger alligevel at bruge ordet befrielse her, hvor andre danske rapportere, Jørgen Schleimann, blandt andre brugte ordet ‘Saigons fald’. Hvorfor er det de ord der… (afbrydes)

Jens Nauntofte: – Jamen jeg taler om Saigons fald. Jeg taler klart om Saigons fald hele tiden. Men det er… (afbrydes)

Jacob Rosenkrands: – Ikke her!

Jens Nauntofte: -Ikke, mener du i den her tekst her. Jeg bruger ikke ordet ‘befrielse’. Nåhh, jov, ’sådan ser en befrielse altså ud’. Jov, det er rigtigt.

Jacob Rosenkrands: Var det sådan du så på det i de her afgørende skæbnetimer?

Jens Nauntofte: Neeej, jeg vil sige, det er en blanding, det er en blanding af en befrielse og et nederlag. For Sydvietnam er det et nederlag. For Nordvietnam er det en befrielse.

Jacob Rosenkrands: hvad var det du godt kunne lide ved det nordvietnamesiske styre, som du nåede at opleve en kort periode inden du stemplede ud.

Jens Nauntofte: – Der var intet jeg kunne lide. De var tillukkede, ubehagelige, strikse, det var virkelig altså jernnæven der lukkede sig.

Jacob Rosenkrands: Du skriver selv på side 89 i bogen der, at du sagde til International Herald Tribune, at du godt kunne lide det nye styre.

Jens Nauntofte: … Nej, kan ikke huske om jeg har sagt, at jeg godt kunne lide det nye styre. For jeg havde ingen grund til at sige det – jeg var på vej ud. Jeg var en fri mand. Jeg kunne sige hvad der passede mig.

Jacob Rosenkrands: Det er derfor jeg studsede over det?

Jens Nauntofte: Måske har jeg lige i det der øjeblik syntes at det var okay.

(Om Per Schultz og B&U-afdelingen, 1970’erne)

Jacob Rosenkrands: I 1971 går tegneseriefiguren Cirkeline ind i kampen mod Præsident Nixons USA. I Jannik Hastrups film ‘Flugten fra Amerika’ solidariserer hun sig kraftigt med den militante og marxistiske bevægelse De Sorte Pantere.

Mogens Vemmer, tidl. B&U-chef: … det var jo selve det, at sende en figur som var beregnet for små børn over og stå ved siden af de sorte i USA, og så blive skudt af hvide soldater, fordi De Sorte Pantere var jo nogle gode mennesker som hjalp alle de fattige sorte i Amerika, de blev skudt ned på fode af soldaterne. Og det synes jeg måske ikke helt var noget at bringe i en sådan udsendelse, så jeg så den igennem og den var fuldstændig umulig at bringe.

‘Cirkeline’ (syngende): I lyset er alle glade. Det var jeg også selv, men mit liv er et slid, fordi jeg ikke er hvid. Her er nem’lig rigtig temmelig væm’lig mørkt.

Jannik Hastrup, filminstruktør: Altså den der holdning, som jo klart skinner igennem. Altså hvor vi ligger vores sympatier… Det synes Mogens (Vemmer, Kim) ikke, at vi burde sende. Fordi, som han sagde, at hvis de skulle sende det, så var de også nødt til at sende det modsatte synspunkt, og det ville de nødigt. Men det var det jeg synes de gjorde hele tiden.

Hans Jørgen Jensen, tidl. Generaldirektør: Nogle af dem var jo selvfølgelig ræverøde, for at nu at bruge det udtryk. Men det var sådan noget blomsterbørnsagtigt noget. Jeg vil ikke sige det var useriøst, men på en eller anden måde, var det sådan noget uskyldigt ved noget af det. Og der var jo der, hvor vi joked, kan jeg huske, med autoriteter, ideen om at nogle af brevene fra ‘Titel’ (?) sluttede med til børnene, når nu børnene skrev, så stod der til sidst – ‘kys og rød front’. Det synes vi jo var ret avanceret. Jeg tænkte, det var nok ikke nogen god ide, hvis vi efterabede det. Så vi holdt os til ‘Med venlig hilsen’.

Jacob Rosenkrands: Der var meget politik i datidens børne og ungdomsudsendelser. Her uddeler programmet Peberkværnen ugens hædersbevisning til den kommunistiske advokat Kaj Madsen fordi han forsvarer unge der er blevet anholdt ved en demonstration foran den amerikanske ambassade.

Carl Madsen (tv-indslag): Jeg vil bede enhver af dem, som har set på demonstrationen ved den amerikanske ambassade, og som har noget at berette derom, melde sig som vidner til mig, hurtigst muligt.

Jacob Rosenkrands: – og her er en medarbejder fra B&U på besøg i en skoleklasse for at læse op af bogen ‘Den lille røde for skoleelever’.

B&U-vært (1969): Hvis en elev på 14 år forfører en lærer, og går i seng med ham, og der er vidner på det, eller det på anden måde kan bevises, så bliver læreren fjernet med det samme.

Jacob Rosenkrands: – og musikken i programmerne for børn og unge. Ja, her fik Røde Mors en ualmindelig god del af spilletiden. (Røde Mor spiller i baggrunden: ‘Spænd livremmen ind – vis dit samfundssind’).

(Bøger af Noam Chomsky og Che Guevara i baggrunden)

Jacob Rosenkrands: Når DR fortæller historien om sig selv, plejer B&U at blive skildret som de unges oprør mod et stift voksensamfund. Den kommunistiske fløj på redaktionen hører man sjældent om. Men den var der, og her er Per Schultz, der bliver souschef i B&U svær at komme uden om.

Per Schultz: De holdninger der får mig til at melde mig ind i DKP, altså ønsket om at skabe en mere retfærdig verden eller fantasien om at der kunne være andre ambitioner her i livet, end at rage til sig, for eksempel at have noget ud af at dele og hjælpe hinanden, det er holdninger som jeg bar med mig selvfølgelig, og som er afgørende for hvilke indslag jeg syntes var vigtige.

Jacob Rosenkrands: I 1977 lavede Per Schultz et omdiskuteret program om prisstigninger på jord og fast ejendom. Her vises en pløjemark i næsten 15 minutter uden at der siges et ord. Imens viser et taxameter grundprisernes stigning.

Per Schultz: Temaet var værdistigninger på jord og fast ejendom, og så ville vi vise det med et taxameter som kørte over et stykke land.

Speak (B&U, 1977): Mens du har kigget på billedet er det her jord blevet mere værd. Hvor meget viser tælleren. Har du set nogle arbejde her? Hvem skal betale den stigning?

Interview (B&U, 1977): Alt det du køber, dine cowboybukser, dine plader og din mad, det bliver dyrere fordi priserne på jord stiger. Hvad siger ud så?

Teenagepige: Det vil jeg godt tro på.

Teenagedreng: Jeg synes det er uretfærdigt, faktisk.

Per Schultz: Ja, det var et budskab. Det kunne ikke siges ret meget tydeligere.

Jacob Rosenkrands: Ud over at være medlem af DKP, Danmarks Kommunistiske Parti er Per Schultz også tillidsmand i DR. En markant tillidsmand som også huskes af kollegaen Leif Davidsen.

Leif Davidsen: Jeg husker specielt et møde. Jeg kan ikke huske hvad mødet handlede om, men jeg kan huske et – at det altid startede med at vores formand sagde: ’Kammerater nu er vi samlet igen’. Og så kommer Per Schultz, som var ansat i B&U dengang , kommer ind og siger – ’vi må stoppe mødet og gå ud på gaden’, fordi ’de er ved at rydde byggeren’, en byggelegeplads på Nørrebro. ’Kammerater, imperialismens politi tæver demonstranterne, vi må ud og hjælpe dem!’. Det gjorde vi nu altså ikke, men det var for mig, meget tidstypisk.

Per Schultz: Jeg var i det der faglige apparat, og prøvede også at få journalisterne til at solidarisere sig med andre end sig selv.

Jacob Rosenkrands: De organiserede kommunister var af og til i kant med resten af redaktionen.

Per Schultz: Alting var politisk dengang… Jeg var mere puritansk end jeg senere er blevet. Jeg var nok mest imod menneskeliggjorte dyr og talende urtepotter, og mente man burde forholde sig mere til virkeligheden. Det var ikke noget klogt synspunkt, men jeg havde det. Den der puritanisme var en af de mere uklædelige ting ved DKP.

Jacob Rosenkrands: Det må du ikke lige forklare.

Per Schultz: Et af problemerne med partiet og ideologien var at der ofte ikke var særligt højt til loftet. Der var ikke meget plads. Der var én sandhed. Den demokratiske centralisme gik ud på, at nu havde man besluttet, at det var sådan, og kørte vi den vej alle sammen. En ganske effektiv styreform, men den giver også nogle begrænsninger med hensyn til fantasier…

Jacob Rosenkrands: Det var ikke kun Kaj og Andrea som kunne bringe sindene i kog.

Karsten Pharao, tidl. B&U: Vi fandt på, at vi ville prøve at markere en årsdag for Sovjets indmarch i Tjekkoslovakiet. Det må have været 5 eller 6-årsdagen, med et indslag hvor vi fik en historiker til at vurdere Warsawa-pagtens udrustning, og fortælle os om det, om det harmonerede med den opfattelse, som den side af verden gerne ville give os, at de kun havde våben til selvforsvar. Og han pegede hurtigt ud, at alle de landgangsbåde de havde i DDR og Polen, de kunne da umuligt bruges til selvforsvar, de måtte jo være rettet mod Danmark og Sverige, for eksempel.

Per Schultz: Nå det, den officielle DKP-holdning eller den officielle venstreorienterede holdning, eller den udbredte venstreorienterede holdning var jo at Warsjawa-pagten var et forsvar mod NATO, SS-20 raketter, dem der var på det der tidspunkt. Vi havde hele tiden – verden var jo delt.

Karsten Pharao: Det blev vi lynhurtigt indkaldt til en kammeratlig samtale, eller hjemme hos områdelederen, hvor alle i omgangsområdet var mødt op. Der kunne man i hvert fald tydeligt mærke, at der var en DKP-gruppering som var stærk. Det jeg husker, var at det blev bebrejdet, at det var forfærdelig ukritisk mikrofonholderi.

Jacob Rosenkrands: Karsten Pharao siger om sig selv, som den unge mand han var dengang, at han følte i den situation, et vist pres for at venstreorienteret på den rigtige måde. Kan du forestille dig nogen kolleger i afdelingen kan have haft det sådan?

Per Schultz: Altså, det kan jeg sagtens forestille mig. Det var en politisk tid, alting var politisk. Så der var ikke noget som var uskyldigt, der var ikke noget som på en eller anden måde kunne tolkes politisk eller diskuteres politisk.

Karsten Pharao: Det var jo et fuldstændig Tvind-agtigt meget voldsomt gruppepres. De var rasende. Det var virkelig ikke sjovt.

Per Schultz: Jeg tror tonen i efterkritikken var mere barsk, end hvad der var produktiv. Tit!

(Om Ruth von Sperling)

Jacob Rosenkrands: I 70’erne og et godt stykke ind i 80’erne sidder politikere fra alle fløje i Danmarks Radios Radioråd og blander sig i stort og småt. Heriblandt Erhard Jacobsen, der henter ammonition til debatterne fra en mindre hær af aktive lyttere og seere.

Ruth von Sperling: Det var skændigt, det var som Børsen skrev, at enhver anden virksomhed der havde en sådan bestyrelse ville gå neden om og hjem ik’. For det handlede ikke så meget om kærligheden til vort fag, det handlede om magt. (klip med Erhard Jacobsen) Det var jo en klapjagt uden sidestykke på folk der havde altså, et glimt i øjet overfor hvad der skete i samfundet, ikke.

Jacob Rosenkrands: Radiojournalisten Ruth von Sperling er en af mange journalister der kommer i Radiorådets søgelys. I 1975 laver hun en udsendelse i anledningen af den kongelige danske porcelænsfabriks 200-årsjubilæum. Erhard Jacobsen kalder det ’renlivet agitation’.

Ruth von Sperling: I stedet for at lave sådan en sædvanlig jubilæumsudsendelse hvor man sidder og taler med ledelsen om, at alting det er godt, så lavede vi simpelthen reportager fra de kvinder der sad på gulvet og lavede figurene, og det muselmalede og så videre. Og da kom det jo frem, med dårligt arbejdsforhold, og så tror jeg nok, noget af det mest provokerende, det var at jeg spurgte hvor meget de fik for at lave sådan en figur. Også, jeg husker ikke tallet – hvis vi siger en krone, og den blev så solgt for 10.000 ik’, og sådan kan man nok ikke stille det op, men alligevel synes jeg – lidt illustrativt, under alle omstændigheder. Det vakte en frygtelig ballade.

Jacob Rosenkrands: I din dækning af det nogen kaldte arbejdskamp. Var du lige kritisk overfor begge sider? eller alle sider af den kamp.

Ruth von Sperling: Det mener jeg. Nogle gange der skal, kan jeg ikke se, hvordan skal man være, hvis man nu for eksempel skal dække ligeløn ik’. ‘Nåhh lille fru Jensen, er de nu ikke også en lille smule for grådig?’. Altså, du kan godt høre det, ikke. Det kan man ikke, vel. Men man kan gå til dem som er med til at bestemme det, og sige, er det rimeligt og fair, og hvad er grunden til, og hvorfor skal det blive ved med at være sådan, og hvad er der galt med… Det synes jeg. Altid har du jo fokus et sted. Hvad er dit fokus?

Jacob Rosenkrands: Erhard Jacobsen klagede utallige gang i Radiorådet og andre steder over, at det næsten altid som han sagde, var lærlingenes eller arbejdernes synsvinkel som kom stærkest igennem, ikke mestrenes, ikke arbejdsgivernes. Havde han ret i det?

Ruth von Sperling: Det var der nok noget om. De havde jo så kan man sige fået synget deres sang gevaldigt. Han havde da ret i, at nogle gange, og det skal jeg gerne indrømme. Jeg har også sikkert kedet folk, helt forfærdeligt, med min iver for at lade andre komme til og fortælle deres historier. Jeg husker engang hvor jeg tog til Århus og lavede en udsendelse med nogle havnearbejdere, og jeg gik slet ikke nok til dem. Det var en forfærdelig kedelig udsendelse, og der var også nogle der lavede, selvfølgelig udsendelser, på den måde hvor man sagde, okay – nu er den feset ind – samfundets dumme svin. Det var lige før jeg ville sige – ‘hvor er han henne, så skal jeg komme efter ham, ik’. Og hvis man skulle være helt sikker, så spillede man Røde Mor.

Jacob Rosenkrands: Ruth, jeg har hørt du blev kaldt Den Røde Grevinde.

Ruth von Sperling: (fniser) Jeg er stadigvæk rød. Hvis det handler om hvor mit fokus er. Jamen altså, se dig omkring, ikke. Bare i dag, hvor vi lever i et samfund hvor dem der har de rager til sig, så det er fuldstændig, det er helt utilladeligt, og efterlader de andre helt, jamen det må jeg sige – hvad kan man være andet (taler videre om “de der skattepenge”).

Jacob Rosenkrands: Må jeg kalde dig Den Røde Grevinde i det her program?

Ruth von Sperling: Ja, det må du rigtig gerne, og det vil jeg tage som et adelsmærke.

(Om sympati for Rote Arme Fraktion)

Jacob Rosenkrands: 70’erne er et dramatisk årti, som præges af politisk vold og terrorisme begået af venstrefløjsgrupper som vesttyske Rote Arme Fraktion, der med frontfigurene Andreas Baader og Ulrike Meinhof efterlader sig blodige spor i historien… Både i og uden for Danmarks Radio er der forskellige syn på hvor drastiske midler man bør tage i brug for at ændre samfundet. Jeg opdager hurtigt, at der også blandt Danmarks Radios medarbejdere er en vis sympati for de revolutionære kræfter.

Per Stig Møller, tid. DR-redaktør: Som kulturredaktør havde jeg et meget stort opgør omkring en radioudsendelse om Baader-Meinhof, der aldrig blev sendt, men hvor vi på kulturredaktionen havde meget meget tændt debat. Hvor det var en renvaskning af Baader-Meinhof. Det satte jeg mig meget imod. Det mente jeg var forkert. Vi havde kæmpe redaktionsmøder. Dengang var det sådan at alle i redaktionen stemte til sidst om programforslag, og det lykkedes mig til sidst, at kalde alle medarbejdere ind, som normalt ikke kom til møderne, for jeg tror jeg vandt afstemningen 6-5 eller sådan noget, og den blev aldrig bragt.

Jacob Rosenkrands: I 1975 bortføres den konservative tyske politiker Peter Lorenz i Berlin. Bag aktionen står 2. Juni-bevægelsen, som har bånd til Rote Arme Fraktion. Sagen får massiv omtale i medierne, også i Børneradio, som har inviteret en gæst ind for at forklare aktionen. Ifølge Radiorådets referat får børnene følgende at vide.

Jacob Rosenkrands (læser højt): ‘De vil via væbnet kamp indføre socialismen, og de må bruge denne vej, fordi der ikke er andre muligheder. Derfor anvendes angreb med bomber, bortførelser, overfald og bankrøverier, men dette er imidlertid ikke det samme som almindelig kriminalitet, idet de udelukkende har politiske motiver for deres virke. Hvis tilstrækkelig mange forstår, at den voldelige vej er den rette, vil det sikkert hjælpe. Det er kun et spørgsmål om tid, før dette når til Danmark. Der vil blive stadig flere utilfredse og nogle af dem vil også vælge at føre væbnet kamp.’

Jacob Rosenkrands:- og så står der her: ‘Tilrettelagt af Per Schultz’. Kan du huske den serie?

Per Schultz: Det er rigtigt nok.

[…]

Jacob Rosenkrands: Gæsten som ifølge referatet uimodsat kommer med disse synspunkter er Finn Barlby. Forfatter, blandt andet til denne bog med titlen ‘Væbnet kamp’.

Bent Blüdnikow: Finn Barlby var en agitator for Rote Arme Fraktions synspunkter, og en apologet, forsvarede dem på forskellig vis.

Per Schultz: Du kan jo sætte din mikrofon til rådighed for hvem som helst… Finn Barlbys eventuelle sympati for by-guerillaen var han ikke alene om, der var almindelig forståelse for, at det var nødvendigt.

Jacob Rosenkrands: Havde du selv forståelse for 2. Juni-bevægelsen og deres metoder?

Per Schultz: Vi forestillede os nok, at de have en vis ret til at kæmpe, til at være der.

Jacob Rosenkrands: Var det noget for børn, det der? – når du ser tilbage.

Per Schultz: Du kan sige, den ligger måske på grænserne.

(om 72 underskrifter til fordel for PFLP, 1973)

Jacob Rosenkrands: Da et underholdningsprogram i 1976 viser dette klip, klager Erhard Jacobsen i Radiorådet over hvordan dannebrog vaskes rødt… Erhard Jacobsen har i hvert fald ret i, at der er tørklædte partisaner her der og alle vegne i mediebilledet.

Jacob Rosenkrands: ’Det er en partisanpige der gør det. Det er jo moderne. De er jo populære sådan nogle, de går rundt og skyder folk ned og den slags.’, siger han ifølge mødereferatet. Og Erhard Jacobsen har i hvert fald ret i, at der er tørklædeklædte partisaner her der og alle vegne i mediebilledet. Her det forsiden på Jens Nauntoftes bog Den Palæstinensiske Befrielseskamp…

Jacob Rosenkrands: … og her er det et klip fra en udsendelse af Per Schultz med den militant-poetiske titel Mine digte skal skrives med en riffel. Folkefronten til Palæstinas Befrielse, eller PFLP er en af flere palæstinensiske grupper , som med voldsomme aktioner i løbet af 70’erne, skaffer sig global opmærksomhed.

Jacob Rosenkrands: Mange år senere, i 1997, retter Weekendavisen en anklage mod flere af de største profiler i Danmarks Radio. I en artikel med overskriften Terrorismens danske heppekor, står der, at flere DR-medarbejdere tilbage i ’73 gav ubetinget støtte til PFLP. PFLP som gennemførte flykapringer og mordattentater er i Danmark kendt for sit samarbejde med Blekingegadebanden. Blandt de anklagede er Per Schultz, Ruth von Sperling og Jens Nauntofte…

Ruth von Sperling: Ved du hvad, det er den mest besynderlige historie, og jeg tror det er den historie som har gjort mig mest ondt. Jeg kunne godt se – hvad er det egentligt i er ude på. Tænk i dag så kommer der nogle nye historikere, og de går ned i den der, og så skal mine børnebørn læse at deres mormor var nærmest sådan en terrorist ik’. For det der var meget meget ubehageligt, det var at den blev bragt i sammenhængen med Blekingegadebandens klakører. Det er meget meget stærkt. Som dokumentation bruger Weekendavisen dette papir med navne på 72 personer, herunder de nævnte DR-medarbejdere. Jeg beder flere af dem som står på listen om en forklaring.

Jens Nauntofte: Det kunne jeg aldrig skrive under på. Og jeg ville aldrig skrive under på den slags erklæringer. Hverken pro-israelske, pro-palæstinensiske, pro-vietnamesiske, jeg har aldrig været medlem af et politisk parti. Jeg har aldrig ment at jeg som journalist skulle gå ud og gøre mig til deltager. Det er fuldstændigt utænkeligt, at jeg har skrevet under på den her støtteerklæring. Ikke fordi jeg har noget imod palæstinenserne, men fordi jeg ikke vil være en del af det der – jeg vil have min frihed.

Jacob Rosenkrands: Hvordan er dit navn havnet på den der liste?

Jens Nauntofte: Jeg tror nogle i den palæstinensiske solidaritetsfront – de har bare knaldet nogle navne på. Nogen der kunne sige noget, så der var Danmarks Radio jo et fint – Koplev, Nauntofte, Sperling – ‘fint, er der flere’.

Jacob Rosenkrands: – der står dit navn hernede.

Ruth von Sperling: – Ja det der står mit navn. Jeg har aldrig været med til at skrive en solidaritetserklæring med PFLP.

Jacob Rosenkrands: Det mest kontroversielle ved den erklæring som omtales i Weekendavisen, er ’Ubetinget støtte til PFLP’. Resten af teksten kan Ruth von Sperling godt identificere sig med… Men selve erklæringen?

Ruth von Sperling: – selve erklæringen. Altså ved du hvad. Jeg har ingen, jeg kan ikke huske det. Jeg kunne sagtens have været med til det, fordi den er i sin form helt urban. Erklæringen handler om den politiske baggrund for palæstinensiske gruppers aktioner, herunder flykapringer og gidseldrab. ’Det løser ikke noget problem at man forarget taler om terror’, står der blandt andet.

Jacob Rosenkrands: … blandt navnene på listen står som bekendte også Per Schultz fra B&U. Han har ingen konkrete erindringer om at have skrevet under på det omdiskuterede papir, men han er knapt så afvisende som de to andre.

Per Schultz: Jeg har sikkert skrevet under til en støtte, til en konkret støtteerklæring til PFLP og til mange andre gode ting. Jeg kan godt huske diskussionen dengang, om hvorvidt erklæring faktisk – jeg kan sagtens have fundet på at have skrevet under på støtteerklæringen. Også til PFLP.

Jacob Rosenkrands: I min jagt på de røde lejesvende, har jeg foreløbigt mødt en 68-generation, der var stærkt farvet af tidens debatter om Vietnam, revolution og politiske kampmidler. Jeg undrer mig lidt over, at netop generationen der sagde alting er politisk, tøver med at sige, at alting også omfatter deres egen journalistik. Om de pågældende journalister kan kaldes røde, vil jeg ikke gøre mig til dommer over, men neutrale kan man heller ikke kalde dem. End ikke Jens Nauntofte, der ifølge eget udsagn altid har bekendt sig til idealet om den observerende reporter.

(Journalistisk afrunding og perspektivering)

Jens Nauntofte: Jeg var virkelig en kedelig kammerat at have med, for jeg var jo hele tiden ude på, at det her skal refereres. Jeg mente virkeligt, at jeg var sat i verden for at kigge, iagttage og rapportere.

Jacob Rosenkrands: I 1968 da Nauntofte er 29 år og freelance-journalist, deltager han i venstrefløjens store anti-Vietnam demonstration i Vest-Berlin. Bagefter skriver han kronikken Student Power, som handler om de europæiske stundenters aktioner, og indeholder følgende formuleringer.
Jacob Rosenkrands (læser): Dette er en magtkamp, hvor de taktiske hensyn må diktere midlernes art. Bruger samfundet vold, kan det være nødvendigt at gribe til samme midler for at manifestere sig.

Jens Nauntofte: Det er en rigtig 68-bemærkning, den der. Jeg kan totalt genkende den. Det var jo sådan vi tænkte.

Jacob Rosenkrands: Men hvad er det du skriver her, om vold.

Jens Nauntofte: Sådan talte og tænkte vi i de dage. Vi tænkte sådan, at hvis – på et eller andet tidspunkt, kan det jo gå så vidt, så at ytringsfriheden blive knægtet. Det er jo et spørgsmål om ytringsfrihed, hvor vi mente det her, at hvis det pludselige får nogle konsekvenser, ups så må i ikke mene det. Så kan man komme i en voldelig situation.

Jacob Rosenkrands: – og det ville i ikke afskrive jer, er det det du siger her.

Jens Nauntofte: Jeg siger ikke at de andre ikke ville. Jeg ville ikke afskrive det, på det tidspunkt. Det er meget teoretisk, jeg har aldrig – jeg er kommet lidt op på hesten, da jeg skriver det der. Det er fint nok.

Jacob Rosenkrands: Men er det her så et eksempel på at uanset hvor neutral og rapporterende du har forsøgt at være, så løb tidsånden også lidt af med dig.

Jens Nauntofte: – Ja, ja. Det, det tror jeg i høj grad, og jeg er også glad for jeg fik det skrevet. For det er skrevet på det tidspunkt, hvor, og det lover jeg dig, at ingen af os vidste hvor det her det bar hen.

Rød kritik.

 • 20/9-10 Journalisten – Nauntofte klager over ‘Jagten på de røde lejesvende’.
 • 20/9-10 Information – Sofie Tholl: Var 00’erne også røde i DR?.
 • 24/9-10 Information – Lasse Jensen: En tredobbelt Blüdnikow.
 • 26/9-10 Politiken – Kjeld Koplev: De røde lejesvende’ er en tynd kop te.
 • 26/9-10 Deadline, DR2 – Røde lejesvende: Har de nogensinde eksisteret? (David Rehling, Poul Schmidt…).
 • The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/18264/trackback

  37 Comments »

  1. Respekt for din indsats! …og ja; det var et fedt program. I samme familie (og med mere humor) anbefaler jeg Mikkel Plums Bombarder Hovedkvarteret.

   Kommentar by WilliamJansen — 1. oktober 2010 @ 14:07

  2. Godt arbejde med transkriptionen, det er imponerende.

   TV-Programmet kommer dog mindst to årtier for sent, og samtidigt fortsætter DR’s venstredrejede politiseren, hvor Dansk Folkeparti ofte får en masse nedladende bemærkninger. Og ligeledes er der på ingen måder synspunkter hos DR, der tangerer en form for indvandringskritisisme.

   William jeg er også begejstret for Mikkel Plums bog, der giver et interessant indblik i den yderste venstrefløj, selvom Plum stadig er noget af en hippie ;)

   Kommentar by Lars H — 1. oktober 2010 @ 14:36

  3. Fremragende arbejde. Tak.

   Kommentar by Erling — 1. oktober 2010 @ 14:38

  4. Tak, tak og atter tak for dit store arbejde. Micael Waller som er ekspert i udenrigs- og forsvarspolitik i USA skriver om de ‘nyttige idioter’ for venstrefløjen blandt andet……

   “Disse filmagere er særlig nemme mål. Hollywood stjerner såsom Redford, Clooney, Penn, Soderbergh og mange andre kan måske lade som om de er ukonventionelle oprørere, men deres politiske forståelse er snært begrænset til afbenyttelsen af udslidte propagandistiske holdninger. Uanset hvor underholdende mønstrene i deres politiske kalejdoskoper kan forekomme så er det som at se verden gennem et spejl, i et rør fyldt med blot de samme farvede stykker, og det harabsolut ikke hjulpet nogen til en forståelse af virkeligheden. Hvis du er uenig, så forsøg at tale om politik med en “konspirationsteoretiker.”

   De som mener at Amerika, og ikke Sovjetunionen, stod bag konflikterne i Den Kolde Krig har slet ikke evnen til at forstå forandringerne i verdens dynamik.

   For hvis USSR ikke var bagmanden bag konflikterne da skulle dets fald ikke medføre nogen forandring. Og dog er der en markant forandring – men da den ikke passer på deres skabelon, bliver den automatisk forvekslet som resultatet af amerikansk indblanding.

   Hvis de i fortiden troede at Sovjets ondskab var en fiktion, så vil denne logik i dag føre dem til at tro at islamisk ekstremisme, Iran og angrebene 9/11 blot er en ny fiktion skabt til at erstatte den gamle – altsammen, selvfølgelig, opfundet af CIA og militærindustriens bagmænd med det formål at retfærdiggøre deres eksistens og gennemføre US imperialimsen – som er den eneste absolutte gennemskuelige magtfaktor i universet.
   http://synopsis-olsen.blogspot.com/2009/10/cia-er-skurken-konspirationsteorier-6.html

   Præsident Obamas udenrigspolitik afslører et syn på verden som er en kliché, fyldt godt op med antiamerikanske stereotypier, der er opsuget gennem Sovjetpropagandaen under den Den Kolde Krig, som han tilsyneladende har indtaget i rigelige mængder under sin oplæring.

   Kommentar by synopsis-olsen — 1. oktober 2010 @ 15:01

  5. “Jens Nauntofte: – Der var intet jeg kunne lide. De var tillukkede, ubehagelige, strikse, det var virkelig altså jernnæven der lukkede sig.”

   “Jens Nauntofte (1975, radio): Dette er befrielsestimen. Nu er den vietnamesiske revolution omsider nået igennem til den Sydvietnamesiske hovedstad.”

   Ja puha! hvor var de tillukkede og strikse.

   Kommentar by Machiavelli — 1. oktober 2010 @ 15:07

  6. Det er især fornægtelsen af deres (måske) forhenværende totalitære sværmerier, som jeg stejler over. Det er tragisk, at de ikke kan se det uholdbare i at sidde og fable, lyve og tale uden om – alt imens enhver idiot kan se, at det forholder sig stik modsat.

   Kommentar by Thomas Rimmer — 1. oktober 2010 @ 16:08

  7. Som de røde førhen hyldede Bader Meinhof Gruppen, sådan skal vi også fremover hylde dem, der går i åben kamp med muslimerne i Europa.

   falkeøje

   Kommentar by falkeøje — 1. oktober 2010 @ 16:48

  8. “Vi var alle lokket i tv under falske forudsætninger.” Kjeld Koplev

   Og i 2. udsendelse er det en fornøjelse at se Koplev trængt op i et hjørne, hvor han hvæsende og bittert tydeligt lader sin galde vise, når han konfronteres med egne citater om totalitære revolutionære planer!

   Hvis Rosenkrands ikke risikerer sin karriere på dette, så må man sige, skuden er vendt nogle grader til højre!

   Kommentar by Professor i interkulturel dialog og gangbangning ved Rosengård Universitetscenter — 1. oktober 2010 @ 16:56

  9. Jeg vil lige gøre opmærksom på denne BBC-dokumentar, hvor alting vendes på hovedet: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00v2qyt

   Gad vide om BBC går bodsgang efter deres dokumentar om flotillaen?

   Kommentar by Xylofon — 1. oktober 2010 @ 19:08

  10. Jeg så ikke første del men anden del.

   Kjeld Koplev blev mega muggen på Rosenkrands i andet afsnit.

   Peter ‘Blekinggade’ Ørvig Knudsen har en kommentar
   til optrinet i Politiken i dag, samtidig med han
   kommer med personlige ‘indrømmelser’ vedrørende ’70’erne.

   http://politiken.dk/debat/ECE1072879/skal-vi-have-ondt-af-koplev-den-gamle-mand/

   ‘Oldingen’ adspreder sig nu med det harmløse program:
   Koplevs Køkken på P1. Jamen..!

   Kommentar by Sune — 1. oktober 2010 @ 19:33

  11. @8
   “Hvis Rosenkrands ikke risikerer sin karriere på dette, så må man sige, skuden er vendt nogle grader til højre!”

   Mon ikke han får den kolde skulder fra mange af de gamle skabs-DKP’ere.

   Vi får se om de ikke sparker ham ud på en eller anden bagatel.

   Kommentar by Lars H — 1. oktober 2010 @ 19:40

  12. “‘Oldingen’ adspreder sig nu med det harmløse program:
   Koplevs Køkken på P1. Jamen..!” Arh, det har han nu haft gang i adskillige år.
   Jeg kendte engang en kok der , uanset opskrifternes lødighed, nægtede at høre mere Keld Koplev, han var simpelthen for “politisk uspiselig”.

   Kommentar by PBr. — 1. oktober 2010 @ 19:54

  13. “Her vises en pløjemark i næsten 1 minutter uden at der siges et ord. Imens viser et taxameter grundprisernes stigning.”
   Jeg synes at huske, at det var 15 minutter pløjemarken blev vist.
   Det gør ikke den store forskel for transcriptionen, men føjer da lidt til alvoren af den overbevisning der ligger til grund for indslaget.

   Kommentar by Jegindo — 1. oktober 2010 @ 19:57

  14. Kunne ikke lade være med at bide mærke i Sperlings kommentar:

   “Ruth von Sperling: (fniser) Jeg er stadigvæk rød. Hvis det handler om hvor mit fokus er. Jamen altså, se dig omkring, ikke. Bare i dag, hvor vi lever i et samfund hvor dem der har de rager til sig, så det er fuldstændig, det er helt utilladeligt, og efterlader de andre helt, jamen det må jeg sige – hvad kan man være andet (taler videre om “de der skattepenge”).

   Hvem er det som rager til sig? Er det de højtlønnede grupper i samfundet, som den adelige Sperling henviser til? De indkomstgrupper som netop betaler store dele af deres løn i skat til fællesskabet? Er det dem som den gamle latterlige so refererer til? Hun er da total forvrænget og tåget at høre på, forholder sig ikke til de kendsgerninger, at disse grupper netop bidrager til fællesskabet.

   Kommentar by Vimmerby — 1. oktober 2010 @ 19:58

  15. Aage Frandsen: Mange forskningsprojekter ligger og venter i DR

   “Mens DR-dokumentaren Jagten på de røde lejesvende har fået massiv omtale, har en videnskabelig undersøgelse af dækningen af syv folketingsvalgkampe ikke skabt voldsom debat. Det er synd, for der er al mulig grund til at forske i DRs historie”

   http://www.information.dk/246355

   Kommentar by BE — 1. oktober 2010 @ 20:01

  16. ” Et af problemerne med partiet og ideologien var at der ofte ikke var særligt højt til loftet i DKP” :-)

   Dagens underdrivelse. Nej, vel omkring 50 cm som i krybekælderen under deres overdådige hovedkvarter i Dronnigens Tværgade, (Nu luksushotellet Fønix) betalt af Moskva.

   Kommentar by wied — 1. oktober 2010 @ 20:04

  17. -> Jegindoe

   Tak for rettelsen. Jeg har noteret 15 minutter, men tjekker lige på et senere tidspunkt. Mener bestemt der blev sagt 12 eller 14.

   Kommentar by Kim Møller — 1. oktober 2010 @ 20:10

  18. De røde lejesvende er sgu det eneste fornuftige støjsenderen har produceret.

   Kommentar by Thomsen — 1. oktober 2010 @ 20:55

  19. Jeg synes ikke Per Schultz fremstod åben og sympatisk, men tværtimod som en fed grim kommunist, med et alvorligt forklaringsproblem, om hvorfor børn dengang skulle indoktrines via børneprogrammer.

   Kommentar by mea culpa — 1. oktober 2010 @ 21:01

  20. Det er påfaldende at se, hvordan der nærmest er en narcissistisk berøringsangst hos de venstreorienterede mediefolk, når man går dem lidt på klingen. De har de meget dårligt med at få kritik og at skulle redegøre for deres handlinger. Det er jo fuldt forståeligt, når det nu er evident, at de har hyldet terrorregimer og knægtelse af ytringsfriheden samt meget andet inkl. et livssyn der berøver mennesket dets endog basale frihedsrettigheder – for sagesløse licensbetaleres penge!

   Spørgsmålet er jo herefter om næste skridt ikke må være at få klarlagt, hvordan DR benytter billedklip på en underfundig måde for på den måde også at få et rødt budskab igennem. Vi har jo set dette må mange måder, og ikke mindst i DRs behandling af Israel og forherligelse af palæstinenserne.

   Jo, DdR har meget på samvittigheden

   Kommentar by Dr. Marx — 1. oktober 2010 @ 22:05

  21. Modkraft har “alvorlige” beskyldninger mod producenten af DR-serien

   DR-chef forsvarer højrefløjsdiktatur

   http://modkraft.dk/spip.php?article14306

   Uha da da…

   Kommentar by Lars H — 1. oktober 2010 @ 23:26

  22. Kim, dét der er råstyrke.

   Kommentar by Anon — 1. oktober 2010 @ 23:42

  23. Godt arbejde… Men hvem fanden ser stadig DR? Hvor mange beviser skal der til, før erkendelsen buldrer i hovedet, persistent?

   Kan man så se at få slukket for den gift-radio!.

   Man har værsgo at sørge for at putte noget lødigt ind i sin arme hjerne, det gælder jo os alle og vores børn, vi står jo til demokratisk regnskab for hinanden. DR står ikke til regnskab for andre end deres eget griske, islamiske, nazi-røde hyper-ego.

   DR er ikke dansk, DR er grum.

   Luk, sluk, boykot, bekæmp, nægt, gå på DR-afvænning, – det er som at åbne sine øjne mod lys og luft.

   Nyheder kan man få på nettet.

   Kommentar by Julie — 2. oktober 2010 @ 01:04

  24. Wow! Imponerende stykke arbejde. Et pragteksempel på hvorfor bloggossfæren er et vigtigt medie…

   Kommentar by Jon Herstad — 2. oktober 2010 @ 01:35

  25. 23. Julie

   Enig !

   Men det er skønt at se dem vride og vende sig, disse grumme mennesker.

   For dengang var vi nogle der havde øre og øjne for deres forsøg på at manipulere børn og unge.

   Og da vi selv fik børn, og de nåede TV-kiggeri alderen, da drejede det sig om for os at sørge for at vores unger IKKE skulle inficeres af disse røde kanutter med deres røde makværk !

   Hvor jeg nærede afsky for dem og deres udsendelser dengang.

   Mærkeligt at opleve dem igen og erfare at afskyen ikke er taget af !

   Kommentar by Vivi Andersen — 2. oktober 2010 @ 01:37

  26. Det er ret morsomt at konstatere at nogle bruger udsendelserne om “de røde lejesvende” som dokumentation på at sådan er det ikke i dag.
   Det er det!
   Blot er det måske lidt misvisende at tale om “røde lejesvende”.
   Men synspunkter som især forekommer hos Enhedslisten, SF og de Radikale (og Islamisk Trosamfund) nyder fremme i DR.
   Man kunne også sige at DR’s nyheds- og aktualitetsprogammer i dag er redigeret af kvindelige socialrådgivere.
   På en måde var DR bedre dengang “de røde lejesvende” regerede; for dengang kunne man opleve udmærkede kultur-programmer (så vidt jeg husker), det findes ikke i dag.

   Kommentar by Jens A — 2. oktober 2010 @ 01:58

  27. Det var da herligt at de beskæftigede sig med grundprisernes stigning. Det har dansk presse ellers ikke gjort meget ud af. De komplekse sammenhænge er åbenbart for svære at forstå. I dag sender DR hellere et program om en mand der er blevet snydt da han købte en sofa. Desværre slog georgismen ikke igennem, og følgerne blev økonomiske kriser, ustabile ejendomspriser (boligboble) og nu står det store landbrugskrak for døren.

   Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 2. oktober 2010 @ 04:22

  28. Ved et billede (udsnit af video) står der “(Bøger af Noam Chomsky og Che Guevara i baggrunden)”. Manden på billedet er den kommunistiske sander og sangskriver Arne Würgler.’
   Uanset hvad Jens Nauntofte gjorde og sagde, mener jeg at det er korrekt at landet og byen “blev befriet”, for indtil vietnamesernes egen hær fik tilkæmpet sig magten havde landet mig bekendt været besat af fremmede kræfter.

   Kommentar by Graveren — 2. oktober 2010 @ 08:46

  29. “Danmarks Radio har ikke været en statsinstitution fyldt med ‘røde lejesvende’, sådan som en række borgerlige politikere har hævdet.
   Det fastslår den konservative kulturminister, Per Stig Møller, i et debatindlæg i Politiken lørdag.”
   http://politiken.dk/kultur/ECE1073761/per-stig-moeller-dr-var-ikke-raeveroed-/

   Kommentar by Graveren — 2. oktober 2010 @ 08:51

  30. Per Stig Møller modsiges af flere i artiklen.

   Kommentar by Graveren — 2. oktober 2010 @ 08:53

  31. Det er noget af en post. Hvilket tålmodigt arbejde. Og det er godt at se at tiden nogen gange er nådig – jævnfør de omtalte og citerede gamle røde medie nisser, som måske, måske ikke er blevet blot en smule klogere.

   Godt at DR nu laver (forsøg på) nødvendig kritik af kommunisme og af tilhængere i medie regi – metakritik. Det tog mange år før det lod sig gøre. Før DR lod det lade sig gøre. Nu må det være islams tid til at stå for – ikke skud – med kritik – i samme mediemølle – og DR (selv) evaluering.

   Særligt DR2 har det rigtig svært med at være objektiv og kritisk – når det handler om islam og tilhængere. Jeg synes at DR – hvad det angår – allerede nu skulle gå i gang med selvkritik, så vi ikke skal vente lige så mange år som vi har måttet vente på at DR tog livtag med De Røde Lejesvende.

   Kommentar by Liva — 2. oktober 2010 @ 10:31

  32. Med andre ord: Allerede nu kunne, burde, DR gå i gang med at lave en række selvkritiske programmer med titlen De Grønne Lejesvende.

   Som det sagdes i 70’erne; Religionskritik er magtkritik.

   Kommentar by Liva — 2. oktober 2010 @ 10:37

  33. Hold kæft hvor de hælder vand ud af ørerne. De er fulde af løgn hele banden. Helt hjerneblæst af socialismen.

   Jeg var medlem af DKP sidst i 70,erne, dansede personligt folkedans med Knud Jespersen i folkets Hus. Hvad han ikke var for god til, men var iøvrigt en intelligent og lun fyr. Vilde diskussioner til langt ud på morgenen. Men ind ville jeg ikke.

   Den direkte årsag til at jeg bøjede mig, var en lækker, lækker velskabt DDR fanatiker lidt op i årene – hendes mand var vist faldet under fremmede himmelstrøg. Birgitte Bardot kunne godt gå hjem og lække sig.

   Under en selskabelig rød drukfest, lovede hun mig det frække, hvis jeg meldte mig ind i partiet. Jeg var Marx kender, men DDRs politik og Sovjets behandling med at sende kritikere af systemet til psykiatrisk behandling huede mig ikke.

   Men som hun sagde, før hun smed tøjet: DDR er nødt til at lukke grænsen, fordi de mangler folk til landbruget. Flygter der flere, sulter DDR. Kan du ikke godt forstå det, sagde hun og smed brystholderen? Den havde jeg ikke hørt før.

   Jo det kunne jeg godt se – hvem kan ikke se det i en sådan situation –
   Så partibogen kom i orden. Men de var for dumme, på trods af deres intelligens. Det var her jeg fik de første erfaringer med folk, der har hjernen i orden, men har lukket den sunde fornuft ude. De revolutionære følelser overmander dem, ligesom den multikulturelle drøm i dag, hvor alle kulturer i fremtiden vil komme til at danse folkedans.

   Marx var en tænker af format, men var også en politisk katastrofe, en mand uden psykologisk forståelse for, at videnskabelige drømme kan føre til ideologiske menneskemishandlere. Men det kunne man ikke vide på den tid, hvor der vitterligt var klassesamfund med rige og virkelige fattige. At kapitalismen også trækker bunden op og er uundværlig for profittens investering i nye markeder, var ikke op i tiden.

   At der er dumrianer i dag, der stadig tænker de samme tanker er mere et spørgsmål om at have noget at tro på i en ideologisk fattig tid. At så islam – der er værre end både nazismen og stalinismen – kan tiltrække de venstreorienterede er temmelig uforståeligt.

   Problemet er imidlertid – frit efter Freud -, at moralske eller religiøse handlinger kan retfærdiggøres, fordi motiverne fortrænges. Eller fortalt på en anden måde. Mennesket kæmper for sig selv og en gruppe i et opdelt fjendtligt samfund. Bevidstheden er fordrejet af sociale og politiske tanker.

   Morale: Mennesket er et idiotvæsen, en fejludvikling i Evolutionen, fordi følelser og tænkning ikke kan koordineres hos Homosapiens. Vi må vente på genetikken.

   Kommentar by Machiavelli — 2. oktober 2010 @ 13:16

  34. […] hvilketsomhelst synspunkt, og ikke – som her – missionerende for sit eget. Takket være Uriasposten – som af hensyn til alle os der forlængst er holdt op med at se fjernsyn har transskriberet […]

   Pingback by Om røde lejesvende og Occams Ragehøvl « Hodjanernes Blog — 2. oktober 2010 @ 22:55

  35. @ Machiavelli

   “… Morale: Mennesket er et idiotvæsen, en fejludvikling i Evolutionen, fordi følelser og tænkning ikke kan koordineres hos Homosapiens. Vi må vente på genetikken… ”

   Du er med andre ord konservativ som jeg.

   Socialisten og liberalisten har det afgørende springpunkt til fælles, at de tror mennesket er godt. Som konservativ ved jeg, at mennesket er ondt.

   Velkommen, den herre :-D

   Kommentar by kbh — 3. oktober 2010 @ 10:36

  36. Ja, men når det er født, kan det gå begge veje. Desværre viser udviklingen i menneskets historie, at det kollektivt går den forkerte vej, hvilket må skyldes, at den overvejende del af menneskeheden udvikler sig til idioter.

   Dog har Søren Kierkegaard sagt det mere elegant og dybsindigt. Og ingen kommer op på siden af denne kæmpe i filosofiens historie. Lad mig prøve at uddybe det lidt, da det filosofisk set giver en dybere forklaring på, hvorfor mennesket er ondt.

   “Selv guderne har opgivet kampen mod Nødvendigheden, da det ikke giver nogen mening at bekæmpe det umulige”.

   Disse ord afspejler hos Kierkegaard en dybsindig forståelse for, hvad det er, der tyngder menneskets eksistentielle liv, og hvad det er, der fører det ud over kanten.

   Udganspunktet var hos Kierkegaards – angsten for Intetheden – den kendsgerning, at den menneskelige fornuft kun gennem fortvivlelsen leder til virkelighedens oprindelse. Dvs. at den menneskelige hjerne ikke er i stand til at erkende, hvor vi kommer fra og hvad der styrer os. Denne erkendelse skaber angst og fører til fornuftens og moralens forbrydelser.

   Derfor er det angsten for Intetheden – der styrer fornuften til uafbrudt at søge efter en forståelse for tingenes ophav. Og i denne søgen kan fornuften altid tvinge det etiske eller moralen over på sin side og mishandle mennesket på det groveste. Det er iøvrigt også derfor, at Luther et sted udbryder, at fornuften og moralen må dræbes for at mennesket kan leve.

   Men Kierkegaard erkender, at troen ikke kan gøre det sidste skridt og besejre fornuften. Uddrivelsen af Edens have – og dermed den ondskab, der kom til verden – er fornuftens ondskab som har taget bo i Nødvendigheden. Syndefaldet var hos Kierkegaard et resultat af angsten for Intet, og sammen med synden mistede mennesket derfor friheden. Mennesket har derfor ingen frihed mere – kun en mulighed – og fornuften er drevet af angsten for Intet og leder til menneskets utallige forbrydelser i samarbejde med moralen.

   Det er her, vi står i dag, uden frihed og ledet af en fornuft, som ikke er i menneskets tjeneste, fordi dets ledestjerne er angsten og angst giver tilladelse til forbrydelser. Angsten som hverken har bestemmelse eller årsag og derfor er os ufattelig. Måske er det de dyste ord, der er sagt af nogen filosof, når Kierkegaard siger:

   “Angsten er frihedens svimmel”, og “Syndefaldet sker altid i afmagt.” “Angst er en fremmed magt, der griber individet, og dog kan man ikke løsrive sig derfra, og vil det ikke, thi man frygter, men hvad man frygter, det attraaer man.”

   Filosoffen Kant har ret, når han siger, at fornuften søger efter de evige almene sandheder, men der skal en Kierkegaards forståelse til at spørge: Hvorfor fornuften så higer efter disse sandheder.

   Okay! mennesket er så ikke et idiotvæsen, men det er ondt, fordi der skjult i kundskaben ligger en Nødvendighed, der med Kierkegaards ord før til, at Intet er blevet verdens behersker og derfor fører til angst og ondskab. Hvor Liberalismen og de konservative så befinder sig i relation til denne forklaring, det har jeg ingen anelse om.

   Kommentar by Machiavelli — 3. oktober 2010 @ 12:27

  37. De tre afsnit ligger nu ude til download, så de er bevaret for eftertiden, og ikke lever på DDRs vægelsindede nåde:

   Afsnit 1/3 (224 Mb): http://ul.to/30o0kl
   Afsnit 2/3 (162 Mb): http://ul.to/l1eu0j
   Afsnit 3/3 (169 Mb): http://ul.to/l0urzq
   Alle tre afsnit i mindre størrelse til iPods (465 Mb): http://ul.to/6hwvyp

   Filerne er jo ret store, og jeg synes, at ul.to er ret nærige med båndbredden, så hvis nogen kender et godt sted at have så mange Mb liggende permanent til download, så læg endeligt filerne ud, og del linket med os andre. Hvis nogen har hang til BitTorrent, kan de jo også lægges ud der (hvis de ikke allerede ligger der?).

   Kommentar by Hertz — 7. oktober 2010 @ 11:43

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper