7. juni 2005

Mikael Jalving & Frede Vestergaard om Richard Floridas ‘The Flight of the Creative Class’

Richard Florida udgav i sidste måned efterfølgeren til The Rise of the Creative Class, som bærer titlen The Flight of the Creative Class – og ligesom den forrige er det meste baseret på ønsketænkning. Såvel Jyllandsposten som Weekendavisen bragte i fredags hårde kommentarer til udgivelsen, som bestemt er læseværdige.

Mikael Jalving i Jyllandsposten – Farvel til den kreative klasse:

“Derfor er det heller ikke den internationale terrorisme, som udgør den største trussel mod den amerikanske økonomi, men den formindskede talentmasse i Amerika. Her ramler vi hovedkulds ind i Floridas mest påtrængende påstand: at alle mennesker er kreative. De kreative er ikke alene dem, der sidder på caféerne og drikker den berømte italienske kaffe med mælk. Alle har potentialet til medlemskab. Social ulighed repræsenterer derfor et spild af menneskelige muligheder, hvor Florida først og fremmest bebrejder den siddende amerikanske administration for at skabe social ulighed og dermed hæmme den kreative klasses vækstbetingelser. Bush og Co. ødelægger Amerikas overlevelsesevne med deres militære udsyn og patriotisme, og den økonomiske politik skaber galopperende ulighed.”

“Florida understreger igen og igen, at byer ikke kan klare sig alene. Vi lever nu i en verden af regioner. Det er i disse regioner, at den kreative epokes vindere bliver til, og de mest oplagte kandidater hertil er ifølge Florida lande som Irland, New Zealand, Australien, Finland og Danmark, som ligger nr. 15 på Floridas indeks over den globale kreative klasse. Hvis vi tæller teknikerne med, ligger vi endda nr. 6. Og så skriver Florida på side 155: »Af disse grunde tror jeg ikke, at de økonomiske vindere vil være de nye giganter Kina og Indien, som befinder sig langt nede på listen I stedet vil vinderne være en række af mindre stater, såsom Finland, Sverige, Danmark, Holland, Irland, Canada, Australien og New Zealand.« Her står undertegnede af. Og foreslår, at man i den danske udgave er så flinke at erstatte verbet tror jeg med håber jeg. For det er vel, hvad Floridas bog bygger på: håb.

“USA er ved at blive overhalet ikke af goliatøkonomierne i Kina og Indien, men af lilleputterne fra Danmark og Nederlandene. Jeg går ud fra, at det er, hvad man mærker, når man står nede i Netto: suset! Wow! Danish Dynamite som i de glade dage i ’92: Det kører for os! Hvis man derimod er lidt ondskabsfuld, kunne man tro, at Florida, der understreger, at han er single og til kvinder, har forelsket sig i en skandinavisk sild, og det skal bestemt være ham tilgivet. Men kunne han så ikke bare indrømme det, så læserne véd, hvad det hele handler om? Man tænker unægtelig det samme ved synet af Floridas indeks over retten og lysten til at ytre sig frit. Øverst toner Sverige. Ikke Storbritannien eller USA eller Tyskland, men Sverige! Har Richard Florida mon nogensinde opholdt sig dér? Jeg kan ikke tro det. Prøv! Eller rettere: Lad vær’! Hvorfor spilde sin tid i Europas mest lukkede land, hvad angår debat og politik?

“Hvad er meningen? Hos Florida virker det som om, at meningen er, at det offentlige skal finansiere alt muligt godt, og der synes bogen igennem at herske en forventning om, at staten er bedre end markedet til alt, herunder at punge ud til kunst og uddannelse. Alligevel er spørgsmålet, om det ikke er bedre at skabe et overskud, som det offentlige så kan fordele en vis procentdel af? Eller med andre ord: Er velstand ikke en forudsætning for velfærd, og er arbejde ikke en forudsætning for tolerance? Mit gæt er, at Floridas bøger vil være billigt til salg om få år og fylde godt op i antikvariaternes bogkasser.

Udvidet udgave af samme kronik på Kommunikationsforum.

Frede Vestergaard i Weekendavisen – Den kreative klasses flugt:

Herhjemme har De Radikale døbt partiets nye program Det kreative Danmark, og Marianne Jelved har indkøbt bogen til uddeling i folketingsgruppen. På grund af referencen til indvandring kan man netop høre radikale folketingsmedlemmer bruge bogen som ammunition i deres kritik af regeringens, Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes fælles udlændingepolitik.”

“… På toleranceindekset ligger Danmark imidlertid endnu højere. Her kommer vi ifølge Florida ind på en andenplads efter Sverige, så den nye bog fra Florida passer ikke rigtigt ind i den højprofilerede radikale diskurs om et intolerant Danmark.”

“Det skal siges, at trods Danmarks høje placering på toleranceindekset får Danmark og en håndfuld andre europæiske lande et par bemærkninger med om stramningerne af deres udlændingepolitik. Også i indvandrerlandet par exellence, USA, er der kredse, der argumenterer for en mindre tilstrømning af ikke mindst illegale indvandrere, som typisk er uden særlige kvalifikationer. Tallet har været mærkbart stigende i løbet af den sidste halve snes år. Det seneste officielle tal fra US Bureau of Census lyder på otte millioner i år 2000. Det respekterede Pew Hispanic Center har for nylig opgjort det aktuelle tal til knap 11 millioner illegale indvandrere, hvoraf lidt over 6 millioner er mexicanere. En stor del af resten kommer også fra Latinamerika. De passer den kreative klasses børn, gør deres huse rene og slår deres græsplæner, samt arbejder i landbrug, byggeri og fødevareindustri til minimumslønninger på 5,15 dollars i timen. En stor del ligger under fattigdomsgrænsen og udgør en betragtelig del af USAs fattige befolkning.

“Floridas reaktion på disse strømninger er denne: »Til dem i USA og Europa, der argumenterer for at uuddannede indvandrere udgør et dræn på nationale eller lokale ressourcer ved at blive afhængige af indkomstoverførsler, har jeg et enkelt svar: Bebrejd ikke immigranterne, hvad der er galt med velfærdspolitikken.« Det har han fuldstændig ret i. Men hvis man ikke vil lave om på velfærdspolitikken af hensyn til de gamle i landet, hvad så? Det spørgsmål undgår professor Florida – på samme måde som De Radikale. Men man kan ikke have et samfund, der er åbent for indvandring af uuddannede uden chancer på et højtspecialiseret arbejdsmarked, og samtidig bevare en velfærdsmodel som den danske med minimumslønninger på 95 kroner i timen og dagpenge, der giver 90 procents dækning for lavtlønnede.

Oploadet Kl. 08:11 af Kim Møller — Direkte link5 kommentarer

5 Comments »

 1. ÆV! Jeg godtede mig faktisk over at der ikke var andre der havde blogget JPs behandlings, og så frem til selv at gøre det.

  Nu er jeg jo så nødt til at linke til Uriasposten istedet :-)

  Henrik

  PS. Hvad blev der egentlig af det indlæg du ville lave om Bush i går?

  Kommentar by Henrik — 7. juni 2005 @ 13:49

 2. “PS. Hvad blev der egentlig af det indlæg du ville lave om Bush i går?”

  I lighed med postering om Oscar Wilde, Europa ligenu (P1) med Ritt B, den engelske EU-udsættelse mv. skubbet til idag:-)

  Kommentar by Kim Møller — 7. juni 2005 @ 13:54

 3. Kender det godt. Jeg har også et halvfærdigt én uge gammelt indlæg med titlen “Narkobønder på rov” liggende. Heldigvis for mig er der lige sket noget der gør historien aktuel igen :-)

  Henrik

  Kommentar by Henrik — 7. juni 2005 @ 13:57

 4. Hr. Florida og fr. Jelved har den fælles ulykke at slæbe med sig rundt i verden, at ingen af dem er grundigt uddannede eller belæste. Om det skyldes dumhed eller dovenskab, ved jeg ikke, men det fremgår af alt, hvad de siger og skriver.

  De står med næserne presset mod visdommens matterede rude og fantaserer om det paradis, som kreativ intelligens nok er i gang med at skabe indenfor.

  Die Verhältnisse, die sind aber nicht so.

  Kommentar by Crass Børsting — 7. juni 2005 @ 15:58

 5. Florida aner ikke hvad han taler om.

  Kommer lige fra USA, hvor jeg besøgte noget familier, ejer en Ranch hvor de beskæftiger over 200 mexicanske indvandrere. De ved om nogen noget om hvilken slags mennesker man “importerer” både legalt og illegalt dér. Begge er inkarnerede demokrater og Kerry aktivister og begge kunne blot grine af (den i USA da aktuelle) Floridas udmeldinger om invandringens karakter og resultater. Det siger mere om Florida end noget andet, at selv inkarnerede Bush modstandere ikke vil kendes ved hans pseudo-intellektuelle opstød.

  Jeg så selv Floridas visions resultater med egne øjne – nemlig byer så store som Sjælland befolkede af millioner og atter millioner af ufaglærte, u-assimillerede og utilpassed mennesker levende i yderste fattigdom og udnyttet til bunds af illegal (og ikke sjældent legal) industri.

  Det er åbenbart det Jelved vil. Undergrave lønmodtagernes helt basale forhold, inkriminere arbejdsmarkedet gennem illegal konkurrenceforvridning om billigst arbejdskraft og polarisere Danmark kulturelt uden anden god grund en at Florida siger det.

  Kommentar by DaLi — 7. juni 2005 @ 16:07

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper