11. august 2005

Konservativ modstand mod Che-udstillingen – Borgmester sammenligner Che med Bush…

Flere aviser har den seneste tid skrevet om Che-udstillingen i Ålborg, men aviser som Urban og Ekstra Bladet har troligt afliret Marco Evaristtis ukritiske syn på Che Guevara og således blot været med til at bygge videre på myterne.

Idag kom der så hul på bylden med et par artikler i Berlingske Tidende. Tre citater fra Modstand mod Che Guevara-udstilling – men læs det hele:

“Det kommer ikke til at løbe helt stille af, når Aalborg den 30. august åbner dørene for en stor udstilling med revolutionsfiguren Che Guevaras egne fotografier. Ved indgangen vil aktivister i anti-Che Guevara t-shirts fra Initiativet Fred og Frihed uddele pamfletter, der oplyser om fotografens rolle i den cubanske revolution, herunder med detaljer om de mange henrettelser, som han beordrede og selv førte ud i livet, og de arbejdslejre for politiske fjender, kunstnere og dissidenter som han var ansvarlig for. Og allerede nu efterspørger den konservative kulturordfører, Jakob Axel Nielsen, et bedre oplysningsmateriale om manden, hvis værker vil blive udstillet. »Vel var Che Guevara en politisk magtfuld person, som har sat sine aftryk på verden. Men han var også en brutal massemorder, og det hører med til historien. Det bør også fremgå, når man præsenterer sådan en mand for publikum,« siger Jakob Axel Nielsen, der selv er fra Aalborg.”

“Udstillingens hjemmeside fortæller om Che Guevara i en biografi, som også vil være at finde i udstillingens katalog. Her leder man forgæves efter omtale af Che Gueveras evner som fotograf, til gengæld beskrives hans liv som politisk revolutionær, dog uden at nævne hans ansvar i bl.a. de skueprocesser som fulgte magtovertagelsen i Cuba. Det er heller ikke nødvendigt, mener Aalborgs socialdemokratiske borgmester, Henning G. Jensen, der selv har været med til at bevilge omkring 300.000 kommunale kroner, lokaler og arbejdskraft til udstillingen. »Hvis der blev lavet en udstilling om George Bush, så ville der vel heller ikke stå noget om, hvor mange uskyldige, han har slået ihjel,« siger Henning G. Jensen. Han pointerer, at selv om de bevilgede penge kommer fra en pulje, som ifølge dens beskrivelse »skal skabe en fælles forståelse for de værdier, der kendetegner vores by«, så ligger der ikke i valget af udstillingen nogen politisk tilkendegivelse.”

“Men skepsis og diskussion finder man altså ikke i den biografi, som følger udstillingen, og heller ikke i de idol-t-shirts, som udstillingen sælger. En af dem har på maven et billede af Che Guevara, der sigter med en pistol – ikke et kamera – mod et ukendt mål. Formanden for de Konservative i byrådet i Aalborg, Rainer Dannemare, har svært ved at forstå, at det skulle have noget at gøre med Aalborgs værdier.”

Avisens leder er også forbavsende klar i mælet – Når politisk romantik dækker over drab:

Man ville nok studse, hvis en udstilling af den unge Adolf Hitlers malerier nøjedes med at omtale ham som en søgende sjæl med en ulykkelig kærlighed til kunst. Che Guevara, hvis portræt stadig pryder plakater og T-shirts, kaldes frihedskæmper eller revolutionshelt, selv om vi har det gode, moderne ord terrorist.”

“Det interessante ved Guevara-udstillingen er, at den støttes af den offentligt finansierede organisation Branding Aalborg, der bl.a. vil »skabe fælles forståelse for de værdier, der kendetegner vor by«. Os bekendt er det ikke den revolutionære socialisme, der kendetegner Aalborg. Måske skulle de ansvarlige lige overveje, hvad de lægger navn til.”

“Che Guevara er omgærdet af revolutionsromantik. Men det Cuba, han var med til at skabe sammen med landets stadig levende diktator, Fidel Castro, er en af socialsmens sidste og ynkeligste bastioner. Den side af sagen burde arrangørerne af udstillingen i Aalborg nok se at få et par linjer med om.”

 • 15/6-05 Urban Aalborg – Verden set gennem Ches linse.

  “Ernesto ‘Che’ Guevara var en ensom og lidenskabelig mand med et kunstnersind…”

 • 18/6-05 Ekstra Bladet – Che i Aalborg.
 • “200 fotografier taget af frihedshelten Che Guevara udstilles i Aalborg”

 • www.fredogfrihed.org/che – opsamler historierne om den famøse Che-udstilling.
 • No comments yet.

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper