7. juni 2005

Oscar Wilde: On The Massacre Of The Christians In Bulgaria (1881) – og lidt kontekst

I slutningen af 1800-tallet havde Bulgarien været underlagt osmannerriget i næsten 500 år, og selvom befolkningen følte sig som en del af Europa så var tilnærmelser til Europa i praksis umuligt under et repressivt islamisk styre. Bulgarien lå i Europas periferi og det var ikke meget det vestlige Europa bekymrede sig om bulgarernes skæbne. Dette forhold blev dog ændret efter April-opstanden i 1876, hvor osmannerne plyndrede og nedbrændte adskillige byer, og tillige myrdede helt op imod 30.000 mænd, kvinder og børn. Episoden betragtes som afgørende for landets uafhængig.

Efter at Europa havde rettet sin opmærksomhed mod de kristne bulgarers triste skæbne, skrev flere af tidens bedst kendte forfattere om sagen. Følgende digt skrev Oscar Wilde i 1881:

On The Massacre Of The Christians In Bulgaria

Christ, dost thou live indeed? or are thy bones
Still straightened in their rock-hewn sepulcher?
And was thy Rising only dreamed by Her
Whose love of thee for all her sin atones?
For here the air is horrid with men’s groans,
The priests who call upon thy name are slain,
Dost thou not hear the bitter wail of pain
From those whose children lie upon the stones?
Come down, O Son of God! incestuous gloom
Curtains the land, and through the starless night
Over thy Cross the Crescent moon I see!
If thou in very truth didst burst the tomb
Come down, O Son of Man! and show thy might,
Lest Mahomet be crowned instead of Thee!

Kilder
The Works of Oscar Wilde. Blitz Edition. Cambridge, 1990. s. 698.
Radio Bulgaria – The April Uprising of 1876.
Radio Bulgaria – The April Uprising and the awakening of world public opinion to the Bulgarian cause.

Sofia ECHO – People in History – The heroic epic of the April Uprising.

Oploadet Kl. 18:31 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer
Arkiveret under:

2 Comments »

 1. Det er rigtigt nok, at massakrerne på de kristne Bulgarere skabte en voldsom anti-Tyrkisk oppinion i det meste af Europa. Da Russerne rykkede ind i 1877 for at befri Bulgarerne var de imidlertid lidt for succesrige. Ikke bare fik vore dages Bulgarien sin selvstændighed, Makedonien og dele af vore dages nordlige Grækenland, vestlige Albanien og sydlige Serbien blev også taget fra de muslimske tyrkere og lagt til Bulgarien.

  Så skiftede oppinionen, i hvert fald i Storbrittanien.

  Istedet for at glædes over at de kristne balkanfolk nu var blevet befriet blev der pisket en national anti-Russisk stemning op, dels på baggrund af realpolitik (Russerne kommer!), dels på baggrund af det rationale der de sidste 150 år har været en forbandelse uden lige for den vestlige verden, nemlig at de svage altid har ret. Eller rettere: de svage du hører om.

  Så selv om tyrkerne godt nok blev ved med at massakrere kristne (hovedsagelig fra starten af 1890erne), så blev de nu set som de svage og retfærdige, og det nye Bulgarien blev skåret ned til en tredjedel af størelsen, med de to tredjedele leveret tilbage til at lide under det tyrkiske åg. Østrumelien (vore dages syd-Bulgarien) blev befriet i 1885, men resten måtte vente en generation, til befrielseskrigene i 1912, gerne kendt som Balkankrigene.

  Tyrkerne tog ved lære (de kristne kan godt lide at befri deres trosfæller) og massakrerede 1,5-2 millioner og udrensede andre 2-3 millioner i perioden 1915-23. Siden har grænserne der lagt fast.

  Henrik

  Kommentar by Henrik — 7. juni 2005 @ 18:57

 2. Nå ja:

  For øvrigt har tyrkerne i 80 år benægtet folkemordet på armenierne (i mindre grad på grækerne), og er endda gået over til modoffensiv ved at betale en professor Justin McCarthy for at koble sammen hvad der ville hedde holocaust-benægtelse hvis det havde været om jøderne.

  Jeg har planer om at pille hans argumenter fra hinanden på min blog på et tidspunkt, men bare en af hans bøger er over 400 sider, så det bliver nok over et stykke tid….

  Henrik

  Kommentar by Henrik — 7. juni 2005 @ 19:00

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper