20. oktober 2010

Henrik Sass Larsen om egen tid som fredsaktivist: Jeg var et ‘nyttig idiot’

De fleste har efterhånden forstået, at Ole Sohn stod på fjendens side under Den Kolde Krig. Færre ved at ledende socialdemokrater havde svært ved at vælge side, og febrilsk forsøgte at finde en midterposition mellem kommunistisk diktatur og liberalt demokrati. Herunder lidt fra et interview med Henrik Sass Larsen, trykt i Jyllandsposten 20. november 2004 – Fodnoter: En fredsaktivist taler ud (ikke online).

“Henrik Sass Larsens (S) barndomsværelse var atomvåbenfrit. Beviset havde han selv købt hos fredsbevægelsen, og på mange måder adskilte hjemmet i Greve sig ikke synderligt fra adskillige villaveje og børnehaver i 1980’ernes Danmark. Erklærede atomvåbenfrie som en lille brik i det store mål: at få Norden frit for atomvåben. Når telefonkæden ringede op og gav besked om, at endnu en bombe var sprunget, smed Henrik, hvad han havde i hænderne for at stå fakkelvagt for fred og imod atomprøvesprængninger enten ved den franske, sovjetiske eller amerikanske ambassade. Den unge DSU’er deltog i fredsdemonstrationer og fredsmøder, var glødende modstander af NATO, ejede »en enorm mængde fredsbadges« og var fortaler for »et defensivt forsvar« i Danmark. »Det eneste, jeg kan forstå af mine standpunkter fra dengang, er angsten for krig. Alt andet var hamrende naivt, og jeg skammer mig,« siger Henrik Sass Larsen, der i dag sidder i Folketinget for Socialdemokratiet og er partiets skatteordfører…

Efter læsning af en del historiebøger har han ændret opfattelse: »Jeg skammer mig især over vores kritik af USA. 90 procent af fredsbevægelsens kritik var rettet mod USA, Europa og de 572 raketter. Det var de helt forkerte standpunkter. Vores første vrangforestilling var, at der under Den Kolde Krig var tale om to ligeværdige supermagter. I dag vil jeg sige, at det var der ikke der var et demokrati over for et diktatur. Når vi kunne demonstrere på gader og stræder og sige vores mening, var forudsætningen jo, at Europa havde været badet i blod fra engelske og amerikanske soldater under Anden Verdenskrig. Vores kritik af dem var en skandaløs foragt for deres indsats,« siger Henrik Sass Larsen…

Skal han selv sætte en etiket på sin funktion under Den Kolde Krig er det »nyttig idiot«. Det var angsten for krig, der drev på ikke et højere politisk spil. »Jeg var alt for ung til at blive kontaktet af andre landes sikkerhedstjenester, men der må helt sikkert have været nogen i fredsbevægelsen, der vidste bedre og gik modstandernes ærinde,« mener han. Forståelsen for, at tre fremtrædende socialdemokrater Lasse Budtz, Kjeld Olesen og Poul Nielson rejste til Sovjetunionen for at fortælle om partiets synspunkter, kan ligge på et relativt lille sted: »Det forekommer mærkeligt, at et parti, der har været regeringsbærende og for NATO, sidder med modparten og drøfter vitale danske sikkerhedsinteresser uden om den danske regering.«”

Oploadet Kl. 23:40 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/19191/trackback

6 Comments »

 1. Nåe, nu bekender klynke pamperen henrik sASS larsen sin stupiditet, for at redde sin egen røv!
  Klynk,klynk bekendelse før blogverden finder ud af det (for de topstyrede socialist medier, kunne ALDRIG finde på. at finde ud af det!) at endnu en socialpamper har rodet rundt som nyttig idiot for kommunisterne.
  Der forklare vel henrik sASS larsens ihærdige forsvar for den evige naive kommunist oleg sohn.
  Den ene nyttige idiot, forsvarer den anden nyttige idiot!
  Denne bange! mandslinge ASS larsen burde forlade Folketinget og overlade stolen til mere modige M/K’er der tør tage kampen op med vores tids værste trussel ideologien iSLAM.
  Sådan en NAR!

  Kommentar by li — 21. oktober 2010 @ 03:01

 2. Jeg elsker Henrik Sass Larsen på trods af hans til tider skizofrene udfald. Jeg har dog aldrig helt fattet hvad han laver hos Socialdemokraterne. Oh well, han er stadig ung.

  Kommentar by Vagn Henning — 21. oktober 2010 @ 10:58

 3. Jeg kan tilgive Sass Larsen af en grund: Hans alder dengang. Derimod kan jeg ikke tilgive Socialdemokraternes daværende ledere, Anker Jørgensen, Svend Auken, Ritt Bjerregaard. De svigtede, da det gjaldt.

  Det samme gælder på indvandringsområdet. Og her er Sass Larsen stadig ikke vågnet op. Han kan ikke forstå, at udvisning af kriminelle indvandrere er den eneste udvej. Om 20 år vil han sige det samme om indvandring, som han i dag siger om sin indsats som fredsaktivist. Hvad skal han undskyldes med til den tid?

  Kommentar by Gunnar Biering — 21. oktober 2010 @ 11:07

 4. Og nu er han en unyttig idiot.

  Kommentar by Hr. Snusk — 21. oktober 2010 @ 13:07

 5. @li

  Nej, HSL bekender ikke kulør nu! Interviewet er seks år gammelt, hvilket klart fremgår af indledningen. Jeg synes han fortjener ros for sin selvkritik. Og hvad der er meget vigtigt: han samarbejdede aldrig aktivt med fjenden, men var, hvad han meget præcist selv betegner: en nyttig idiot.

  Kommentar by Jeppe Juhl — 21. oktober 2010 @ 16:07

 6. @5 Jeppe Juhl
  Jeg syntes bestemt ikke om henrik sASS larsens noget underlige dum-smarte! forsvars skriverier angående kommunisten oleg sohn.
  Det fint nok, det er gået op for den nytteløse idiot, hvor taknemlig han burde være for den hjælp Europa fik fra USA og han valgte forkert side. Det ændre bare ikke på, at han trods sin nuværende modne aldre , stadig virker meget naiv og agere meget “følelses-forstyrret” og ikke det mindste rationel tænkende.
  Desværre tror jeg ikke, det er sidste gang, vi vil opleve denne nytteløse idiot tager fejl eller vælger forkert side.
  Moské det bare er en typisk fejl hos alle socialkammerater, at de er langsomt opfattende, 10år bagefter alle andre eller bare generelt mere naive end resten af befolkningen!?

  Kommentar by li — 21. oktober 2010 @ 21:20

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper