7. august 2005

DK4, Amnesty International og Enkefru Plums Støttefond i samarbejde mod Israel

Fredag aften sendte DK4 en dokumentar med titlen Palæstina i murens skygge.

Emnet var Israel-Palæstina-konflikten med ensidigt fokus på palæstinensernes levevilkår. Udsendelsen var tilrettelagt af Rasmus Hundsbæk og produceret af Stig H. Hasner – dvs. en DK4-produktion. Men da filmen udelukkende var baseret på tre (såkaldte) observatører for Amnesty International – hvis rejser og ophold iøvrigt blev selvstændigt finansieret af den stærkt venstreorienterede Enkefru Plums Støttefond så siger det sig selv at DK4 i en eller anden grad bidrog til den anti-israelske propaganda venstrefløjen og dens NGO’er i årevis har blameret sig selv med.

Der indledtes med en beretning om muren som adskilte Østjerusalem fra Vestbredden, og der fortælles den sædvanlige historie om problemerne med ambulancekørsel. Dernæst blev fokus flyttet over på landsbyen Qalqilya på Vestbredden, og her kunne man høre flere forskellige fortælle at ‘muren’ i virkeligheden var en måde at annektere palæstinensisk land. En enkelt gang fortalte speakeren henkaste at det berettede var ‘ifølge palæstinenserne’ – men det kunne han have sagt efter hver sætning gennem dokumentarens 21-22 minutter. Israel udsultede palæstinenenserne, overtrådte i det hele taget deres menneskerettigheder og det hele havde grund i nogle rabiate jøder.

Israel fik med andre ord konsekvent den hårde motivanalyse – mens palæstinenserne tog den absolutte offerrolle, og som sådan var fritaget for ansvar. Speakeren fortalte blandt andet at:

“Områder er besat af Israel, af sikkerhedshensyn siger den israelske regering… nu bygger israelerne en mur gennem Vestbredden… Israelske soldater forsinker ambulancekørsel… Israel bygger angiveligt muren for at beskytte sit folk mod selvmordsbomber…

En enkelt gang talte speakeren over sig, og kom til at afsløre DK4’s slægtskab med Amnesty International.

“Ifølge Israels regering skal muren beskytte israelske borgere mod selvmordsbombere, men det argument er vores danske observatører skeptiske overfor.”

Her er det interessant at selvom observatørgruppen bestod af disse fire: Gitte Seeberg [pseudo-konservativ], Bent Sørensen [International Rehabilitation Council for Torture Victims], Lars Normann Jørgensen [Amnety International] og Torben Lund [Tidl. MEP for Socialdemokratiet] – så medvirkede sidstnævnte på intet tidspunkt i udsendelsen – selvom han godt nok figurerede på enkelte stills. Grunden til dette må være det faktum at han deltog i egenskab af programchef for DK4 – og således ikke direkte kunne agitere på vegne af Amnesty International.

De øvrige tre observatører lagde ikke fingrene imellem, og monologerne kunne de sådan set ligeså godt have afliret i et tv-studie i København. Konklusionen var skrevet på forhånd, og de fattede vel næppe mere sympati for Israel ved at sludre med arabiserede danskere såsom FN-udsendingen Peter Hansen.

Lars Normann Jørgensen fortalte bl.a.:

Man skyder på dem, man kaster sten på dem, man chikanerer dem… det er dybt ulovligt…”

“Man fornemmer jo tydeligt, at ønsket er at den palæstinensiske befolkning i Østjerusalem stille og roligt skal svinde ind, tilværelsen skal være så vanskelig for dem at de ikke ønsker at blive boende der, det er jo en del af den overordnede politik vurderer vi.”

“Palæstinenserne skal have en række id-kort for at de kan fungere i deres eget land, i deres eget samfund…”

“Vi har et eksempel på en bonde som gik på sin mark som blev slået ihjel af en bosætter… [bosætteren] gik fri, forklaringen var, som vi fik det forelagt, at det var selvforsvar… bosætter kan gå ret langt i deres fysiske overgreb og slippe godt fra det…

Bent Sørensen var næsten værre:

“Vi så en betonmur de var seks meter høj, af og til otte meter høj.. det havde mere et formål at genere palæstinenserne end for at beskytte israelerne…”

“Det værste er flying roadblocks – det dem der oprettes når man har lyst til det… det er ren chikane

“De har ikke mad, der er mange som går sultne i seng.”

Gitte Seeberg fik ikke så meget taletid, og godt det samme – for var hun som borgerlig sat til at repræsentere Israels sag – så kunne israelerne godt begynde at tage svømmelektioner.

“Israel jo siger er at man bygger muren for at beskytte mod terrorister…”

Den afsluttende takkeliste sagde en del, ikke så meget for sin tak til Folkekirkens Nødhjælp – men mere for sin manglende tak til Amnesty International. DK4-holdet var tydeligvis smeltet sammen med den politiserende NGO. Derudover var der tak til Sune Segal (The Palestine Monitor, Palæstina-info mfl.) og Enkefru Plums Støttefond.

Udsendelsen blev således et palæstinensk partsindlæg – hvad det også er ligefør man kunne løse ud af programomtalen:

Palæstina i murens skygge

At rejse og leve i de palæstinensiske områder er besværligt. Overalt har den israelske besættelsesmagt roadblocks – vagtposter – der generer trafikken og ydmyger palæstinenserne. Den bygger mure, der adskiller nabo fra nabo og bønder fra deres jord. En gruppe kendte danskere har rejst i de besatte områder og fortæller i denne udsendelse om, hvad de så. Deltagere: Gitte Seeberg (MEP, Det Konservative Folkeparti www.gitteseeberg.dk/), Lars Normann Jørgensen (Generalsekretær i Amnesty International www.amnesty.dk/) og Bent Jørgensen (Professor, IRCT www.irct.org)

Rejsen fandt sted d. 20. til 26. november sidste år, og man må her trekvart år efter konstatere at deres spådomme angående Israels intentioner med bosættelserne , har vist sig ikke at holde vand. Efter rejsen udarbejdede de øvrigt rapporten Observatørrejse til Vestbredden og Israel [22 s., pdf], som foruden at indgå i kampagne-arsenalet mod Israel – også giver følgende interesante oplysning [s. 3]:

“En stor tak til antropolog Sune Segal, som har bistået med at sammensætte og gennemføre det omfattende program og med at affatte denne rapport. Endvidere tak til Enkefru Plums Støttefond, der tog initiativet til observatørrejsen og har afholdt de dermed forbundne udgifter.

Antipatien mod Israel er udtalt, og sprogbruget alene røber tendensen. Eksempelvis sættes ordet ’sikkerhedsbarriere’ i gåseøjne, men ikke ‘mur’, selvom den såkaldte ‘mur’ jo for mere end 95 procents vedkommende blot er et hegn [se s.9 og 11].

Det er svært at finde noget positivt at sige om det hele, men skal det være, så må det være noget ala: for en gangs skyld græd de palæstinensiske børn ikke…

Links

 • Amnesty International 6/12-05 – Observatørrejse til Vestbredden og Israel – 20.-26. november 2004 [pdf, 22 s.].
 • Enkefru Plums Støttefond Observatørrejse til Vestbredden og Israel (samme rapport direkte fra Plumfoundation.dk); se også underside: “Allerede i 1980’erne tog Lise Plum initiativ til at støtte og oplyse om det undertrykte palæstinensiske folk.”.
 • TV-afdelingen.dk 21/1-04 – Torben Lund til DK4.
 • Israel Ministry of Defence – Israel’s security Fence (dokumentation for effekt).
 • Israel Defence Forces – ‘Ebb and flow’ (statistik over terrorangreb).
 • Jyllandsposten 24/8-04 – (Thomas Heine) Barrieren – en velsignelse i Israel.
 • DK4 5/8-05 – Palæstina i murens skygge (11 caps).
 • 2 Comments »

  1. Tak for at der bliver sat spot på dk4’s gentagende anti Israelske propaganda.Jeg har længe undret mig over hvad denne inferiøre kanal egentlig havde gang i ang. Israel.Små indædte,bitre og sammengroede fagforenings pampere blev udstyret med kamera ,rejsepenge og sendetid for at udføre deres anti Israelske propaganda på dk4,og nu udbygges konceptet åbenbart,så tak for denne kritiske gennemgang.

   Kommentar by Peter B. — 8. august 2005 @ 13:27

  2. Tak for omtalen af programmet “Palæstina i murens skygge”. Programmet er en art rejsedokumentar, hvor vi hører om, hvad nogle danske observatører har set under deres besøg på Vestbredden. Det er rigtigt, at Plum-fonden har inviteret observatørerne. Til gengæld har fonden intet haft med programmets finansiering og indhold at gøre – det er alene dk4’s ansvar! (Fonden har været så venlig, at stille fotos til rådighed – derfor takken). Trods den sarkastiske tone i ovenstående anmeldelse kan jeg jo glæde mig over, at anmelderen ikke har fundet faktuelle fejl i beskrivelsen af forholdene for palæstinenserne på Vestbredden, som jo er programmets emne. At Israel efterfølgende har rømmet Gaza-striben og enkelte steder på Vestbredden har ikke ændret afgørende på forholdene i Vestbredden. Så når anmelderen ikke bryder sig om beskrivelsen af forholdene på Vestbredden, må jeg som programmets tilrettelægger melde hus forbi; hverken jeg eller dk4 bærer noget ansvar for palæstinensernes forhold på Vestbredden.

   Kommentar by Rasmus Hundsbæk — 1. november 2005 @ 18:31

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper