15. februar 2011

Hauge: Kolonialismen gav både demokrati (Israel, Indien, Malaysia) og autokrati (Arabien)

Udover Steffen Jensen og Jakob Skovgaard-Petersen, bør også nævnes Sune Haugbølle, den tværkulturelle adjunkt der i Information gav udtryk for, at Det Muslimske Broderskab og islamistiske bevægelser i denne post-islamistiske tid blev en slags “pendant til Kristeligt Folkeparti”.

Fremragende kronik af Hans Hauge i dagens Jyllandsposten – Postkolonial revolution?

“Demonstrationerne i Egypten fortolkes på mange måder. CNN er ikke i tvivl, og kalder det revolution. Dernæst føjes det til, at det er en digital revolution. Andre mener, at det drejer sig om at indføre demokrati. Det er en næsten nationalromantisk fortolkning, fordi den hele tiden henviser til ”folket”…

Denne tolkning bruges så yderligere til at lægge afstand til invasionen af Irak og fjernelsen af Saddam Hussein. I Irak var det USA, England, Australien og os, der ville demokratisere Irak og vælte deres Mubarak. Dengang lød kritikken konstant: Man kan ikke påtvinge demokrati ovenfra; det skal komme fra folket. Det er en mytologisering af kategorien ”folket”, som bruges af mennesker, der ellers altid opfatter sig selv som anti-nationalister.

Især TV 2’s Steffen Jensen og islameksperten Jakob Skovgaard-Petersen kolporterer myten om demokrati fra neden. Jensen prædiker, at vi ikke skal blande os; de skal selv gøre det. Han mener, at deres demokrati skal bygge på Ibn Khaldun – en arabisk middelalderfilosof.

Der findes også en socialistisk tolkning. På Aarhus Universitet hænger der for tiden plakater, der er sat op af Socialistiske Studerende. De forestiller sig, at de demonstrerende er arbejderklassen, der gør op med kapitalen. De overser, at Mubarak og Ben Ali opfattede sig selv og deres partier som socialdemokratiske.

Andre igen ser demonstrationerne som forløbere for en islamisk magtovertagelse, og begivenhederne sammenlignes med oprøret mod Shahen af Iran i 1979. I Iran demonstrerede liberale, muslimer og kommunister sammen, men de var ikke enige om målet… Især venstrefløjen tager afstand fra denne tolkning af demonstrationerne i Egypten. Den fløj frygter ikke religion. Den gør derfor alt, hvad den kan, for at minimere religionens betydning.

Den fortolkning, som jeg her vil opholde mig ved, ser oprøret som et postkolonialt.

Flere egyptiske kommentatorer, der er blevet brugt eller nævnt på dansk tv, fortolkede demonstrationerne på Tahrir-pladsen på den måde. Det vil sige, de iscenesatte dem som opgør med kolonitiden og endda med englænderne, eller de så Mubaraks styre som et resultat af eller en fortsættelse af kolonitiden. Som om denne fortid har noget med nutiden at gøre.

De forstår ved postkolonialisme det, at kolonialismen ikke er ophørt. De skelner dermed ikke mellem formelt imperium og informelt. En journalist ved navn Islam Mohamed udtalte til TV 2 News, at demonstrationen nu mindede ham om, da engelsk militær indførte undtagelsesstilstand i 1940 og igen påbegyndte en ”udnyttelse af Egyptens rigdomme”. For ham var englændernes besættelse af Egypten i 1940 det samme, som når vi taler om tyskernes besættelse af Danmark samme år…

Under alle omstændigheder findes der en myte om, at de mange mellemøstlige diktaturer skyldes kolonialismen. Det gælder Mahgreb-landene: Tunesien, Algeriet, Marokko, der var franske kolonier. Det gælder Syrien og Libanon, der var franske mandatområder. Libyen var italiensk. Dernæst har følgende lande en fortid som britiske protektorater eller mandatområder: Egypten, Sudan, Irak, Jordan, Kuwait, Bahrain, Qatar, UAE (de forenede emiraterne), Yemen (Aden) og Oman. Persien eller Iran kan regnes for en del af det informelle, britiske imperium…

Jeg har udeladt et land, der også var britisk. Israel, eller Palæstina som det hed dengang. Hvis den britiske okkupation, kolonisering eller tilstedeværelse i regionen på en eller anden måde kan have forårsaget de nuværende autokratiske styreformer, hvorfor havde den så ikke den samme virkning i Israel? Er det så også det britiske imperiums skyld, at der er demokrati i Israel? Hvordan kan det samme styre få så forskellige konsekvenser? Imperiets tidligere juvel, Indien, er et demokrati. Malaysia er vel også. Der er ingen årsagssammenhæng mellem kolonialisme og et efterfølgende diktatur. Det britiske imperium moderniserede verden, men dele af verden blev mod-moderne.

Kolonitiden i de nævnte lande var relativ kortvarig. Hvis man altså mener den europæiske kolonisering… Dybest set er alle disse lande vel langt mere prægede af at have været underlagt et andet imperium, nemlig det osmanniske. Det nævnes sjældent.

Englænderne besætter Egypten efter nationalistiske optøjer i 1882… Når englænderne i sin tid blev interesseret i Egypten og de arabiske lande, skyldtes det ene og alene bygningen af Suez-kanalen, der blev åbnet i 1869. Først nu blev Egypten interessant…

Det britiske imperium var datidens form for globalisering. Da Anden Verdenskrig begyndte, vendte de britiske tropper tilbage til Egypten ifølge en traktat. Det var således ikke en besættelse, som journalisten udtalte på dansk tv for få dage siden…

Mange intellektuelle opfatter egypterne i offerrollen eller som endnu koloniserede. En af dem er den 80-årige forfatter, antisemit og feminist Nawal el-Saadawi… Hun er et glimrende eksempel på en, der giver Vesten skylden. Hun har udtalt, at siden Anwar Sadat overtog magten i 1970, har Egypten været en amerikansk koloni. Egypten er, siger hun videre, i dag underlagt USA og Israel.

Vi skal holde den mulighed åben, at revolutionen i Cairo kan være vendt mod Vesten, USA, Israel og os..”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/23051/trackback

12 Comments »

 1. Det var ikke kun Mubarak der opfattede sig som socialdemokrat. Socialist International, som Nyrup rejser rundt og repræsenterer, havde ham og Tunesiens Ben Ali som medlem lige indtil 31/12 2011 da detr så ud til at demonstraterne i Cairo fik ham væltet. De er åbenbart stuerene.
  Sig mig hvem dine venner er, og jeg skal sige dig hvem du er. Vis mig hvem du skælder ud og hvem du holder hånden over, og jeg skal sige dig hvor stor en hykler du er.

  Kommentar by Georg Hansen — 15. februar 2011 @ 16:43

 2. Enig med Georg Hansen. Det er en skandale, at DR og TV2 ikke er gået i flæsket på socialdemokraternes Poul Nyrup Rasmussen og Helle Thorning Schmidt, vicepræsidenter i Socialist Interntional, for deres samarbejde med Mubarak og Alis partier indtil 31. januar i år, hvor de hyklerisk, da de så hvor det bar hen, fik slettet dem som medlemmer.
  Fin kronik af Hauge. Den fortæller den historie, som DR og TV2 heller ikke kender eller ikke ønsker folk skal kende.
  Frihed i Egypten er for DR og TV2, når en formodet kvinde, siger sin mening ud gennem en smal sprække i en sort sæk hun er fanget i. De har helt sluppet håndtaget i virkelighedens verden. Hvorfor spørger de ikke kvinden i sækken: “Hvis du er fri, hvorfor kommer du så ikke ud” :(

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 15. februar 2011 @ 17:22

 3. February 12, 2011
  Pew poll offers insights into Egyptians
  K.E. Campbell
  The population of Egypt is approximately 80.5 million, 90% of which is Muslim (mostly Sunni). A poll released by Pew Research Center in December 2010 provides some interesting insights into Egyptians. The poll of Muslims only was taken in Spring 2010.
  30% have a favorable view of Hezb’allah
  49% have a positive view of Hamas
  20% have a positive view of al Qaeda (72% have a negative view)
  19% have a positive view of Osama bin Laden
  48% say Islam plays a large role in their country’s political life
  85% consider Islamic influence over political life to be a positive thing for their country
  61% see no struggle between those who want to modernize their country and Islamic fundamentalists
  54% support making gender segregation in the workplace the law in their country
  82% endorse the stoning of people who commit adultery
  77% support whippings and cutting off of hands for crimes like theft and robbery
  84% support the death penalty for those who leave the Muslim religion
  59% say democracy is preferable to any other kind of government
  20% support suicide bombing in defense of Islam
  46% say suicide bombings are never justified
  61% express concern about Islamic extremism in their country
  http://www.americanthinker.com/blog/2011/02/pew_poll_offers_insights_in_eg.html

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 15. februar 2011 @ 18:22

 4. Ja, det var fuldstændigt utåleligt at høre især Ulla Therkelsen juble om demokrati og frihed! Hvor har hun det fra, den nar? Lad os nu vente og se; det er mere end tvivlsomt!

  Kommentar by Frode Fredegod — 15. februar 2011 @ 18:55

 5. Frode det skyldes at de har et projekt. De ønsker multikultutralisme så brændende, at de klamrer sig til det mindste halmstrå, f.eks den med at ikke-vestlige indvandrere nu køber ejerbolig. Ja, de russiske læger, vietnamesiske restauratører og andre i den kaliber køber ejerboliger, muslimerne sidder stadig i Gellerup og klynker.

  Det var stort set de samme mennesker der nærmest fik orgasme for åben skærm, da Obama med meget knebent flertal vandt præsidentvalget i USA.

  Sidste er at Det Muslimske Broderskab vil opstille som parti, når det igen bliver tilladt. Derefter vinder de valget stort, og afmonterer demokratiet øjeblikkeligt.

  Den model kender vi også her. Når det tåbelige folk gang på gang stemmer forkert til EU, foretager man afstemningen igen indtil de stemmer rigtigt. SÅ kommer der ikke flere afstemninger. Demokrati? Op i min bare.

  Kommentar by Georg Hansen — 15. februar 2011 @ 19:06

 6. OT. Er den ellers meget fhv. Erling Olsen mon konverteret til islam? :D
  Ellers er det da noget svært at forstå, at man kan være så lallebegejstret for disse barbariske islamiske tiltag …

  http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1196150/islamiske-banker-vinder-frem/

  Islamiske banker vinder frem

  Islamiske banker er kommet bedre gennem finanskrisen end konventionelle banker. Vi kan lære af deres tænkning. [ Øh, nå ??! – måske fordi de ikke låner så mange penge ud og slet ikke til risikable ting? Eller kræver højere gebyrer og delvis medejerskab i stedet? Er det ikke bare rente på en anden måde? – mon ikke man ligefrem regner den effektive rente ud af et sådant arrangement ? ]

  AF Erling Olsen

  fakta
  Erling Olsen er professor, dr.polit., fhv. folketingsformand og minister.

  I de senere år har de islamiske banker haft medvind. Ikke så meget fordi islam er en af verdens største og hastigst voksende religioner, men først og fremmest fordi de er i pagt med tiden. [ ?!?!?! Var han mon også på den blåøjede og uansvarlig Auken-Weiss-Bjerregaard-
  “antallet er ikke noget problem”- fløj? ]

  De tager afstand fra kasinoøkonomien, satser på etiske og ansvarlige investeringer og sørger for, at de penge, som kommer ind, hurtigst muligt investeres. [HA!]

  Hvorfor gør de det? Ganske enkelt fordi de er islamiske. Det tvinger dem til at respektere sharialovens syv grundlæggende forbud, som lader de rettroende vide: 1) I må ikke deltage i spil eller løbe andre risici. 2) I må ikke fremstille, sælge eller drikke alkohol. 3) I må ikke spise svinekød. 4) I må ikke ryge tobak. 5) I må ikke beskæftige jer med pornografisk materiale. 6) I må ikke befatte jer med prostitution, narkotika eller andre illegale aktiviteter. 7) I må ikke tage eller give renter af penge. Ellers er de ikke sharialovlige.

  [ Man begynder jo lizzom rigtigt at fatte baggrunden for den årelang nedtur for S, som næppe er forbi endnu – på trods af en sandsynligvis kortvarig fremgang i meningsmålingerne, forårsaget af dumheder og uenighed på den borgerlige fløj – når man læser EOs lallebegejstrede, islamleflende sludder ].

  Og Politiken kan naturligvis slet ikke få øjnene ned i ren ekstase over udsigten til at blive domineret af muslimernes vanvid – en totalt ukritisk artikel ]

  http://politiken.dk/udland/ECE983218/vestlige-firmaer-retter-ind-efter-sharia/ [ NB Artikel fra sidste år! ]

  Kommentar by Bjovulf — 15. februar 2011 @ 20:46

 7. A propos somaliske pirater :D

  http://jp.dk/opinion/tegning/article2339850.ece

  Kommentar by Bjovulf — 15. februar 2011 @ 21:18

 8. OT. MUJ om Frankrig , Pryce-jones & Nidra Poller mm.:
  “Frankrig, en tragedie”

  http://blogs.jp.dk/setfrahoejre/2011/02/15/frankrig-en-tragedie/

  Frankrig, en tragedie

  Dato: d. 15.02.11, 01:45
  Af: Morten Uhrskov Jensen
  Emner:
  76 kommentarer

  Hovmod står for fald. Frankrig begik hybris, og nu rammer nemesis Europas engang stærkeste magt for fuld kraft. Den franske elite troede, den kunne gå på vandet. Den franske elite bildte sig ind, at den kunne kontrollere den arabiske verden, sådan som David Pryce-Jones har påvist det i sin bog Betrayal: France, the Arabs, and the Jews.

  Den amerikanske journalist Nidra Poller, der har boet i Paris siden 1972, har netop skrevet en artikel med titlen En fransk intifada. Her giver hun et sjælsrystende billede af et Frankrig i fuld opløsning. Det skal med, at Nidra Pollers artikel står at læse i tidsskriftet Middle East Quarterly der er kendt for at stå uden for det politisk korrekte paradigme, når det gælder Israel og den arabiske verden. Flere af de tildragelser, som Nidra Poller omtaler, har i øvrigt også været omtalt i danske medier, f.eks. optøjerne i Grenoble sidste år.

  ….

  Kommentar by Bjovulf — 15. februar 2011 @ 21:29

 9. #5 Georg Hansen,
  ” Sidste er at Det Muslimske Broderskab vil opstille som parti…. ”

  – mens det var et ulovligt, illegalt parti kunne de alligevel mønstre 20 % af stemmerne, mon ikke det vil lægge en dæmper på euforien i både Europa og USA, det er svært at spå, især om fremtiden, sagde Storm Petersen, så vi må lære af historien der faktisk altid gentager sig.
  Nazisterne var fra begyndelsen kun et ubetydeligt parti i Tyskland, indtil de tog vold og terror i anvendelse, nøjagtig det samme vil nu ske, ikke kun i Ægypten, men i det meste af mellemøsten, man vil opbygge noget vi naive vesterlændinge tror og håber er spiren til et “Demokrati” men når tiden for Allahs krigere går i gang så vil f. eks. “Krystalnatten” i Tysskland og Nazisternes ondskab være som en fastelavnsfest, landene vil i løbet af kort tid blive muhamedaniseret, så de få flygtninge der kommer i dag vil føles som en dårlig turistsæson, i forhold til den flodbølge, nærmest en Tsunami af fattige der vil skylle ind i Europa!
  Dansker vågn op, det er senere end du tror!!

  Kommentar by Cantor — 15. februar 2011 @ 23:22

 10. Endnu en journalist overfaldet i Kairo. Denne gang er det umuligt at skyde skylden på Mubaraks støtter, som det skete da f.eks. Steffen Jensen og Bert Sundström blev overfaldet. Hvis man under demonstrationerne blev overfaldet på Tahrir-pladsen, var det med stor sandsynlighed demonstranterne der stod bag, det var trods alt dem, der holdt pladsen besat. Årsagen var sandsynligvis at de er vestlige.

  Kommentar by Jegindo — 16. februar 2011 @ 08:01

 11. ->Ja, og/eller kvinden uden niqab eller hijab?

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 16. februar 2011 @ 10:57

 12. Mange af de arabiske lande var efter 1. verdenskrig i en periode mandatområde administreret af briterne. De var ikke kolonier, men folkeforbundet vurderede at de pågældende lande ikke kunne klare sig selv og derfor måtte de adminestreres af briterne indtil de blev så
  udviklede at de kunne klare sig selv. Skade kun at det britiske rige faldt sammen efter 2. verdenskrig, for de fleste af de lande havde såmænd haft brug for mandatstyre i mange år, og nogle har det såmænd stadig. Men det må man ikke sige højt i dag!

  Kommentar by Andreas — 17. februar 2011 @ 16:56

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper