31. juli 2005

Che Guevara var en brutal morder – myten holder ikke

Punditokraterne henviser til en fremragende artikel om Che Guevara i New Republic, tætpakket med ubehagelige detaljer om venstrefløjens darling Che Guevara, som nu uvist af hvilken årsag er blevet mainstream. Her lidt fra Che Guevara: The Killing Machine af den peruvianske forfatter Alvaro Vargas Llosa:

“In January 1957, as his diary from the Sierra Maestra indicates, Guevara shot Eutimio Guerra because he suspected him of passing on information: “I ended the problem with a .32 caliber pistol, in the right side of his brain…. His belongings were now mine.” Later he shot Aristidio, a peasant who expressed the desire to leave whenever the rebels moved on. While he wondered whether this particular victim “was really guilty enough to deserve death,” he had no qualms about ordering the death of Echevarría, a brother of one of his comrades, because of unspecified crimes: “He had to pay the price.” At other times he would simulate executions without carrying them out, as a method of psychological torture.

Luis Guardia and Pedro Corzo, two researchers in Florida who are working on a documentary about Guevara, have obtained the testimony of Jaime Costa Vázquez, a former commander in the revolutionary army known as “El Catalán,” who maintains that many of the executions attributed to Ramiro Valdés, a future interior minister of Cuba, were Guevara’s direct responsibility, because Valdés was under his orders in the mountains. “If in doubt, kill him” were Che’s instructions. On the eve of victory, according to Costa, Che ordered the execution of a couple dozen people in Santa Clara, in central Cuba, where his column had gone as part of a final assault on the island. Some of them were shot in a hotel, as Marcelo Fernándes-Zayas, another former revolutionary who later became a journalist, has written–adding that among those executed, known as casquitos, were peasants who had joined the army simply to escape unemployment.

“How many people were killed at La Cabaña? Pedro Corzo offers a figure of some two hundred, similar to that given by Armando Lago, a retired economics professor who has compiled a list of 179 names as part of an eight-year study on executions in Cuba. Vilasuso told me that four hundred people were executed between January and the end of June in 1959 (at which point Che ceased to be in charge of La Cabaña). Secret cables sent by the American Embassy in Havana to the State Department in Washington spoke of “over 500.” According to Jorge Castañeda, one of Guevara’s biographers, a Basque Catholic sympathetic to the revolution, the late Father Iñaki de Aspiazú, spoke of seven hundred victims. Félix Rodríguez, a CIA agent who was part of the team in charge of the hunt for Guevara in Bolivia, told me that he confronted Che after his capture about “the two thousand or so” executions for which he was responsible during his lifetime. “He said they were all CIA agents and did not address the figure,” Rodríguez recalls. The higher figures may include executions that took place in the months after Che ceased to be in charge of the prison.”

2 Comments »

 1. Ernesto Guevara var i øvrigt også patologisk homofob.

  Hvad en anden terrorist og massemorder, Salvador Allende, angår, så kom det jo for nylig frem, at han i sin medicinske doktorafhandling havde beskrevet jøder som “af natur svigagtige og med særlige anlæg for kriminalitet” (frit gengivet; men essensen er korrekt – prøv selv at gurgle lidt på det…).

  Hvad El Jefe (=”Føreren”)Castro selv angår, så kom hans gamle kammerat og lidt mere civiliserede brother in arms, Cienfuegos, ud for et mystisk “flystyrt”, så Fidel kunne få hele kagen for sig selv. – Den så højt besungne “revolution” i Cuba var i øvrigt nærmere en paladsrevolution blandt den herskende elite – Batista var som bekendt Castros gudfar. – Ellers ville Castro jo heller ikke være sluppet godt fra at angribe kasernen i Santiago [hvilket var højforræderri, der automatisk medførte dødsstraf]. At Castro så blev “kommunist” var bare udtryk for markedskræfternes frie spil: USSR kom med et bedre tilbud end USA og Castro kunne så sole sig blandt alle de andre diktatorer i Mellem – og Sydamerika samt få billig olie fra USSR og sælge sin sukker til langt over verdensmarkedsprisen til COMECON.

  Så alt i alt går glansen efterhånden af div. Skt. Gertruder…

  Kommentar by milgrom — 31. juli 2005 @ 20:30

 2. Che Guevara er også blevet aktuel i Danmark igen – der åbner en fotoudstilling i Aalborg i august.

  http://www.blogaalborg.dk/wp-trackback.php?p=16

  Kommentar by Mr. X — 3. august 2005 @ 10:29

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper