27. december 2010

Alle var enige, inkl. Østjyllands Politi: Sænkelse af den kriminelle lavalder har ingen effekt

Tidligere på året indførte regeringen, på trods af kritik fra krimonologer og dommerstanden, en sænkelse af den kriminelle lavalder til 14 år. Det skulle ifølge Justitsminister Brian Mikkelsen være medvirkende til at stoppe “stoppe ungdomskriminaliteten”. Ritzaus Bureau refererede kritikken, hvad blev gentaget onsdag forrige uge. Her citeret fra TV2 Online – Betjente: Ny lavalder hjælper ikke.

“Det har tilsyneladende ikke haft nogen effekt at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år. Det siger flere politifolk til bladet Dansk Politi. Ifølge de kriminalpræventive afdelinger i Københavns- og Østjyllands Politi, har det ikke påvirket de 14-åriges adfærd, at de nu bliver straffet for deres lovbrud…

“Den kriminelle lavalder blev jo primært sænket for at gøre noget ved de meget, meget få tilfælde af grove forbrydelser, som 14-årige står bag,” siger lederen af den Kriminalpræventive Sektion i Østjyllands Politi, Allan Aarslev, til Ritzau…

“Vi kan ikke dokumentere det præcist, men vores klare indtryk er, at det ikke har haft nogen effekt på kriminaliteten overhovedet…”

Såvidt Østjyllands Politi i forrige uge. Her en nyhed fra Århus Stiftstidende, der ligeledes blev rundsendt af Ritzaus Bureau, men ikke er at finde på andet end enkelte lokalaviser – 14-årige er blevet mindre kriminelle.

“… nu fortæller Østjyllands Politi, at det ser ud til, at sommerens sænkning af den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år rent faktisk har haft en præventiv virkning i Østjyllands Politikreds. Baggrunden er en analyse, som Østjyllands Politi selv har lavet.

Analysen viser, hvor mange 14-årige der er blevet sigtet for overtrædelser af straffeloven, loven om euforiserende stoffer og våbenloven, og hvad de er blevet sigtet for.

»Vi kan se, at antallet af sigtede 14-årige er faldet med 50 procent, hvis man sammenligner med samme periode i 2009,« siger Jan Andersen, leder af lokalpolitiet i Østjyllands Politi.”

Der er ingen grund til at betragte de nye tal fra Østjyllands Politikreds, som definitivt bevis for det rigtige i at sænke den kriminelle lavalder, men forløbet viser, at det er meget svært for politikere at sælge politiske holdninger, hvis det strider imod tunge faggruppers ideologiske positioner.

Oploadet Kl. 19:43 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/21511/trackback

11 Comments »

 1. Det er nu godt, at lavalderen er sænket, uanset hvad de åh så “kloge” mener.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 27. december 2010 @ 20:07

 2. Man retter fokus helt forkert her. For at en sænket lavalder ikke har nogen effekt er ganske enkelt en gang vrøvl. Det har lige netop den ønskede og gavnlige effekt at nu får 14årige kriminelle deres straf for de ugerninger de har begået, i forhold til førhen hvor de gik fri…

  Kommentar by Jacob Andersen — 27. december 2010 @ 20:43

 3. Man retter fokus helt forkert her. For at en sænket lavalder ikke har nogen effekt er ganske enkelt en gang vrøvl. Det har lige netop den ønskede og gavnlige effekt at nu får 14årige kriminelle deres straf for de ugerninger de har begået, i forhold til førhen hvor de gik fri…

  Kommentar by Jacob Andersen — 27. december 2010 @ 20:43

 4. Man retter fokus helt forkert her. For at en sænket lavalder ikke har nogen effekt er ganske enkelt en gang vrøvl. Det har lige netop den ønskede og gavnlige effekt at nu får 14årige kriminelle deres straf for de ugerninger de har begået, i forhold til førhen hvor de gik fri…

  Kommentar by Jacob Andersen — 27. december 2010 @ 20:43

 5. Undskyld de mange gentagelser – Min pc var lidt sløv i “Sig det!”-øjeblikket og min klikfinger blev åbenbart utåmodig…

  Kommentar by Jacob Andersen — 27. december 2010 @ 20:46

 6. For mange år siden så jeg på bagsiden af Ingeniøren en definition på en ekspert: Det er en person, som ikke ved ret meget mere om emnet end almindelige mennesker, men det han ved, har han bedre organiseret. Og så bruger han lysbilleder.
  I dag nøjes eksperterne med PC’ens googlede skærmbillede.
  En ekspert, der tager fejl, må løbe an på folks korte hukommelse.

  Kommentar by Menig 442 — 27. december 2010 @ 21:43

 7. “…vores klare indtryk er…” – ikke i overensstemmelse med virkeligheden.

  Ikke første gang, at venstreorienterede fantasier ikke klarer mødet med virkeligheden…

  Kommentar by Jern Henrik — 27. december 2010 @ 22:23

 8. Den skal sænkes til 10 år. Så kan vi sende alle de muslimske hærværksdrenge i arbejdslejre ligesom i Gulak. Arbejde og for lidt mad og en røvfuld, hvis de brokker sig. Og forældrene skal have deres socialhjælp halveret et år, fordi de ikke kan opdrage deres børn. Og i det år må de ikke bede til figuren Allan eller hvad han nu hedder.

  Kommentar by machiavelli — 28. december 2010 @ 01:01

 9. Misvisende medier er livsfarlige for vort demokrati. Når kilder fra politiet referes for at sige stik modsatte ting om den samme sag, så må jo enten politiet eller de referende medier tale usandt. Offentligheden holdes for nar. Der er et udmærket amerikansk udtryk for den slags: “Mushrooming” i.e. “keep in the dark and feed with bullshit”.
  Vi har alle lært gennem mange år at en fri presse er en forudsætning for demokrati. Men fri presse er så minsandten ikke nok. Pressen skal også gøre sit bedste for grave sandheden frem og skal ikke producere bevidste fordrejninger. Hvordan skal vi som vælgere kunne stemme rationelt, hvis vi har bind for øjnene og kun glimtvis ser lidt af sandheden ? Demokratiet kan let ende med at blive en farce.

  Kommentar by Torben Caroc — 28. december 2010 @ 10:04

 10. Jeg forstår vist ikke helt sammenhængen? Altså i 2009 var den kriminelle lavalder 15 år, men alligevel var der 14 årige der blev sigtet (en sigtelse er jo det indledende skridt til det der i sidste ende kan blive en dom). Hvad ville være nytten ved at sigte 14-årige? Det kan jo ikke føre til dom!

  Og nu hører vi så at antallet af 14-årige der sigtes er halveret? Kunne det muligvis have noget at gøre med at med en ændret kriminel lavalder så er en sådan sigtelse ikke længere et symbolsk slag i luften fra politiets side…. nej, nu er det alvor og kan lede til efterfølgende skridt, og så er man langt mere tilbageholdende med at tage det første skridt (da man jo ellers risikerer at overbebyrde anklagemyndigheden og sig selv med at løfte bevisbyrden). Ja, jeg ved det ikke men det ville ikke undre mig.

  Nå, men al den statistik og eventuelle forklaringsmodeller er alligevel flintrende ligegyldige…. det eneste der er relevant er at lovovertrædelser nu kan få konsekvenser for en større del af befolkningen og det er ubetinget et gode.

  Jeg mener slet ikke der skal være nogen kriminel lavalder….. men man bør så istedet indføre en model hvor lovovertrædere der bedømmes ikke at kunne overskue konsekvenserne af lovovertrædelsen pga. lav alder går helt eller delvis fri af en eventuel straf – straffen vil istedet falde på de forældre/værger der ikke har styr på børnene. Sønnike på 10 laver et bræk – farmand rusker tremmer! Ja, hvorfor ikke? Det skulle nok få nogle forældre til at tage opdragelsen af deres små poder mere seriøst

  Kommentar by Kim Goltermann — 28. december 2010 @ 17:39

 11. 10.Kim Goltermann

  Hahaha, jae, men du skal samtidig gøre klar til at skulle “genopdrage” forælderne ud af deres medbragte kultur som er den, der giver anvisningerne på hvordan deres vidunderligt enestående sønner skal opdrages !

  Den islamiske drengebørns-opdragelse er et helt kapitel for sig !

  Og eksotisk, set med vestlige øjne !

  Kommentar by Vivi Andersen — 28. december 2010 @ 18:20

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper