7. oktober 2010

“…det parti, der har taget sit navn fra en udbrydergruppe af det danske nazistparti i 1941”

Ny bog af Suzanne Brøgger omtalt i Berlingske Tidende. Fra Brøgger angriber Messerschmidt.

“Kan man som forfatter tillade sig at antyde, at en virkelig, nulevende person er nazist, hvis man vel at mærke leverer budskabet i en fiktiv ramme og uden direkte at nævne personens navn? Spørgsmålet er aktuelt i forbindelse med Suzanne Brøggers nye bog, der udkommer i dag. I bogen – »Jeg har set den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe« – skriver den fiktive karakter Fru Z en række breve til Prinsen af Mogadonien alias prins Henrik af Danmark. I et af brevene siges det:

»Hvad valgets vindere angår, kan denne frue kun undre sig over det blonde besties opstigning i mogadonsk politik. Ikke at det kommer mig ved, men hvordan går det til, at en vammelsmuk arier fra det parti, der har taget sit navn fra en udbrydergruppe af det danske nazistparti i 1941, vælger at opkalde sig selv lidt i stil med de tyske fly, der væltede ind over Mogadonien den 9. april, når man er født med det hæderlige navn Christoffersen?«”

En Urias-læser uddyber…

“Der er en række problemer med Brøggers ævleri… Bare de politiske: Dansk Folkeparti er ikke opkaldt efter det parti med samme navn, der eksisterede 1941-43, men efter en liste opstillet til Odense Byråd i 1991 af en tidligere Fremskridtsmand. Uanset, så er navnesammenfald intetsigende. DKPs blad hed i mange år fra under 2. Verdenskrig og frem “Land og Folk”. Det samme gjorde organet for det fascistiske Nationalt Folkeparti også i 1934. Gjorde det DKP fascistisk af den grund?

Endelig så opstod Dansk Folkeparti anno 1941 ikke som udbrydergruppe af DNSAP, men som sammenlægning af flere højreradikale småpartier: Dansk Socialistisk Parti (venstrenazister under Wilfred Petersen, brudt ud af DNSAP 1932), Det Nationale Genrejsningsparti (brudt ud af Retsforbundet, en centrum-højreorienteret pendant til det Radikale Venstre, i 1939 eller -40), Nationalt Arbejder Parti (udbrydergruppe af Socialdemokratiet fra 1938) og Nationalt Samvirke-Fagstatsbevægelsen (udbrydergruppe fra Konservative 1938).

Faktisk blev partiet dannet med økonomisk støtte fra den danske regering netop for at svække DNSAP og mindske truslen fra partiet.”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/18719/trackback

25 Comments »

 1. højreradikale småpartier: Dansk Socialistisk Parti (venstrenazister under Wilfred Petersen, brudt ud af DNSAP 1932), […] Nationalt Arbejder Parti (udbrydergruppe af Socialdemokratiet fra 1938)

  ‘Højre’..?

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 7. oktober 2010 @ 18:13

 2. Øh,undskyld Henrik,har du ikke læst Orwell.:Krig er fred,Løgn er sandhed.Egentlig fantastisk at en forfatter således kan forudsige fremtiden.Men vi kan vel snart alle se hvor det bærer hen!

  Kommentar by karl3447 — 7. oktober 2010 @ 18:35

 3. Jo, jeg læste Orwell – i 1984 – og glædede mig over, at verden ikke havde udviklet sig som bogen havde advaret imod.

  I dag ser det noget anderledes ud. Ikke alene har vi en permanent krigstilstand, vi har omfattende overvågningssystemer, og vores Kære Ledere fortæller os, hvilke ord vi må bruge, hvilke vi ikke må bruge, og mange ting, det pludselig er blevet strafbart at sige. Samt – som du hentyder til – at ord gives ny betydning, fordi den oprindelige betydning bliver ubekvem. ‘Perle’, ‘Hættemåge’ er bare et par uskyldige eksempler.

  ‘1984’ var en advarsel, ikke en vejledning!!

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 7. oktober 2010 @ 19:17

 4. […] Uriasposten…det parti, der har taget sit navn fra en udbrydergruppe af det danske nazistparti i 19… […]

  Pingback by Hvornår må man tage Brøgger på ordet ? « Snaphanen — 7. oktober 2010 @ 19:31

 5. så har SF også taget navn efter nazister

  Kommentar by poul sørensen — 7. oktober 2010 @ 19:36

 6. Jo, men SF er jo selv socialister, så det gør ikke rigtig noget…

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 7. oktober 2010 @ 19:44

 7. Det kedeligt når staten aflønner forfattere, så bliver deres frembringelser mange gange ulæselige og kvalmende.
  Som nu denne Karen Blixen wanna be zuzzanne ord brøgger, som aldrig nogen sinde har har nået Karen Blixen til lille tåen, heller ikke engang amatør skribenterne i foreningsbladet genbrugspapir hattefoldernes venner!
  Denne narcistiske glide Creme Fraüse burde læse lidt om hvad Karen Blixen skriver om muhammedanertroen, det nytter ikke noget at sværte sine øjne til og rende rundt med en Blixen tørklædeturban og tro at det giver gode bøger.

  Jeg har forsøgt at læse denne opstyltede Karen udklædningsdukkes bøger, men jeg har opgivet, de to jeg har er endnu ikke endt i brændeovnen, fordi jeg som Mette gemmer dem indtil jeg måske en dag finder dem interessante, det er så ikke sket endnu for nogle af dem, trods den første vel har samlet støv i 15-20 år.
  Har på fornemmelsen de gør sig bedst i brændeovnen!

  Kommentar by li — 7. oktober 2010 @ 20:56

 8. li, hvor er du heldig med brændeovnen. Vi er andre der ikke har andre muligheder end papircontaineren og vi bliver så snydt for varmeværdien.

  Kommentar by anonym — 7. oktober 2010 @ 21:05

 9. Det er mig en kilde til evig undren hvordan ledende medlemmer af SF, Brøgger, DR kan være så hurtige på nationalsocialist-aftrækkeren – når kommunistformanden Oleg Sohn kan sidde centralt placeret ved siden af både Søvndal og Thorning-Smith.

  Venstrefløjen må åbenlyst lide af et meget selektivt udsyn og et galloperende selvbedrag. Den må i konsekvens synes, at det er i orden at slagte folk på grund af klassetilhørsforhold, men ikke som følge af racetilhørsforhold.

  Dernæst er det udtryk for en katastrofal fejlvurdering af Nationalsocialismen, der trods sit navn ikke var national, men havde verdensomspændende ambitioner – ligesom kommunismen.

  Kommentar by Limewoody — 7. oktober 2010 @ 22:54

 10. @9 Limewoody
  og ligesom islamismen.
  (du glemte den nuværende søster/broder ideologi til nazismen og kommunismen)

  Kommentar by li — 7. oktober 2010 @ 23:06

 11. 9, 10->

  Ja, og det er jo påfaldene, at lige præcis folk, der mener at imperialisme er noget der skal bekæmpes, har så travlt med at melde sig under fanerne i lige præcis imperialistiske ideologier.

  Jeg er meget usikker på, hvad man kan/bør konkludere på det, men hælder en del til, at forklaringerne er af psykologisk art.

  På den anden side så synes det nærliggende, at se det som en false flag operation.

  Kommentar by anonym — 7. oktober 2010 @ 23:46

 12. Socialister behøver aldrig at forholde sig sagligt eller rationelt til noget som helst. De kan sige det ene og handle efter noget andet, de kan lyve, fortie, fejlcitere og opfinde anklager uden bund.

  Deres strategi er en anden end videnskabelighed og sund fornuft. De kører alene på populisme og hysteri og klan-loyalitet. Hvis man råber løgne og paroler og klicheer mange gange nok, så bliver de til sandhed for det segment af arbejdere, der ikke har tid til at sætte sig ind i baggrunde og tror at DR og Co. beskriver virkeligheden.

  Socialister arbejder ud fra følelser og utopier, altså overreaktioner og eventyr. Kan de piske et hysteri op, så behøver de ikke bevise deres argumenter, skaden er sket. De loyale tilbeder dem som helgener og stiller ingen spørgsmål men lever saligt med på myterne.

  Så hver gang de virker totalt vanvittige, så er det fordi de ikke taler til fornuftmennesker, men til følelsesmennesker – deres eget segment. Det samme kan vi i øvrigt observere hos Al Jazeera, overfor deres uvidende hær af muslimer.

  Frøkken Brygger, er jo bare en lille trick-gås, der bruger små slimede privat-deltaljer og pseudo-insiderviden om politikere og folkevalgte som appetitvækker og, ligesom SE og HØR og så laver hun en overbygning af elitært venstreradikalt vrøvl og pseudopoesi, for at fastholde socialist-eliten i sit eget rygklapperi og stok-reaktionære verdensbillede, menneskesyn, som minder meget om nazismens og islams ligheder med religiøs stivnethed.

  Bare fordi hun på en skønliterrær for forventer hun at slippe for injurier, og højrefløjen holder sig også for god til den slags, men var der een der skrev om hende på den måde, så ville hun straks anklage for samme injurier! Venstrefløjen er som børn. Men til forskel fra børn, så bruger venstrefløjen deres ansvarsløshed som maskeret vold. Stop pengene til dem.

  Kort sagt: Hun ser en imaginær splint i en tilfældig andens øje, men afslører fælt sig selv, ved ikke at se telefonpælen i sit eget.

  Ha ha.. sikke en svag fantasiløs snylter.

  Kommentar by Julie — 8. oktober 2010 @ 01:03

 13. @12 Julie
  Du har ret :-)
  Der er jo kun tale om simple “se og hor” skribenter, bare i bog format, når statsbistandsklienternes “se og hor” tutta rosenrødelæbersberg gallionsfigurer skribenterne zuSSanne brøgger og klausemandslingen riftbjergs skriblerier analyseres.
  ps. husker ikke helt se og hørs tutta rosenberg, men jeg ved min farmor fik kvalme af hendes ustandselige dumme fremtræden i se og hør bladet.
  Så måske skylder jeg min farmors avation tutta rosenberg en undskyldning for at sætte hende i samme ynkelige bås som “elite” se og hor skribenterne zuSSanne brøgger og overklasse snobben rifbjerg.

  Køb Se og Hør eller den forfinet snob udgave i bog form ved skribleri assistenten zuzanne brøgger!!

  Kommentar by li — 8. oktober 2010 @ 02:12

 14. Der den lille krølle på historien om Socialistisk Folkeparti, at Gert Petersen, partiets mangeårige formand (1974-91), var medlem af DNSAP og Nationalsocialistisk Ungdom under krigen.

  Kommentar by Henrik — 8. oktober 2010 @ 08:03

 15. Den ellers så feterede britiske forfatter George Bernhard Shaw havde nogle ganske ekstreme synspunkter.
  Shaw idoliserede Stalin, Hitler og Mussolini som verdens store “progressive” ledere fordi de “gjorde ting,” ikke som de rådnende lig” man kalder parlamentariske demokratier.

  – Jonah Goldberg, “Liberal Fascism” (2007), s. 134
  re, end man aner.’
  http://synopsis-olsen.blogspot.com/2010/07/venstrefljens-metoder-rendyrkes.html

  25 år før Hitler byggede sit første gaskammer for at udslette jøderne, profeterede den progressive socialistiske profet Shaw i en forelæsning ved Eugenics Education Society, den 4. marts 1910:

  “Vi bør være forpligtede til at dræbe rigtig mange mennesker, som vi nu lader leve, og lade rigtig mange mennesker som vi for tiden slår ihjel leve. Vi skal gøre os fri for alle forbehold om dødsstraf. ….Som en del af racehygiejnepolitiken vil vi endelig have lov til udbredt brug af giftgaskamre. Rigtig mange mennesker ville skulle fjernes fra eksistensen blot fordi de spilder andre menneskers tid med at passe dem.”

  Et essay af ham fra 1938 havde titlen: “Diktatorer – lad os få flere af dem!”

  Det er altid klogt at se intellektuelle forfatteres politiske forestillinger som det modsatte af sund folkelig fornuft og generationers opsparede, dyrekøbte erfaring.

  Kommentar by synopsis-olsen — 8. oktober 2010 @ 09:07

 16. Fra en anden vinkel: det ærgrer mig at se væsentlige forfattere som Brøgger og Rifbjerg træde så eftertrykkeligt i nælderne. For en ordens skyld skal begge de to forfattere have, hvad der tilkommer dem, og begge står bag nogle fantastiske værker i dansk litteraturhistorie. De er på hver deres måde ophavsmænd til en litterær tradition, der har haft ikke så lidt at skulle have sagt i dansktimerne rundt omkring.
  Siden muhammedkrisen er der stort set kun kommet bras fra deres kant, og mekanismen undrer mig såre. Det forekommer mig, at ingen af dem har fattet omfanget af den viden og indsigt, de hver i sær forsynede et par generationer af læseheste med.

  For Rifbjergs vedkommende betragter jeg ‘Det forsømte forår’ som det forrige århundredes største danske ungdomsroman.
  Dybt besynderligt, at manden er så debil. Og helt igennem selvmodsigende. Her den seneste åreladning fra hans vedkommende:

  http://i.pol.dk/debat/article1077208.ece

  For Brøggers vedkommende, så kommer man ikke uden om hendes forfatterskab, hvis man vil se, hvordan der blev tænkt i DK fra ca. 1975 og frem. Underligt at hun i sin alderdom, ser ud til at have mistet evnen til at fatte, omfanget af den tradition der nærede hende selv og andre med muligheden for både at kunne tænke og skrive frit fra leveren.

  Kommentar by Lotte — 8. oktober 2010 @ 09:57

 17. ->16

  ‘Det forsømte forår’ blev skrevet af den forlængst afdøde kommunist Hans Scherfig. Scherfigs prisværdigt korte romaner er faktisk læseværdige.

  Rifbjergs hadegave til gymnasieeleverne de sidste 50 år er “Den kroniske uskyld” fra 1958. Tvangslæsningen i gymnasiet fjernede enhver lyst til at læse mere fra hans hånd.

  Kommentar by Træt — 8. oktober 2010 @ 13:36

 18. @Træt…..Ja, det var jeg vist, da jeg skrev. Og jeg mente også ‘Den kroniske uskyld’.

  Tak for korrektionen.

  Kommentar by Lotte — 8. oktober 2010 @ 15:16

 19. ->16 Rifbjergs tekst er i sandhed fascinerende. Tænke sig at få koblet begreberne mod og mandshjerte sammen med dialog uden kant. Kulturradikalismen har overlevet sig selv, og dens dødskamp er ikke skøn at følge.

  Kommentar by Høgsbro — 8. oktober 2010 @ 16:57

 20. Hvorfra er det lige Enhedslisten har taget sit navn???

  I beundring af StaziDDR

  Kommentar by tavsen — 8. oktober 2010 @ 17:37

 21. Susanne Brøggers pubertære fantasier er uendelig ligegyldige, præcis som Klaus Rifbjergs fantasier der befinder sig på det samme plan.
  Det opsigtsvækkende er at nogen gider at trykke ligegyldighederne.
  Lad de to blot påstå at jorden er flad og at de små børn kommer med storken.
  De er begge to dræbende uinteressante og dagspressen burde ignorere deres ubehjælpsomme skriverier.

  Kommentar by sl — 8. oktober 2010 @ 18:35

 22. Tvangslæsningen i gymnasiet fjernede enhver lyst til at læse mere fra hans hånd.

  Eller anden skønlitteratur, for den sags skyld. Jeg droppede det, da jeg var 18.

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 8. oktober 2010 @ 21:20

 23. Faktisk er der lidt “Lektor Blomme” over at læse Rifbjerg…

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 8. oktober 2010 @ 21:46

 24. Suzanne Brøgger har altid været dum at høre på.

  Kommentar by Spinner — 9. oktober 2010 @ 00:42

 25. #23 Ja, og nogen burde byde ham et holdkæft-bolsje –
  og gerne et forgiftet et, hvis dét ikke hjælper :D

  #24 SB er prototypen på en gloriepudsende pseudointellektuel gimpe uden begreb skabt om, hvad hun fabler om, men ALTID med de “rigige” fodformede PK-meninger, fordi hun ved de falder i god jord i frelstes kulturradigale kredse – hun mangler både viljen OG evnen til at sætte sig ordentligt ind i tingene, INDEN hun åbner munden.

  Hvem fanden er egentlig de idioter, der stadig køber hendes bøger?
  Kan man se nogen steder, hvor “godt” hun sælger nutildags, hvor hendes
  70’er-ævl er langt over sidste salgsdato? :)

  Kommentar by Bjovulf — 9. oktober 2010 @ 01:29

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper