1. marts 2005

Udefra sendte dokumentar om palæstinensernes situation set med palæstinensernes optik

Udefra havde i sidste uge overskriften Palæstina – det åbne sår, og den indkøbte dokumentar var en 45 minutter lang ARD-produktion om palæstinensernes historie set med palæstinensernes øjne. Det var med andre ord den sædvanlige offerrolle-dyrkelse.

Israels dannelse kostede palæstinenserne alt lød det indledningsvis, og ikke et ord om at Israels oprettelse faktisk var en FN-beslutning. Der tales endvidere om israelsk bombardement af Golanhøjderne, om “besættelsen” i 1967, om “krisen” efter Seksdageskrigen – men en oplysning ignoreres: Det var Israel som blev angrebet af fjendtlige arabiske lande…

Trods genrens sædvanlige lave standard, så skrabte denne flere steder bunden med indlysende selvmodsigelser. Man kan ikke fortælle at mange palæstinensere er højtuddannede, og dernæst klynke over fattigdommen i hver anden sætning. Ligesom man heller ikke kan berette om tårnhøj arbejdsløshed, når man fortæller at “mange har tre jobs”.

Men det meste var iøvrigt set før. Tyge speakede lyrik ala “Det tager sin tid at lave mad, når man kun har et gasblus”, mens billedmaterialet underbyggede påstandene:

[“… dyrke sine interesser”]

Forholdene for ‘palæstinenserne’ var i sandhed grusomme, for som der blev sagt – “Der er ingen græsarealer, hvor børnene kan lege eller spille fodbold, eller hvor familien kan samles om grillen i weekenden.”

Skurkerollen delte Israel og USA, men der var også verbale lussinger til Europa. Problemet med Israel var landets grundlæggelse, hvad USA garanterede – og som visse europæiske lande ikke ihærdigt nok modarbejdede…

Lidt følelsesporno blev der også plads til. Nostalgisk drømmer disse to her om et land der aldrig har eksisteret, og en landsby forældrene/bedsteforældrene forlod længe før de blev født:

Jaja, bare rolig – ikke en Udefra-dokumentar om denne konflikt uden grædende børn – her i sort/hvid:

Fattigdommen var så sandelig ekstrem for flygtningene, der samlede ind til andre flygtninge – og ellers fulgte udviklingen på internettet. Af problemer var der mange, nogle vil sikkert mene det er irrelevant – men hvor er det vigtigt at verden indser de kolossale miljøproblemer flygtningene udsættedes for af bilernes udstødningsgasser.

Afslutningsvis var der debat med cand. scient. pol. Frederik Rosén, som lød lidt ala Michael Irving Jensen. Begge er da også foredragsholdere i Dansk palæstinensisk Venskabsforening. En forening hvis logo , israelerne vel kun kan opfatte som en trussel.

Er ensidighed blevet et mål i sig selv?

Oploadet Kl. 21:24 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer
Arkiveret under:

2 Comments »

 1. Angående den store elendighed og fattigdom i de palæstinensiske flygtningelejre : hvad er der blevet af de milliarder og milliarder af dollars der er overgivet den palæstinensiske ledelse til gavn for befolkningen ?
  Og HVIS der havde havde været krummer i folk – hvorfor så ikke selv begynde at gøre lejrene mere attraktive ? Man kunne starte med at få ryddet op f.eks.
  Tilbage sidder man med den fornemmelse at palæstinensernes offer-rolle er blevet en integreret del af hvorfor de eksisterer – lige som den evindelige bebrejdelse mod alle andre og specielt den vestlige verden og selvfølgelig Israel. Uden offerrollen ville de skulle begynde at ændre adfærd både udadtil og indadtil. Og de ville skulle begynde at tage ansvaret for dem selv på dem selv. Dette er selvfølgelige noget mere ubehageligt end at kunne lægge ansvaret for egen elendighed over på andre.
  Nej – Tyge Pedersen kan fortsætte sit private korstog så meget han vil : danskerne kan udemærket selv tænke og lægge 2 og 2 sammen.
  Den der sidder tilbage med en form for stempling er ikke alle disse #palæstinenser-plagere” af israelsk eller vestlig oprindelse – det er Tyge Pedersen selv. Palæstinenserne kunne – hvis de havde VILLET -sammen med den muslimske Umma plus den økonomiske hjælp både fra muslimsk/arabisk side samt fra hele Vesten som de vitterligt har fået gennem årerne – have ændret på deres vilkår !
  Det er en ynk at se denne fortsættelse af en valgt elendighed.

  Kommentar by vivi andersen — 2. marts 2005 @ 10:12

 2. Arafat & Co. har tyvstjålet nicifrede beløb, som europæiske skatteydere tvangsmæssigt har skullet hælde ned til palæstinenserne. Det er en ynk og en kunstigt forlænget elendighed, som netop kræver propaganda for at kunne videreføres. DRs lyserøde lejesvende stiller villigt op.

  Desværre tror jeg ikke, som Vivi ovenfor, at danskerne kan lægge 2 og 2 sammen. Mange års påvirkning får den almindelige dansker til at tro på, at palæstinenserne er de sagesløse ofre for israelsk aggression. De komplicerede faktiske forhold og den generelle arabiske elendighed formidles ikke af DR og kun i ringe grad af andre danske medier.

  Kommentar by Crass Børsting — 2. marts 2005 @ 19:50

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper