28. juni 2005

Ugebrevet Mandag Morgen frikender DR og TV2 – og hvad siger det så reelt…

Modinet har for Ugebrevet Mandag Morgen foretaget en undersøgelse af valgkampen, og såvel DR som TV2 frikendes for tendensiøs journalistik. Det kan jo godt undre en del, når Lykketoft og hans parti klynkede om mediehetz i dagene op til valget – ligefrem proportionalt med meningsmålingernes udvikling.

 • Mediernes Valgkamp – Et forsknings- og formidlingsprojekt om folketingsvalget i 2005 (Peter Bro, Rasmus Jønsson, Søren Schultz Jørgensen og Poul Anders Pedersen; pdf, 68 s.).
 • DR Online gav naturligvis rapporten fuld skrue – DR og TV2 vægtede ens under valgkamp:

  En omfattende kortlægning af mediernes dækning af valgkampen viser, at både DR og TV2 favoriserede de store partier, mens små partier som CD og Minoritetspartiet havde svært ved at blive hørt.

  Mandag Morgens og Modinets undersøgelse viser også, at der intet belæg er for at DR skulle være venstredrejet.

  Derimod er det tydeligt, at dækningen på TV2 er mere person-, konflikt- og meningsmålingsorienteret.

  Mandag Morgen konkluderer, at kulturminister Brian Mikkelsens udtalelser om, at TV2 er fremragende, og at DR også fungerer godt, ikke hviler på fakta.

  DR frikendes jo altså kun i den her unikke valgsituation, hvor oppositionen reelt ikke havde et troværdigt alternativ – og ikke generelt som det påstås. Den afsluttende bemærkning om Brian Mikkelsen bekræfter fint kulturministerens pointe.

  Nuvel, undersøgelsens konklusioner blev solgt som:

  1) DR og TV2 lige fair
  2) Små partier syltes til fordel for de store og deres ledere

  Hvordan stemmer det overens med rapportens figur 9 [s. 16]- Det Radikale Venstre var bestemt ikke et stort parti før valget:

  Går man bag om tallene [figur 10, s. 17], så fremgår det at Marianne Jelved er brugt i forholdsvis færrest indslag i kategorien Politik (indhold) og klart flest i kategorien Proces. Dette indikerer vel at medierne søger til Jelved for at få markante holdninger – det man kunne kalde populisme.

  Men iøvrigt. Stol ikke på sådanne analyser, og da slet ikke mediernes abstrakt af samme. Som man spørger får man svar, og Ugebrevet Mandag Morgen har vel politiske sympatier som alle andre der kunne tænkes at påvirke analysen. Intet her i livet er gratis, og lærde personer der i medierne fremstår som neutrale iagttagere kan blot være dem som er bedst til at skjule egen tendens på overfladen. Jo dybere forståelse for emnet man har, jo nemmere bliver det at opnå den ønskede konklusion. Der kan også være personlige interesser involveret, og det undrer da lidt at en Schultz Jørgensen er en af blot fire mænd bag analysen. Dem er der ikke mange af i Danmark, flere er kendt som socialdemokrater i høje stillinger – og en af dem har sågar været kæreste med Helle Thorning-Schmidt.

  1 kommentar »

  1. Det er klart at ingen civiliseret stat kan have monopol på nyhedsformidling, underholdning og anden information, og da især for tvangsudskrevne midler. Tænk Jer om DF havde magten og rundspredte deres enøjede syn på alting?

   Staten kan henvende sig skriftligt, hvis den vil noget. Og der bør være grænser for, hvad den vil – max een klartskrevet A4-side pr. måned.

   Fjern alle tilskud til politiserende foretagender i dette land. Også universiteterne. Herved kommer mange i gang med nyttigt arbejde, og de kan så samtidig glæde sig over, at demokratiet styrkes. Herudover kunne vi alle glædes over at slippe for al den ævl om eenøjethed og forskning i samme.

   Nyhedsformidling er og bliver en privat sag. Og privat må man gerne være eenøjet.

   Mvh. Børge.

   Kommentar by Børge — 28. juni 2005 @ 11:43

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper