24. oktober 2010

Jacob Skovgaard-Petersen om ‘menneskelig kreativitet til at se på Koranen med nye øjne’

Den gode professor revser blandt andet Ralf Pittelkow for at argumentere med Koran-citater, men seneste udgivelse om ‘Islams magt’ er ren emperi, ‘Europas ny virkelighed’, lyder undertitlen. For sjov skyld googlede jeg Skovgaard-Petersens moderate tv-imam Ahmed Al-Shuqayri – øverste og eneste hit på dansk er Skovgaard-Petersen selv.

Professor Jacob Skovgaard-Petersen i weekendens Information – Den danske islamdebat er uoplyst.

“Lars Løkke Rasmussen (V) vil have muslimerne til at dreje på deres paraboler, så de kan se Vild med dans sammen med os andre. Men problemet er ikke, at danske muslimer ser arabisk tv, men at de danske islamdebattører ikke gør. Pittelkow, Hedegaard, Langballe og co. er nemlig mere optaget af Koranen, hvor de higer og søger efter muslimernes sande væsen.

Men indsigt i islam anno 2010 skal ikke findes i støvede suravers, men derimod i arabisk tv og film og alle mulige andre steder, hvor muslimer taler om og med hinanden. Her vil islamkritikerne kunne få en egentlig forståelse af, hvad moderne islam handler om. Det hævder islamforskeren Jakob Skovgaard-Petersen, der betegner niveauet i den hjemlige islamdebat som forstemmende.

»De danske islamdebattører har ofte haft meget lidt berøring med den religion, som de opkaster sig til eksperter i. De læser Koranen som en slags grønspættebog…

Han understreger, at Koranen hidrører en tid, hvor man slet ikke kendte til moderne samfundsforhold. Derfor handler den ligesom Biblen overvejende om forskellige regler og pligter og ikke mindst om lydighed og taknemmelighed over for Gud. Men ikke mindst i de sidste 3-400 år har generation efter generation evnet at se på deres religiøse skrifter med nye øjne, og indsigt i denne menneskelige kreativitet er nøglen til at forstå religionens rolle i moderne samfund, understreger Jakob Skovgaard-Petersen.

»Det er derfor, det giver mening at beskæftige sig med religions-og kirkehistorie. Fordi de religiøse tekster udlægges forskelligt til forskellige tider. Men det kender de folk, der bedriver denne form for kritik bare ikke til. De nøjes med at slå op i Koranen, finder et eller andet militant vers og konkluderer, at så må muslimer være militante. Men det er altså en meget stærk overvurdering af skriftens betydning som årsag til menneskelig handling,« siger Jakob Skovgaard-Petersen…

På den største og rigeste tv-station i den arabiske verden, det saudisk-ejede MBC med hovedsæde i Dubai, kan de hver ramadan se et dagligt program med det opbyggelige navn En ung mands strøtanker, på arabisk Khawater Shab. Værten i En ung mands strøtanker er den unge saudier Ahmed Al-Shuqayri, der ifølge Jakob Skovgaard-Petersen er en slags omvandrende kapitalismens ånd, som prædiker punktlighed og protestantisk etik.

»Al-Shuqayri er den protestantiske etik og den kapitalistiske ånd på to ben. Og på forunderlig vis bedriver han religions-og civilisationskritik på en måde, som unge muslimer kan forholde sig til. Derfor er det også en myte, når danske kommentatorer hævder, at der ikke skulle være kulturel selvkritik i den arabiske verden. Der er masser. Betydeligt mere end herhjemme,« påpeger Jakob Skovgaard-Petersen.

… Unge muslimer dyrker ham på Facebook og youtube, og fænomenet Al-Shuqayri rummer derfor også en anden central pointe. Nemlig at moderniteten og religionen sagtens kan gå håndihånd… Men netop den erkendelse har vanskeligt ved at trænge igennem i Vesten, der stadig er fastlåst i en gammeldags sekulariseringstankegang, påpeger Jakob Skovgaard-Petersen”

(Kildehenvisninger i Jespersen & Pittelkow: Islams magt, 2010. S. 272)

Oploadet Kl. 00:39 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/19348/trackback

12 Comments »

 1. Jacob Skovgaard-Petersens erfaringsfelt synes noget indskrænket.
  Han tror, at islamkritikken udspringer af, at folk har læst i koranen og der fundet ud af at islam er en voldelig ideologi.
  Set med mine øjne forholder det sig omvendt: Folk har i deres egen VIRKELIGHED erfaret, at mange muslimer opfører sig helt uforståelig og uakseptabel.
  For almindelige mennesker er det naturligt, at undersøge årsagen til sådanne fænomener.For eksempel kunne læsning af koranen være en virkelig god ide desangående.
  For denne professor er det åbenbart helt galt, måske fordi han mentalt ikke kan håndtere et totalt nederlag for sin egen forklaringsmodel. Tilbage for ham er kun : Apologi!!

  Kommentar by SUS — 24. oktober 2010 @ 11:10

 2. Muhammedanerne skal ikke bedømmes på tv-udsendelser fra de varme lande; men på, hvordan de opfører sig.

  Kommentar by Nissen — 24. oktober 2010 @ 11:15

 3. Når nu modderniteten trives kan Skovgaard-Petersen måske forklare hvorfor:

  Analfabetismen massiv
  Børnedødeligheden er høj
  Befolkningstallene skyhøje
  Uddannelsesniveauet lavt
  Økonomien katastofal
  Infrastrukturen uudbygget
  Fattigdommen udbredt
  Korruptionen massiv
  Arbejdsløshed massiv
  Paranoiaen vildvoksende
  Hære og militærbudgetter uforholdmæssigt store
  Den religiøse ekstremisme udbredt
  Vold og tortur udbredt
  Kvindeundertrykkelsen og volden mod kvinder graverende
  Racismen mod jøder, kristne, buddhister, hinduer, animister massiv
  Den etniske udrensning af anderledes troende pågår dagligt…

  ..i den muslimske verden?? Han kan jo selv fortsætte listen.

  Dernæst må man jo nok spørge samme Hr. Skovgaard-Petersen hvordan han kan udnævne Islam til en moderne størrelse, da ethvert forsøg på at øve kritik mod dette tankesæt automatisk udløser trusler om vold og mord.

  Man kunne jo for eksempel stille det simple spørgsmål om ikke vi kunne få lov at se alle koraners moderkoran eller spørge om hvorfor de koraner der blev fundet i en moske i Sanaa i Yemen er så forskellige rent tekstmæssigt? Det Hr Skovgaard-Petersen kalder for kreativitet er da vist den slags der kunne udfoldes i et totalitært som under Sovjettiden i Rusland.

  Gad vide om Hr. Skovgaard-Petersen selv er blevet bidt af bacillen?

  Kommentar by Limewoody — 24. oktober 2010 @ 11:21

 4. Jakob Skovgaard-Petersen påstår, at muhammedanerne praktiserer mere kulturel selvkritik end vi i vesten gør. Problemet er bare, at muhammedanerne ikke har nogen kultur. Hvad er det så, de kritiserer?

  Kommentar by Nissen — 24. oktober 2010 @ 11:28

 5. Kim -> det er fordi navnet åbenbart bedst oversættes som: Ahmad Shukeiri. Søger du på det er der en masse hits. Umiddelbart var der ikke noget der stak i øjnene som “moderat imam kult helt”.

  Kommentar by Larebil — 24. oktober 2010 @ 11:41

 6. Man kunne jo dele muslimer op i dem, der støtter terror og dem, der ikke gør.
  Der er en udbredt støtte til Hamas, Hizbollah, Taleban og somaliske al-Shabaab.
  Da Pakistan blev dannet i 1947, havde man ambitioner om et moderne og tolerant land. Sådan kom det ikke til at gå, og religiøse mindretal er udsat for grusom forfølgelse.

  Kommentar by elefanten — 24. oktober 2010 @ 11:51

 7. Kan vi ikke få ham til at rette sine kildehenvisninger? Hvis værket handler om muslimer og islam og ikke om Niels Hausgaard, og henvisningen er fra 2010, så må han have læse det på uriasposten.NET
  Det nærmere sig videnskabelig uredelighed.

  Kommentar by Hertz — 24. oktober 2010 @ 12:34

 8. En shaming klassiker fra lefler segmentet:

  ‘menneskelig kreativitet til at se på Koranen med nye øjne’.

  Skulle man være uenig i våset, så er forklaring at man ikke er kreativ og dertil umenneskelig.

  BS faktor er 100.

  Kommentar by Kejser Wilhelm — 24. oktober 2010 @ 12:41

 9. Hvad tid lever den mand i? Ikke i nutiden i hvert fald.

  “..Vesten, der stadig er fastlåst i en gammeldags sekulariseringstankegang, påpeger Jakob Skovgaard-Petersen””

  Sekulariseringstankegangen er da en hel del nyere end islam. Vesten er forfriskende ny, demokratisk og tolerant i forhold til gamle og bedagede islam – og ikke mindst i forhold til intolerante islam.

  Nu har en forsker så lige fundet ud af at filosoffen Kierkegaard i hans optik er antisemit. Og så må det være på tide at der kigges nærmere på koranens modbydelige syn på mennesker og samfund, der ikke er enige med koranen. Koranen skal kunne forskes i på lige fod med Kierkegaards skrifter og alle andre skrifter/bøger. Koranen er en tekst på lige fod med alle andre bøger. Hverken mere eller mindre. Det skal islam tilhængere til at lære – og det kan Vesten være med til. Den sekulariserede, demokratiske og moderne del af verden.

  Kommentar by Liva — 24. oktober 2010 @ 13:00

 10. @ Liva

  Han lever i fremtiden. Den nære fremtid, hvor islam og ideologiens proselytter og støtter har tiltvunget sig endnu mere magt på bekostning af den vestlige tradition for religionskritik.

  Kommentar by . — 24. oktober 2010 @ 14:22

 11. Endnu en fessor melder sig i debatten:

  http://politiken.dk/debat/ECE1090098/professor-de-intellektuelle-svigter-fatalt-?track=eblistermest

  Denne gang på den kloge side af den politiske midte.

  Kommentar by Sigwar — 24. oktober 2010 @ 15:43

 12. Bare en påmindelse om, at religionseksperter skal man generelt ikke tage alvorlig. Det er ligesom antropologer, sociologer ect, deres studier gør dem subjektive. Men lad dem snakke, udviklingen kan de ikke stoppe.

  Kommentar by Machiavelli — 24. oktober 2010 @ 16:47

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper