27. maj 2005

Kai Sørlander om ‘Kulturradikalismens rationelle svigt’ – Rothstein glemte argumentationen

Fra dagens Kristeligt Dagblad – en ypperlig kronik af Kai Sørlander om Kulturradikalismens rationelle svigt. Her lidt fra hans hudflettende analyse af Klaus Rothsteins senste bog:

Når man er rationel, så går man kun så langt i sine overbevisninger, som ens grunde tillader. Man tror det, som man tror, med den vægt, som ens grunde kan bære. For den rationelle er begrundelsen altid den vigtigste del af et standpunkt. På denne baggrund følger umiddelbart, at kulturradikalismen, som Rothstein definerer den, kun kan være rationel, hvis den suppleres med to former for underbygning.

For det første kræves der en rationel begrundelse for, at demokrati og menneskerettigheder bør være alment forpligtende politiske krav. Ellers har kulturradikalismens bekendelse til demokrati og menneskerettigheder logisk set samme status som en religiøs bekendelse.

For det andet kræves der en rationel begrundelse for forudsætningen om, at alle religioner i realiteten har samme potentiale for at kunne forenes med en sekulær demokratisk orden. I modsat fald kommer denne påstand blot til at fremstå som en kulturradikal fordom.

En rationel kulturradikalisme skal altså kunne fremvise disse fundamenter. Men søger vi Rothsteins bog igennem for at finde dem, så finder vi intet. Hans bog indeholder intet forsøg på at forholde sig rationelt til spørgsmålet om menneskerettighedernes gyldighed – og intet forsøg på at forholde sig rationelt til spørgsmålet, om alle religioner har samme potentiale for at forenes med en sekulær demokratisk orden. Den slags overvejelser, som disse spørgsmål kræver, findes overhovedet ikke i bogen. Det er en rationel mangel, som desværre er kendetegnende for den kulturradikale tradition.

Oploadet Kl. 22:44 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper