27. februar 2005

Starthjælpen virker – forskere såsom socialdemokratiske Bent Greve er uenig

Det er sgu utroligt, at Jyllands-Posten på basis af en rapport som dokumenterer at starthjælpen har haft en positiv effekt, lader to forskere afvise det økonomisk incitaments berettigelse. Mere grotekst bliver det når samtidigt ved, at den ene forsker er Bent Greve, som tidligere har afvist starthjælpen med helt andre argumenter – og iøvrigt er socialdemokratisk folketingsmedlem.

At ‘marginalt flere’ på starthjælp er kommet i arbejde, må da siges at være et fremragende resultat når gruppen af ikke-danske langtidsledige stiger og stiger – og hvem husker ikke venstrefløjens valgkampfokus på ‘den stigende arbejdsløshed’.

For godt et år siden udkom Tænketankens 4. rapport, som sammenlignede dansk udlændingepolitik med en række af de lande vi plejer at sammenligne os med. [pdf, 129 sider – se 18ff]

Her konkluderes:

“Med indførelsen af starthjælpen skiller Danmark sig således samlet set ikke længe markant ud fra de øvrige lande, når det gælder de sociale ydelsers størrelse målt i købekraft.” [tabel 1, s. 18]

Med hensyn til det økonomiske incitament analyseres ‘nettodækningsgraden’ på basis af OECDs tal, og her kan man læse at en udlænding på starthjælp i Danmark har en nettodækningsgrad som er højere (41 pct.) end en udlænding på kontanthjælp har i Tyskland (38 pct.). [Tabel 2, s. 20]. Det tilføjes endvidere:

“Bemærk at der er tale om dækningsgrad for en gennemsnitslønmodtager. I de fleste af landene afhænger dagpengenes størrelse af den lediges tidligere lønindkomst. Her skiller Danmark sig ud ved på den ene side at have en høj maksimal dækningsgrad (på 90 pct.), men samtidig en lav maksimal dagpengesats… Det betyder, at forsikrede lavtlønnede i Danmark får en meget høj kompensation, mens nettodækningsgraden falder betydeligt i takt med stigende indtægter. I et system som det danske vil de gennemsnitlige nettodækningsgrader således overdrive det økonomiske incitament til at arbejde for grupper, hvis løn ligger under gennemsnittet – som det netop er tilfældet for de udlændinge, der har relativt svage kvalifikationer. [s. 19]

“For kontanthjælpmodtagere er den relative gennemsnitlige indtægtsforskel selvsagt større end for forsikrede ledige. Med en nettodækningsgrad på 60 pct. inkl. boligstøtte ligger Holland og Danmark højest blandt landene. Herefter følger Sverige, Tyskland og Storbritannien, der ligger lige over, eller under 50 pct.” [s. 19]

Alene det at noget så ukontroversielt som lavere ydelser til udefrakommende stadig kan vække debat, indikerer at kulturkampen kun kan være i sin spæde fase. Men tankevækkende et det iøvrigt også, at Det Radikale Venstre er starthjælpens argeste modstander – når det passer som fod i hose med Richard Floridas teorier om grænseløse samfund uden automat-ydelser.

5 Comments »

 1. Det var en artikel af Henrik Vinther Olesen der tidligee sidste år havde en dubiøs artikel om at de ‘nye’ danske asylregler var skyld i høje svenske asyltal. Hvad han ikke skrev var at antallet i Tyskland var styrdykket og at de danske tal fortsat ligger over de finske. Se link nede i forrige kommentar.

  Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 27. februar 2005 @ 22:03

 2. Nogen gange minder Jyllands Posten lidt for meget om Politikken,selv om ledelsen erklærede,at det ville ikke ske,dengang de to aviser blev bragt sammen.

  Kommentar by Peter B — 28. februar 2005 @ 13:09

 3. Haha. Det gode ved konspirationsteorier, så som din og dine kommentatorers om de venstreorienterede medier, er at de altid kan bringes til at passe. Når selv Jyllands-Posten – en venstrehøjborg hvis der findes en – så ikke er enig så mp det det jo være den dårlige indflydelse fra socialdemokratiet. Virkelig morsomt.

  Kommentar by Claus — 1. marts 2005 @ 19:55

 4. Til Claus

  Jeg påtaler dårlig journalistik – du vrøvler om konspirationsteorier.

  Kommentar by Kim Møller — 1. marts 2005 @ 20:14

 5. Claus –>> Forholdet er at medierne, også hvad der skulle være borgerligt-liberale er befolket med venstredrejede journalister. Jeg forholder mig til Vinther Olesens trackrecord. David Trads var også tidligere ansat hos JP før sin gloværdige karriere hos Information.

  Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 2. marts 2005 @ 16:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper